Povídka č. 4 (19. kolo) - Ice & Fire

upraveno 11. října 2020 v Povídky
imagePovídka č. 4 (19. kolo) - Ice & Fire

Červený či čierny, drak je stále drak Prequel k povídce Blood and Fyre   Ak chceš dobyť svet, potrebuješ draky. Cválam tryskom, pachu spáleniny však uniknúť nemôžem. Vietor z bojiska fúka tým istým smerom, ktorým ustupujeme. Nedokážem sa zbaviť dojmu, že … celý článek

Číst celý článek zde


Komentáře

  • Co napsat, aby to nevyznělo prázdně? Obdivuji, že někdo dokáže napsat takovouhle povídku - líbí se mi všechno. Téma (draci, moji oblíbení!), jeden trůn a jeden vládce, vykreslení prostředí ve zkratce, ale naprosto výstižně, k tomu Varys, pochyby ohledně Aegonova původu, smutná pravda, že nerozhodují morální ani historická práva, ale vlastnictví draka, vykreslení Daenerys... Úžasné a konec krásně beznadějný. Jenže... zbývá ještě třetí drak? Kdo si ho osedlá a získá trůn?
  • Tisíceré díky. Rozhodně to nezní prázdně. Taková hezká zpětná vazba vyvoláva pocit naplnění.
    Jo, taky mám draky v lásce. Krásné stvury. A je zajímavé hrát si s poměrem zvířeckosti a myslící bytosti, hruznosti a benevolentnosti.
    Že mé vykreslení prostředí funguje, je kompliment, který pohladil na duši.
    Psát Varysa byla radost. A o něco snazší z Aegonova pohledu, než jeho vlastní POV. Hodně uplatňování exact words principu.
    V Aegonově narativu je to triumfální moment, kdy se zbavil pochyb a našel svou pravdu, pevnou pudu na které muže stát (a díky téhle jistotě snad i mít větší šanci naplnit ty aspirace). Jakoby zde bylo taky jakési propojení mezi nadáním pro získání draka a kapacitou pro držení sedmi království. Ale správně podotýkáš, je to do jisté míry i příklad práva síly a to je trocha bezutěšné. A taky Varysova PR managmentu - moc je tam, kde lidé věří, že je. A místní budou brát dračího jezdce čertovsky vážně i proto, že pusobí vyvoleně.
    Nemusí ji každý mít rád, ale je na ní něco pozoruhodného. A taky zde z ní měl být přiměřený oponent. Chtěla jsem tak trocha force of nature a taky nejasnost linie mezi tím zda je zduvodnitelně odhodlaná a legitimní alternativou, nebo je ochotná jít příliš daleko, lapena ve svém "krev a oheň". A zatímco Varys je nesmiřitelný kritik, Aegon je lehce unesen. A ne zcela se lišící.
    Polovina odpovědi je v Blood and fyre - Viseriona si ochočí Jon Sníh. Zda i usedne na železnou židli, není vymyšleno. Prioritně musí vymyslet co s invazí Jiných.
  • @Aviv Draci - nádherné téma. Zvládnout akční povídku není vůbec nic jednoduchého, tohle je přitom velice dobrá práce. Už jenom za tohle si zasloužíš obdiv. Popis přepadení, draků a vzdušného souboje... Chvilku jsem doufala, že se Aegonovi přece jen podaří zachránit, ale chudák asi celkově nemá moc šancí. Z téhle povídky se prostě stal můj favorit, nedá se nic dělat :-)
  • @čejka A ta poslední věta... kolik hráčů o trůn mělo šanci si tohle pomyslet?
  • Děkuji za komentář i za tu lichotivou přízeň.
    Přepadení jsem vlastně pár krát i přepsala. Například puvodně Aegon ten bič upustil a až po vzbuzení ráno jsem si řekla "Co je to za hloupost, vždyť ho muže použít!". U toho vzdušného jsem si na začátku říkala "Bohové, co a jak, vždyť já ani o těch letadlových nevím nic!", ale ono to nakonec nějak vzešlo, nějak jsem se do toho dostala. I s pomocí wikipedie ohledně dogfight-u.
    No jo. On jako postava (ne teorie) přišel trocha pozdě a jeho nástup je opřaden pochybami. Ještě si umím pŕedstavit, že Dany a Jon hrdinsky zařvou u Zdi a tak Aegon usedne na trun a bude to poněkud trpkosladké "a jsme při starém, ale podívejte na tu oběť!". Varys s kryptickým vědoucím lehce melancholickým úsměvem někde v rohu optional. Nu, tady jsem spíš zvolila, že oheň pozřel sám sebe, Targaryen a Targaryen, nebo Targaryen a Blackfyre, nebo Targaryen a sen o Tararyenství, některé věci jsou pŕíliš výbušné, aby setrvali a to co je vyneslo nahoře je i zrazí a Pavouček básnící o nové zdravější větve dostáva přeplesk. Ach jo, zas jsem se moc rozmluvila.
  • Lady Ašara napsal(a):

