Příjemné romantické čtení :applause: asi zatím můj nejoblíbenější popis událostí onoho osudného turnaje, co se dosud v povídkových kláních objevil. Všechny postavy jsou zde živě uvěřitelně vykresleny. Ašara je zde popsána velmi sympaticky a chudáček Barristan, kterému všechny vzdušné zámky tak chladnokrevně rozkopal ten proradný Stark :evil:
Autore či autorko: :applause: Zvlášť oceňuju výborné vykreslení postav a zejména pohled z Eliiny strany. Zastánci "romantického" spojení Rhaegar+Lyanna by se nad tím měli velmi zamyslet. Drobná výtka k odstavcům, ale v kontextu kvalit povídky nejde o nic důležitého. Výborné.
Vím, že byla udělena amnestie na pravopis a gramatiku, ale bylo by nespravedlivé nevyzvednout opak :-) Až na absenci odrážek odstavců, která snižuje čitelnost masy textu a nečlenění dialogů, což je hodně nepřehledné a stále jsem se ztrácela, kdo vlastně co říká. Výborně vykonstruovaný příběh s vlastní básnickou licencí. Tohle téma tu už sice bylo, ale proč se na ně nepodívat znova a z jiného úhlu :-) V podstatě nejde vytknout nic až na...hm vůbec nevím jak to nazvat, jen ty ženské dialogy jsou...instantní?
Jenže jak je to s tím Královým přístavištěm? Proč pořád mluví o něm, když se to odehrává na Harenově, nebo ne? A oni bojovali kopími namísto dřevci? Nebo jde taky o básnickou licenci?
Barristan patří k mým oblíbeným postavám, takže je fajn, že dostal další prostor :-) Víc by se mi teda pro ty dva líbil happyend, ale za to nemůže autor, nýbrž GRRM :-(:evil:
Tak tahle povídka jede jak dobře namazaný stroj, čtenáři to nedovoluje jen tak "odzívat", pořád udržuje napětí a zvědavost co bude dál. Postavy fungují, Ašařino a Eliino přátelství je uvěřitelné. A Barristan... mnohé by se změnilo, kdyby mnozí dokázali říct, co měli na jazyku, mnohé... parádní kousek.
Chudák Barristan :( Líbilo se mi, že by se tato povídka klidně dala vložit do Písně a nemuselo se nic upravovat (přesné popisy postav a událostí). Jako zastánce "romantického" spojení R+L mi je sice Elii fakt líto, ale stejně chci, aby se měli R+L rádi a R nebyl pouze násilnický padouch.
Druhé kritické čtení: chybí mi v tom nějaké emoce, city, jiskření - pozitivní či antagonistické. Všichni stoicky přijímají dění kolem, nikdo se neprojevuje. Proč tam není nějaká vášnivá scéna. Copak jsou všichni tak pasivní? Ašara v Eliině přítomnosti přijímá mužskou roli kamaráda a Elia se k ní chová jako ke kamarádovi.
Tak málo komentářů k tak dobré povídce? Nemám sice ráda Ašaru, Eliu, Brandona ani Barristana, ale bylo to vážně tak vznešené, knižně a elegantně romantické, že mi jich bylo tak nějak líto. Já asi neumím místní autory moc kritizovat, což je spíš špatně, ale bylo to vážně moc pěkné. I přestože si autor zvolil už tak ohrané téma, tak se mu to z rukou nevymklo.
Barristan Váhavý prohrává nejdůležitější souboj svého života. Ašara je vedle jak ta pivoňka a Brandon slaví další zářez na své, eh, pažbě. Romantický parní válec, který smete všechny, co se mu postaví do cesty, nabitý emocemi, neokázalými a o to působivějšími, s příjemně melancholickým koncem. Stejně je zajímavé, že nakonec člověk víc lituje věcí, kterých se neodvážil a které neudělal, než naopak. A až se autorka naučí vymýšlet i nějaké dobré názvy, bude to ještě o kousek lepší! :-)
Komentáře
Zvlášť oceňuju výborné vykreslení postav a zejména pohled z Eliiny strany. Zastánci "romantického" spojení Rhaegar+Lyanna by se nad tím měli velmi zamyslet.
Drobná výtka k odstavcům, ale v kontextu kvalit povídky nejde o nic důležitého.
Výborné.
Výborně vykonstruovaný příběh s vlastní básnickou licencí. Tohle téma tu už sice bylo, ale proč se na ně nepodívat znova a z jiného úhlu :-) V podstatě nejde vytknout nic až na...hm vůbec nevím jak to nazvat, jen ty ženské dialogy jsou...instantní?
Jenže jak je to s tím Královým přístavištěm? Proč pořád mluví o něm, když se to odehrává na Harenově, nebo ne? A oni bojovali kopími namísto dřevci? Nebo jde taky o básnickou licenci?
Ale líbilo, velmi dobře napsáno :-)
(se svými koni x koňmi)
Líbilo se mi, že by se tato povídka klidně dala vložit do Písně a nemuselo se nic upravovat (přesné popisy postav a událostí).
Jako zastánce "romantického" spojení R+L mi je sice Elii fakt líto, ale stejně chci, aby se měli R+L rádi a R nebyl pouze násilnický padouch.
Ašara v Eliině přítomnosti přijímá mužskou roli kamaráda a Elia se k ní chová jako ke kamarádovi.
A až se autorka naučí vymýšlet i nějaké dobré názvy, bude to ještě o kousek lepší! :-)