@Krisa To je skutečná podoba oskarových sošek? Jsem nevěděl, že každej ročník se soška dělala jiná a přece stejná :roll: A co má znamenat Oskar pro rok 2001? To vážně ocenění dostali prázdnej podstavec? :twisted:
Eh nerobia/nekujú sa meče úplne inak? Nefunguje to cez nejaké oceľové pásy ktoré sa postupne na seba ukladajú a tak je oceľ pevnejšia/viac vydrží? Lebo pochybujem že v minulosti by mal takúto vŕtačku a brúsku a z kusa ocele by si "vyrezal" meč.
@Maliky I tohle "Jsem nevěděl, že každej ročník se soška dělala jiná a přece stejná"? Já jsem dneska dost unavená a luštím jeden hlavolam už asi hodinu, takže mi to moc nemyslí a radši snad půjdu spát :)
@Dreamer Teď nevím, jestli chci být ta hraboucí se paní nebo ta uklánějící se :twisted:
@Krisa Víš, já se o to nikdy nijak nezajímal. Jen jsem si přečetl, kdo sošku dostal a za co (a podle toho jsem se inspiroval, na co třeba kouknout), ale nikdy jsem nezkoumal, jak vlastně Oskar vypadá. A to že měl Oskar podobu malé holčičky nebo "čisté duše" je pro mě díky tomu obrázku uplně nové zjištění 8-O
Lebo ako som už spomínal meč sa kuje tak že sa jednotlivé pásy dávaju cez seba nie že sa odlievali alebo rezali z kusov ocele.
Damascénska metóda (vznikla niekedy už niekedy v 10.-11. storočí a používala sa až do 17. storočia, kedy výroba v pôvodných dielňach postupne zanikla). Zakladala sa na skúvaní tenkých plátkov s rôznym obsahom uhlíka na seba. Vzniknutá čepeľ bola pružná a tvrdá, prakticky nezlomiteľná.
Viem to len z Eragona v niektorej časti si musel ukuť meč a na konci knihy bolo poďakovanie kováčovi, ktorý autorovi ukázal proces, pretože ho chcel mať v knihe autentický.
@JoeGyry ovšem né všechny meče byly z damascenské oceli to bylo ve své době asi neco jako valyrijská ocel, no prostě to bylo hodně drahé, máš pravdu že se neodlévaly tak jak je to ve videu, ale kovaly se z železných a ocelových ingoltů ale nejsem odborník tak se nebudu hádat :-)
Komentáře
@Maliky Úplně nevím, jestli to myslíš vážně, ale ten prázdný podstavec by měl znázorňovat Čistou duši.
@Azazel Tohle bych strašně chtěla umět (+ taky uměleckou řezbařinu a sklářství a ještě pár dalších drobnůstek)
@Dreamer Teď nevím, jestli chci být ta hraboucí se paní nebo ta uklánějící se :twisted:
@Everett_Young :roll: = :roll:
@Everett_Young Když budu upřímná, tak mě chytit NC-W za rameno, tak se budu tvářit minimálně tahle ;)
bolo to tu už?
Damascénska metóda (vznikla niekedy už niekedy v 10.-11. storočí a používala sa až do 17. storočia, kedy výroba v pôvodných dielňach postupne zanikla). Zakladala sa na skúvaní tenkých plátkov s rôznym obsahom uhlíka na seba. Vzniknutá čepeľ bola pružná a tvrdá, prakticky nezlomiteľná.
Viem to len z Eragona v niektorej časti si musel ukuť meč a na konci knihy bolo poďakovanie kováčovi, ktorý autorovi ukázal proces, pretože ho chcel mať v knihe autentický.
Kamarád má známýho, ten dělá meče z kolejnic kováním zastudena?!