@paulcz Teď jsem se rozesmála, páč se mi vybavilo, jak manžel vyprávěl, že první přednášku na vaší škole se dozvěděl od přednášejícího (jej jméno nevím nevzpomenu) - jaké je nejtrvalejší a nejlepší ukládání dat? Všeci hádali a on nakonec odpověděl - PAPÍR! :-D On už tam nepřednáší či co ? :-))
@Černá_Alison nevzpomínám, že by někdo něco takového říkal -- určitě i právě proto, že dnes už toto neplatí :-). Nevím kdy tvůj manžel studoval na FI (nebo pouze na MU?), ale před deseti lety bych se nedivil, pokud se přednášející odvážil něco takového prohlásit (pokud to myslel vážně). Dnes tu máme (Internetové) služby, které jsou daleko spolehlivější.
@Askia To si klidně dovolit můžeš - já bych ale té kočce upletla kapucku s ušima, aby jí na ně netáhlo :)
@Černá_Alison Jestli to je popis mé postele, tak to nejsou 2 válendy, ale rozložená postel (původně se měla rozkládat pouze při návštěvách, ale kdo by spal na jednolůžku - navíc teďka máme s Míšou rozdělenou postel na půlky...) a teď mám prostěradlo hladké vínové. Ale v pokoji mám i gauč, který sice není většinou pod nánosem "nutně potřebných věcí" (koule z pyžama, spousta papírů do školy, tašky z celého týdne, tepláky s ovčíma princeznama apod.) vidět, ale občas ho i deratizuji :D
@flanker.27 Urcite to nebude chybou na strane studenta :) Ja som si pri vela prednaskach so samymi vzorcami, pouckami, lemami, vetami, dokazmi nepisala ani ciarku. Nestihala by som vobec sledovat myslienkove pochody profesora, casto som sa nad nejakym problemom zamyslela a hopla - usla mi polka strany. Moje poznamky boli potom plne prazdnych miest, ktore som pracne vyskladala z poznamok inych, az ma to nastvalo a rovno som si prednasky opisovala po hodine od inych.
@flanker.27 Vieš môže to byť aj SŠtudentmi ale ja to vidim už na gympli.. mala skupinka to chape druha sa akurat mechanicky uČi a zapisuje. čiže z hodiny maju veľke H a potom to tak aj vyzerá
@flanker.27 přesně jak píše Hildegarda. Jeslti to spíš nebude zaměřením školy :-).
Životnost dat -- o optických médiích nemluvím, s těmi je to podobný jako s těma sešitama :-). Údržba dat je energeticky nezávislá, takže ti asi vadí její nutnost pro čtení elektronických dat. Čeho se asi můžeme obávat jsou nějaké solární bouře.
@Černá_Alison Většině škol / učitelů jde dneska především o to aby se žák naprosto bezmyšlenkovitě naučil nazpaměť odříkat půlku učebnice, víc je nezajímá. Proto se taky s každým druhým profesorem o něčem dohaduju každou hodinu. Někdo jim to tam ztrpčovat musí :twisted:
@Everett_Young Ty taky musíš být poklad :-) Ale popravdě s tebou a Gepetem bych ráda chodila do třídy :-) Myslím, že by to byl výživný ročník a hodně přínosný na informace a názory :-)
@Černá_Alison Náhodou, pořád se najdou učitelé kteří dokáží ocenit když o tom někdo přemýšlí a snaží se ke správnému výsledku dojít svojí vlastní úvahou. Protože i když je ta úvaha třeba špatná, tak pořád mě to že zjistím že jsem udělal v logice chybu (a hlavně zjistím jakou chybu) posune dál než když opíšu to co někdo jinej napíše na tabuli.
Tak paulovi bych tedy věcně oponovala jen ve dvou bodech: 1. pravděpodobnost, že si poliju čímkoliv sešit nebo noťas je stejná, zatímco pravděpodobnost, co bude pak fungovat a bude čitelné je rozdílná ve prospěch sešitu.
2. abych se dostala k těm poznámkám potřebuji elektřinu a jak naznačuješ i internet. sešit si zabalíš na dovšu, na chatu, na prázdiny k babičce a nejsi odkázán na životnost baterie, internetové připojení, signál a podobně. Mít data v noťasu je pro mne jako nemít data.
(o tom, že internetová úložiště a podobné věci jsou dobrá věc nepochybuji. sama využívám primitivním způsobem mail, kdy mám spoustu důležitých věci, naskenované doklady, fotky, životopis a co já vím ještě uloženo v odeslaných a převeleno do složky sejvů. primitivní, ale pro mé potřeby dostačující.)
