ale no... toto je trocha ad absurdum. heydrich je targaryen? snad nie. primer k habsburgovcom je presnejsi, aj ked nie uplne. skor fiktivny prichod skryteho clena Premyslovcov po roku 1301...
Chudák Dany. Udělali jste z ní egocentrického maniaka a dceru nacisty. Uvidíme, komu dá čas za pravdu a bude to vzhledem k Martinově tempu zhruba v postproduktivní věku nás všech:-)
Ještě jedna krátká poznamky k Daenerys. Ta je často vykreslována jako budoucí usurpátor zaštítěný hordou exotů. Podívejme se však, jak nyní vypadá mocenská a politická v Západozemí. Na trůně sedí pološílená Cersei, která tahá říši do chaosu, dává moc fanatickým věřícím atd. Na severu se k vládě chystá zrádný Bolton Královrah II. V údolí Arryn je u moci nečitelný a všehoschopný Malíček. U zdi je Stannis. Oblíbený jako daně a suchý jako fen nad Alpami. Navíc ho má v područí Melisandra, která vystupuje jako rádce spasitelův, ale co dobrého zatím udělala? Stabilně působí pouze Rovina a Dorne, ale lady Olena na železném trůně? Do toho král šílenců Euron modroočko a sněhuláci za zdí (bude na ně Stannisův vyleštěný, teplo nevydávající meč stačit?) No nevím...Mně z toho přes všchny výhrady prostě vychází Daenerys pořád velmi dobře.
Napadá mě pár poznámek, ale do tohohle bych se taky radši nepouštěl, co kdybychom změnili téma? Mě vám za oknama kanceláře tak hezky sněží, jako by se blížila zima...
Ještě jinou asociaci mi to připomnělo. Švédi v Čechách na konci třicetiletý války. Česká protestantská emigrace v tom viděla osvobození od katolíků, ve skutečnosti šlo o žoldáckou armádu, která loupila a vraždila. Víc jak dvacet let po Bílý hoře už žádný osvobození od katolicismu lidi nezajímalo (jestli by je to zajímalo dřív).
Vy si nedáte pokoj? Kdy už si uvědomíte, že případný Danyn příjezd do Západozemí není okupace, ale návrat dynastie, která té zemi dlouhé roky vládla a vpodstatě to zřízení utvořila. Na pár let byl rod vyhoštěn, našel se dočasný zástupce (který byl paradoxně zčásti vybrán díky tomu, že svůj původ odvozoval od toho vyhoštěnéh rodu)... a jak to dopadlo nemusím popisovat, vláda Západozemí je v troskách. Neovlivňuje tohle obyčejný lid dokonce víc, než Aerysovo šílenství?
Komentáře