@Tenebris Jon je moje nejoblíbenější postava, líbí se mi Kit Harington a studuji humanitní obor, takže se této diskuse nemohu zúčastnit, protože jsem dost neobjektivní :D
Vážně se tu Jona nikdo nezastane? :) Já mám za to, že v dané situaci udělal nejlíp, jak mohl. Je lepší vypořádat se s návalem divokých na Zdi, než odrážet armádu nemrtvých. Navíc divokými obsazoval opuštěné hrady na Zdi, za což má u mě taky palec nahoru. Asi se měl pokusit to svým bratrům líp vysvětlit a přesvědčit je, že je to v danou chvíli jediná správná věc, ale mám pocit, že většina jich je tam stejně natvrdlá a nedokážou moc strategicky přemýšlet. :anxious: Co mě trochu naštvalo, je, že si všechny svoje přátele (rozuměj jemu oddané bratry) poslal někam daleko, což se mu nakonec taky vymstilo (ale tohle vyčítám spíš Martinovi, bylo to imho už trochu za hranou uvěřitelnosti).
@sveva Na začiatku som mu s tým držal palce, ale potom to začal preháňať. Neviem nakoľko môžu byť iný nebezpečný (predsalen, nemaju sa ako cez "zeď" dostať). Nočnú hľiadku zadlžil a priviedol na druhú stranu masu neužitočných, negramotných divochov, ktorý môžu ohrozovať obyvateľov ríše a pravdepodobnosť ich asimilácie (my niesme kľakači :wall: ) je malá. Ohrozil všetky nevinné panny severu únosmi od bezzubých divochov čo obcujú s medveďmi :D
@Tenebris Já to nevydržím, držte mě, držte mě :D Takže podle tebe by bylo lepší, kdyby nechal Divoké pobít a "předělat" na nemrtvé? Že se Jiní nemohou dostat přes Zeď se imho vyvrátí v dalším díle. A rozhodně jsou nebezpečnější, než Divocí, kteří nejsou neužiteční - vždyť jsou to bojovníci, ošlehaní ledem, kteří doplní řady Černých bratří a mohou bojovat proti Jiným. Kdyby Jiné nebyli nebezpeční, proč by byli taková hrozba a lidi se jich báli? Kdyby Divoké nepustil za Zeď, tak by ohrozil úplně všechny v celých Sedmí královstvích.
@Krisa áno brať bojovníkov alebo Tormunda OK... Ale tu ide o to, že on pustil aj ženy a deti a "kriplov" (ktorí toho ani ako nemrtví moc nezmôžu). On musí myslieť aj na problémy, ktoré s divokých môžu vyplynúť. Ak by zobral nejaké určité mnosžstvo, premňa za mňa aj trocha väčšie, tak by to bolo v poriadku. Lenže Jon rozpútal charitatívnu misiu na záchranu divokých. A len veľmi malé množstvo divokých bolo ochotných pridať sa k nočnej hľiadke a tí, ktorí iba pomáhali (bez prísahi) boli podľa slov Marsha a Yarwicka nepoužiteľný. Jon to myslel dobre, ale bol moc šlachetný, aby ich nechal na severe. Pre niektorých to je +, ale pre mňa -, keďže sa zachoval dosť nestrategicky.
@Tenebris A ty si myslíš, že tihle Tormundové a spol. by za Jona bojovali, i kdyby za Zdí nechal umrznout jejich ženy a děti?! (Nehledě na to, že i některé divoké ženy dokážou bojovat.)
@Tenebris Jak je má nebrat? Říct prostě: "Sorry, ale o ty neužitečný nestojím- ženský krom kopinic, děcka a zbylej odpad nechte někde u cesty, ostatní samozřejmě přes Zeď můžou (pokud se budou chovat jako členové pomalu vojenská organizace- Hlídky- kteří mimochodem mají výcvik atd.)..." =D
Nepochopili ste ma. Tormund bol ešte v poriadku, ale Jon sa chystal ne extrémne riskantnu záchrannú misiu k Tvrdodomu a tiež plánov omilostiť Plačových (tak niak sa volal) divokých, čo by bolo moc veľké množstvo
Tí divokí niesu vôbec bezbranní a kým su nemrtví dole a nemajú katapulty a baranidlá, tak nemôžu ríšu ohroziť (ale asi budú mať nejakú tú mágiu na prekonanie)
@Tenebris Bezbranní vůči komu? Menší armádě nadpřirozených potvor, které je těžko zabít a s nadcházející zimou to nebude o nic lepší? A jestli Zeď bude stačit na zastavení takové menší armádky se teprv ukáže. Já bych si proti Jiným nevsázela... :anxious:
@Tenebris Ty trolíš, že jo? Jinak to není možné. Radši mrtvého Jona, než Jona, který nechá pochcípat ženy, děti a kriply! A když já řeknu, že je lepší mrtvý Jon, tak už je to fakt velké HáCé! Jestli ti přijdou Divocí jako větší hrozba, než Jiní, tak jsme oba pochopili knihy dost odlišně.
