!!!POZOR SPOILER VŠECH DÍLŮ SERIÁLU A VŠECH KNIH!!! Teorie z Písně a z Hry

Nedávno se s odvysíláním páté série objevil problém se s spoilery. V diskuzi !!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY icefire.cz/forum/discussion/51359/spoiler-teorie-ve-svete-asoiaf-pouze-knihy#latest je problém, že spoustu lidí začalo své teorie odvíjet od dění v seriálu a tím vyzrazovat děj čtenářům. Já jsme se tedy rozhodl zaměřit na skupinu, která četla všechny knihy a viděla všechny díly seriálu a chtěla by ovšem volně diskutovat. Já se tu pokusím tedy uvézt pár teorií na děj ve Vichrech Zimy. U některých s přimíchám informace ze seriálů. Prosím debatu o tom o rozdílech seriálů a knih a jak se budou moc nakonec lišit směřujte sem icefire.cz/forum/discussion/51767/spoilery-rozdily-v-serialu-spoiler-vsech-knih-a-epizod-serialu. Tenhle topic zakládám, protože chci vytvořit místo, kde se bude moct argumentovat i informacemi ze seriálu a nedocházelo k nepříjemnostem v ostatních diskuzích. Jinými slovy, chcete-li neomezeně fantazírovat, jste na správném místě. :dance: Zároveň bych poprosil, zdržte se diskuze o tom jestli je nebo není závádějící používat informace ze seriálu, když může kniha a seriál skončit různě. Bez tak se to z a) bez Vichrů nedovíme a za b) jde mi o práci se všemi dostupnými informacemi.

Zde předkládám teorie, které jsem četl na internetu, viděl zde v diskuzích nebo mne sami napadly. Neuvedu žádnou z teorií zmíněnou Starkem z Hor v jeho vláknu, ale samozřejmě je i tady účelem, aby jste vymýšleli svoje a diskutovali o všech konspiracích známých i neznámých. A konec mého vykecávání zde seznam:

1. Melisandra v Tanci zmiňuje, že k jejímu klamavému kouzlu je potřeba věc, která patří člověku, jehož podobu chce vytvořit. Mimo jiné zmiňuje váček s kůstkami. Dostala se nějak Melisandra k Davosovu váčku pro štěstí o nějž přišel na Černovodě a chce ho využít k vytvoření falešného Davose a zvýšit tak svou kontrolu nad Stannisem?
2. Brynden Tříoká Vrána je ve skutečnosti Bílý Chodec. Odpovídalo by tomu to, že se v seriálu objevil Noční Král jako jeden z Chodců, tudíž je možné, že někteří Jiní byli případně všichnni byli původně lidmi.
3. Jiní jsou ve skutečnosti změnění lidé, kteří používají černou magii. Viděli jsme, že Qyburn dokázal vytvořit nemrtvého Gregora Cleganea. Není tedy možné, že Jiní jsou původně lidé používající magii podobnou té Qyburnově?
4. Jiní původně obývali celé Západozemí, Zeď postavili na obranu proti lidem(led je elementem Jiných a z ledu je tvořená Zeď.)
5. Stannis Baratheon je valonquar, popřípadě někdo ze Starkových dětí nebo Písečných hadů. Valonquar znamená mladší bratr nebo malý bratr, ale bylo někdy řečeno čí mladší nebo malý bratr to má být? A může být valonquar i osoba ženského pohlaví_
6. R'hllor je ve skutečnosti Velký Jiný a Melisandru ovládá skrz špatné vize.
7. Noční Král se oženil s Jinou popřípadě nemrtvou ženou, aby předešel válce sňatkovou politikou, když Jiní chtěli dobýt zpátky to o co přišli.
8. Varys je bastardem Šíleného krále, proto ta vysoká pozice v radě velká důvěra, kterou mu Aerys svěřil. Příběh o dětství může být smyšlený.
9. Tyrion je ve skutečnosti dítě Aeryse a Joanny.
10. Rhaegar Targaryen byl Azor Ahai a jeho zabitím odsoudil Robert Baratheon a povstalci celé Západozemí.
11. Robert Strong má hlavu Robba Starka. Stark se dá z němčiny přeložit jako Strong = Silný
12. Pod Zimohradem spí drak, popřípadě leží mrtvý Targaryen
13. Stannis napsal růžový dopis po tom, co odhalil, že ho Melisandra oklamala s upálením Manceho Nájezdníka. Počátek nesvárů mezi Stannisem a Melisandrou v seriálu může být nahrazeno rozepřemi po upálení Shireen.
14. Aegon je potomkem Rhaegara a Lyanny a dvojče Jona.
15. Quaithe je ve skutečnosti Rhaella Targaryen matka Daenerys.
16. Oberyn otrávil Tywina stejným jedem, který použil Tyrion na Cersei ve Střetu Králů a proto byl Tywin ve svou smrtelnou noc na latríně.
17. Ser Barristan padne v bitvě u Meeren. Stejně tak Hizdar
18. Euron Greyoj je Daario.
19. Val upálí Shireen, protože vyvolá epidemii šedého lupu mezi divokými. Popřípadě Melisandra obětuje Shireen pro oživení Jona Sněha.
20. Všechno se to Nedovi zdálo a probudí se pod čarostromem zpátky na Zimohradě.
:-D
1101113151620

