LOTR vs. ASOIAF

upraveno 17. října 2011 v George R.R. Martin
Včera som náhodou narazila na tento príspevok na tumblre:
http://winteriscomingbitch.tumblr.com/post/8820524534/um-what-eowyn-doesnt-approve-of-this-bullshit
V skratke - autorka sa rozčuľuje nad porovnávaním ASOIAF a LOTR - hlavne kvôli tvrdeniu, že Tolkien nemá výrazné ženské postavy, ktoré by boli definované len svojou krásou, ale tvrdí aj to, že Tolkien je výrazne lepší spisovateľ ako GRRM - čo si o tom myslíte? Súhlasíte s tým?
Ja mám teda LOTR fakt rada a súhlasím s tým, že Tolkien je výborný spisovateľ, ale GRRM ho podľa mňa v mnohých veciach prekonáva - teda možno by sa tie dve knihy ani nemali porovnávať, ale trochu ma zarazila tá hromadná kritika (komentáre) GRRM a súhlasím, že minimálne Martinove ženské postavy sú omnoho komplexnejšie a realistickejšie ako Tolkienove...
13

Komentáře

  • upraveno 21. října 2011
    Krisa.. kdy byl prvni film ? kolem roku 2005 ? .. to me bylo 15, chodil sem jeste na zakladku a byl jsme dite... a nelibilo se me to :)
  • upraveno 21. října 2011
    Jo... Lucinka, ta me deptala nejvic :D nvm ejstli to bylo tou hereckou, nebo jestli takova je i ta knizni postava, ale proste byla strasna
  • upraveno 21. října 2011
    Tak knihy jsem četla ještě jako malé dítě,ale moc mě to nebavilo,bylo to moc..dětské i v té době.
    A co máte vlastně proti Lucii??!
  • upraveno 21. října 2011
    Proč? Představitelka Lucinky podala rozhodně nejlepší herecký výkon....
  • upraveno 21. října 2011
    ta postava me proste nesedla.. jako chapu ze je to mala holcicka,ale pro me je to nejhorsi postava
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 21. října 2011
    cr8g: 15 už není dítě, to je adolescent (nebo pubescent - furt se mi plete co je dřív). Kniha/film jsou určeny pro menší děti do 10-12 let.
  • upraveno 21. října 2011
    Krisa: Dřive je pubescent...nicméně patnáctiletá holka je adolescent...
  • upraveno 21. října 2011
    Krisa: knizku pro deti si spis predstavuju prvniho harryho pottera... kde se moc nezabiji, netece krev :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 21. října 2011
    Nehcte lucinku na pokoji! vrrrrrrrrrrrrrrrrr
    jinak se naštvu jako když se před Nevadou spoileruje
  • upraveno 21. října 2011
    Narnii mi taky znechutil casting, celá čtyřka byla hrozně nesympatická. Ale protrpěla jsem i poslední díl (kde řekli, že je poslední a doufám, že vydrží). Lucinka, když v posledním díle vyrostla, tak byla daleko sympatičtější, když ztratila tu dětskou baculatost.
  • upraveno 22. října 2011
    Proč jste se na to teda koukali, když vás to tak otravuje, jste znechucení z výběru herců a nemáte ty knížky rádi? :D
  • upraveno 23. října 2011
    On už to tu někdo říkal... to se nedá srovnávat.
    LOTR je fantasy epos
    ASOIAF je fantasy literatura faktu
    a Narnie je fantasy pohádka:)
  • upraveno 26. října 2011
    Tak můj nick asi ledacos vypovídá, ale jinak oběma autorům jde o něco jiného, nelze je plně srovnávat. Je jasné, že ženské postavy jsou v Písni více propracované, když Tolkien se jim téměř vůbec nevěnuje. Ale Tolkien má mnohem vytříbenější styl, a kvalita jeho knih neklesá, zatímco Marin má některé naprosto dech beroucí pasáže, ale občas sklouzne do průměru (hlavně v Hostině). Ale celkově mi přijde nesmyslné to porovnávat, počkejme si na dopsání Písně, a když už tak až pak hodnoťme. :-)
  • upraveno 26. října 2011
    Olorin: Pokud budeme hodnotit po dopsání písně, obávám se, že to bude vypadat jako sněm domova důchodců. "Milý vnoučku, já si pamatuju, když vyšel poprvé Tanec s draky." "A dinosaury si nepamatuješ?"
  • upraveno 26. října 2011
    To je pak těžký, ale dalo by se to v tom případě přidat k chybám Martinovým, když si zjevně vybral moc obsáhlou látku - pokud máš pravdu. ;-)
  • upraveno 27. října 2011
