Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize
1174175177179180394

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Draconos Tak by se měl snažit, aby ho sama Středozemě nevykopla. EY charakteristika je přesná. Ne že bych filmovýho Hobita vyloženě zavrhnul, ale je to hodně "schizofrenní"...
  • @Rolandzee-Zafira-Winterfell myslím že o nich píše, když dělá v časopise TIME, ne? :D
  • @flanker.27 @Everett_Young máte pravdu a hlavne mi tam vadia také "vtípky" ako "Niečo mám na jazyku...je to kobylka" (či čo to bolo) ale stále si to rád pozriem aj viackrát a nemožem sa dočkať ďalších dvoch filmov a hlavne Bitky Piatich armád :weirwood:
  • @Dreamer Star Wars si pozrieť určite chcem aj napriek efektom a Promethea mi ani nespomínaj :wall: a pri tom Hobbitovi mi hlavne taký Legolas vyzeral dosť podivne ale zase vývoj nezastavíš a veľmi obľúbeným tématom dnešních kín sú práve blockbustre prešpikované efektmi
    @Dreamer Právě Souboj titánů jsem chtěl zmínit. Ten film (pochopitelně ten z roku 81) prostě miluju, to ej skutečná práce srdcem, bez ohledu na to, jak Harryhausenova stop motion animace vypadá v porovnání s Avatarem a spol. Ale to je film, kterej je dělanej nejen s radostí, ale i s citem, má krásný pasáže, třeba když Perseus poprvé přijde do města, je tam pasáž, kdy jen prochází městem a kamera sleduje dění okolo...
    Dneska tam musí věčně někdo kecat, mlátit se, nebo něco...
    A pak ty titulky na konci: Immortals, Mortals, As themselves :)
  • upraveno 2. srpna 2013
  • @Dreamer až na to že kraken má vypadat jako na vlajce greyjoyů
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • upraveno 2. srpna 2013
    Sebelepší CGI zatím nedokáže nahradit reálnost poctivě udělané masky nebo loutky. Nepopírám, že je to pracné a je potřeba mnoho úsilí k tomu vytvořit něco tak pěkného pro oko, ale digitální efekty stárnou a filmy založené pouze na wow efektu s nimi, zatímco tohle vypadá skvěle i po x letech:

EDIT: tady je video, které jsem původně hledala :)

• upraveno 2. srpna 2013
  • paulczpaulcz zima se blíží
    CGI je super, je to taková filmová revoluce. Někdy mi připadá, že si lidé asociují CGI se špatným filmem. Možná proto, že špatných filmů s dobrým CGI je opravdu hodně. Podobné to však bylo i před třiceti lety, takové filmy si však lidé moc nepamatují (viz například nekonečný příběh o kterém jsem až nedávno zjistil, že má pokračování).

Loutky a masky vypadají skvěle... dokud jsou statické. Sebehorší CGI dokáže nahradit sebelepší pohybující se loutku :-) (je to samozřejmě nadsázka). Takový Jabba ze starých Star Wars vypadá hrozně uměle. Nedokážu si představit, jak by si v GoT poradili s draky bez CGI. Dobré atmosféry ve filmu se dá docílit i s CGI.
    @paulcz Problém není CGI, ale tvorba, která na ně spoléhá jako na jedinou věc, která má z filmu něco udělat.

Navíc dřív, když filmaři neměli tolik produkčních možností, museli sebnout a opravdu myslet. Jak to udělat, aby to fungovalo a dobře vypadalo. Teď si řeknou děj je sice ptákovina ale když k tomu prdneme epic scénu s demolicí půlky města, tak je vlastně jendo, co se tam děje...

