Edmure udělal věc v konečném důsledku nešťastnou, na druhou stranu je to důkaz, že i rozkaz je občas třeba zdůvodnit :)
Někdy se věci podělají i tím, že se rozkazy dodrží a i za to může být člověk postižen. Své by o tom mohl říct admirál MIlne, který si za začátku první světové války nechal proklouznout německé křižníky Goeben a Breslau do Turecka - mohly za to špatné rozkazy, které dostal, a Milne pak byl zbaven velení (nebyl daleko od horších sankcí) za to, že uposlechl rozkaz (měl prý projevit nelsonovského ducha) :)
To Flanker27 ... no sry. já si to pamatuju jinak.. a jelikož jsem to v knížkách nikde neviděl, tak nemám důvod si myslet opak.. proto i nadále zastávám názor.. že napadení Říčních Krajin byla obrovská chyba Cat... nikoliv Tywina...
To Dreamer... to máš pravdu.. já také z Tywina nedělám dobráka... jenom říkám, že bylo jeho jednání pochopitelné a nedělá to z něj postavu, ku které tu byl přirovnáván...
@Wanic Chybu (ovšem provedenou na základě dostupných informací o tom, kdo chtěl zabít jejího syna) možná udělala Cat, ale rozkazy dával Tywin, ať už k tom měl jakoukoliv motivaci.
Jon Sníh +2 (32) Rickard Karstark -1 (19) Edmure Tully 0 (20) Benjen Stark +1 (29)
Jona a Benjena mám ráda, jsou to sympaťáci, čestní muži a zajímavé postavy. Možná ty body u nich budu prohazovat podle toho, jak je budou potřebovat :-) Edmure a Rickard jsou na tom u mě taky stejně - nezaujali mně, necítím žádnou potřebu je obdivovat a už vůbec ne jim dávat nějaké body a ten mínus tam třeba příště taky prohodím.
@Wanic Mno, moc soudní v tomto případě náležela příslušným lordům (pokud ji nevykonával král) a Catelyn předvedla Tyriona před takový soud, tudíž jednala oprávněně. Nebyl to únos, ale právě postavení před soud (resp. dobovou obdobu spravedlnosti, nemohla tušit, že její sestra je šíblá), takže právě naopak dle místních zvyklostí je to zcela oprávněné.
A to přirovnání v tomto případě je opravdu neadekvátní a nehodící se, protože jsou to právě Spojené státy, které unáší a drží mnoho lidí bez soudu :)
@Hildegarda Od Talibanu mě to nepřekvapuje, ale země, co provozuje Guantanamskou - co je to vlastně, věznice se tomu říct nedá, by neměla mlít o spravedlnosti. Dotyční nemají status ani válečných zajatců, ani vyšetřovaných osob. POkud je důvod proti nim vést trestní řízení, nechť je vedeno, ale před soudem.
A nedá se to rozhodně omlouvat "válkou proti terorismu" (což je samo o sobě nesmyslný termín) -doporučuju dokument Road to Guantanamo, je to důkaz, že nelze obcházet obvyklý proces spravedlnosti, zvlášť, když neexistuje kontrola, kdo je vlastně do toho zařízení umísťován):
To Flanker.27: nu aspoň jsme se dostali k tomu, kde se naše názory liší... příslušný lord u mě rozhodně není sestra obviňující, navíc když soud probíhá bez jakékoliv přítomnosti druhé strany... správné by podle mě bylo vystavit ho spravedlnosti v Kings Landing... proto je pro mě Catelynino jednání chybné a Tywinovo odpověď pochopitelná...
@Wanic Pochopitelná není v žádném případě, protože je vedena proti nevinným, kteří nemají s věcí nic společného. Catelyn se vrátit nemohla rozhodně, měla od Neda dovést příkaz, aby svolal vazaly. Zároveň měla před sebou člověka, který, za a) je v danou chvíli celkem důvodně podezřelý, že se pokusil zavraždit jejího syna, za b), pokud by ho nechala jít (nebo se s ním vrátila zpět), by prozradil, že je na cestě na sever/že je v KL, ač má být na Zimohradu. BTW to udělala po formálně právní stránce docela chytře, protože ho sama nezajala, nýbrž vznesla obvinění a samotné zajetí provedli vojáci jménem svých pánů.
V té chvíli neměla na výběr a její jednání je jak celkem oprávněné, tak věcně pochopitelné, rozhodně mnohem více, než plenění cizího území.
Ostatně neplánovala soud u Lysy, vždy se snažila trvat na tom, že jde o jejího zajatce a že by měl proběhnout skutečný soud. Že Lysa byla kráva, to už byl holt faktor, kterej nezapočítala, a v tom vidím jedinou, celkem pochopitelnou chybu.
@flanker.27 Mam zato, ze v 2008 Najvyssi sud USA rozhodol, ze i tymto vaznom nalezi pravo obracat sa na civilne sudy. Tym nechcem ani naznacit, ze to vazenie ma moju plnu podporu, len som reagovala na tvoje tvrdenie.
