Administrátorský zásah
Přátelé icefire.cz,
vzhledem vývoji událostí považuji za fér vám vysvětlit, k čemu včera došlo a alespoň trochu naznačit důvody, které mě k tomu kroku vedly.
Někteří z vás nesledují vše, takže jádrem celého sporu, který tímto asi trochu rozpoutám, je Jarla (či Černá_Alison poté, co byl na její vlastní žádost první účet smazán). Už loni touto dobou bylo fórum na pokraji rozpadu a nyní jsme se ocitli v podobné situaci. V poslední době jsem sám zjišťoval, že na fórum nechodím rád - důvodem bylo mimo jiné to, že postupně svou aktivitu utlumila spousta dalších členů. Jednou z příčin byl jednoznačně nárůst mimotématických diskuzí a proměna stylu diskuzí - podobné signály dostávám mnoho měsíců od mnoha nespokojených členů. Sami víte, že jsem nikdy nepraktikoval nějaké moderování - ostatně nebylo to třeba - a proto jsem k němu nepřistoupil ani nyní a věřil, že si to přece je nějak sedne...
Nesedlo. Nehodlám však nikomu nic vyčítat. Každý má jiné představy, jak má fórum fungovat a jak se má vést diskuze. Ty mé se dost liší od těch Jarliných. Proto bude nejlepší, když se prostě nebudeme vyskytovat ve stejném prostoru. Dlouho jsem váhal s tímto krokem - to byla však chyba. Měl jsem odmítnout její návrat, jak jsem to avizoval už při smazání jejího prvního účtu. Někteří z vás pamatují na rozpad fóra před lety. Tehdy byl z velké části dán mou nečinností. Tomu se nyní chci tímto krokem vyhnout.
Včera jsem tedy Jarlu požádal, aby na fóru a webu www.icefire.cz již nevystupovala, což bylo z její strany akceptováno. Vím, že tím některé z vás nepotěším, možná i rozlítím. Zároveň ale věřím, že mě znáte natolik, abyste věděli, že je to pečlivě promyšlený a zvážený krok, za kterým nejsou žádné jiné úmysly, než záchrana fóra. Mimochodem, za celou sedmiletou dobu trvání fóra je to teprve druhá vyloučená osoba, kterou si já pamatuji.
Povídková soutěž
V posledních dnech se bohužel ukazuje, že celá povídková soutěž byla manipulována falešnými účty, které jsem nedokázal dříve odhalit. Sic to není psané pravidlo, považuji za samozřejmé, že každý vystupuje sám za sebe a nepoužívá více účtů. Omlouvám se tedy účastníkům povídkové soutěže jménem fóra za to, že povídková soutěž byla znevěrohodněna těmito praktikami. Pro příště se pokusíme najít sofistikovanější způsoby ověřování.
Zároveň bych rád vyjasnil jednu věc. Nebráním se pokračování povídkové soutěže, ba naopak. V posledních dnech došlo k nesmyslnému spojení povídek a akce zvané Drabble. Povídky považuji za smysluplné a přínosné a hodlám je nadále podporovat. Drabble jsem při dané formě označil za příliš otravný spam a trvám si na tom, že měl být prezentován jinou formou. Povídky tedy mohou a doufám, že budou, pokračovat pod podmínkou, že se najde člověk, který si ji vezme opravdu na starost a bude garantem výsledků. Vzhledem k předchozím manipulacím v soutěži bude třeba stanovit nová témata pro další kolo. Pokud byste někdo stál o to spravovat povídkovou soutěž a rozšířit tak IF tým, neváhejte a ozvěte se. Pokud se neozve nikdo, zůstane to nadále na dosavadním autorském týmu IF.
Alek
vzhledem vývoji událostí považuji za fér vám vysvětlit, k čemu včera došlo a alespoň trochu naznačit důvody, které mě k tomu kroku vedly.
