Robb Stark

XenXen
upraveno 13. srpna 2011 v Spekulace
Mám takovou vizi, že Robb Stark (nebo to co zněj vstane) ještě neřekl své poslední slovo v příběhu. Přeci jenom, magie se probouzí, to co se stalo na krvavé svatbě bylo celkem drastické a spojení těl Robba s jeho zlovlkem tomu dává další potenciál.

Myslím si, že této úvaze napovídá i jedna z vidin, které měla Dany v domě neumírajících:
"Druhá místnost byla naplněna nelidsky zohavenými mrtvolami, které hodovaly. Leželi rozvalení na pokálených židlích a rozštípaných stolech, natažení v kalužích srážející se krve. Mrtvý muž s hlavou vlka nosí železnou korunu a drží nohu jehňátka jako král třímající žezlo, sedící na trůně. Jeho oči se dívaly na Dany s němou prosbou."
1235»

Komentáře

  • @svoa00: Tak jsem se nad tím zamyslel... a myslím, že čest rozhodně nechápu jako altruismus, spíše dělat věci tím morálně správným způsobem bez ohledu na to vlastní "pohodlí" a konec konců i dopady. Akorát stejně jako "kdy jindy se má ukázat statečnost, než ve chvíli, kdy má člověk strach", případně krásné české "v nouzi poznáš přítele", i čestnost jednání se ukazuje ve chvíli, kdy je dotyčný konfrontován s možností zachovat se "nesprávně" a získat si tím nějakou výhodu (čili s tím altruismem je di jisté míry spojená).
    Tj.: Řekněme, že mám peníze, které v danou chvíli mohu dát na charitu, aniž bych to pocítil. Když je dám, je to můj altruismus, ale není nečestné, když je nedám. Na rozdíl od toho, když dnes (řekněme anonymně) slíbím, že ty peníze dám za týden, až mi přijde výplata, tak považuji za otázku cti je za ten týden dát i kdybych si měl odtrhnout od huby. Když řeknu že někam přijdu v deset přesně, tak tam raději budu o deset minut dříve, než o 10 vteřin pozdě - otázka cti.
    Když víš, že někdo lže, tak čestné je to říct, mlčet může být "správné", protože to třeba sníží napětí, ale ten zamýšlený efekt "snížení napětí" bude jen tvoje omluva sama sobě, proč je správné zachovat se amorálně. Příklad: Slib učiněný pod nátlakem a v podstatě vyděračským způsobem (Zdravím lorde Freyi) si před sebou umím obhájit jako nezavazující.
    Ostatně potkala jsi na zastávce autobusu žebráka žádajícího o peníze na autobus (co jezdím, tak jízdenka stojí necelou stovku)? Za naprosto čestné považuji své řešení - kolik Vám chybí? Odpoví většinou dvacet, nebo tak. Tak mu nabídnu ať mi dá těch 55, stoupne si za mě do fronty a že mu ten lístek koupím... což bych samozřejmě udělal, akorát se většinou ukáže, že jde o "cover story" (takže i já do toho jdu s tím, že vlastně netoužím být altruista... ačkoli vedeno dostatečně nahlas to dokáže pobavit okolostojící a případně jim zachránit pár kaček,... takže vlastně altruisticky rozdávám to, co mě nic nestojí - dobrou náladu...) :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.