@Černá_Alison 1. jasně, to je to stejný, ale já jsem mluvil o využití nějakého cloudovského uložiště, o synchronizaci dat nebo i službách pro verzování dokumentů/softwaru. Dropbox, Google drive, GitHub apod. Funguje to tak, že v notebooku mám soubor nebo více souborů, jejichž obsah je synchronizován s obsahem vzdáleného uložiště. Jinak řečeno, to co mám v notebooku je i na serveru (na kterém jsou prováděny zálohy a podobné blbosti, takže není třeba se obávat o ztrátu dat). Další výhoda je bezpečnost, protože pokud někdo nemá přístup ke špatně zabezpečenému notebooku, o data se není třeba strachovat.
2. určitě je mnoho situací, kdy je užitečnější mít materiály v papírové formě, teď je otázkou co komu vyhovuje -- pro mě jsou to elektronické materiály :-).
@Askia jo, nicméně co je bezpečnější -- uchovávat data v elektronické podobě, nebo v papírové?
@paulcz Princip cloudu znám :-) (ale jen díky steamu :-p :-D) Ale no uznej - politý sešit je korunová položka, vhodně politý noťas je desetitisícová položka :-)
@Černá_Alison No ale notebook vítězoslavně nespálím, že už ho nikdy nebudu potřebovat, abych o rok později zjistila, že mám na navazujícím studiu na jiné katedře úplně stejný předmět, akorát neukončen zápočtem, ale zkouškou... :wall:=D
Komentáře
Teď jsem se rozesmála, páč se mi vybavilo, jak manžel vyprávěl, že první přednášku na vaší škole se dozvěděl od přednášejícího (jej jméno nevím nevzpomenu) - jaké je nejtrvalejší a nejlepší ukládání dat? Všeci hádali a on nakonec odpověděl - PAPÍR! :-D
On už tam nepřednáší či co ? :-))
@Černá_Alison Jestli to je popis mé postele, tak to nejsou 2 válendy, ale rozložená postel (původně se měla rozkládat pouze při návštěvách, ale kdo by spal na jednolůžku - navíc teďka máme s Míšou rozdělenou postel na půlky...) a teď mám prostěradlo hladké vínové. Ale v pokoji mám i gauč, který sice není většinou pod nánosem "nutně potřebných věcí" (koule z pyžama, spousta papírů do školy, tašky z celého týdne, tepláky s ovčíma princeznama apod.) vidět, ale občas ho i deratizuji :D
Ja som si pri vela prednaskach so samymi vzorcami, pouckami, lemami, vetami, dokazmi nepisala ani ciarku. Nestihala by som vobec sledovat myslienkove pochody profesora, casto som sa nad nejakym problemom zamyslela a hopla - usla mi polka strany. Moje poznamky boli potom plne prazdnych miest, ktore som pracne vyskladala z poznamok inych, az ma to nastvalo a rovno som si prednasky opisovala po hodine od inych.
Životnost dat -- o optických médiích nemluvím, s těmi je to podobný jako s těma sešitama :-). Údržba dat je energeticky nezávislá, takže ti asi vadí její nutnost pro čtení elektronických dat. Čeho se asi můžeme obávat jsou nějaké solární bouře.
1. pravděpodobnost, že si poliju čímkoliv sešit nebo noťas je stejná, zatímco pravděpodobnost, co bude pak fungovat a bude čitelné je rozdílná ve prospěch sešitu.
2. abych se dostala k těm poznámkám potřebuji elektřinu a jak naznačuješ i internet. sešit si zabalíš na dovšu, na chatu, na prázdiny k babičce a nejsi odkázán na životnost baterie, internetové připojení, signál a podobně. Mít data v noťasu je pro mne jako nemít data.
(o tom, že internetová úložiště a podobné věci jsou dobrá věc nepochybuji. sama využívám primitivním způsobem mail, kdy mám spoustu důležitých věci, naskenované doklady, fotky, životopis a co já vím ještě uloženo v odeslaných a převeleno do složky sejvů. primitivní, ale pro mé potřeby dostačující.)
1. jasně, to je to stejný, ale já jsem mluvil o využití nějakého cloudovského uložiště, o synchronizaci dat nebo i službách pro verzování dokumentů/softwaru. Dropbox, Google drive, GitHub apod. Funguje to tak, že v notebooku mám soubor nebo více souborů, jejichž obsah je synchronizován s obsahem vzdáleného uložiště. Jinak řečeno, to co mám v notebooku je i na serveru (na kterém jsou prováděny zálohy a podobné blbosti, takže není třeba se obávat o ztrátu dat). Další výhoda je bezpečnost, protože pokud někdo nemá přístup ke špatně zabezpečenému notebooku, o data se není třeba strachovat.
2. určitě je mnoho situací, kdy je užitečnější mít materiály v papírové formě, teď je otázkou co komu vyhovuje -- pro mě jsou to elektronické materiály :-).
@Askia jo, nicméně co je bezpečnější -- uchovávat data v elektronické podobě, nebo v papírové?
Princip cloudu znám :-) (ale jen díky steamu :-p :-D)
Ale no uznej - politý sešit je korunová položka, vhodně politý noťas je desetitisícová položka :-)