Komentáře

  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    http://winteriscoming.net/2017/03/04/speculation-cersei-lannister-gendrys-real-mother/?utm_campaign=WiC+Daily&utm_source=FanSided+Daily&utm_medium=email

    Tak tohle mne donutilo k návratu na icefire.cz. Tahle teorie je tak debilní, až je vlastně geniální Tak na čtenáře knihy, jak Cersei zmiňuje, že čekala s Robertem dítě. Máme 100% potvrzené, že ho opravdu zabila tím způsobem, jakým popisuje Edardovi? Nebo to vyřešila jako v Egypťanu Sinuhetovi a to děcko přežilo a jmenuje se Gendry? Z hlediska knih asi najdeme 100 tisíc důvodů, proč to není možné z hlediska seriálu je to ale rozhodně něco, s čím by DD mohlo přijít
  • @Tyrion Lannister Proč k návratu na icefire? ty ses rozhodl pro život poustevníka? :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 6. března 2017
    @sfik K návratu po delší době. Mimochodem tvůj názor na teorii? :D
  • @Tyrion Lannister Otázka je co to změní, pokud jo.. No.. teda byl by legitimní Baratheon, legitimní následník po Robertovi, a hlavně legitimní protivník pro Dany, ale fakticky nevím kdo mu uvěří, navíc pokud má Cersei (v seriálu) ambici vládnout tak ani ona ho asi nebude moc chytat kolem krku.

