Který bůh je ten pravý?

upraveno 26. května 2013 v Postavy a bytosti
Asi nejsem sám kdo se zamýšlí nad tím, který bůh v Západozemí a širém okolí přináší svým vyznavačům největší užitek. Jsou to staří bohové Severu s jejich zelenověštci a čarostromy? Sedm s jejich propracovanou církevní hierarchií a zázemím podepřeným světskou mocí Železného trůnu? R´hlor a jeho kněží a kněžky, kteří kromě pouťových triků, jež ohromují davy vládnou i skutečnou nadpřirozenou mocí nad zdravím a dokonce i životem a smrtí svých vyznavačů? Potopený bůh Železných ostrovů, jenž zasahuje do životů smrtelníků prostřednictvím utopených mužů? Mnohotvářný bůh Braavosu a jeho černobíle odění služebníci, nebeský hřebec Dothraků nebo snad krutá ghiskarská harpyje? Já svého favorita mám - podělíte se i vy o svůj názor na tohle téma?
«13

Komentáře

  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 27. května 2013
    Žiaden. Zrejme je len ohnivá mágia a mágia ľadu. A Deti lesa si pre pomstu privolali tú ľadovú zatiaľčo Targaryeni mali tú ohnivú. Ale k názoru k náboženstvám.

    SEDEM
    Taká naša Cirkev. A názor mám rovnaký. Majú svoje maškarády a filozofie, tvária sa ako najmúdrejší a že sú niečo viac, ale inak je to len kopa pokrytcov, obmedzencov, kariéristov a pedofilov. Rozhodne by som túto maškarádu nepodporoval.

    OLD GODS
    Táto sa mi páči pre svoju neurčitosť. Žiadne pravidlá, žiadne rituály, žiadne názvy a žiadne príbehy a legendy o dávnom bohovi C'Thunovi, čo porazil zlého HaždHamaža a z toho plynie tak sväté ponaučenie. Ide proste o to, že niečo možno stálo za vznikom sveta a že by sme sa mali správať čestne a dobre. Keď si sadáte k čarostromu, nehovoríte básne a motlidby aké nás učí Cirkev, hovoríte, či už do vzduchu alebo k skutočným bohom, premýšľate a niekedy človek takýto vnútorný rozhovor proste potrebuje.

    MNOHOTVÁRÍ
    Na jednu stranu sa mi páči tá filozofia. Je jedno ako žiješ svoj život - či si kráľ a či sedliak. Je jedno, či vládneš vierou, bohatstvom, silou či ničím. Je jedno ako žiješ, čo spravíš, s akými mocnosťami sa spojíš. Je jedno akého Boha vyznávaš. Na konci je vždy smrť. Toč se jak chceš, prdel zůstane vždycky vzadu. A to je pravda. Na druhú stranu sa mi nepáči pokryteckosť kňazov, ktorí hovoria, že len tento Boh rozhoduje o smrti a zároveŇ v podstate berú peniaze za nájomné vraždy a skývajú to pod plášť božieho poslania - a zrovna mi napadla jedna teória k Aryiinej budúcnosti.

    ROHLÍK
    Taký kristiánsky boh len so štipkou Cirkvi.Príde mi moc kruté len tak si upaľovať masy a takisto všetko to násilie. Ale je to jeden z tých sympatickejších bohov.

    POTOPENÝ A SPOL.
    O týchto moc nevieme a väčšinou ide o staré a bezvýznamné tradície bez známky moci či pravdy. Ghiskarská harpyja a podobne. Možno je to tým, že nemajú toľko priestoru. Prídu mi nesympatickí, nelogickí, nepáčia sa mi a nerišim ich. Pre mňa sú na úrovni Čiernej kozy alebo nejakého Rašpudina z jedného z tisícich braavoských ostrovčekov. To však neznamená, že nie sú praví. Nebudem to hovoriť tak na istotu, pretože GRRM je proste troller.
  • Staří bohové - tajemné neinvazivní náboženství, které je silně spjaté s přírodou, komunikace s bohy skrz strom mluví sama za sebe. Nevynucuje si víru násilím ani jsem nepostřehla žádné snahy o vymývání mozků, lidé je dobrovolně přijali od Dětí lesa (nevím jestli si to správně pamatuju, ale pochybuju, že by Děti vedly nějakou svatou válku). Člověk k víře nepotřebuje důkazy, tím se ztrácí podstata víry samotné.

