Hra o trůny 1x07 - Vyhraješ, nebo zemřeš

upraveno 30. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost. V ostatních diskuzích naopak varuji, že si na spoilery nehrajeme.

Název epizody: Vyhraješ, nebo zemřeš
Režie: Daniel Minahan
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
2456710

Komentáře

  • upraveno 24. května 2011
    Odmítnout Renlyho bylo nutné, protože to by rozlítilo Stannise a mohla by z toho bejt válka
    Stannis v tu chvíli nehrál žádnou roli. Nikdo o něm nic nevěděl a Renly se v tu dobu ještě králem stát nechtěl, šlo mu pouze o zpacifikování Lannisterů (odstavit Cersei od dětí). Nevím, co by na tom bylo nečestného. Zřejmě by to nezabránilo válce, ale Ned by se nedostal do tak strašných problémů.
    Samozřejmě že po bitvě je každý generál, ale Ned se prostě nechoval rozumně a vsadil vše na velmi nejistou kartu.
  • upraveno 24. května 2011
    Všichni věděli, že Stannis je před Renlym, to je významná role. Navíc Ned věděl že Stannis ví o svém nároku a jistě tušil, že ten začal podnikat kroky a přípravy pro svůj nárok.

    ad Renly - aha, sorry, seriál to trochu posunul

    No nevím, Ned si prostě vybral třetí cestu, tu nejčestnější. Ale předem nikdo nemohl tušit výsledek. I kdyby vsadil na Renlyho mohlo se to podělat stejně, Malíček by se jistě nechal vyšachovat...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2011
    Ono i kdyby Ned renlyho neodmítl, jak by to dopadlo? Kolik měl renly lidí si nepamatuju, ale nejspíš by to na Zlatý pláště nestačilo stejně a definitivně by se stal pomocníkem usurpátora trůnu, o kterém věděl, že má připadnout Stannisovi.
  • upraveno 24. května 2011
    fanker.27: Je nemyslím, JENOM tu scénu v síni, to byl jen příklad, na kterém je to nejlépe vidět jak pro čtenáře, tak i diváky. "Oproti tomu porušení zákona vražděním plundrováním vesnic je jasná věc, která se ohýbat nedá, aniž by člověk ztratil sebeúctu." Ano, ale jenže s tím on nic neudělal a ostatně ani nemohl (v knize, v seriálu je díky předvolání Tywina tohle paradoxně IMHO lépe vyřešené), kdyby dovolil Tullyům a vazalům odvetu, rozpoutal by válku... Neuděl tedy nic, jen se chytl svěděctví (které by pro Vardyse/Malíčka nebylo žádným problém zinscenovat) o velkém chlapovi, kterého bez soudu, bez předvolání, bez prošetření zbavil pozemků i titulů a to i přesto, že je to vlastně přesně to co v tu chvíli ještě žíjící Robert jako král nechce...
  • upraveno 24. května 2011
    áno Tyrion by asi konal na Nedovom mieste tak, ako navrhoval Renly. že by (jemne) zajal Joffa a Ceresei, osobitne a vynútil si pozornosť.
    Ned to mohol urobiť, to bola chyba. Nechcel znevažovať okamih Robertovej smrti - smútok a najmä presvedčenie, že isté pravidlá platia (testament napr.) ho viedli k tejto "chybe".
  • upraveno 24. května 2011
    Kdyby vzali Cersei do zajetí ještě než získala Zlatý pláště, jak navrhoval Renly, tak mohlo být všechno bylo jinak. Jenže to by asi Eddard nikdy neudělal..
    No jo, ale co pak? Je dost možný, že při všehoschopnosti Lannisterů a neschopnosti (vychcanosti) Baratheonů by to dopadlo stejně jen s tím rozdílem, že Ned by byl opravdu zrádce.

