Teorie: Kdo bude posledním mužem?

I ten na duchu sebeslabší čtenář si musel všimnout, že knihy Písně ledu a ohně obsahují prology, v nichž zemře vypravěč, a vyjímečně i epilogy, při nichž, držte se, také zemře vypravěč.
Tyto informace však nikomu nic nepřinesli, nicméně jsou důležiité v dalších článcích, tudíž, čti jinochu, čti...
První kniha, tj. Hra o trůny, začala zajímavým prologem a epilog neobsahovala. Proč ne? Tato otázka je víceméně jasná. Jelikož autor tehdy plánoval trilogii, chtěl, aby epilog byl až na konci třetí knihy aby série začala prologem a končila epilogem. Což je pěkné. Úspěch knihy nicméně přinutil autora aby ságu trochu zdelšil, konkrétně na sedm knih. A tak se epilog objevil již v bouři mečů. Toto jsou ale jen nic neříkající informace, které však nám tak trochu nasvědčují, že epilog se objeví alespoň v poslední knize, ne-li i ve Vichrech zimy.
Je zajímavé, jak se mění místa dějů prologů. První je za zdí, vyprávěný očima Willa. Druhý je na Dračím kameni, vyprávějící o neúspěšném atentátu na Melisandru. A třetí, ten je pozor, také za zdí, na Pěsti prvních lidí. Čtvrtý prolog, v Hostině pro vrány je nejzajímavější. Je o učni v citadele Pateovi. Ještě teď pro něj pláču. A co hůř. Není ani na Postavy.cz. No nic, jedeme dál. Pátý prolog je překvapivě opět na zdi. Z toho logicky vyplývá, že prolog ve Vichrech zimy bude někde v Prčicích, konkrétně se zřejmě zabývat osudy Jeyne Westerling, Blackfishe a podobných darebáků. A sedmý bude logicky opět nazdi.
A teď se po dlouhém čtení konečně dostáváme k jádru věci. Komu bude patřit sedmý prolog. A komu poslední epilog. Mohlo by být zajímavé, kdyby se na konci Vichrů zimy zřítila Zeď a prolog v pověstném Snu o jaru by se zabýval osudy přeživších Vran, či divokých, kteří se brání proti Jiným a jsou jimi zabiti. Nebo by prolog patřil Bryndenu který poté, co naučí Brana veškeré magii konečně umírá. Nebo se Stannis po získání Zimohradu konečně uvědomí, kdo je pravý nepřítel a v prologu zemře, když se se svojí armádou pokusí Jiným vzepřít. Nebo to bude prolog Eda Tolleta, čímž se mi celá sága zhroutí.
Je vcelku jasné, že Sen o jaru se bude zabývat převážně bitvou s Jinými. A jak to dopadne. Komu bude patřit epilog Snu o jaru. Bude patřit Velkému Jinému, kterého zabije Melisandřin vyvolený. Bude to epilog toho vyvoleného (to asi ne, protože klasičtí vypravěči se rozhodně nestanou obětí prologů, či epilogů a většina lidí považuje za Azora Ahaie někoho z mnoha POV co v sáze je, například Cersei). Bude patřit nám dosud neznámému vojínovi, bojujícího proti Jiným? Bude patřit žebrákovi, který zemře, protože ve Westerosu vládne Daenerys a ta to s chudinou neumí. Nebo se bude prolog zabývat někým, který se bude snažit ke konci zničit šťastný konec a zklame. Nebo něco Jiného.
Mě samotného by zklamalo, kdyby na konci epilog nebyl. Co když to bude epilog typu Harryho Pottera, třeba o třináct let později zemře vítěz hry o trůny a bitvy s Jinými a bude vzpomínat na to, co dokázal. Nebo bude epilog Malíčkův, při němž bude očekávat stětí hlavy?
Co myslíte? Jak to bude? O kom nám Martin napíše naposled? Kdo bude posledním koho budeme mít rádi a zemře...

Komentáře

  • Když jsem si přečetl název tématu jako první se mi vybavil Bolestínský Edd :D
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Dejw Však je to také psané na jeho a Pateho památku :)
  • Eddison to bude! :D
    Páči sa mi i Malíčkovská verzia.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 21. února 2016
    Když se to náhodou stane, tak bude patřit někomu z nové generace, možná nějakému potomku starých POV, všichni si vyvraždí a otěže převezmou další ročníky. Ale to se dříve dočkáme konce světa než konce Písně. :-D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    To je známo... Poslední muž bude... George RRR Martin
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Achileus napsal(a):

    To je známo... Poslední muž bude... George RRR Martin

    Napíše svůj vlastní epilog a po odeslání dokumentu do nakladatelství zemře...
  • Achileus napsal(a):

    To je známo... Poslední muž bude... George RRR Martin

    George RIP Martin :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.