Hobit

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize
1171820222349

Komentáře

• @MissUtahraptor : Udělej si vlastní svět. Taky si kreslím mapy a pak k ním vymýšlím příběhy...
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 7. ledna 2013
  • Tak a dnes znovu na Hobita, tak snad se nebudu nudit jako někteří.
  • @Krisa Eragon má, podľa môjho názoru, zbytočne rozsiahlu mapu. A Kvothe má okrem mapy aj geniálny príbeh -_- a to som sa ešte nedostal k druhej knihe (ale to sa rýchlo spraví).
    K Hobbitovi...videl som ho len raz v 3D, ale nevadilo mi to. Určite si chcem pozrieť aj v 2D, a dúfam, že to bude čoskoro. Film to bol bezchybný, nič mi v ňom nechýbalo a nedokážem pochopiť, ako to niekto môže hodnotiť zle. Na CSFD to stále len klesá a klesá. Strašné dačo...Jediná chyba je asi to, že takmer všetci to porovnávajú s LotR, ktorý je viac seriózny. The Hobbit je viac rozprávkový, ale nechýbala tomu akčnosť ani napätie. Niektorým ľuďom proste nevyhovieš -_- :D
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @ElSamito Nevím, jestli má Eragon zbytečně rozsáhlou mapu (nějak mi to nepřišlo - v příběhu byla obsáhlá celá), ale jak obrázek vypadá krásně.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Kachítos Aha, to je ruční práce? Jaký je to formát?
    Ale popravdě, tenhle kus mapy je pěkná... nuda. Hora, kopec, řeka a k tomu jeden suchý strom, aby to nebylo tak prázdné.

Škoda že není Západozemí nebo Středozem na mapy.cz. Turistické trasy, vyhlídky a vyznačená místa, kde můžete koupit turistickou známku.
  • Škoda no, na druhou stranu nedivím se stánkařům, a turistům že tam nic nemají, kdo by taky co chtěl dělat v dračí pustině.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 7. ledna 2013
  • upraveno 7. ledna 2013
    Jo, Nevada na to kápla. Pro velké "Tolkien nerdy" je to paráda a moc krátké, ale pro "běžné diváky" je to natažené. Ale jinak to dopadnout nemohlo - buď to natočí "odlehčeně" a rochnit se budou lidi, co viděli max LotRa a Tolkiena moc nežerou (a Tolkien nerdi budou naštvaní) nebo to natočí přesně a ještě něco přidá (jako teď) a Tolkien nerdi budou na vrcholu blaha (a běžní diváci budou naštvaní).

edit: jako Tolkien nerd jsem spokojená s variantou, jakou vybrali :D.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. ledna 2013
  • upraveno 7. ledna 2013
    tak podruhé a nuda žádná spíš vychutnávání zvláště bojových scén. nic bych neubrala.(jsem ráda že jsem fan tolkiena a né běžný divák) jinak mapa je ve formátu A4 a na zdi mám po touto zase Středozem
  • @flanker.27 Už Tolkien se snažil později Hobita "zvážnit" a přidat tam ten prvek "epična" (aby mu to víc sedělo do toho jeho světa Ardy) - poněvadž původně s ním neměl mít zas tak nic společného. Jsem si jistá, že kdyby žil ještě déle, tak by k Hobitovi napsal ještě jednu verzi (nebo rozšíření), kde by to vyznělo o dost temněji.
  • On je film malinko temnější a epičtější než kniha, ta je dokonalá pohádka. a to se mi právě na filmu líbí.
    @Kolikokoli A to je právě chyba. Abych byl upřímný, já nejsem příznivcem pozdějších úprav.
    @alek A proč by musel nutně Hobit být součástí celé mytologie. Mohl klidně zůstat jako pohádka, kterou si lidi Středozemě vyprávějí a jako takový by nemusel souhlasit ve všem.