    A druhá strana mince je Rudý bůh, kéž ho vezmou Jiní i s jeho zatracenými kněžími :other:
  • Gepeto, úplny súhlas :D (aj keď, aj u Siedmich sú nejakí dobrí ľudia, napríklad septon Meribald alebo tí mnísi na tom ostrove v ústí Trojzubca, aj keď ako v stredovekej(a minimálne čiastočne aj v súčasnej) Cirkvi platí: ryba smrdí od hlavy).

    Ono Chlor vyzerá byť jediným skutočným bohom(spolu s Iným), keďže aj neveriaci priznávajú, že niečo videli(Davos, Varys).
    Sedem sú, ako by to povedal klasik z Pár pařmenú: pindy a bláboly starých babek. Celá viera je vlastne len obrazom Cirkvi v stredoveku, ako som písal už vyššie a vlastne aj Gepeto.
    Starí bohovia sú naozaj asi len niečo, v čom ľudia nachádzajú útechu, ale je to ich osobná viera, ktorú žijú keď sa modlia k stromom a jediným takým pravidlom je asi byť čo najlepším človekom(veľmi dobré pravidlo, aspoň čo hovorím za seba). Ale inak si nemyslím, že sú skutoční, dokonca mi to príde ešte menej pravdepodobné ako Sedem.
    Vlastne všetko z toho sveta s výnimkou Chlora mi príde len ako nejaké náboženstvá bez dôkazov. Potopený boh hovorí cez vlny, Mnohotváry nejako ani nehovorí, Siedmi sú maximálne mýtus, ktorý ale skutočne nemá žiaden historický základ, len mýty ako Andalov naučili opracovávať železo(pritom sa to naučili od Rhoynov), Starí bohovia sú tiež len výmysel.
    Takže jednoznačne Červený boh.
  • Pokud Staří bohové představují samotnou přírodu, její řád a rovnováhu a sílu, kterou ochraňovaly a uměly využívat Děti lesa, pak jsou skutečnější než všechny prskavky a stíny okolo.
  • Živé stromy? Zelené sny? Borec zapletenej do kořenu stromu a je pomalu nesmrtelnej? To je ti málo důkazů?
    Jak píše @Dreamer
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Dreamer napsal(a):

    Pokud Staří bohové představují samotnou přírodu, její řád a rovnováhu a sílu, kterou ochraňovaly a uměly využívat Děti lesa, pak jsou skutečnější než všechny prskavky a stíny okolo.

    Súhlasím. Aj s tým, čo si písala vyššie, ak som to správne pochopil - tak som to myslel aj ja. Starí bohovia sú o dobrom medzi ľuďmi, súladom s prírodou a nejde o nejaké špeciálne triky, ilúzie a zbytočné rituály.
  • TomTom
    upraveno 27. května 2013
    Blackfish napsal(a):

    Živé stromy? Zelené sny? Borec zapletenej do kořenu stromu a je pomalu nesmrtelnej? To je ti málo důkazů?
    Jak píše @Dreamer

    Myslíš enty (vymřou), modré sny (ty máme i bez zeleného filtru), a ten týpek? Existuje v jeho otázce vědecká shoda odolávající Olbersovo paradoxu?

    image
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Mě napadlo, že R´hlor ve skutečnosti bůh není. Že je to jen zástěrka pro čaroděje, kteří ovládají magii, ale raději to vydávají za působení boha.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Nevada napsal(a):

    Mě napadlo, že R´hlor ve skutečnosti bůh není. Že je to jen zástěrka pro čaroděje, kteří ovládají magii, ale raději to vydávají za působení boha.