Někteří z vás nesledují vše, takže jádrem celého sporu, který tímto asi trochu rozpoutám, je Jarla (či Černá_Alison poté, co byl na její vlastní žádost první účet smazán). Už loni touto dobou bylo fórum na pokraji rozpadu a nyní jsme se ocitli v podobné situaci. V poslední době jsem sám zjišťoval, že na fórum nechodím rád - důvodem bylo mimo jiné to, že postupně svou aktivitu utlumila spousta dalších členů. Jednou z příčin byl jednoznačně nárůst mimotématických diskuzí a proměna stylu diskuzí - podobné signály dostávám mnoho měsíců od mnoha nespokojených členů. Sami víte, že jsem nikdy nepraktikoval nějaké moderování - ostatně nebylo to třeba - a proto jsem k němu nepřistoupil ani nyní a věřil, že si to přece je nějak sedne...
Nesedlo. Nehodlám však nikomu nic vyčítat. Každý má jiné představy, jak má fórum fungovat a jak se má vést diskuze. Ty mé se dost liší od těch Jarliných. Proto bude nejlepší, když se prostě nebudeme vyskytovat ve stejném prostoru. Dlouho jsem váhal s tímto krokem - to byla však chyba. Měl jsem odmítnout její návrat, jak jsem to avizoval už při smazání jejího prvního účtu. Někteří z vás pamatují na rozpad fóra před lety. Tehdy byl z velké části dán mou nečinností. Tomu se nyní chci tímto krokem vyhnout.
Včera jsem tedy Jarlu požádal, aby na fóru a webu www.icefire.cz již nevystupovala, což bylo z její strany akceptováno. Vím, že tím některé z vás nepotěším, možná i rozlítím. Zároveň ale věřím, že mě znáte natolik, abyste věděli, že je to pečlivě promyšlený a zvážený krok, za kterým nejsou žádné jiné úmysly, než záchrana fóra. Mimochodem, za celou sedmiletou dobu trvání fóra je to teprve druhá vyloučená osoba, kterou si já pamatuji.
Povídková soutěž
V posledních dnech se bohužel ukazuje, že celá povídková soutěž byla manipulována falešnými účty, které jsem nedokázal dříve odhalit. Sic to není psané pravidlo, považuji za samozřejmé, že každý vystupuje sám za sebe a nepoužívá více účtů. Omlouvám se tedy účastníkům povídkové soutěže jménem fóra za to, že povídková soutěž byla znevěrohodněna těmito praktikami. Pro příště se pokusíme najít sofistikovanější způsoby ověřování.
Zároveň bych rád vyjasnil jednu věc. Nebráním se pokračování povídkové soutěže, ba naopak. V posledních dnech došlo k nesmyslnému spojení povídek a akce zvané Drabble. Povídky považuji za smysluplné a přínosné a hodlám je nadále podporovat. Drabble jsem při dané formě označil za příliš otravný spam a trvám si na tom, že měl být prezentován jinou formou. Povídky tedy mohou a doufám, že budou, pokračovat pod podmínkou, že se najde člověk, který si ji vezme opravdu na starost a bude garantem výsledků. Vzhledem k předchozím manipulacím v soutěži bude třeba stanovit nová témata pro další kolo. Pokud byste někdo stál o to spravovat povídkovou soutěž a rozšířit tak IF tým, neváhejte a ozvěte se. Pokud se neozve nikdo, zůstane to nadále na dosavadním autorském týmu IF.
Alek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
A co sa tyka terminov, tabor je i a terminus technicus, nazvite si to ako chcete.
Uznávam, že forma, s akou sa zdieľajú poviedky nemusí byť vyhovujúca. To som si všimol už dávno, ale nikdy mi to extrémne nevadilo - ja sa považujem za pokorného a prispôsobivého človeka. Akonáhle sa objavili Drabble, Alek sa vyjadril, že s tým nesúhlasí, čo sme všetci chápali a akceptovali. Navrhol som riešenie. Hoci viem, že vykonať ho by nebolo jednoduché, snažil som sa. Navrhol som, že by zoznam topicov bol rozdelený na dve záložky - normálne diskusné fórum a súťaže. Takže kto má záujem o súťaže si vyberie druhú záložku a tam sú v samostatných topicoch jednotlivé súťažné diela. Neviem, v čom by tam bol problém, možno by sa to nedalo spraviť, takže môj návrh bol smelo ignorovaný.
Dělení čehokoliv považuji za ztrátové, spíš bych se taky obával toho, že to pak obojí uchcípne. Ty drabbles mohl vyřešit Alek s Paulem bez účasti zbytku fóra, ale už se holt stalo.