    Tohle je nerovnej souboj, Ned ho bohužel nemůže vyhrát, pokud nesdílíte jeho morální postoj...:-(
  • upraveno 24. května 2011
    5.díl byl fajn, 6.díl byl lepší a 7. je naprosto skvělěj. pokuď to bude takhle pokračovat tak to bude paráda:)

    k Renlymu - je fakt, že v momentě kdy měla Cersei Zlatý pláště, už by jeho 100 mužů nic neřešilo, ale on mu to nabízel ještě dřív. Kdyby vzali Cersei do zajetí ještě než získala Zlatý pláště, jak navrhoval Renly, tak mohlo být všechno jinak. Jenže to by asi Eddard nikdy neudělal..
  • upraveno 24. května 2011
    No a poté, co jsem Neda srdnatě hájil, je načase se trochu pobavit na jeho účet :-)

    Introducing: Stupid Ned Stark
  • upraveno 24. května 2011
    Já měl z té scény v seriálu silný pocit, že Ned to vlastně nedělá ani tak pro spravedlnost či vlastní radost, jako hlavně pro Roberta. Ten by k tomu nikdy nesebral odvahu - Ned viděl, že se z Roberta stává otrok a chtěl to zvrátit.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 24. května 2011
    ...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2011
    DaViD82: Ten popis příliš nepřipouštěl omyl. Vzhledem k situaci (Řekotočí i Casterlyova skála svolaly vazaly), vzhlem k průběhu zločinu (nic neukradli, jen pálili a vraždili - jasná provokace), svědectví v knize spolu s rolníky podávali i šlechtici Řekotočí (Piper, Vance), což dodávalo váhu, a pak ta slova: "Člověk si ho i tak nemohl s nikým splést. Byl strašně velký můj pane. Ti, co říkají, že obři vymřeli, nikdy neviděli takového muže, to přísahám." BTW Hoster plánoval se Lannisterům pomstít (Ned: "Pomstít? Já myslel, že jste mluvili o spravedlnosti."). Pokud by Ned v tu chvíli nerozhodl jak rozhodl, nejspíš by k tomu došlo. Skvělé stupňování vedoucí jasně k válce. Naopak pokud by Hora byl včas zajat za zločin, mohlo se horším následkům předejít. Tywin by v takové situaci neměl na výběr, než se od něj distancovat.
    K tomu co Robert chtěl nebo nechtěl. Chtěl, aby Ned vládl, zatímco on bude lovit a honit děvky. Jestli toto nechtěl, neměl jako pobočníka povolat Neda. Ned zastával řádný úřad, který mu dával pravomoc rozhodnout v králově jménu.
  • upraveno 25. května 2011
    flanker.27: Ehm, já vím, že JE to jasné, přesto si v místě kde nemůžeš věřit nikomu, kde evidentně někdo chce aby po sobě "lev s vlkem" skočili, máš zášť vůči Lannisterům, je ti popisováno drancování vesnic, je ti jasné kdo za tím je, ale nemůžeš s tím nic udělat jinak je to válka... A najednou ti stačí, že sedlák řekne „velkej chlap jako obr“ a hned tě nezajímá nic dalšího, na místě ho zbavíš pozemků, titulů i hlavy... Ale neřešme to, zbytečně se točíme dokola. Krom toho, já prostě narážel na jeho „ctnostnou hloupost“ celkově, nikoli jen v této scéně. Možná ještě lepší příklad je jeho dialog s Malíčkem po Robertově smrti. Zavolá si ho, vyloží mu kompletně celý plán přesto, že mu ne zcela důvěřuje (a je mu jasné, že k němu asi nechová extra vřelé pocity, zvlášť když mu přebral šťabajznu navíc jako druhý v řadě po svém „floutkovském“ bratrovi), sdělí mu, že na trůnu chce Stannise, byť to znamená válku se vším všudy nejen Vlk versus Lev, byť to znamená, že i Malíček přijde o flek, následně mu pokrytecky ani není schopen říct co po něm chce (podplacení městské hlídky), protože je to nečestné... Absolutně jsem již při prvním čtení nechápal, že někoho vůbec může překvapit jak se Petyr zachová, vždyť mu ani nic jiného ani nezbývalo; nejen pro své dobro, ale i dobro říše ,-)
  • upraveno 25. května 2011
    Co říkáte na tu úvodní scénu s Tywinem? Mně přišla napoprvý ta scéna se stahováním jelena podivná, takovej podivnej prvek. Až napodruhý mi docvaklo, že se jedná o Jelena a že je to krutě ironické asi jako v prvním díle zadávení zlovlčice parožím.
  • upraveno 25. května 2011
    "A zatímco si na člověku smlsne kdejaká havěť, jeleni se klidně pasou." :-)
  • upraveno 25. května 2011
    pro mě super scéna, Tywin je zahranej úplně skvěle
  • upraveno 25. května 2011
    jj, scéna byla dobrá, já spíš natvrdle nechápal, proč stahuje to zvíře, nějak mi to k Tywinovi nesedlo - ale když je to teda jelen, tak to kousnu :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. května 2011
    DaViD82:
    sdělí mu, že na trůnu chce Stannise, byť to znamená válku se vším všudy
    Jestli ho chce, o tom myslím řeč nebyla. Ned věděl, jak se to s následnictvím má, že nárok Joffreyho není o nic větší než kteréhokoli bastarda v říši. A proč nechat na trůnu někoho, kdo má očividně namířeno k dalšímu šílenému králi - což se dále potvrdilo. Jeho možnosti byly a) nedělat nic a žít s tím, že nezabránil šílenci bez nároku na trůn na něj usednout (a k válce by za takového krále došlo stejně), b) pokusit se tomu zabránit, přičemž získání podpory městské policie hl. m. Královo Přístaviště bylo v dané situaci logické, jelikož to byla jediná dostatečně velká síla. S Renlym by se dostal do situace, kdy by byl proti lvům i proti právoplatnému králi najednou. Že věřil zrovna Malíčkovi je samozřejmě problém, nicméně na základě dosavadní zkušenosti asi neměl na výběr, navíc i Cat mu důvěřovala.