    To je pravdepodobné keďže väčšina z tých čári-mári začala riadne fungovať až po znovuzrodení drakov tak ako pyromancerstvo, ten kejkliar z Qarthu a podobne. Síce avšak to, že nám boli ich čary ukázané neskôr nemusí znmenať, že sa aj neskôr ozvali. Tož už potvrdiť nemôžeme.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ne že bych Ti rozuměla, jen odhaduju co jsi chtěl říct, ale magie existovala i před znovuzrozením draků. Nebylo jí moc, nebyla zřejmě silná, ale existovala.
  • upraveno 27. května 2013
    Nevada napsal(a):

    Mě napadlo, že R´hlor ve skutečnosti bůh není. Že je to jen zástěrka pro čaroděje, kteří ovládají magii, ale raději to vydávají za působení boha.

    Nad tím jsem taky přemýšlela :-k dávalo by to smysl.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Nevada napsal(a):

    Ne že bych Ti rozuměla, jen odhaduju co jsi chtěl říct, ale magie existovala i před znovuzrozením draků. Nebylo jí moc, nebyla zřejmě silná, ale existovala.

    Preto tam bolo to "začala RIADNE fungovať". A zväčša práve ohnivá. Quaithe spomínala, že ten kejkliar predtým tie triky robiť nevedel, zrejme mu začali fungovať až po príchode drakov, podobne hovoril aj majster pyromancerov. A neviem či sa mi to marí, ale zdá sa mi, že niekto dokonca spomínal priamo, že existencia drakov mágiu posilňuje.
  • Brandon Gepeto mi mluví z duše, zejména co se týče Sedmi, Starých bohů a Mnohotvářného. Kdybych si měl zvolit já, srdcem bych si vybral Staré bohy - čistou osobní výru, kladoucí důraz na soulad s přírodou a etické chování vůči bližním. Čistě pragmaticky vzato však nejvíce dává svým vyznavačům Rudý bůh: ať už jsou to poměrně velmi přesné věštecké vize
    za chybný výklad vizí (například záměna Aryi za to Karstarkovic děvče) R´hlor odpovědnost nenese
    :-), likvidace protivníků zblízka i na velkou vzdálenost
    kromě Renlyho by se na účet Rudého boha dali připsat i 3 další králové - oběti pijavicového autodafé na Dračím kameni
    , mnohonásobné přivedení zpět ze světa mrtvých (to bylo snad nejpůsobivějším důkazem R'hlorovy moci) nebo uzdravení s bonusem upgradu té které nemocné končetiny.
    (Ta Victarionova kouřící černorudá ruka mne nepřestává fascinovat).
    Navíc se Rudý bůh může svým světským zázemím a vojenskou silou směle rovnat Sedmi.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    JoeGyry napsal(a):

    @Nevada a čo Thoros?

    Možno ide skôr o rituál bezohľadu na to, kto ho činí.
    A práve to, že začal fungovať až v tej dobe - Thoros myslím spomínal, že šlo o obyčajné lúčenie s mŕtvym, ktoré robil už mnohokrát a až teraz fungovalo takto - by mohlo naznačiť vplyv drakov.
  • Nějak nerozumím tomu systému, magie ve světě byla vždy ale tlumená. Teď, s vylíhnutím draků se vrací o krapet silnější. Disponovali by tímhle vším - oživení, zážeh ruky, vize, trik se špičatým kloboukem od Mellisandre - kdyby se draci nevylíhli, nebo je hladový Dothraci nesežrali?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Blackfish napsal(a):

    Nějak nerozumím tomu systému, magie ve světě byla vždy ale tlumená. Teď, s vylíhnutím draků se vrací o krapet silnější. Disponovali by tímhle vším - oživení, zážeh ruky, vize, trik se špičatým kloboukem od Mellisandre - kdyby se draci nevylíhli, nebo je hladový Dothraci nesežrali?