S povídkami stále netuším, o co vůbec šlo, zkusím se na to zítra zeptat flankera, pokud už náhodou neodjel na chatu. Moc se mi nechce pročítat těch 200+ příspěvků v Hodnocení, kde to (možná) je někde schované, ale asi mi nic jiného nezbyde. Hildegarda má zjevně dojem, že se někdo hádá o jakýsi "copyright" k povídkám či co (kolikže lidí je to vlastně celkem čte?). Padala tady nějaká obvinění o fake účtech, manipulování s výsledky apod. Možná bude lepší je nebodovat, a především hodnotit dílo a nikoliv osobu autora. Mimochodem právě kvůli utajení autorství tu svého času (před posledním restartem) fake účty vznikaly.
Co se zbytku týče, Alek se opakovaně vyjádřil ve smyslu, že jeho neshody s Jarlou sahají dál než k drabbles a povídkám. Nemám důvod mu nevěřit, a tudíž moc nechápu, proč i nadále půlka witchhunterů tvrdí opak. Proč je mermomocí nutné dělat nějakou čáru a snažit se fórum dělit na tábory? Proč to tu někteří málem odepisují? To, že se v diskuzích proti sobě staví +- stejné skupiny lidí, je dané výběrem témat. Jestli něco popouzí skokany, je to především ono "je všeobecně známo", "každý přece ví" (tady opravdu doporučuji přečíst si toho Pratchetta), ale když se zeptáte co a kdo, jsou všichni jak Jon Sníh.
http://www.icefire.cz/forum/discussion/51536/povidka-c-12-5-kolo-ice-fire/p2
Vezmeme si je sebou vy je dělat nebudete, ne nevezmete, uděláme si svoje, ne nejsou vaše, to je moje lopatička!
Alekovi vadila forma zverejňovania drabblí. Ja osobne som uznal, že chápem, kde to väzí. Pochopil som to tak, že by bol vďačný za všeobecné riešenie, aj pre poviedky.
Preto nás napadlo vytvoriť blog. Tam by boli poviedky - a k tomu aj drabble bez toto, aby to tam zavadzialo -, proste by ste to tam mali rozdelené do samostatných článkov aj s možnosťou komentovania. Išlo by proste len o externý priestor. Tu by nebol neporiadok, takže debata by bola efektívna a jediná téma (namiesto šestnástich pre šrtnásť diel + vyhlásenie hlasovania + výsledky a pod.), ktorá by sa používala na vyhlasovanie kôl a podobne by bola tá, kde to začalo - Fanúšikovská fikcia. Jedna jediná téma by IMHO nikomu nevadila. Stále by sa však dialo všetko pod taktovkou IceFire, bola by jedna jediná súťaž a nikto by sa neštiepil.
Alek sa sám vyjadril, že mu poviedky nevadia, ale že nemá čas a sám podal podnet, aby sa našiel niekto, kto sa toho ujme. Pochopili sme to, chceli sme to vyriešiť tak, že mu to nebude krátiť čas - chápeme, že má aj iné veci na práci - a stále to bude fungovať a ešte aj non-spamerským/floodingovým spôsobom. Chápal som to tak, že Alekovi stačí, keď sa nájde riešenie a potom sa mu ohlási a že od súťaže dáva ruky preč. Pripadalo mi spravodlivé, že sa o to staral Jarla, keďže sa sama ponúkla a ona stála za tým nápadom. A takisto mu Jarla písala súkromnú správu - nerád vyťahujem vlastnú súkromnú korešpondenciu alebo súkromné správy iných, ktoré by boli povedané ako vysvetlenie, ale inak to nejde -, ktorej súčasťou bolo toto niečo v zmysle, že ho chce tých spamerov zbaviť a že to chápe.
Ja osobne - a evidentne som spravil chybu - som to chápal tak, že Alek to pochopil ako náznak toho, že už na našiel niekto, koho sám vyzval, ten niekto, kto sa o to postará. A potom povedal, že o ničom nevedel, tak zrejme som to pochopil zle. Za čo som sa už niekoľkokrát ospravedlnil a už som to aj niekoľkokrát objasňoval, ale aj tak sa tu nájde sem-tam nejaký človiečik, čo má bezpardónu o veci málo informácií, ale hovorí o nejakom únose, urazenom úteku, spiknutí, pripravovaní armády pramocných poníkov či výpadu s lopatkou osudu.
