@Hildegarda Však já na tom nejsem tak zle, jak si možná myslíš, jak už jsem psal, nevidím na dávání dětí do školky nic zlého a peníze jsou potřeba. Jenom je tam nenechávat celý den, je li to možné. A vůbec jsem tím nekomentoval Tvou situaci, ale všeobecný trend. :) Jinak já jsem ze šesti dětí. @brbr Hodně štěstí s malým.
@Askia Dík. U nás by to neměl být problém, teda doufám. Ale teď mi kámoška z vesnice od Brna psala, že se hlásilo 30 dětí na 13 míst. @Hildegarda No jo, ale Adélka po obědě určitě spí.
@Černá_Alison Ta nová maturita je, pravda, příšerná, ale co bych já jako student hlavně vytkl je nedostatek zájmu ze strany studentů a nastavení systému tak, že i s nedostatkem zájmu (a snahy) lze velmi dobře uspět.
@Askia Střední školu zatím neřeším - teď je v kurzu základka a to je příšerné. Na stejnou základku chodili už mí prarodiče, pak rodiče,...a nyní od dob nové ředitelky naplaveniny z města všichni starší učitelké utekli a nové plevy stojí za pytlík bikarbony. Jsem zhnusena. Kde jsou všechny ty diplomy, co naše základka rok co rok fasovala jako nej škola na okrese :(
@Černá_Alison Kvalita nových učitelů (a neupírám jim, že mnoho z nich může být dobrých) je dána i kvalitou jejich vzdělání. Na peďáky chodili, co já vím, jen spíš horší studenti. A to z důvodů, že to tam je lehké nebo, že se nedostali jinam. Tomu povolání chybí odpovídající školy a prestiž, kterou mělo v minulosti, zde je úpadek nepopiratelný.
@Černá_Alison No neoplachnem hned, ak je tam v podstate pol centiku cistej vody. Lebo decko sa mi mece, treba ho nahanat, umyt, prebalit, vysat sople, niekedy dat na zadok a ked nie je co citit, tak pri vsetkom tom zhone niekedy zabudnem.
Mne především zaráží skladba učiva na základce. Nejen skákání od ničeho k ničemu. Jeden den berou určování slovních druhů. Jeden den! Jeden den vyjmenovaná slova po b, jeden den po l,....doprdele, nás z toho zkoušeli kontinuelně do střední a ještě i tam. Násobilku taky prosvištěli....co tedy dělají zbytek času místo opakování učiva? Poserte se, ale projekty!!! Projekty o hovnu a na hovno abych to shrla. Prý aby děti škola bavila....No to je výtečné. Takže doma pilujeme učivo a ve škole dělají projekty. Ale nedělají je celý čas. Nejmíň jednou týdně mají nějaké povídání s požárníkama a pak s policajtama a den s armádou a poserkoště s farářem a se záhadologama....zkrátka hovadiny pro hovadiny, aby nic nedělali a hlavně se neučili, protože jen hloupí a nevzdělaní chodí k volbám!
A ty projekty...no to jsou domácí úkoly pro rodiče. "Máme si zjistit, kteří ptáci u nás v okolí žijí." "Fajn, tak si zjišťuj." Na co se samotné dítě zmůže? Na kosa a blíže nespecifikovanou sýkorku. Neporadím ani ťuk! A jakmile doleze s něčím "najděte si na internetu", tak to řeším - dala ti škola internet? ne? zaplatila ti internet? ne? fajn, takže žáden internet nemáš. To už jsem vyřešila telefonátem s učitelkou, že ať si takové nesmysly vytluče z hlavy. Nás rodiče známkovat nebude, internet není pro domácnost povinný ani ho škola neplatí, takže ať se opováží takové nesmysly známkovat. Narozdíl od střední a vysoké se základka liší tím, že když po žákovi něco chce, tak mu to nejprve musí dát, říct, kde to najde a pak mu obstarat přístup k takovému zdroji.
Asi je to jak kde, já mám, jak už jsem zmínil, dalších pět sourozenců a takhle špatné, jak říkáš, mi to nepřijde. Jasně, pomáhám ségře s matikou a angličtinou, ale přijde mi, že to mají vyložené dobře a opakují to. Projekty mě nicméně serou velmi a ještě možná horší jsou různé sběry všeho možného, i když ty nejsou povinné.
Tak to zlaté školy tady, synovec je ve čtvrtý třídě a zatim se učej víceméně normálně jako za nás, dokonce dělaj domácí úkoly. Hrůza :)
Největší sranda je, ajk přesně z tohohle si dělali legraci už v Jistě pane ministře/premiére: "Ano, žáci jsou dnes skvěle společensky připraveni a kreativně naladěni..." "Ale neumějí číst, psát, počítat!"