    Videl si Men in Black 3?
    Pokiaľ je toto tá budúcnosť, v ktorej sa draci nevyliahli, zrejme ide o tú budúcnosť, kde Ned prejde na Zeď a zároveŇ je to teda tá budúcnosť, kedy sa prevalí všetko o Joffreym, ten je popravený, Ned oslobodený, Stannis kráľom, vojna žiadna, Cersei upálená zaživa, Hayle si varí Molotov Aerysov koktejl bez pomoci mágie a Melisandra bola predaná ako posteľová otrokyňa namiesto výcviku za RP.
  • pravy buh je iba jeden a to je chromy buh
  • upraveno 27. května 2013
    @Branislav_Gepeto

    Neviděl, ten tvůj výklad je tedy k ničemu :D Takhle, chtěl jsem se zeptat jestli tyhle vlastnosti už rudí kněží měli, nebo je znovuzískali? Protože Mel se zdá být v kejklích dost zběhlá běhna.
  • Zdá se že uměli jakési pouťové triky na uchvácení lidí, ale opravdová kouzla jako nekromancie nebo stíny (vždycky si vzpomenu na toho 2D Prince of Persia co fungoval na MS DOS a stín se kterým jste museli bojovat v předposledním kole :D ) získali až s návratem magie.
  • @Everett_Young Však aj Thoros (podporujem tvoje argumenty) povedal že nevedel že ho tim oživi a šlo o bežne gesto RP
  • .. *a Mágia, kt. bola až dovtedy .."neaktívna", zrazu začala "fungovať´, dosť náhle a iste, čoraz silnejšie a presvedčivejšie..

    (btw., (nielen) toto je imho 10000x lepší téma, "úrodnejší námet na písačky jako tie doteraz navrhnuté čo som tam čítal..
    napr. + tiež aj Mistr.Luwin - jeho uplne zbytočná smrt, zbrklé vyškrtnutie GrrMartinom z knihy bolo, a je, myslim odosť horšie a viac zamrzí, jako ten Nedov tiež predčasný konec
    .. nevim, či Grrmartina (alebo potom aspon D & D) nenapadlo, jaký potenciál májú v tejto postave maestra Luwina, zvlšt ked sa tam jasne o ňom zmienili, že v akademii(či kde) študoval aj neco jako magie, / vyššie (meta-fyziky (..kt. až ted začalo vykazovať silnú aktivitu, ..pole náhle zosilnelo..)
    ..-==> aspon tieto 2 veci v "Lade&Ohni - magia(a jej výkyvy) a mistr Luwin(jako čarodejnik II.kategorie :twisted: :-D :onfire: ) majú potenciál aj na (nielen) celú knihu dalšiu (už ale trochu klasickejšej, "bohatšej", výživnejšej (scifi-)fantasy
    (..len "trochu opraviť to ukončenie Luwina z deja,/sveta ASoIaF, alebo to spravit jako takú alternatívnu verziu, dejovú linku..)

    a + takisto tá záležitosť s tými extrémne dlhými zimami, a kratšími(?) letami by stála za pozornosť z pohladu (astro)fyziky (sústava hviezda \ planéta - nj, asi bude mat docela excentrickú, elipsovitú orbitu kolem hviezdy..)
    -btw. -to sú (len) dlhé zimy alebo tmy, (alebo aj aj) ? ? :roll: :3eyed:
  • upraveno 28. května 2013
    Ja už som to skúšal vysvetliť, že rýchlosť obehu planéty je iná a teda niekedy to stihne obehnúť za 3 roky, za ktoré sa vystrieda leto aj zima, ale inokedy jej to trvá 10 rokov kým len prejde leto. Ale myslím, že GRRM sa o toto nestará, proste dlhé zimy a teda sú dlhé zimy a koho to trápi, že prečo? Mňa nie :D

    Gepeto, ja som Men in black 3 videl...ďakujem, dobre som sa zasmial :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Blackfish napsal(a):

    @Branislav_Gepeto

    Neviděl, ten tvůj výklad je tedy k ničemu :D Takhle, chtěl jsem se zeptat jestli tyhle vlastnosti už rudí kněží měli, nebo je znovuzískali? Protože Mel se zdá být v kejklích dost zběhlá běhna.