    @čejka A ta poslední věta... kolik hráčů o trůn mělo šanci si tohle pomyslet?

    To je moc dobrá otázka. Myslím, že by taková myšlenka pasovala k Robbovi. Ale zajisté by se kandidátu našlo a víc a pak kolik na ni mělo i čas...
  • Jo a dík flankerovi, čejke a Lady Ašaře za konzultace.
  • Aviv napsal(a):

    Jo a dík flankerovi, čejke a Lady Ašaře za konzultace.

    Vůbec není zač. Rádo se stalo :-).
  • Za málo :-) Víc než konzultace to opravdu nebyla. Povídka se mi přitom líbila už v původní verzi. Kromě jiného oceňuji taky odvahu, se kterou ses tentokrát do psaní pustila. Tvoje povídky mají vždycky novou myšlenku a v tomhle kole jsou velice zajímavé obě dvě.
  • moc pěkné. Líbí se mi vynalézavost při představení krocení draka a samotného dračího souboje, který je opravdu promyšlený, strhující a... no, důvěryhodný.
  • Slyšet tohle o zde popsaných soubojích je radost. Dík.
  • upraveno 4. prosince 2020
    Úplně jiný pohled na příchod Daenerys do Sedmi království než v povídce č. 7.
    Ačkoli měl Aegon v Tanci draků jen pár kapitol je vidět, že si získal své oblíbence.
    Oheň a krev, zde tyto rodová slova získávají na děsivě realitě. Zvláště pak ve smrtelném střetu draků v oblacích. Připojuji se k ostatním komentářům, že letecká bitva byla velmi zdařile napsaná. Pro mne však nejsilnějším momentem bylo, když se Aegon blíží Rhaegalovi a jejich následné sblížení. To opuštění první motivace touhy po draku jako ničivé zbrani a vytvoření duchovního pouta jako části sama sebe.
    Moc pěkná povídka, která se mi moc líbila.
    PS: Přiznám se, že jsem občas narazil na pár slov se slovenštině, které jsem ani s Google překladačem nedokázal rozluštit. Pokud mohu autorku poprosit co znamenají například slova: nebudem sa ti vyhrážať tým žabykláčom,... ten uhladený výraz sa mi javia tak nepatričné po návrate z trmy-vrmy.
  • Vďaka. A hrozne ma teší, že práve zviazanie s drakom urobilo takýto dojem. Tá časť sa mi písala veľmi dobre. Potrebovala som tam niečo ako protipól Quentyna aa zároveň si tam Aegon čosi riešil a vymýšľanie ako to puto medzi jaštermi a ich jazdcami funguje bolo záživné.
    Žabykláč je taký malý nič moc nôž. Môžeš ním zaklať - zabiť asi tak žabu. No a meč proti drakovi...
    Keď sa tak nad tým zamyslím, trma-vrma, kuca-paca, haravara (tento je bez pomlčky) a podobné pekné tvary fakt nie sú časté. Každopádne ide o rozruch, zmätočný zhon plný hluku a pohybu s prípadnými škodami a ublížením na zdraví. Je to niečo, z čoho potrebuješ vyviaznuť a podľa možnosti celý.
  • žabykáč = žabikuch
  • upraveno 4. prosince 2020
    @Aviv Děkuji, za vysvětlení
  • Tak tady vůbec nic nechybělo ani nepřebývalo :-) Skvělá povídka, která nenudila ani chviličku. A to mě draci neberou :-D
  • Díky. Obzvlášť když draci nejsou tvým tématem.
  • Mě i slza ukápla-bratrovražedný boj mezi draky, kteří přece jen mezi sebou měli pouto....."matka" která nařídí zabít své "dítě"...Achjo
    Napínavé po celou dobu. :applause:
  • S díki posílám i virtuální kapesníček.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.