Albert Einstein se mýlil, bohové opravdu hrají v kostky. A nejenže je hrají, navíc je občas hází i tam, kde je nikdo nemůže vidět, jak by podotkl Stephen Hawking. A ta kostka ani není klasický krychloidní šestistěn, počet jejích hran nikdo nespočítá... I když George R. R. Martin si o tom asi myslí svoje. ;-)
A... konečně jsem na čtení vyšetřil další půlhodinu a ono tohle... No, jo, zase se přemůžu a začnu to (na sebe nezvykle optimisticky) - Tohle jsem začal číst a myšlenky běží asi takto: Dobrý, dobrý nápad, dobrý jazyk. Tohle má potenciál rozjet se a být vážným kandidátem na vítězství, stačí aby autor udržel laťku takhle vysoko... Počkat jak už komentáře, není to renonc? Takže shrnu: Tohle mělo všechno (myšlenku, napětí, atmosféru,..),... co má správný úvod povídky mít (a napsaný perfektně, smekám). Je zatracená škoda, že tento potenciál nepokračoval ještě samotnou povídkou a nějakou vyšperkovanou pointou na závěr (přijde GRRM, ukradne jim figurky a pošle je spát, přijde Velký Jiný a všichni umrznou, Matka se nechá rozvést, protože Otec notoricky švindluje... já nevím, autor by snad vymyslel něco, co by mě smíchy sestřelilo za židle). No, škoda.
Tak to nesouhlasím. Proč dobře rozepsanou povídku podříznout za každou cenou "vtipem na druhou"? Proč tam nutit něco, co tam nepatří a nepasuje? Jsou to povídky, nemusí to být přece natahovaná sága, navíc opepřená nesmyslným zvratem, který ji násilně promění.
@Nevada: Máš pravdu, nevyjádřil jsem se dobře - zvrat, vtip ani nic podobného tam být nemusí a nemusí být ani zbytečně natahovaná. Nicméně nic to nemění na tom, že beru-li v úvahu klasickou stavbu úvod-stať-závěr, tak tohle považuji za perfektní úvod, jako kompletní povídka si to samozřejmě drží hodnocení za jazyk a styl, ale celkové hodnocení to u mě ztrácí, protože to působí silně nekompletně (a ano, může to být záměr, může to být tlačeno termínem,... nevím, třeba to autor prozradí).
Čas mě netlačil, odevzdával jsem docela brzo. Jde o to, že když píšu něco podle zadání - přijde nápad a já ho musím do dvou dnů zpracovat a sepsat, jelikož po více dnech už začínám vidět chyby (které tam třeba ani nejsou) a tak radši přes noc vymýšlím a sepisuju a ráno odevzdám, než abych se v tom nimral a zasekával se. Každopádně moc děkuju za komentáře. BTW GRRM co by jim sebral figurky je úžasný nápad, škoda že mně na mysl nepřišel :)
Jo, jo, odlišný pracovní způsob... :o) Neříkám horší ani lepší (já zas 90% věnuji vymýšlení a pak nestíhám psaní)... a už vůbec si nepřipouštím, že by tam byly chyby :o)
Každopádně, koukám, že nový autor zavítal mezi nás a proto poklona a doufám, že ty mé výtky nejsou brány tak vážně, že by odradily od dalšího psaní.
... i to je fakt, třeba já si u třetího kola jsem skoro jist, že mojí povídku zvládnul přečíst jeden člověk určitě, dva možná, ale o více než třech bych už pochyboval. Ale ani tam nešlo o nevděl, do podobné šílenosti (styl povídky) bych klidně šel znova. :o) A tohle bylo jako myšlenka dost dobrý, jen... jen to prostě skončilo v době, kdy jsem se teprv dostával do děje...
Komentáře
A nejenže je hrají, navíc je občas hází i tam, kde je nikdo nemůže vidět, jak by podotkl Stephen Hawking.
A ta kostka ani není klasický krychloidní šestistěn, počet jejích hran nikdo nespočítá...
I když George R. R. Martin si o tom asi myslí svoje. ;-)
No, jo, zase se přemůžu a začnu to (na sebe nezvykle optimisticky) - Tohle jsem začal číst a myšlenky běží asi takto: Dobrý, dobrý nápad, dobrý jazyk. Tohle má potenciál rozjet se a být vážným kandidátem na vítězství, stačí aby autor udržel laťku takhle vysoko... Počkat jak už komentáře, není to renonc?
Takže shrnu:
Tohle mělo všechno (myšlenku, napětí, atmosféru,..),... co má správný úvod povídky mít (a napsaný perfektně, smekám). Je zatracená škoda, že tento potenciál nepokračoval ještě samotnou povídkou a nějakou vyšperkovanou pointou na závěr (přijde GRRM, ukradne jim figurky a pošle je spát, přijde Velký Jiný a všichni umrznou, Matka se nechá rozvést, protože Otec notoricky švindluje... já nevím, autor by snad vymyslel něco, co by mě smíchy sestřelilo za židle). No, škoda.
Každopádně, koukám, že nový autor zavítal mezi nás a proto poklona a doufám, že ty mé výtky nejsou brány tak vážně, že by odradily od dalšího psaní.
Ale ani tam nešlo o nevděl, do podobné šílenosti (styl povídky) bych klidně šel znova. :o)
A tohle bylo jako myšlenka dost dobrý, jen... jen to prostě skončilo v době, kdy jsem se teprv dostával do děje...