Zajímavé, trošku mi to připomnělo Narnii ani nevím proč. Líbí se mi. Jen jako proti-drakově založený člověk bych byl skutečně rád kdyby se ty dvě bestie nevylíhly :D Zamlouvá se mi přemítání Shireen o božstvech.
Výborné proniknutí do dětské duše, něco, co třeba Martinovi samotnému moc nejde. Je to výborné dětské dobrodružství, od autora bych si velmi rád přečetl pravý a nefalšovaný dětský dobrodružný příběh. Krásná čeština.
Jupí - přesně takhle by to bylo :D. Děkuji autorovi/autorce, protože mě potěšil(a) a pobavil(a). Akorát nebohý mládenec, který seděl v tolejbusu naproti, si musel myslet, že cestuje s uprchlíkem z nějakého ústavu, protože jsem se hrozně usmívala a šklebila. Líbilo se mi zakomponování Isildurova příběhu a poslední věta byla skvělá :).
@Krisa Ano, vrátíme se k povídce. Jaké to bylo u Noční Hlídky? Ne, pardon, jen jsem si potřeboval trochu zaprovokovat.
Každopádně se mi hrozně líbila Shireen. Asi proto, že jí považuju za nejreálnějc popsaný dítě v knihách a mám jí rád, tak se mi tenhle její příběh dětského dobrodružství a dětské "smrtelně vážné" lásky moc líbil.
Taky bych chtěla, aby to takhle bylo (S + E = VSL) :) Sice jsem zatím pouze za 5. povídkou, ale tahle je u mne hodně vysoko a myslím, že tam i zůstane (a není to jen tím, že jsem byla u Noční Hlídky, kde to bylo boží a doopravdy bych ta, chtěla)
Tohle bylo strašně moc hezké... Dětská láska - nevinná a čistá :-) Ačkoli dětské postavy mě většinou moc nebaví, tak tihle dva byli velice roztomilí a sympatičtí, prostě zlatíčka :-) Opravdu krásná povídka. A Kris pobavila :-D
Mě nezbývá nic než souhlasit, zatím mám za sebou pouze tři povídky (a taky že se samozřejmě strašně stydím), ale čekání u zubařky okamžitě uteklo rychleji, než s nějakým bleskem pro ženy, který je na vypůjčení v čekárně. A taky se mi zdá, že autor/ka vyzdvihla Shireen z postavy neoblíbené na postavu minimálně průměrnou až nadprůměrnou :-)
Tak tohle se povedlo. Autor/ka má smysl pro detail, výborné plastické popisy a bravurně zvládá i dialogy. Líbilo se mi, že si autor/ka vybral/a poměrně okrajové postavy v Písni, kterým GRRM nedal v knihách moc prostoru, a my si tak o nich můžeme přečíst více alespoň takhle. Je to napsáno citlivě, s jemným smyslem pro humor. Věty jako třeba "Ráda by si dala hlavu na jeho rameno, jak o tom četla v rytířském románu, ale výš nedosáhla," ve mně vyvolávají nadšení. "Nenápadné" odkazy na "některé místní postavy icefiřanského panteonu" stejně jako prolínání více fantasy světů jen zvyšují mé přesvědčení, že tohle bude jeden z mých favoritů v celkovém hodnocení. Smutná princeznička mě dostala.
Skvělý nápad napsat něco z pohledu Shireen, kterou normálně GRRM jenom vláčí jako "ozdobu" Stannisova dvora. Děti mají podnikat dobrodružství a mít tajemství, ne jenom někde postávat. :-)
Komentáře
Výborné proniknutí do dětské duše, něco, co třeba Martinovi samotnému moc nejde. Je to výborné dětské dobrodružství, od autora bych si velmi rád přečetl pravý a nefalšovaný dětský dobrodružný příběh. Krásná čeština.
Líbilo se mi zakomponování Isildurova příběhu a poslední věta byla skvělá :).
Ostatně buď by byl Reknalf drsoň, co by si to s ním rozdal na férovku rovnou, a nebo by vyřkl osudné "do boje moji věrní" a sám vzal roha.
Každopádně se mi hrozně líbila Shireen. Asi proto, že jí považuju za nejreálnějc popsaný dítě v knihách a mám jí rád, tak se mi tenhle její příběh dětského dobrodružství a dětské "smrtelně vážné" lásky moc líbil.
Sice jsem zatím pouze za 5. povídkou, ale tahle je u mne hodně vysoko a myslím, že tam i zůstane (a není to jen tím, že jsem byla u Noční Hlídky, kde to bylo boží a doopravdy bych ta, chtěla)
A Strakos ma vzdy pravdu :)