Já nevidím moc smysl v tom, že autor jednou něco napíše z nějakých důvodů a snějakým záměrem a pak si to rozmyslí, protože chce aby to vyznívalo jinak. Takže je verze 2.0, 3.0 a tak dále :)

Dílo by mělo trpět nějakou integritou stejně jako jeho autor. Nějak jsem to napsal, měl jsem k tomu důvody, chtěl jsem říct tohle. Jestli chci sdělit něco jiného, můžu klidně napsat jiné dílo.
  • @flanker.27 Ak chces prvu verziu, ta je asi niekde vo forme popola. To, co vydal Tolkien, bola asi 13.0 verzia.
    V poriadku, mozno by to bola pekna rozpravka, ale postavy sa prekryvaju. Ak by tomu tak nebolo, suhlasila by som s tebou.
    @Hildegarda Umazal jsem si kus věty, mělo tam být "napíše a zveřejní", nicméně ze zbytku je to poměrně jasné.

Když jednou usoudil, že je to ve stádiu hodném sdělení veřejnosti, tak asi měl za to, že je to v zásadě ucelené podle jeho představ. Pozdější přepisování a snaha o zdokonalování stále téhož mi připadá jako taková neschopnost myšlenku opustit :)

A k tomu překrývání, pještě horší je, když začne omyly beletristického autora napravovat někdo po něm ve nějakém přepracování nebo adaptaci (Werich říkal "on autor byl vůl a překladatel neni").
  • upraveno 7. ledna 2013
    @Montezuma3 Ano jsou (a pokud je tam Beren a Lúthien, tak už jsi na ně narazil - jsou na začátku ve Valaquenta, jak je Aulë stvořil). V příběhu o Túrinovi je trpaslík Mîm (ale nevím, jestli není až v Nedokončených příbězích).
    K tomu "přepisování a dopisování" - Tolkien byl chronický "přepisovač". Silmarillion psal přes čtyřicet let a stejně ho nedokončil, protože ho neustále přepisoval. LotRa měl vydat brzy po Hobitovi, ale nakonec se k tomu odhodlal až po 13 letech a stejně hned začal přepisovat některé z příběhů v LotRovi. Kdyby ho nakonec k vydání nedokopali, tak nemáme ani Lotra ani Hobita. Vytvořil velmi rozsáhlý svět, do kterého všelijak přidával další a další příběhy a připojoval k němu příběhy, které byly původně zvlášť. To samé se stalo s Hobitem a Lotrem, které taky přidal ke svému světu.
    A ano - trpaslíci z Hobita (toho původního) jsou "Sněhurkovští" trpaslíci. Teprve při psaní Lotra je předělal na trpaslíky "ze Středozemě" a musel je "zvážnit".

edit: ještě k tomu zveřejnění - on tuším Lotra ani zveřejňovat nechtěl, ale nakladatelství ho k tomu "dokopalo".
  • @flanker.27 Nemyslim, ze to bolo v jeho predstave ucelene. Jeho svet bol zivym organizmom, ktory sa stale menil a vyvijal. Bolo to tak komplexne, ze zprvu ani on sam si nebol vedomy vsetkych moznosti a pribehov. On to vobec nemienil vydat, poziciaval to priatelom a znamym. Velmi dlho ho museli prehovarat. Ako vazeny profesor si nechcel kazit v tej dobe reputaciu rozpravkou pre deti.
    Že autor přepisuje než vydá, to je naprosto na něm. Tedy ono je na něm pochopitelně i přepisování po vydání, je to stále jeho dílo a těžko tomu bránit, jen si myslím, že by měl být schopen sám poznat, že nějaká forma už by měla být ta definitivní. Člověk prostě by měl být schopen udělat rozhodnutí sám za sebe.