    Spíš doufám v to že to přežije a nějak se prokáže jeho původ a že díky němu Baratheoni nevymřou (ostatně je to asi jediný Baratheon spolu s Shireen (nechť je jí hranice lehká), kterej je mi celkem sympatickej - a to i v knihách i v seriálu)
  • upraveno 6. března 2017
    @Tyrion Lannister Ona Cercei v seriálu v minulé sérii zmiňuje, že měla tři děti, takže na černovlasého nemocného chlapce, o kterém před Catelyn mluvila, zjevně zapomněla ona i tvůrci. Ale Theon taky zapomněl, že se nikdy nenavážel do Tyriona, ale že to bylo přesně naopak. Takže tu možnost v seriálu nevylučuju :D
  • Jen vzdáleně k teoriím 2, 3, 4. Třeba to rozproudí nějakou diskusi ve stojatých a docela znuděných vodách :-)): Všimli jste si podobností mezi Dětmi lesa a Jinými ? A zároveň společných odlišností do Rohlíkovců ? Magie Dětí lesa souvisí se sny, pomocí snů se Zelenověštci dostávají do jiných časů a prostorů. Podle Melissandry jsou sny nástrojem Velkého Jiného, protože se člověk dostává do stavu podobného smrti. Děti lesa se skrývají ve tmě, tma pro ně znamená bezpečí (viz "učiliště" Brana a tma, kterou si tam Děti lesa vyloženě užívaly). Podle Rohlíkovců je tma plná hrůz. Zelenověštci žijí velmi dlouho, splývají s čarostromy, ty je prorůstají, Tříoká vrána měl vypadat jako živá mrtvola (!). Děti lesa i Jiní jsou prastaré rasy, bohové Dětí lesa tu byli "odjakživa". Naproti tomu není známo, že by existovali vyznavači Rohlíka před Dlouhou nocí a jde jednoznačně o boha lidí. Nevím, jak a kdy Jiní vznikli, zdá se ale, že nejen seriál, ale i Píseň dost zřetelně naznačuje jejich spřízněnost s Dětmi lesa. A podle mne je i poměrně zjednodušující tvrzení, že Jiní jsou "čiré zlo". Možná to platí z pohledu člověka a z pohledu života. Ale z pohledu jiných ras? A je smrt zlá?
  • A ještě poznámka k diskusi: Muži bez tváře vyznávají Mnohotvářného boha. Přesnější by ale možná bylo říkat, že jejich bohem je Smrt. Nebo Velký Jiný ?
  • Jaké jsou důvody pro teorii číslo 15 ?
  • Jaké jsou důvody pro teorii číslo 18 ? To Daariovo jedno oko navíc je umělé nebo mnoho let chystaný úskok Eurona :-) ?
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Beleg Ona je celkem známá teorie, že Děti lesa a Jiní k sobě mají blíž, než nám autor předhazuje. Obecně se mi nelíbí to, co nám ukázali v seriálu, doufám, že takovému klišé se autor pokusí vyhnout. Co se týká odlišností náboženství ohně a ledu, už od pohledu je zřejmé, že elementy jako oheň a led k sobě prostě nepatří. O tom taky Píseň je. Není o střetu mezi dobrem a zlem, ale mezi dvěma zly, případně dobry, jednoduše lze říci stranami, nebo frakcemi. Mezi ledem a zemí. Severem a Jihem. Draky a Jinými.
    Mnohotvářný Bůh je jedním bohem s dvěma tvářemi, pojem, kterým nazvali uprchlí valyrijští otroci své bohy, protože pocházeli z různých míst a vyznávali rozdílná náboženství. Nahradili mnoho bohů jedním, který je všechny stmeloval. Je dost známé, že měl když Jaquen uhořet v kleci a byl zachráněn, zmiňuje rudého boha, ten tedy, stejně jako Velký Jiný může být Muži bez tváře uctíván.
  • Ale tak pokud dodrží co říkal, letos se další knihy dočkáme a bude spousty dalších teorii :D jen aby to už konečně dopsal
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    A do pr... kený ohrady!
    Nejsem si jistý, jestli je toto krok správným směrem :-k
    image

    A samozřejmě Martin si taky něco málo napíše ve scénáři. Takže bude dělat všechno, jen ne psát to co chceme. :-(
  • Mně naskakuje husí kůže z těch scénáristů. Kromě Briana Helgelanda jsou to scénáře ... řekněme .... akční :-). Zase se ale můžeme těšit na spoustu triků :-)).
  • http://www.edna.cz/game-of-thrones/fotky/podivejte-se-jak-bude-vypadat-obalka-knihy-mecu/