Jon Sníh +2 (38) Rickard Karstark -1 (18) Edmure Tully +1 (19) Benjen Stark +0 (31)
Jon: Myslím, že tu sa niet o čom baviť. Joe Gyry ma úprimne baví. :D Rickard: Rozporuplná postava. Celkom chápem jeho túžbu pomstiť syna (synov? už si nepamätám), ale holt porušil prísahu svojmu kráľovi kvôli osobnej pomste, čím by naviac prakticky odsúdil Sansu a Aryu (tá tam síce nebola, ale on o tom nevedel) na smrť. A navyše ryby mám (až na unCat a mad sister) celkom rád, takže v tejto spoločnosti jasné mínus. Edmure: Taký moták, ale pri čítaní som s ním z neznámych dôvodov celkom súcitil. Benjen: Neveľmi chápem jeho všeobecnú obľúbenosť, je to síce Stark, ale objavil sa asi v polovici knihy a ani tak veľa vody nenamútil.
EDIT: Opravené. Moje typické šťastie, tri hodiny nikto neboduje a keď chcem ja, tak sú predo mnou hneď dve bodovania. :D
Komentáře
Někdy se věci podělají i tím, že se rozkazy dodrží a i za to může být člověk postižen. Své by o tom mohl říct admirál MIlne, který si za začátku první světové války nechal proklouznout německé křižníky Goeben a Breslau do Turecka - mohly za to špatné rozkazy, které dostal, a Milne pak byl zbaven velení (nebyl daleko od horších sankcí) za to, že uposlechl rozkaz (měl prý projevit nelsonovského ducha) :)
To Dreamer... to máš pravdu.. já také z Tywina nedělám dobráka... jenom říkám, že bylo jeho jednání pochopitelné a nedělá to z něj postavu, ku které tu byl přirovnáván...
:weirwood:
Jon Sníh +2 (32)
Rickard Karstark -1 (19)
Edmure Tully 0 (20)
Benjen Stark +1 (29)
Jona a Benjena mám ráda, jsou to sympaťáci, čestní muži a zajímavé postavy. Možná ty body u nich budu prohazovat podle toho, jak je budou potřebovat :-)
Edmure a Rickard jsou na tom u mě taky stejně - nezaujali mně, necítím žádnou potřebu je obdivovat a už vůbec ne jim dávat nějaké body a ten mínus tam třeba příště taky prohodím.
A to přirovnání v tomto případě je opravdu neadekvátní a nehodící se, protože jsou to právě Spojené státy, které unáší a drží mnoho lidí bez soudu :)
A nedá se to rozhodně omlouvat "válkou proti terorismu" (což je samo o sobě nesmyslný termín) -doporučuju dokument Road to Guantanamo, je to důkaz, že nelze obcházet obvyklý proces spravedlnosti, zvlášť, když neexistuje kontrola, kdo je vlastně do toho zařízení umísťován):
za a) je v danou chvíli celkem důvodně podezřelý, že se pokusil zavraždit jejího syna,
za b), pokud by ho nechala jít (nebo se s ním vrátila zpět), by prozradil, že je na cestě na sever/že je v KL, ač má být na Zimohradu.
BTW to udělala po formálně právní stránce docela chytře, protože ho sama nezajala, nýbrž vznesla obvinění a samotné zajetí provedli vojáci jménem svých pánů.
V té chvíli neměla na výběr a její jednání je jak celkem oprávněné, tak věcně pochopitelné, rozhodně mnohem více, než plenění cizího území.
Ostatně neplánovala soud u Lysy, vždy se snažila trvat na tom, že jde o jejího zajatce a že by měl proběhnout skutečný soud. Že Lysa byla kráva, to už byl holt faktor, kterej nezapočítala, a v tom vidím jedinou, celkem pochopitelnou chybu.
Jon Sníh +2 (36)
Rickard Karstark 0 (19)
Edmure Tully -1 (18)
Benjen Stark +1 (31)
@Krisa Už můžeš. ;)
Jon Sníh +2 (38)
Rickard Karstark -1 (18)
Edmure Tully +1 (19)
Benjen Stark +0 (31)
Jon: Myslím, že tu sa niet o čom baviť. Joe Gyry ma úprimne baví. :D
Rickard: Rozporuplná postava. Celkom chápem jeho túžbu pomstiť syna (synov? už si nepamätám), ale holt porušil prísahu svojmu kráľovi kvôli osobnej pomste, čím by naviac prakticky odsúdil Sansu a Aryu (tá tam síce nebola, ale on o tom nevedel) na smrť. A navyše ryby mám (až na unCat a mad sister) celkom rád, takže v tejto spoločnosti jasné mínus.
Edmure: Taký moták, ale pri čítaní som s ním z neznámych dôvodov celkom súcitil.
Benjen: Neveľmi chápem jeho všeobecnú obľúbenosť, je to síce Stark, ale objavil sa asi v polovici knihy a ani tak veľa vody nenamútil.
EDIT: Opravené. Moje typické šťastie, tri hodiny nikto neboduje a keď chcem ja, tak sú predo mnou hneď dve bodovania. :D
Jon Sníh +2 (40)
Rickard Karstark -1 (17)
Edmure Tully 0 (19)
Benjen Stark +1 (32)