Jo, a loutky a animatronika ve starý Věci vypadali mnohokrát líp než kompjůtrový monstra v prequelu.
  • Nikde jsem neřekla, že všechno CGI automaticky znamená špatným, jen mi přijde jako blbost dívat se na starší filmy, které neměly k dispozici dnešní technologie, očima dnešního zmlsaného diváka, kterému mohou připadat ošklivé, znám spoustu takových případů ze svého okolí a občas je mi to líto, protože kvůli tomuhle předsudku a požadavku líbivosti zatracují spoustu skvělých filmů. Jinak samozřejmě každá mince má dvě strany jsou špatné filmy, které doufají, že to digitální efekty skryjí a naopak, filmy, které používají efektů jen jako prostředku k ozvláštnění, dokreslení prostředí, ale nestaví je do popředí.
    Nevyžaduji (i když to tak mohlo vyznít), aby se filmaři vraceli k mechanickým loutkám.
    upraveno 3. srpna 2013
    @flanker.27 hlavně byli filmaři více omezení, což je špatně, ideální by bylo, kdyby měli stejné možnosti jako spisovatelé. Co film v dnešní době prodává a jak uvažují filmaři nemá smysl uvažovat. Je to vina digitalizace, ale nedělá to z CGI špatnou technologii. Uznávám, že Věc je dobrý příklad filmu, kde loutky fungovaly lépe než současné možnosti CGI. Techniku kterou použili však nelze aplikovat ve všech filmech.

@Dreamer vím, že neřekla a souhlasím, že je chyba ignorovat starší filmy. Připadá mi prostě blbost kritizovat CGI jako technologii. Filmy s CGI rychle stárnou hlavně proto, že je to technologie, která se neustále vyvíjí. Osobně mi to však u filmů s pořádným dějem vůbec nevadí.
  • upraveno 3. srpna 2013
    @paulcz Neřewkl bych, že to bylo omezení. Chybí pvnímu Vetřelci snad CGI? A vlastně druhým Vetřelcům taky?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Dreamer Na druhou stranu, Hobita budu pořádně hodnotit až po shlédnutí rozšířené verze (vyjde na podzim), protože stejně tak byla u LOTRa kino verze o mnoho horší než verze rozšířená.
  • Já si nedovedu představit, co by ještě mohli nacpat do rozšířené verze, když už teď se mi zdá stopáž vzhledem k natáhnutí do tří filmů značně přestřelená. Uvidíme snad Radagasta na návštěvě pedikůry nebo náhled do každodenního života trpaslíků od vybírání vší, přes zaplétání vousů až po soutěže v krkání? :roll:
    @Dreamer Ne, rozšířená verze bude o půl hodiny kratší kino verze =D
    @flanker.27 jestli byli tvůrci vetřelce omezeni netuším, možná museli vyškrtnout nějakou scénu, o tom však nic nevím. Omezení byli. Jistě, byli vynalézaví a poradili si i se světelnými meči -- tu technologii však musel někdo vymyslet a někdy to třeba kvůli rozpočtu nebylo možné. CGI tyto problémy sjednocuje (zatím to není tak dokonalé, mnohdy však dokonalejší než starší technologie) a ještě navíc rozšiřuje.
    upraveno 3. srpna 2013
    @paulcz Ano, ale CGI má sloužit jako zpříjemňující vizuální doplnění celku, a ne jako jeho nejhlavnější složka která je sem tam doplněna náznaky scénáře (v těch lepších případech), možná i nějakým tím pokusem o herecký výkon.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @paulcz Omezeni... Ber to tak, že byli omezeni Lumierové, když natočili vlak jedoucí do nástupiště a přesto lidi prchali. Ne, CGI nemá samo o sobě nic společného s tím, jestli je film dobrý. Zrovna jsem viděl na HBO kus Hněvu Titánů, CGI je to plný v prakticky každým záběru a je to sračka netušená.

Jek tu píšeme všichni, CGI je pomůcka, ale tím, že se na něj začala řada tvůrců spoléhart jako na samospásnou věc, stává se z ní naopak právě ten omezující prvek, kterej pořádně neumožní rozmýšlet děj sám o sobě, protože se všechno řeší stylem "a teď tam vrazíme, dvacet výbuchů, patnáct příšer, digitální krev a úspěch je zaručenej...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • upraveno 3. srpna 2013
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.