Poradna

upraveno 23. července 2012 v Rozličný pokec
web je plný mudrlantov, ale občas sa oplatí poradiť v úzkom kruhu ľudí, ktorých poznáte. niekto vie aké televízory sa oplatia kúpiť, niekto sa rozumie do opravy auta a niekto....

Kutilovia a odborníci, toto je miesto kde budete velebení nami, čo majú veľa otázok.
1394042444575

Komentáře

• Telenovelu? Hugh Laurie a Rowan Atkinson vypadají na telenovelu?
  • @Blackfish spíš na Čenou zmiji
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Černá_Alison To je ten speciál, jak pošle do prdele královnu Viktorii?
  • huh potřebuji radu - co byste udělali, kdybyste zjistili, že váš výběr nej fotek z mládí byl polit vodou a slepil se dohromady - máte takovou hromádku slepených fotek - jak je šetrně rozlepit?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Černá_Alison Já bych nejdřív hodně nadávala, byla zrpuzená a pak se to snažila opatrně odlepovat - zkusila bych je navlhčit hadříkem a zjistila, co to udělá (myslím ty slepené části)...
  • Zkusila jsem to napařit, ale jen jsme po půlhodině napařování měla slepené okraje.
    Nedělal někdo ještě s fotkama? Co třeba to hodit do destilky a počkat až se oddělí samy a pak ej nějak zase usušit. Musela tam zatéct voda při zalévání kytek nebo tak nějak a je to slepené tak asi 2 roky - je to nabeton, takže do čeho se dají hodit fotky aniž by se zničily, ale naopak zachránily?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Já bych řekla, že pomocí dentální nitě se odtrhne i vrchní vrstva s obrázkem :( (Stejně jako u všech násilných metod)
  • Tak tuhle pitomou radu mudr někoho jsem taky našla,a le je k ničemu - tím rozdělíš čerstvé fotky, ale ne ty slepené po letech. na ty tak lupenkovou pilku :-)
    Národní muzeum má poradnu ohledně restaurování papíru zničeného povodněmi =slepeného vodou). Zkus se jich zeptat :)
    http://www.ntm.cz/muzeum/sprava-sbirek/oddeleni-restaurovani-papiru
  • @Černá_Alison skus neco pdobného jako se snámkami - napariť ich, nad horúcou parou, u poštovních známek to funguje, tak snad toto by malo byt podobné :-)
  • Hm žádná kolonka zeptejte se nás tam není a řediteli psát nebudu.

To tu vážně není žáden fotograf, co si vyvolával fotky sám? Co udělají fotky, když se hotové znova hodí třeba do destilky?
  • @Thorar výborně - přesně tohle mne napadlo zkusit - destilka je (je třeba do auta, takže doma bývá) a píše smáčedlo...hm třeba jar? Šlo by to?
    A pak nechat samospádem rozmočit a pak usušit....bojím se toho, že se při sušení pokroutí, ale nezbývá než to risknout.
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 25. července 2013
    @Černá_Alison To bude fotograficke smacedlo, a to netusim jak se lisi a co to vlastne je :-) Porovnej to s tim anglickym navodem.

A o destilce nikde nic nectu, jen o ciste vode, tak nevim...
  • @Černá_Alison napadlo ma, aby sa to ppri sušení nekrútilo, treba to dať, a vystrieť do nejakej ..mriežky, alebo sietky (teda tak, aby to malo prístup vzduchu, aj aby sa mohla odparovať z papiera tá voda..
    alebo napnúť do nejakého rámu..
  • Jak chceš vypnout fotku do rámu?
    BcA. Zuzana Švarcová
    vedoucí odd. restaurování papíru
    tel.: 220 399 282
    e-mail: zuzana.svarcova@ntm.cz
  • Dívala jsem se, ale i tak bych tam v takovém případě nepsala. Na to se leda vykašlou :(
  • @Černá_Alison tak ne nasilu do rámu - to by se taky mohla roztrhnut, ale skor jemne vystreť do nejakej mriežky, / sietky, ešte lepšie, a tú ešte zlahka nečím rovnomerne zatažiť, pritlačit..
  • A jak budu mít jistotu, že se to nepřilepí na to něco?
    každopádně již plavou v destilce. Za hodinu se na ně juknu.
  • upraveno 25. července 2013
  • Doma ju nemám :-)
    upraveno 25. července 2013
    No, obtisky na letadla se po smáčení a odlepení z archu natahují na sklo, aby se vysušily, zkusil bych to i tady.
  • Za předpokladu, že to nebude lepkavé je to dobrý nápad - uvidím. Zatím je to i po hodině stále jednolitá hmota bez náznaku chuti se rozlepit. V nejhorším počkám do rána. Jestli se zadaří, tak nejprve bych to dala na zběžné osušení na rozprostřenou suchou plínu, aby odsála přebytek vody a pak zkusím to sklo, respektive skleněnou tabuli nemám, leda bych vysadila z knihovny nebo sekretáře tabuli, ale zrcadlo by mohlo stačit...jsem magor! Máme dva stoly pokryté skleněnou deskou! Tabule 180x80 musí stačit :-)
    :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.