To je pro mě docela těžká otázka. Hru o trůny jsem nečetla tak pozorně, jelikož jsem první viděla seriálovou verzi, takže pasáže, které byly stejné, jsem rychle přehrkala a nemohla se dočkat, až se dostanu ke Střetu. Ale kdybych si měla vybrat mezi Střetem a Bouří, tak volím Střet králů. Pro mě v druhém díle exceluje Tyrion mnohem víc než v třetím, mám tam o něco raději Aryu, jsou tam mé oblíbenné pasáže ptáček versus zlý pes (teď mě honem víc důvodů nenapadá, musím si zajít pro knížky).
Já volím asi Hru o trůny - první díl na mne zanechal asi největší dojem (první setkání s autorem, světem, postavami). A hlavně překvápko na závěr mě zaskočilo zatím nejvíc ze všech knih (nečetla jsem Tanec).
No, mam problem spis nehlasovat pro Prazsky hrbitov:) Ale jako IAF fanda asi zahlasuju taky pro GoT. Btw. ano, tyrion je v bouri opravdu maestro, ale prvni kniha je prvni. Je to jako prvni laska... na tu se proste nezapomina:-)
Edit: Mysleno jako prvni kniha z IAF. Moje uplne prvni kniha, kterou si moje pamet pamatuje byla (krome detskych knizek jako Muminkove nebo Spravna Pekna) Duna od Herberta.
Souhlasím, Martinovi fanoušci se rozdělí na tři různě velké skupiny a to jeho šance snižuje.
ad první kniha - moje první opravdové knihy (do mých 15 let romány od Lanczovky nepočítám) byly zároveň i počátky mého fantasy liter života a náleží Tolkienovu PP.
Já se připojím ke Krise. Střet i Bouře fungují jako dobře promazaný stroj, ale to hlavní je ve Hře (seznámení se světem, odhalování postav a vztahů...)
Nevzpomenu si, co jsem četla jako první, ale v dětství jsem měla dobře načtené Pražské pověsti (super hororové příběhy) a Starořecké báje a pověsti. Dobrý základ pro SFFH. :-)
Já taky začínala se Starými řeckými bájemi a pověstmi - na 1. stupni základky jsme to měli jako povinnou četbu (o hodinách čtení) a mě to chytlo tak, že jsem to četla minimálně každý rok :)
Jako dítě na prvním stupni si vzpomínám hlavně na Lovce mamutů a Dvacet tisíc mil pod mořem. Druhá se mi vůbec nelíbila. Moji srdeční "dětskou" knihou je Kniha džunglí. Zkoušel jsem to číst i jako dospělý a pořád mi to přišlo úžasný.
Velká gratulace pro Hru o trůny za první místo, stejně tak Střetu za třetí. Věřím, že Bouře mečů (kterou osobně považuji zatím za nej), byla rovněž vysoko.
Hře a střetu taky gratuluju, zasloužej si to :) sarven: Kde píšou, že bouře skončila poslední? Pokud se nepletu ty ostatní knihy tam jsou seřazeny v náhodném pořadí...
Komentáře
Problém s rozlišováním některých dějů mám mezi Bouří a Hostinou.
Edit: Mysleno jako prvni kniha z IAF. Moje uplne prvni kniha, kterou si moje pamet pamatuje byla (krome detskych knizek jako Muminkove nebo Spravna Pekna) Duna od Herberta.
ad první kniha - moje první opravdové knihy (do mých 15 let romány od Lanczovky nepočítám) byly zároveň i počátky mého fantasy liter života a náleží Tolkienovu PP.
Nevzpomenu si, co jsem četla jako první, ale v dětství jsem měla dobře načtené Pražské pověsti (super hororové příběhy) a Starořecké báje a pověsti. Dobrý základ pro SFFH. :-)
Věřím, že Bouře mečů (kterou osobně považuji zatím za nej), byla rovněž vysoko.
sarven: Kde píšou, že bouře skončila poslední? Pokud se nepletu ty ostatní knihy tam jsou seřazeny v náhodném pořadí...