Tywin Lannister

upraveno 26. června 2017 v Postavy a bytosti
Nejbohatší a zřejmě nejmocnější člověk Západozemí v období Písně. Muž, jehož skutečnou povahu nám Martin zakryl neproniknutelnou maskou. Velmi mě zajímají Vaše názory na jeho postavu a myslím, že je rozhodně o čem hovořit...
«1

Komentáře

• Já sám myslím, že přetvářku Tywin nenasazoval pouze před svojí manželkou (prý velmi milovanou), po její smrti se z něj stal zlomený muž a onu "masku" pak nosil bez přestání až do své smrti.
  • @Bronn To se obávám, že se s tou maskou mýlíš. Tywin byl pragmatik prvního řádu (ale nepleť sem Machiavelliho, protože Tywin rozhodně nepoužíval tvrdá řešení jenom tehdy, když byla ta nejlepší). Všechny jeho děti ho vnímali stejně jako třeba jeho vazalové. Dokonce i ve dvojčatech viděl jenom dva politické nástroje. On přemýšlel o Lannisterech jako o rodu, ne jako o rodině (jeden z důvodů, proč jsou mi milejší Starkové). Víme, že k manželce se choval jinak, ale Tywin opravdu byl takový, jak ho vidí Tyrion i jiní. Ostatně každý, kdo trochu rozumí moci, ti potvrdí, že jeden z důvodů, proč po ní lidi touží, je ten, že se už nemusíš přetvařovat.
  • Snad jsem se vyjádřil trochu špatně, tou maskou jsem měl na mysli druhou tvář...
  • Ano, Tywin byl pragmatik prvního řádu. Zpočátku se mi zdálo, že se podle toho chová i k Tyrionovi, proč pak ta nenávist? I kdyby v něm ostatní viděli zrůdný výhonek rodu nebo vraha jeho matky, Tywin, jako velmi racionálně uvažující člověk, by se měl přes takové předsudky přenést. Nebo opravdu věřil, že Tyrion zavraždil Joffreyho?
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Beleg no ved z pragmatickeho hladiska Tywinovy je jasne, ze je lepsie obvinit trpazlika ktoreho nik nemarad ako hladat vraha, pretoze podozriva by bola aj vysoka zahrada a po vrazde krala, politicku nestabilitu nechces.
  • Myslím, že se Tywin přes smrt své ženy přenést nedokázal a jak všichni víme, obvinil z toho Tyriona. Možná byl pragmatik, ale smrt ženy byla pro něj rána nejsilnější, kterou snést ani se přes ní přenést prostě nedokázal.
    Co se týče Joffreyho smrti, Tywin si podle mě nechtěl Tyrelly znepřátelit, a obvinění Tyriona se navíc přímo nabízelo, když jej Cersei tak hlasitě obvinila sotva pár chvil po smrti svého šíleného syna.
  • Co si o tom myslíte?
  • Já bych hlavně řekla, že Joffreyho smrt mu přišla vhod, protože Tommen je milý a snadno ovladatelný kluk :D