Že by někomu vadily povídky jako takové, o tom mi není nic známo. Obtěžují skutečně svojí existencí (proč?) nebo opět pouze formou prezentace? Z té Jarliny reakce to není jasné o nic víc (spíš míň) než z toho Alekova prvního komentáře k drabbles.
"Hysterie" se rozpoutala až poté, a zjevně ne na veřejné části fóra, ale prostřednictvím PM mezi jednotlivými členy. Já si za celou dobu vyměnil zprávu pouze s paulem, jehož odpověď mě utvrdila v dojmu, že problematika zobrazování povídek/drabbles (viz. první odstavec) není to hlavní, oč tu běží. Dozvěděl jsem se od něj též o údajném podvádění při hlasování, i když mi doteď není jasné, kdo se ho měl dopustit, a zda to byl vůbec někdo z pravidelných členů. Z Alekova vyjádření vyplývá pouze to, že to ve výsledku nějak poškodilo flankera.
Zároveň se objevila jakási konspirační teorie o nějakém kradení povídek a roztrhávání fóra, o které dosud nikdo netuší (mám obavy, že ani samotný autor), kde se vzala..
flanker byl jinak ještě v úterý naprosto v klidu a nad věcí, to až dnes jsem ho musel nechat několik sérií benchovat s 90+kg, než se trochu uklidnil. Nějakou rezervu v kotoučích tam ještě máme, ale ještě pár nepodložených obvinění a začnu mít problém..
Celá debata, když vynecháme invektivy z obou stran, se v zásadě točila kolem těchto dvou témat (v obou případech byla vyvolána heavym, já pouze odpovídal, byť jsem se ze začátku snažil to zastavit, pak už jsem se neudržel):
1. Obvinění několika členů z toho, že jde z naší strany o dlouho dopředu připravený a dlouho plánovaný tah. Toto pevně doufám se nám už podařilo zcela vyvrátit. Ano, můžeme se bavit o tom, jestli bylo řešení správné, unáhlené a tak dále, ROZHODNĚ VŠAK NEBYLO NIKÝM DOPŘEDU PLÁNOVANÉ. A protože toto obvinění a v té formě, v jaké zaznělo jak ve veřejné sekci, tak v PM, od heavyho, považuji za sprosté, vymyšlené a neomluvitelné, jen proto jsem se rozhodl ještě jednou k věci promluvit a sdělit, proč mám na dotyčného názor jaký mám.
2. Obvinění mne a Černé Alison z manipulace výsledků. Opět aniž by to bylo jakkoli doložené. Podotýkám, to co prohlásil ALEK, ať už si o jeho počínání v posledních dnech myslím cokoli, vyznělo NAOPAK v tom smyslu, že údajná manipulace měla být v můj neprospěch. Přesto jsem to dostal vyžrat přesně v opačném směru, tedy že se prý jistě těším na výhru a podobně. I to ve mně vedlo ke stavu, kdy jsem si nebyl jistý, jak mám vlastně na takovou absurditu reagovat. Ano, můžeme to nazvat tím, že to u mne vyvolalo jistou formu nemoci z poznání, že už opravdu ničemu nerozumím.
Podotýkám, že si nemyslím, že bych z plného textu debaty vycházel jen jako nezaujatě a korekně diskutující, ale s ohledem na to, že jsem čelil dvěma z mého pohledu vylhaným a nesmyslným obviněním a ještě se dozvěděl, že jsou někomu mé osobní záležitosti eklhaft, jsem opravdu popustil nervy z uzdy.
Ale upřímně: Myslím že to tu už vůbec nikoho nezajímá a znovu to sem tahat na veřejnost nemá smysl, protože tady ten spor za vás nikdo řešit nebude. Prostě si dejte pauzu a vraťte se, až vám vychladnou nervy.
Monte to řekl moc hezky a líp než já (proč se ostatním daří říci to, co si myslím a mně ne...)
:-)
Ohladom verejneho zverejnovania PM mam podobny nazor. U mna je to tiez mimo misu a ocenujem, ze to nerobis.