Donutil jsi Krisu říct, že by radši viděla Jona mrtvého. Komu tím prospeješ, druhé straně? Co přijde dál? EY , který řekne že je na něj Arya příliš mladá?
Užitečné a neužitečné... to je padlé na hlavu. Co se týče Plakače, je to jednoduché. Divocí a Hlídka byli víceméně ve válce. To již neplatí, Jon uzavřel s divokými "mír". Plakač je mezi divokými vůdčí osobnost a pokud Jon chtěl posílit svou pozici a zvýšit své počty, tak byl Plakač nejlepší možnost, vždyť měl v plánu prosekat se kolem Stínové věže.
@Krisa Nie - napísal som, že pre príbeh bude väčší zlom, ak bude mŕtvi. Nenapísal som, že so sa svoj prístup zaslúži zomrieť - ja Jona chápem. Iný neukázali nič, čo by im dovolovalo zničiť Zeď a tlupy divokích v ríši sú veľký problém. Jona mám rád, možno tie tak ako ty a dúfam že som ťa nenaštval :-s
@Thorar To už je dneska druhý :oops: (A včera jsem sežrala jeden pistáciový - doposud jsem netušila, že se vyrábí).
@MissUtahraptor Přijď, ještě je v ledničce jeden - chudáček jeden osamělej. Jinak se obávám, že ho budu muset ještě dneska zachránit od kruté samoty (a bude mi zas blbě jako včera, co jsem povečeřela mléčnou rýži, zelený Termix (pistácie, ne plíseň), koblihu a půl litru mlíka :D.
@Tenebris Však já netvrdím, že jsi napsal, že si Jon za svůj přístup zaslouží zemřít. Já jen nechci Jona, který nechá pochcípat ženy, děti a kriply - to už raději mrtvého Jona. A nenuť mě to víckrát opakovat (na to byl ten Termix) :D A nenaštval jsi mě, až tu budeš déle, tak zjistítš, že mé reakce jsou přehnané a často napíšu něco, co vypadá rejpavě a útočně a přitom to tak vůbec nemyslím :)
Komentáře
(Vzhledem k tomu, že jsi nový, tak tě upozorňuji, že to nemáš brát vážně :) )
Já mám za to, že v dané situaci udělal nejlíp, jak mohl. Je lepší vypořádat se s návalem divokých na Zdi, než odrážet armádu nemrtvých. Navíc divokými obsazoval opuštěné hrady na Zdi, za což má u mě taky palec nahoru. Asi se měl pokusit to svým bratrům líp vysvětlit a přesvědčit je, že je to v danou chvíli jediná správná věc, ale mám pocit, že většina jich je tam stejně natvrdlá a nedokážou moc strategicky přemýšlet. :anxious: Co mě trochu naštvalo, je, že si všechny svoje přátele (rozuměj jemu oddané bratry) poslal někam daleko, což se mu nakonec taky vymstilo (ale tohle vyčítám spíš Martinovi, bylo to imho už trochu za hranou uvěřitelnosti).
Takže podle tebe by bylo lepší, kdyby nechal Divoké pobít a "předělat" na nemrtvé? Že se Jiní nemohou dostat přes Zeď se imho vyvrátí v dalším díle. A rozhodně jsou nebezpečnější, než Divocí, kteří nejsou neužiteční - vždyť jsou to bojovníci, ošlehaní ledem, kteří doplní řady Černých bratří a mohou bojovat proti Jiným. Kdyby Jiné nebyli nebezpeční, proč by byli taková hrozba a lidi se jich báli? Kdyby Divoké nepustil za Zeď, tak by ohrozil úplně všechny v celých Sedmí královstvích.
(Nehledě na to, že i některé divoké ženy dokážou bojovat.)
Jestli ti přijdou Divocí jako větší hrozba, než Jiní, tak jsme oba pochopili knihy dost odlišně.
Osobně si nejsem jistý jestli nemůžou Jiní zeď jednoduše obejít jak to dělají/li divocí.
@MissUtahraptor Přijď, ještě je v ledničce jeden - chudáček jeden osamělej. Jinak se obávám, že ho budu muset ještě dneska zachránit od kruté samoty (a bude mi zas blbě jako včera, co jsem povečeřela mléčnou rýži, zelený Termix (pistácie, ne plíseň), koblihu a půl litru mlíka :D.
@Tenebris Však já netvrdím, že jsi napsal, že si Jon za svůj přístup zaslouží zemřít. Já jen nechci Jona, který nechá pochcípat ženy, děti a kriply - to už raději mrtvého Jona. A nenuť mě to víckrát opakovat (na to byl ten Termix) :D
A nenaštval jsi mě, až tu budeš déle, tak zjistítš, že mé reakce jsou přehnané a často napíšu něco, co vypadá rejpavě a útočně a přitom to tak vůbec nemyslím :)