    Co kdo víte o téhle knize? Já myslel, že se letos dočkám vichrů zimy a nadělím si je jako dárek, za složení státnic
  • Nevím o ní nic, ale bude to asi nějaká povídková kniha, kde jedna z dvaceti povídek bude od Martina a ten zbytek bude od někoho jiného a o něčem úplně jiném. Takže nikoliv "kniha ze světa Ice and Fire".
  • @Beleg No tak i kdyby jenom todle. Je celkem vtipné, že se má v plánu věnovat dalším 5 možných seriálům ze světa ledu a ohně, ale kniha nikde :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 26. června 2017
    S blížící se sedmou sérii otvírám topic: KDO ZABIJE CERSEI? Vzhledem k tomu, že sedmá série by měla uzavřít všechny šlechtické bojůvky, aby Sedm království pod vedením našeho incestního párečku (a ne nemyslím Lannistery ;)) hrdinně odolalo invazi zombie pod vedením sithského lorda Darth Maula, očekávám smrt Cersei. Je zde několik důvodů proč. Předně sama se zmiňovala, že kdyby nebylo jejích dětí, tak by skočil z nejvyššího okna Rudé Bašty A i když DD rádi zapomínají na to, co sami zmínili v předchozích seriích, tak nyní pravděpodobně přijde o to jediné, co jí zbylo. To jest moc a možná Jaime (v traileru byl uprostřed bitevní vřavy) Abychom nejdříve správně předověděli, kdo zabije Cersei, nejdříve si řeknemě, kdo určitě NEZABIJE Cersei :D