    Hanba ti, ber si príklad z Anglachela :)

    V skratke: Bol tam taký pajác Griffin, ktorý videl v podstate a vnímal všetky Vesmíry a budúcnosti a tak vedel podľa určitých znakov rozoznať, ktorá budúcnosť zrovna prebieha. Furt tam tak mlele: "V prípade, že ten nahnevaný pán narazí do toho svalovca, zrejme ide o tú budúcnosť, kedy sa vrhne na stôl.." A takéto veci. Najlepšie bolo keď čosi hovoril a v strede vety si uvedomil, že je v nejakej negatívnej budúcnosti. Napríklad tam mlel čosi o zápase a zrazu: "A jéjé, na tuhle budoucnost jsem zapomněl" :)
  • nj, on to vlastne sebe aj čitatelom skomplikoval ešte viac, tým, že tie dlžku ročnéch období dal nepravidelnú :roll: - no tak to som už vobec neuvažoval nebral do uvahy, nanajvýš len (aj odosť) dlhšie a tuhšie zimy, a kratšie (a možno horúcejšie(?) letá - toto sa velice hodí a vychádza práve pre elipsu, jako elipsovitý typ orbital.drahy (aj to nie velmi extrémne pretiahnutú, aby tie zimy neboli až moc estrémne (precejen, viac jako nejakých mínus 60 - 70 - max.90 stupnov vonku by dlhodobejšie (a možno krátkodobé extrémy - 100 - 120, ale ozaj krátkodobo) neprežili takmer nikdo
    :oops: inak sorry za ten prispevok zo včera večera, resp. noci, to uš som sa dosť "naklánal ;:D :twisted: :-$ dúfam že je to čitatelné aspon trochu a neni moc ťažký :/ :d =D
  • Vesemíry...Gepeto, že ty si čítal aj Zaklínača :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Anglachel napsal(a):

    Vesemíry...Gepeto, že ty si čítal aj Zaklínača :D

    Bohužiaľ som sa k Zaklínačovi ešte nedostal. Ja môžem zatiaľ spomínať Vesmíry, ale Vesemíra nepoznám :)
  • Tak ti radím sa k nemu dostať, v mnohých ohľadoch je ešte lepší než Pieseň :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 28. května 2013
    Anglachel napsal(a):

    Tak ti radím sa k nemu dostať, v mnohých ohľadoch je ešte lepší než Pieseň :D

    Mňa na stole ešte čaká Tolkienov PP a potom kniha o latinčine :) Ale cez prázdniny by som hádam mohol mať čas. Myslím, že Blackfish - ak sa nemýlim - to hodnotil na úroveň PP aj Piesne ako jedna z najlepších fantasy a viacerí to ospoveujú. Tož, to musím vyskúšať.

    Ale to už sme OT :-$
  • upraveno 28. května 2013
    Anglachel napsal(a):

    Tak ti radím sa k nemu dostať, v mnohých ohľadoch je ešte lepší než Pieseň :D

    presne tak, je nekdy o dosť lepší, má tam viac.eré a aktualne.jšie narážky na súčasnosť (a všetky doby vobec), a vobec trochu dosť cítit z kníh,celej ságy že sapkowskij tam docela dosť "machruje" so svojou vzdelanosťou a prehladom, a napr. tam dosť často spomína a do toho (tiež) stredoveku primiešava veci zo svojho oboru -politické ekonomie, / burzy,trhy.. (ale nenásilne, tak, že sa to tam hodí..)
    takisto tam primiešal (jako do správneho gulášu :p ;D) tušim takmer všetky prísady dobrej klasickej fantasy, ale pridáva tam svoj štýl a rukopis, a niektoré svoje témy; potom, v neskorších dieloch pridáva aj nejaké náznaky zo sci-fi, koncept multi-svetov, a cestovanie po nich,resp skoky medzi nimi, a pod.) a ovšemže vela z historie královstiev a štátov,/toho sveta, jako aj samotních (nie-málo) postáv celej tej ságy..

    a tiež aj tie knihy samotné sú omoc lepšie spravené, (ted myslím tvrdé,viazané vydanie, - bohato ilustrované výbornými grafickými listami (grafity-tušky, černý uhel, černé pero)--najma prvé 3-4 knihy, potom sú to už len také perovky-"rychlovky", skice ;D :/ )

    sám mám už 4 zo 7 kinh, ale tieš ešte zhánam 2,3, a 5 diel
    tak kdo by ste chceli predať, sa ozvite pls :-P :arrow:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.