Vždycky, když vyšel nový díl ságy, přečetla jsem si všechny původně vydané. Nejvíc pod kůží mám tedy první tři knihy, i když je to hodně dávno, co jsem je četla naposledy, ten konec, kdy se Sam vydá na jih a skončí ve Starém městě mám v mlze a tehdy, když jsem ještě byla líná dívat se pořádně na mapu, se mi pletlo, kde se vlastně postavy nachází. Proto mi není úplně jasné, kdo jsou všichni ze zmíněných aktérů, a nejsem s to si tedy domyslet ani postavu tajemného lučištníka. Čtenářskému zážitku mi ale nevědomost neubrala, je to napsané řemeslně naprosto skvěle, z hlediska budování napětí a stavby příběhu jsem byla napnutá jak kšandy. Leo coby Přízrak mne potěšil, stejně tak zmínky o Černé velrybě. Těší mne, že si Oakenfist vyřídil účty i s několika hnusáky, z nichž minimálně ten jeden mě kdysi v průběhu čtení strašíval ve snech. Konec byl... naprosto dokonalý!
Na konec mi nezbývá než dodat? Piš, barde, piš! A nebuď zbabělý jako Tarly a pusť se do sepisování toho Rhaegarova příběhu, protože Ty na to - stejně jako Sam - máš!
Těším se, až se tu trochu rozběhne diskuse a já se zase dozvím něco nového nebo si osvěžím již zapomenuté.
Tak přece jen se k mimosoutěžním povídkám přece přidal ještě někdo další ;-) Máme tady příběh dějově z období Vichrů, s trochu nečekaným hrdinou a zvláštní atmosférou. Je propracovaný a velice zručně napsaný – vlastně na profesionální úrovni. A to ať už jde o popis Lea, jeho vizí nebo Starého Města. Dokonce nechybí ani akční scéna a závěr s proroctvím je opravdu působivý.
Ale podívejme, Leo, ty se nezdáš. Nu ano, bojovné zručnosti má i kánonicky. Zapárající namyšlený pobuda s ironickými odpověďmi na ukázňování získal nový pusobivý rozměr. A ještě to honění vlastním tátou, který jej jinak spíš chrání, niiice... Představa maskovaného ilegálního hrdiny v prostředí písně je docela novum a zajímavé, ne že ne. Chemické zbraně takové, že Mel by zaplesala a vyptala si recept. Prvně se mi zdálo trochu zvláštní, že jej hocha tak snadno dostali a pak jsem vydechla "ahaaa, tak proto" a s dvounásobným zájem četla, jak pan ochotně kráčí do rizika, protože věří vizím a protože je zvědav na tu druhou osobu. Hodně líbivá ingrediencie. A taky mám tip na střešního střelce. Takhle, nebylo by to první nečekaně pozitivní propojení mezi členy těchto dvou rodu, co se moc v lásce nemají.
Jsem zvědavá, zda jeho alkoholická metoda ještě přivodí nějaké trable, nebo to má opravdu pod kontrolou. A co řekne, pokud se potvrdí muj tip na lučištníka. Nebla bych proti, kdyby došlo i na víc šprtání v tom proč pro sebe zvolil tuhle kariéru a pro své veřejné já a vztahy s blížnými ostudnost. Jak mu skrslo ve hlavě. A jak to dopadne, až se setká s Dany naživo. Tak holka všem převrátí život vzhuru nohama a on co budoucnost vyhlíží, poveze se na stoupající vlně, nebo se naopak nalezne v pozici, kdy stojí proti proudu a děj se co děj? Jinak s tím jak se tady svíčkuje, nebyla bych proti ani kdyby se do toho zatáhli Hightoweři. A ještě si říkám... Nakolik to otrokárství probíhalo ve stínu a nakolik s tichým schválením vrchnosti, protože to řeší davy uprchlíku a zaměstnává kořistníky? Nebo dokonce část zisku kape i vedení?
Komentáře
Na konec mi nezbývá než dodat? Piš, barde, piš! A nebuď zbabělý jako Tarly a pusť se do sepisování toho Rhaegarova příběhu, protože Ty na to - stejně jako Sam - máš!
Těším se, až se tu trochu rozběhne diskuse a já se zase dozvím něco nového nebo si osvěžím již zapomenuté.
Máme tady příběh dějově z období Vichrů, s trochu nečekaným hrdinou a zvláštní atmosférou. Je propracovaný a velice zručně napsaný – vlastně na profesionální úrovni. A to ať už jde o popis Lea, jeho vizí nebo Starého Města. Dokonce nechybí ani akční scéna a závěr s proroctvím je opravdu působivý.
Prvně se mi zdálo trochu zvláštní, že jej hocha tak snadno dostali a pak jsem vydechla "ahaaa, tak proto" a s dvounásobným zájem četla, jak pan ochotně kráčí do rizika, protože věří vizím a protože je zvědav na tu druhou osobu. Hodně líbivá ingrediencie.
A taky mám tip na střešního střelce. Takhle, nebylo by to první nečekaně pozitivní propojení mezi členy těchto dvou rodu, co se moc v lásce nemají.
Jsem zvědavá, zda jeho alkoholická metoda ještě přivodí nějaké trable, nebo to má opravdu pod kontrolou. A co řekne, pokud se potvrdí muj tip na lučištníka. Nebla bych proti, kdyby došlo i na víc šprtání v tom proč pro sebe zvolil tuhle kariéru a pro své veřejné já a vztahy s blížnými ostudnost. Jak mu skrslo ve hlavě. A jak to dopadne, až se setká s Dany naživo. Tak holka všem převrátí život vzhuru nohama a on co budoucnost vyhlíží, poveze se na stoupající vlně, nebo se naopak nalezne v pozici, kdy stojí proti proudu a děj se co děj? Jinak s tím jak se tady svíčkuje, nebyla bych proti ani kdyby se do toho zatáhli Hightoweři. A ještě si říkám... Nakolik to otrokárství probíhalo ve stínu a nakolik s tichým schválením vrchnosti, protože to řeší davy uprchlíku a zaměstnává kořistníky? Nebo dokonce část zisku kape i vedení?