    Jaime Tohle všichni očekávají od konce šesté řady a přesně proto to DD neudělájí a místo toho udělají zase nějaký nečekaný a nelogický twist, hlavně když budeme šokovat. Přestože pokud by Cersei zabil Jaime bylo by to pro ni nejbolestivější (ne fyzicky, ale psychicky člověk, kterého milovla ji vrazí kudlu do zad ooh, jak poetické :twisted:)
    Tyrion Lannister Opět všichni to očekávají, všichni by hrozně chtěli, aby Tyrion zabil Cersei, ale to se nestane, protože opět DD budou chtít překvapti. Přestože na stupnici psychické bolestivosti je to hned za Jaimem (zabita bratrem, kterého nenávidí, obrovská nasranost)
    A samozřejmě pochybuji, že tuhle roli dají nějaké postavě, která není nějak hodně důležitá(tím vylučuji Eurona, Písečné hady atd)
    Tudíž kdo zbývá, myslím si, že na téměř jistě Cerseiným koncem bude
    Arya Melisandra zmínila ve třetí sérii, že Arya zavře zelené oči, ty má Cersei. Do toho se Melisandra nejspíš setká s Aryou a zkusí ty svoje kecy o vyvoleném pro změnu na ni. Navíc dle leaků míří na Zimohrad, takže to bude docela twist, když v posledním díle zabije Cersei (nejlépe jako Jaime a nebo ještě lépe jako Eddard, abychom dostali Sean Bean cameo :D) během obléhání Králova přístaviště
    Sansa Opět bude na severu po většinu dění, diváci nebudou očekávat, že by se objevila v přístavišti, ale přesto právě ona to může být. Sice to nesedí k její postavě, BUT WHO CARES. SHE SMILE WHEN DOGS EATEN SIR TWENTY GOODMAN. Navíc proroctví o královně říká, že ji sebere vše, co je jí drahé, takže ta možnost tu je.
    Daenerys Sežehnutí drakem během náletu na KP, s tím, že tu bude těsně předcházet té vizi s trůnem a padajícím sněhem.
    Toliko tedy k Cersei jinak mých několik osobních typů
    Sebevražda Velice oblíbená u DD (viz Tommen a Selyse) a určitě tenhle shit můžou použít znovu
    Varys
    Občas se stane, že něco z knih ještě stále skončí v seriálu (i když úplně vytržené z kontextu), takže bychom se mohli dočkat
    - Jamie a Tyrion se usmíří, poté co Olenna řekne Jaimemu, kdo otrávil Joffreyho
    - Malíček zkusí Aryu návést k zabití Sansy, Brandon ji ukáže pravdu a Arya zabijí Malíčka
    - Night King si vytvoří ledového draka během mise na záchranu Johna (zabije a pak oživí jednoho ze tří miláčků Dany)
    A teď můj výpočet kvótovýc smrtí:
    Olenna Tyrell Scénaristi se pokouší zbavit všech rodů kromě Lannister, Stark, Targaryen takže její smrt bude hned v prvním díle a zabije ji Jaime po dobytí Vysoké Zahrady, ale předtím se mu přizná ke královraždě
    Ellaria a Píseční hadi Euron má prý zajmout dle zvěstí Ashu a Asha se líbá v traileru s Ellariou, takže si myslím, že Euron napadne během cesty do KP Dorne vypalí ho povraždí místní šlechtu a zajme Ashu
    Gendry Bude zabit někým, kdo se bude chtít zavděčit Cersei (podobně jako se Umber zavděčil Ramsaymu s Rickonem) typuji tak třetí epizoda
    Melisandra Pravděpodobně zabita Aryou, její story arc skončil se Stannisem, Jona oživila autoři nemají využití a Arya řekla, že ji zabije.
    Davos Stejný případ jako Melisandra jeho story arc skončil se Stannisem. Bez něj a Rickona pro něj příběh nemá větší využití (Jon má kolem sebe spoustu lidí, kteří mohou radit místo něj) bud zabit během mise za Zeď.
    Euron Moc prostoru nedostal a ani nedostane, přestože si myslím, že on bude hlavním důvodem, proč máme o sérii navíc, protože sitauci zkomplikuje dálkovým ovládáním na draky, ale bude zabit Danerys, kteřá řekne THEY ARE MYYYYY DRAGONS!!!
    Aša Opět moc prostoru nedostala, Euron ji má zajmout a Alfie Allen přece musí být lordem Železných ostrovů, i když už na to nemá koule :D
    Bratrstvo bez praporců Mister Berik Qui-Dondarrion Jinn umírá v souboji s Nightem Maulem, ale předtím řekne svému učedníkovi Sandoru Kenobi, že musí ochránit Dany, protože ona je vyvolená a nastolí rovnováhu Sí... ehm ehm myslím zachrání Západozemí.
    Někdo z draků Dle toho, že si chce Night King udělat ledového wyrma z Warcraft III. v posledním díle
    Tormund a Brienne taky podle mne umřou v posledním díle během mise za zdí, nátlak na city
    Možná ehm Jaime? Nejsem si úplně jistý, zda Jaime může přežít pád Cersei, které se rozhodl sloužit do hořkého kocne a ještě dál a to usmíření bratrů? NEEEE
    Věci, které bych chtěl, aby se staly:
    * Jorah Mormont zabijí Dany, aby ukoval světlonoše a tím se stane vyvoleným
    * Arya Stark je Azor
    * Drtivé vítězství Night Kinga?
    Co si myslím, že při současném kurzu dostaneme?
    Drtivé vítězství spojených Sil Starků a Targaryenů (Píseň ledu a ohně) proti zombiem a incestní páreček Jon a Dany, s tím, že se jim narodí dítě, které bude mít podobné sklony jako Joffrey a to dámy a pánové bude ten hořkosladký konec, který měl pro nás mistr připravený :P
  • @Tyrion Lannister a máš někoho kdo ji nemá důvod zabít :D
  • p1e9t9r2 napsal(a):

    @Tyrion Lannister a máš někoho kdo ji nemá důvod zabít :D

    Qyburn :)
  • Seriálová Cersei by přežila i atomový výbuch :D Jsem si skoro jistá, že v devatém nebo desátém díle poslední série umře násilnou smrtí, ale nečekala bych od toho žádnou velkou katarzi. Bude to nejspíš Jaime, bude to jediná scéna, ke které nebude "build-up", a bude to mečem do břicha a nahoru. Pravděpodobně někde v trůnním sále.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @svoa00 Dovolím si nesouhlasit, v traileru bylo vidět neposkvrněné proti Lannisterovým vojákům pravděpodobně v KP. Z toho plyne, že nás čeká epická, leč předvídatelná bitva s jasným výsledkem. A Jaime ji určitě nezabije, vždyť v seriálu je to Cerseina poslušná děvku. A silně pochybuji, že se Cersei dožije další série. Co by tam dělala šukala s Night Kingem nebo chlastala v base :D
  • @Tyrion Lannister Ta bitva bude spíš v Casterly Rock.