IMO jediný člověk, ke kterému choval opravdu vřelé city, byla manželka. Samozřejmě, že ho její smrt zasáhla. To by Tywin nebyl uvěřitelná postava, kdyby byl úplně z kamene. Jeho vztah k manželce jedna z mála věcí, které mu můžu připočíst k dobru, kromě toho, že naprosto přesně věděl, jaká Cersei je.
  • Vhod mu prišlo oboje. Nespratný Joff prestal zavadzať a bola to skvelá zámienka na zbavenie sa Tyriona. Keď mu hovoril, že v pláne bolo poslať ho k Zdi, mala som isté pochybnosti o tom, či hovorí pravdu.
    Tywin by bol asi šťastný, keby Tyrionov mozog prebýval v Jaimeho tele. To by snáď mal vrelé city aj k tomuto členovi rodiny.
  • Vedle manželky bych řekl, že Tywin měl lidsky rád i Kevana. Poslušný, svědomitý a naprosto spolehlivý vykonavatel bratrovy autority, který v zájmu rodu odloží své vlastní ambice - přesně podle Tywinových představ. Stannis by takového mladšího bratra nepochybně záviděl a možná za něj vyměnil i Dračí kámen. :-)
  • Hmm... Nie sú Kevan a Davos dosť podobný?
  • Davos rozhodně není poslušný v tom smyslu slova jako je Kevan. Davos se rozhoduje a přemýšlí sám, říká, co se mu nelíbí a když nesouhlasí, tak to udělá podle sebe. Ale i naopak dokáže být nejhlouběji loajální.
    Kevan radí, poslouchá a respektuje. I když se mu něco nelíbí, udělá to tak, jak je mu řečeno.
  • Pravda, pravda...Docela by mě zajímalo, jak by vypadal postupně se vyhrocující souboj Tywina s Cersei, kdyby nezemřel...
  • To by byl pohled pro bohy. Do toho Jaime, ale ten by rýchlo pratal z cesty. Rozýšľam, či by vlastne Cersei nedopadla rovnako - detrónovaná, akurát že aj s ockovou asistenciou.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Bronn no predsa by ju poslal na Casteryovu skalu a dal jej dajakeho manzela.
  • A pak by ho Varys zabil. :D
  • Nebo Jaime-kdyby se s Cersei udobřili
  • AvivAviv
    upraveno 28. června 2017
    Dosť racionálnych ľudí je práve pre tak silné sústredenie na myslenie tak trochu hendikepovaných v oblastí citov, obzvlášť tých silných, čo človekom otrasú. A ako keď si netrénoval plávanie a vode sa vyhýbal, či si ju vyslovene ignoroval a odrazu ťa niekto hodí doprostred rozbúreného mora. A sú tu také srandy ako podvedomie a nevedomie. Na city orientovaný človek by si mohol (nemusel, záleží od povahy a stavu a skúseností) skôr uvedomiť a ľahšie zvládať fakt, že s ním pokúša hýbať niečo takéto. Citovo orientovaný človek citmi žije tak nejak rovnomerne, pre dominantne mysliaceho
    môže byť tých zopár málinko na trinásť zámkov strážených citových väzieb či hodnôt pokladom nedoceniteľným nenahraditeľným, vzácnosťou nad vzácnosti, na tú nešahat a koniec debaty, či zdroj turbulencií. Taká achillova päta. Proste nešahat. A aby toho nebolo málo, racionalista si svoju iracionalitu zracionalizuje.
    A je jedno, či to chápe, alebo nechápe. Bol by radšej, keby mal miesto tohto syna ešte stále svoju ženu. Tyrion je okrem toho trpaslíkom a robí tatkovi zrkadlo toho, čo by na sebe radšej nevidel. A k tomu ešte trochu hravý romantik. To, že je najschopnejším potomkom, jemu najviac podobným a azda jediným vhodným do manažmentu je proste nemožne trpká irónia. Taťka je frustrovaný.
    A tým, či je jeho cena vyššia, si istá nie som.
  • @Aviv No počkej, rozumím tomu dobře, že podle Tebe je Tyrion dobrý leda tak jako maso pro popravčí sekeru? Já myslím, že fakt, že Tywin nepodpořil Tyriona, byla jedna z jeho politických chyb. Lannisteři mohli mít na své straně vynikajícího hráče, a Tyrion by na jejich straně byl. Myslím, že "před Jofreym" Tyrion cítil něco jako věrnost rodu a rodině, troufnu si říct, že svého otce svým způsobem i obdivoval, byť ho zároveň zřejmě i nenáviděl....
  • Nepovažujem ho za mäso pre popravcov. Je to skôr napísané z Tywinovho pohľadu. Tvrdím, že si myslím, že by si Tywin vedel nájsť inú obstojnú osobu a urobil by to radšej než kvôli Tyrionovej záchrane skúšať nejakú politickú akrobaciu. Cersei by nedala pokoj, Tyrellovci by preferovali, keby tu bol nejaký obetný baránok, hľadanie vraha by mohlo obnášať zaujímavé komplikácie... Jako jo, zbaviť sa Tyriona nebol najchytrejší ťah. Celá tá aféra však aj trocha oslabila Tyrionovu pozíciu.
    Už si presne nepamätám aké boli všetky okolnosti, ale niečo mi hovorí, že mohlo byť výhodnejšie, stratiť jednu užitočnú figúrku, než celé kolo. Možno nie, no. Ale Tywin to zrejme videl ako to prvé a bol rád, že Tyrion mu už nebude tŕňom v oku.
  • upraveno 29. června 2017
  • @svoa00 Dovolil bych si to mírně poopravit :-): Tyrion neměl jinou možnost, pokud chtěl být hráčem ve Hře o trůny. Což on chtěl :-D. V tomhle byl pravým synem svého otce..... Jinak měl samozřejmě i možnost žít, a dobře si žít, někde v ústranní, což by nikomu v nejmenším nevadilo.
  • Tywin si, myslím, koncem života uvědomoval, že Tyrion je jeho jediný možný nástupce. Jaime-chtěl zůstat v Gardě. Cersei-ta by snad mohla, jenže její děti už nebudou Lannisteři, takže co pak, až zemře? Tyrion-sice trpaslík, při jehož porodu zemřela Tywinova žena, ale povahově zcela po otci. Jen tak výška se moc nehodí :-D
    Ještě mě napadá Kevanova větev rodu. Lancel by se rozhodně nehodil a co se týče Willema a Martyna, o těch toho zatím moc nevíme...
  • @Bronn Tywin byl pragmatik jenom jak se mu to hodilo. Když šlo především o druhé. Jinak by vážně neměl jediný problém s jmenováním Tyriona jako dědice...
  • @undefined Např. ten fakt, že Tyrion je trpaslík, mu podle mě vadil i "osobně".
  • @Bronn Tak hlavně že mu nevadilo vyspat se ze ženou kterou několik měsíců před ním "pigloval" Tyrion a ještě k tomu s děvkou které (údajně) nesnášel
  • Jo, no. I proto si myslím, že Tywin byl hodně naštvaný i na to, jak se v tom trpaslíkovi vidí. Až na to, že Tyrion nie je navonok dôstojný kameň, ale romantický opovážlivý šašo.
  • SagartSagart Amo ergo sum
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.