Povídka č. 11 (18. kolo) - Ice & Fire

upraveno 11. března 2020 v Povídky
imagePovídka č. 11 (18. kolo) - Ice & Fire

Pojednání mistra Snížka z Mrazoklů o básnické kultuře v dobách před Jiným   Předmluva Sbírka „Sonety zla“ byla objevena roku 937 po Jiném, velmistrem temných umění Randolfem z Citadely, též známým jako Randolf Buřič. Ten však nebyl schopen určit původ žádného znaku … celý článek

Číst celý článek zde


Komentáře

  • Ja hlasujem za dielo špionážneho arcimistra plné tajných správ a návodov.
    Worldbuilding, nad ktorým srdce zaplesá - Aegon Kočovník s meďou a železom, kozľa z Qohoru ala rohatec v pentagrame, letopočet Iných, Svedkovia a inkvizícia, přísná kacířská exaktnost temných umění, Havran, spekulativní geografie, jména, tání jak Jiní na jaře, dialekt, zimy pokusov...
    A taktiež sa mi páčilo to odborné štylizovanie. Obzvlášť pobavila a prekvapila autorova volně přeložená poznámka (vrátanie pitvania krkavcov a nenachádzania súvislosti), súperiace hypotézy a kódovanie za pomoci nesčetných chyb. Jednoducho perfektné.
    Báseň tiež nie je zlá. Jak dlouhé že jsou větvičky čarostromu?
    Takováhle věc se tady jen tak nevidí a budu ráda za přídavek.
  • Mám ráda chytré parodie, které, byť nešetří ironií a glosami, vzdávají hold autorovi předlohy, protože bez jeho propracovanosti by nemohly vzniknout všechny ty vtipné narážky. Za mne bylo top tání Jiných na jaře, ale beztak si to přečtu ještě několikrát, abych toho objevila co nejvíc. V souladu s @Aviv jsem zastáncem teorie o kryptickém špionážním textu.

    Btw: Když jsem si teď pročítala Oheň a krev, napadlo mne jako možné téma dalších povídek "Z archivů Citadely" (= deníkové záznamy, fragmenty děl, účty či zápisky jednotlivých mistrů...). Toto by naprosto splňovalo zadání a přiznám se, že odborné periodikum, určené pro všechny, kdo ukuli alespoň jeden článek svého řetězu, jež by obsahovalo právě takovéto vědecké statě, bych si klidně předplatila.
  • Tohle dílo nám možná naznačuje, co leží za mořem směrem na západ od Západozemí. Možná tedy že nám Valar zanechali i další stopy než jedno slovo používané v Braavosu?
    Mistr Snížek navíc vzal v úvahu všechny možnosti výkladu a jeho styl je skutečně vybroušený. Dobrá vědecká práce, blahopřeji!
  • Roztomilá jednohubka :-D Netradičnímu pojetí povídek fandím, takže palec nahoru ;-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.