    Možný spoiler z 7 řady o té bitvě -
    Tyrion řekne Unsullied o kanalizačním systému s jehož pomocí sabotují a otevřou brány.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @AviaRa A jak víme, ze jde o Skalu Tyrion zná úplně stejně dobře navíc kanálem tady utell + vím že DD jsou DD ale jaký by mělo smysl představit na poslední chvíli novou lokaci kterou si už stejně nikdo nepamatuhe
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister Že se v seriálu objeví Skála se mám dojem ví už nějakou dobu. Navíc každý průměrný fanda, třeba i seriálový, by mohl vědět, že Lanisteři nežijí jen v Tommenově přístavišti. Co se smyslu týče, chtějí nám představit novou lokaci pro epickou bitvu.
    Spíš v tom nevidím ten smysl, že pokud to skutečně je Casterlyova skála, proč na ni Neposkvrnění utočí, když je na druhém konci kontinentu. Toto přihrává tomu, že by to přípdně mohlo být právě přístaviště.
  • upraveno 27. června 2017
    Sagart napsal(a):

    @Navíc každý průměrný fanda, třeba i seriálový, by mohl vědět, že Lanisteři nežijí jen v Tommenově přístavišti.

    Obávám se, že průměrný seriálový fanda je rád, když si zapamatuje alespoň půlku hlavních postav, GoT je masová záležitost, ten průměr informací, co divák registruje, bude někde ehm jinde, než u průměrného čtenáře :-D

  • @Tyrion Lannister To dobývání města má být skutečně Skála. Podle mě se tam snaží navázat na Tyrionovu chuť po CR, kterou chce, jako právoplatný dědic. Navíc byla CR potvrzena.

    Cersei podle mě bude zabita Jaimem.. DD mají sice rádi zvraty, ale ještě radši jdou na ruku divákům. Jestli se on potom sám zabije, z toho že zabil milovanou, z toho že po Kingslayer je i Queenslayer, nedokážu říci.. Trochu se bojím aby největší fuck-up nebyl to, že nechají Cersei přežít komplet seriál.

    Dle leaku, a to berte buď vážně nebo ne, má Olenna říci Jaimemu pravdu, vysmát se mu a polknout jed.

    Gendryho typuji na zachránce Baratheonů. Nějak ho zlegitimizují nakonec...

    Yara/Aša + ty písečné kurvy zemřou. Doufám..

    Mel - rukou Aryi, typuji.

    Bratrstvo asi vymře za zdí, především Thoros, nebudou tam chtít dalšího oživovače..

    Davos doufám že přežije ságu. Klidně i jako nový severský rod (mohl by se stát vazalem Starků a převzít Hrůzov, to by se mi dost líbilo).

    Drak - ano


    Další smrti tak 50/50 rozhodně ne všichni cos napsal jinak jim pro poslední sérii moc lidí nezůstane :D
  • V seriálu bude dobývání Skály. Bude to proto, aby byl seriál divácky atraktivnější a mohl být o něco delší. Je asi zbytečné v tom hledat nějakou hlubší logiku....
  • Myslíte, že střet Neposkvrněných a západozemských rytířů je až tak jednoznačný ve prospěch čepičkářů? Přeci jen jsou to lehkooděnci a jejich kopí nejsou tak dlouhá, aby odrazila soustředěný útok těžké jízdy. Ví se o tom, že by někdy v historii došlo ke střetu těchto dvou armád a s jakým výsledkem? Neposkrvnění se asi mohli střetnout s některým ze svobodných společenstev, ale přeci jen .... to jsou žoldáci. Naopak jednoznačně by podle mne musela dopadnout bitva mezi rytíři a Dothraky. Polonazí neorganizovaní divoši na koních by proti rytířům neměli šanci. Stačí vzpomenout na souboj Selmyho v Meereenu ....
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Beleg mas to zle to su neposkvrneni + drak vs rytieri
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.