    A vůbec, nechme toho, stejně jde o náš pohled poučeného čtenáře, kterej nikam nevede :))
  • upraveno 25. května 2011
    Alek: Na zahraničních fórech v zásadě se rovněž pozastavovali nad tím, že by si zrovna sám Lord Tywin stahoval večeři, ale shodli se že jednak je v tom výtečná symbolika, také to jasně dává najevo, že se Tywin neštítí "umazat si ruce", ukazuje to, že Tywin je drsoň, v neposlední řadě samozřejmě to, že tvůrci evidentně nesnášejí zvířata a dělají jim ošklivé věci :o) a já bych ještě dodal, že to i čistě filmařsky té relativně dlouhé kecací scéně dává i vizuální zajímavost, lepší než kdyby jen seděl ve stanu se synátorem a kecal.
  • upraveno 25. května 2011
    druhý plán s jeleňom mi nenapadol a je super. samozrejem, že je trochu divné, aby si bohatý lord sám sťahoval večeru, ale je to obrazovo dobrá metafora ukázať tvrdého muža, ktorý si nebojí zašpiniť ruky.
    to že to je jeleň robí z tehjto voľby výborný obraz. toto sú režisérske/scenáristické okamihy, ktoré oprávňujú filmovú adaptáciu, pretože nachádzajú vlastné výrazové prostriedky pre povedanie dôležitého. palec hore!
  • upraveno 25. května 2011
    tak jsem také neodolal... A po sedmé epizodě jsem měl na zádech (i přes vedro) husí kuži a málem upadlou čelist...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. května 2011
    Je tu kromě mě ještě někdo, kdo zatím odlává?
  • upraveno 25. května 2011
    Sedmá, sedmá. Tam jsem taky ... byl. :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. května 2011
    Já. A nejen kvůli tomu, že nejsou české titulky. Zapřisáhla jsem se, že se nepodívám.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. května 2011
    sarven: Sedmá z devíti? ;o)
  • upraveno 25. května 2011
    Já čekám na pořádnou HD verzi. :-)
  • upraveno 25. května 2011
    nevada: neviem... podľa toho čo máš na mysli :) malazské legie, symfónie,... alebo?
  • upraveno 25. května 2011
    Ne, Star Trek Voyager - jméno jedné (obdařené) "borgině".
  • upraveno 25. května 2011
    ani ja som nevidel - ciastocne kvoli kvalite, ciastocne preto ze radsej pockam tyzden ako potom cele dva...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. května 2011
    Olorin - bod.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. května 2011
    To je ta lidská vlastnost, které se říká „přátelství“?
    Nech si ty startrekový pindy takhle brzo po ránu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.