No a když to vydat nechce a píše si pro sebe tak ať si píše pro sebe, zas je to jeho a sám ať se rozhodne, jestli jít s kůží na trh nebo ne. Každopádně psaní by mělo těšit.
  • @flanker.27 Co vím, tak původně, dřív než všecky příběhy atd., vznikl jazyk (nějaká raná forma elfštiny). Pak vymyslel nějaké bohy atd. No a pak přidával a přidával, až se mu to vymklo z rukou. Vydal Hobita jako ucelený příběh, který do "jeho světa" nepatří. Jenže Hobit byl velmi populární a nakladatelství ho nutilo do pokračování. Mezitím se rozvíjel i "jeho svět" a řekl si "proč nespojit ty dva dohromady?" Tak to udělal. Jenže stejně nebyl spokojen, ví se o něm, že neustále všechno upravoval a přepisoval a Christopher měl hodně problémů dát dohromady vůbec Nedokončené příběhy, protože měl všechny rukopisy strašně moc přeškrtané a upravené atd. A prý má doma ještě spousty dalších příběhů a článků, které se k Ardě vztahují a nebyly nikdy vydány.
    A rozhodně ho to těšilo, to bezpochyby. Ale abych se přiznala - tohle mi vyhovuje líp. Moc nemusím takové ty autory, co napíšou jednu knížku za rok a dál ji neřeší.
  • Veď trpaslíci boli stvorení ešte pred elfami. Určite v Silmarione boli, viem že porazili nejakého draka (mali pritom cool masky) pamätám si že bojovali proti Entom už v prvom veku, a taktiež si spomínam nejakého zradcovského trpaslíka (ale už nvm koho zradil).
    Mno na jejich stvoření a příběhy, o tom jak se s nimi poprvé setkal nějaký elf a jak se od nich naučil řemesla atd, to už tam bylo. (trpaslíci vznikli první, 7 otců, protože se nějaký valar nemohl dočkat, a velkej táta iluvatar je nezničil, ale udělil jim ten osud, že musí v zemi spát, doku nepřijdou prví děti, a až po nich se probudí)
    Ale to nejsou příběhy konkrétních trpaslíků. Jen takové všeobecné povídání, a ještě k tomu jeh o málo. Ale silmarilion se asi celý točí jen kolem silmarilů a ty se trpošům do rukou nedostali. hej?
    Doufal jsem, že bude něco o tom, jak vznikla Moria. Nebo Osamělá hora. Jak trpaslíci válčili s draky. Mno a taky mne vždycky hodně zajímalo, co se stalo se sedmi prsteny. Ale povídání o prstenech v Silmarilionu neočekávám.
  • upraveno 8. ledna 2013
  • Trpaslíky stvořil vala Aulë (kovář), protože chtěl někomu předávat svou znalost řemesel, akorát Ilúvatar mu nedovolil, aby předběhli jeho prvorozené (elfy). Aulë se sklonil před autoritou a rozhodl se své dílo zničit, ale trpaslíci začli projevovat strach a uhýbali jeho ranám, pročež dostal Aulë pokyn pouze je uspat do doby, než se pod hvězdami probudí elfové.

Příběh Berena a Lúthien je výsledkem poněkud křečovité snahy zakomponovat do příběhů Prvního věku nějaký milostný příběh. Jde o klasické klišé typu otrhaný vandrák se snaží přiženit do "lepší" rodiny, z dnešního pohledu navíc s puncem naplňování kvót šťastných mezirasových vztahů (což chudák Tolkien nemohl samozřejmě ještě tušit).

Pro mě je Silmarillion především příběhem "vzpoury" Noldor, manifestací nezkrotné životní síly a odhodlání, které nás žene vpřed a nevyhnutelně s sebou nese i omyly a tragédie. Ukazuje jasně, že neexistuje dobro bez zla, úspěchy bez překážek a pádů, a radost bez zármutku. Konec příběhu nejspíš odpovídá Tolkienovu náhledu na svět, který sice nesdílím, ale rozhodně mu jej (ani Eärendilovi) neberu. Napsané je to parádně.

Hobita v kontextu dějin Ardy jsem bral přesně tak, jak tvrdí @flanker a @Isca, jako pohádkovou verzi příběhu, který se mohl ve skutečnosti odehrát i úplně jinak.
  • @Ugla No, zrovna příběhu o Berenovi a Lúthien si Tolkien vážil nejvíc. Sám musel o svou ženu bojovat, protože byla starší a její otec nechtěl, aby "na něj počkala" než dospěje. A někde jsem četla, že spolu chodili často do parku a Edith tančila a když ji tak pozoroval, tak vlastně vymyslel Lúthien. Však to také mají na hrobu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.