To nutně neplatí - pokud je to tedy narážka konkrétně na Aryu. Třeba Bran nezabil nikoho a taky ho mám velice ráda :-). Spíš jde globálně o to, jak je ta postava napsaná.
Eddard, Robb, Dunk, Arya...já u nich nevidím rozdíl. Všichni pro mě jsou hrdinské postavy. Rozdíl je jen v tom, že všichni zažívají něco jiného a jinak se v těch situacích chovají. Ale pozor! My tu přece nesoudíme. Tohle není jen o cti, mravnosti. Já neříkám, ten se zachoval dobře, ten špatně. Příběhový hrdina přeci nemusí být jen ten klaďas. Jen říkám, že všichni jsou to svébytní hrdinové, jejichž příběh stojí za to vyprávět a číst ho. Arya mi jako oběť nepřijde, ona se tomu přeci vzpírá! O tom je přeci velká část jejího příběhu. V tom je rozdíl mezi Sansou a Aryou.
Sandor je sice sociopat, na druhé straně ale ušetřil jak Sansu, tak Aryu. Nechci jeho činy nijak obhajovat, ale kdesi v sobě má to, co nemá žádný rytíř.
2 heavy_head: tady zas narážíme na definici rytířství :-). Je rytířem člověk titulárně díky své funkci, i když osobnostně rytířské cnosti vůbec nedrží? Nebo je rytířem ten, kdo sice nemá titul "ser", občas se ideálům rytířství zpronevěří, ale na druhou stranu se snaží jednat morálně a čestně? Tuším, že se tu na to naráželo již u Bílých plášťů a už za své hovoří Sansin příběh, která se s tím rozporem setkala na vlastní kůži a zjistila, že ne vše je jako v písních :-).
Při ranním příspěvku jsem si vzpomněla ještě na jednu ženskou hrdinku, která byla dohnána okolnostmi k tomu, aby dělala hrozné věci - Scarlett O'Harrovou :-). Byla vychovávána jako dáma, ale s občanskou válkou byla dohnána k vraždě, krádežím - a žádné výčitky svědomí neměla, protože jinak by zabili ji a neuživila by rodinu. A stejně jako Arya byla hodně temperamentní a nezvladatelná :-).
Komentáře