    Já myslím, že to s dopsáním ságy nebude tak hrozné, zvlášť jestli si seriál povede dobře, budou na něho tlačit aby to dopsal, aby tam nebyly moc velké prodlevy, ale zas je otázka, aby to nebylo na úkor kvality.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 27. října 2011
    No problém je ten že v knize je tolik neukončených možností, příběhů, a děje že se obávám jak ve dvou knihách vyřeší to co si tam nasekal aby to nedopadlo nějak odporně jako př LOST. Protože pokud dál bude jen přidělávat potíže postavám tak se nic nevyřeší.
  • upraveno 27. října 2011
    V tomhle směru dost věřím vlivu seriálu, protože to je docela pádnej argument, proč by měl ságu v nějakej rozumnej době dopsat. Nemyslím si, že by byl problém ukončit všechny příběhy během dvou knih, protože se vsadím, že obě budou mít skoro pátnáct set stran - a zvlášť jestli mezi šestou a sedmou bude skok v čase. Ale chápu, že když člověk čeká na další knížku pět šest let, tak PONĚKUD zatrpkne.
  • upraveno 27. října 2011
    Kdyby ten děj nerozebíral tak dopodrobna, tak už to má dávno dokončené.
    Teď nevím, jestli si mám přát dokončení na úkor zhoršení kvality nebo se smířit s tím, že nám autor umře v průběhu snahy dopilovat dílo k dokonalosti.
  • upraveno 27. října 2011
    proste ten príbeh má rád, a postavy mu ožili pod prstami. to mu ťažko vyčítať, nehovoriac, že to je JEHO SVET a môže si robiť s ním čo chce. a my ho môžeme prestať čítať ak chceme :)
    ja sa polonaivne domnievam, že už to najhoršie máme za sebou, evidentne ho stretol veľký blok, ktorý asi vznikol z rozrastania látky. ak naozaj vyriešil mereen, tak pevne verím, že nás čaká veľká jazda do cieľa, nech už je smutný, či pekný.
  • upraveno 27. října 2011
    Kdo ví, třeba bude hořkosladký. ;-)
  • upraveno 27. října 2011
    Olorin: Jako že třeba někdo ze Starků znova vybuduje Zimohrad? V tuhle chvíli mi to přijde jako zázrak a ty Martin nedělá. Ať už by to měl být kdokoliv, tak bude potřebat zbavit se přesně toho, co dělá ze Starků Starky, a stát se bezohlednou sviní. Po pátej knížce se tak ale může vyvinout jakýkoliv z těch děcek až na Brana. A Dany? Ta by se mohla dostat na trůn a pomalu ale jistě se potatit. To jsou asi tak nejlepší konce, co si umím u Martina představit.
  • upraveno 27. října 2011
    Nebo všichni padnou pod čepelemi Jiných. :-)
  • upraveno 27. října 2011
    no víťazstvo "dobra", usadenie sa Dany na trón a následne nástup šialenstva. to by bola rana.
    ja to trpkosladké vkladám do osudu starkovcov, myslím že bran alebo arya majú "zadelané" na rodinnú tragédiu.
  • upraveno 27. října 2011
    sarven: Poněkud ironicky podotýkám, že to už se stalo. Kdykoliv by mě napadlo, že by snad moh Martin nechat setkat se aspoň dva z nich, vzpomenu si na Rudou svatbu. Nepřekvapilo by mě, kdyby se na Zimohrad vratil (pokud vůbec) jenom jeden z nich a Arya to nebude. Třeba to bude WTF scénář: strýček Benjen se vrátí za Zeď a jeho reakce bude "Co se to tady k...a stalo?" ;)
  • upraveno 27. října 2011
    "Člověk si jde do lesa na pár let zahoubařit, a co se všechno nestane!" :-D
  • upraveno 27. října 2011
    :)
  • upraveno 27. října 2011
    Jestli na někoho padne obnova Zimohradu, tak to by jedině mohl být Rickon. Ostatní už mají rozdělané jiné osudy.
  • upraveno 27. října 2011
    Ben Nevis: Ne, nemají. O Arye pochybuju, ale jinak to může být jak Rickon (nebo spíš někdo dospělý, kdo ho bude chránit), tak Sansa. A koneckonců to může pořád být i Bran, pokud před poslední knížkou bude skok v čase. A nevím, jestli je to mnou, ale nemůžu ignorovat určitou rovnici. Ned Stark rovná se Rickard Stark, Robb Stark rovná se Brandon Stark, Bran Stark rovná se Ned Stark (to by byly scény s Robbem a Branem v první knížce geniální)... Co by se ale pak stalo s chudinkama holkama? :/
  • upraveno 27. října 2011
    svoa00: Lyanna...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.