ja musím povedať že som z agentov shieldu veľmi sklamaný. keby som tak nežral celé univerzum, tak sa na to vykašlem po druhom diely. je to ako smallvile skrýžený s ncis. po tom ako som náhodou objavil peaky blinders a zhltol ich za dva večery je strašne vidieť ako je táto tvorba sterilná. je tam remeslo, vedia vsadiť hlášky, ale je to tak silikónovo/hračkarske až strach :(
@sarven Dneska v osm na ČT 1. Když to ale nestihneš, tak to určitě budou mít v archivu na svých webových stránkách. Vizuálně to vypadá docela hezky, jenom mě trochu mrzí, že se věnují tématům už hodněkrát zpracovaných v dokumentech :( Mohli by natočit něco nového třeba z doby národního obrození a pokud by to chtěli opravdu rozjet, tak i třeba i něco kostýmního z renesance nebo středověku.
OK, tak jsem to viděla. Nevím, proč Českou televizi pořád přeceňuju. Seriál se snaží o psychologizovaní postav, ale jenom za cenu nekonečných dialogů (občas ani nikam nevedou), stopáž je příliš krátká a dramaturgie divná. Dlouho sledujeme Masaryka v Británii, aby mu pak tehdejší premiér řekl, že je lhář a idealista a víceméně ho poslal někam. Střih - Masaryk se v roce 1918 vrací do Prahy, ale jeho úspěšné angažmá v Americe už nevidíme. Přivítá ho Alois Jirásek, který mu gratuluje, že odčinil předchozí staletí, ale my víme, že je to blbost, protože Masaryk je lhář a idealista. Koho ale musím pochválit, tak to je Martin Huba.
Živě si dokážu představit, jak budou vypadat další epizody. Bohužel. A opravdu ráda bych se mýlila.
@svoa00 Taky jsem to moc nepochopil.Nejdřív mu hážou klacky pod nohy a pak hurá Československo.Nějaký vysvětlení změny názoru, si máme dostudovat za domácí úkol.
Po formální stránce to bylo kvalitní, ale na zvolenej formát toho bylo málo. S tím skokem mezi lety 1916 a 1918 souhlasím, to působilo divně. Tohle by totiž samo o sobě bylo na 8 dílů (při zvoleným přístupu, kdy se díváme i do Masarykova soukromí, vidíme jeho dceru a tak).
@M1on Oni se bohužel věnovali jenom té neúspěšné části Masarykova politikaření. Nic proti tomu, ale pokud řekli A, pak se měli třeba jen krátce věnovat i bodu B a nechat Masaryka jednat s Woodrow Wilsonem. A tu poznámka o tom, že doma by Masaryka vlastní lidi udusili - bylo to nutné? Bylo. A bude nutné, že Beneš dá svolání k atentátu na Heydricha, aby mohl ze země bez protestů vykopnout Němce (http://www.ceskatelevize.cz/porady/10362011008-ceske-stoleti/21251212024-kulka-pro-heydricha-1941/). A že hodně uvidíme Stalinovu podržtažku Gottwalda :roll:
Stejně tak chybí pobyt v Rusku a budování legií, což byl jeden z klíčových prvků pro uznání republiky. Když se mluví o legiích, je třeba si uvědomit, že nešlo o pár dobrovolníků, ale jen v Rusku o skoro 100 000 mužů, plus ledie ve Francii a Itálii.
K Českému století podle ukázek doufám, že další díly budou o něco záživnější. Ten časový skok mě přišel taky zvláštní. Tyhle období, ale detailně neznám, tak možná proto mě to nepřišlo, tak moc záživný. Docela je zajímavý, jestli Jan Masaryk byl za války v rakousko - uherské armádě, že ho jako syna odbojáře neposlali zemřít někam do první linie. Jinak ten rozhovor britského premiéra s Masarykem a zmínka Srbech a Chorvatech, to bylo až mrazivě prorocký
Především ČT nemá dost dobré scénáristy a dramaturgy a radši měli natočit dokumenty, kde by ta hodina dvacet mohla stačit. Mezi věcmi, co ignorovali, byl i Štefánik, což mě mrzí opravdu dost.
@Hildegarda Nepředabovali, má i takový slabý přízvuk :-)
@Tom Neargumentuj věčně nespokojenými diváky. Ukázali hlavně to, co nebylo důležité, a vynechali to, co důležité bylo. Nevím, jestli jim došli peníze, ale rozhodně měli problém s dramaturgií nebo střihem.
@svoa00 ukázali to co není známé. Mě se to líbilo, protože to bylo tak MyLittlePonny ideální jak nám je neustále podsouváno. Že tu byl nějaký protipól tomu nepokrytému idealismu. Ukázalo to těžkosti, těhotenství a porodní bolesti.
@svoa00 ADD. Je to české století. Tedy se dá předpokládat že se to bude týkat událostech v Česku a týkající se česka. Ugromaďaři ať si natočí své slovenské století :D
@svoa00 Tomu idealismu, že kam dojel, tam ho plácali po ramenou a celí žhaví mu potvrzovali, že "samostatné československo je jediná možnost celosvětového uspořádání".
@Tom To někdo ještě dneska říká dětem v hodinách dějepisu? Nevím, proč by děti mělo překvapovat nebo urážet, že evropské mocnosti měli bobky u zadku, že by se rozpadlo Rakousko-Uhersko nebo že neměli pontí, že existuje něco jako Čech nebo Slovák (ten "osvícený" britský premiér v seriálu mě proto dost pobavil).
Komentáře
Tady stačí zadat volbu Živě a ČT1. Vlastní pořady tam většinou vysílají živě a pak jdou přehrávat i z archivu.
Živě si dokážu představit, jak budou vypadat další epizody. Bohužel. A opravdu ráda bych se mýlila.
@Hildegarda Nepředabovali, má i takový slabý přízvuk :-)
http://www.stream2watch.me/live-tv/bbc-1-live-stream :twisted:
časovej posun o jednu hodinu takže Ripper street v 22.00