Závidím právě tu školu, kam chodí ten zmiňovaný syn sestřenky - tam mají ředitele těsně před důchodem a jedou podle starých osnov. Dokonce jsme zírala, že mají 22 let staré učebnice, co jsem mívali my...a je zajímavé, když vám třeťák vyjmenuje všechna pohoří a řeky a dokonce pánve a úvaly. A reakce dítěte z jiné školy je "Úval? Co to je? To jako že je někdo uvalený?"
A protože jsem si učebnice vždy fikaně schovávala místo vracela - to byl takový můj trik - šla jsem odevzdávat učebnice, položila je učitelce na stůl, ta je prošla, jak jsou poškozené, a pak mne je poslala uložit na hromádky na konci třídy a já je tam strčila do skříňky, a pak si je vyzvedla a odnesla dom. Napoprvé ve druhé třídě jsem to udělala omylem. Vycházela jsem mylně z toho, že prvňáčkovské učebnice nám z části věnovali. Pak jsem seznala omyl, ale bylo mi trapné je vracet a tak jsem si je nechala a pak už cíleně :-p Takže mám učebnice skoro všeho a nejen že porovnávám, ale taky podle nich doma doučuju a zkouším, zadávám cvičení a podobně. Možná si vzpomenete, ale naše učebnice byly plné cvičení na procvičování....materiálu a materiálu. Teď mají užmoulané pracovní listy, které akorát poztrácí a obsahově stojí za prd kromě mnoha chyb!
@Krisa To jsi mi nahrála, díky. Opravdu musí naši prvňáci používat písmo jako ze zvláštních škol? Mít všechno snadnější? Za chvíli už se budou učit psát jen na počítačích a v ruce už nenapíšou nic?
Jestli mne chcete děsit tím, že si budu muset druhé děcko učit i psát.....tak se vám to daří! Už jste si všimli, že i když píšete tiskacím leta, tak psacím dokážete psát 3x rychleji nehledě na to, že ta tiskací začnete časem v rychlosti stejně spojovat ? A ti co chodí na výšku vědí, že kdo neumí rychle zapisovat přednášku je v řiti jak Baťa s dřevákama.
Komentáře
Jinak já jsem ze šesti dětí.
@brbr Hodně štěstí s malým.
Tak z okamžitě nevyneseného nočníku bych padla smrady...opláchnu hned a mám po starostech.
@Hildegarda No jo, ale Adélka po obědě určitě spí.
Ze od 7 do 7 haha :)
A hej, Adel este spi poobede, inak by som nenavarila :)
A ty projekty...no to jsou domácí úkoly pro rodiče. "Máme si zjistit, kteří ptáci u nás v okolí žijí." "Fajn, tak si zjišťuj." Na co se samotné dítě zmůže? Na kosa a blíže nespecifikovanou sýkorku. Neporadím ani ťuk! A jakmile doleze s něčím "najděte si na internetu", tak to řeším - dala ti škola internet? ne? zaplatila ti internet? ne? fajn, takže žáden internet nemáš. To už jsem vyřešila telefonátem s učitelkou, že ať si takové nesmysly vytluče z hlavy. Nás rodiče známkovat nebude, internet není pro domácnost povinný ani ho škola neplatí, takže ať se opováží takové nesmysly známkovat. Narozdíl od střední a vysoké se základka liší tím, že když po žákovi něco chce, tak mu to nejprve musí dát, říct, kde to najde a pak mu obstarat přístup k takovému zdroji.
Největší sranda je, ajk přesně z tohohle si dělali legraci už v Jistě pane ministře/premiére:
"Ano, žáci jsou dnes skvěle společensky připraveni a kreativně naladěni..."
"Ale neumějí číst, psát, počítat!"
A protože jsem si učebnice vždy fikaně schovávala místo vracela - to byl takový můj trik - šla jsem odevzdávat učebnice, položila je učitelce na stůl, ta je prošla, jak jsou poškozené, a pak mne je poslala uložit na hromádky na konci třídy a já je tam strčila do skříňky, a pak si je vyzvedla a odnesla dom. Napoprvé ve druhé třídě jsem to udělala omylem. Vycházela jsem mylně z toho, že prvňáčkovské učebnice nám z části věnovali. Pak jsem seznala omyl, ale bylo mi trapné je vracet a tak jsem si je nechala a pak už cíleně :-p
Takže mám učebnice skoro všeho a nejen že porovnávám, ale taky podle nich doma doučuju a zkouším, zadávám cvičení a podobně. Možná si vzpomenete, ale naše učebnice byly plné cvičení na procvičování....materiálu a materiálu. Teď mají užmoulané pracovní listy, které akorát poztrácí a obsahově stojí za prd kromě mnoha chyb!
Žáci dnes jsou kreativní zvláště v pravopisu :(
Už jste si všimli, že i když píšete tiskacím leta, tak psacím dokážete psát 3x rychleji nehledě na to, že ta tiskací začnete časem v rychlosti stejně spojovat ?
A ti co chodí na výšku vědí, že kdo neumí rychle zapisovat přednášku je v řiti jak Baťa s dřevákama.