Pokud se nepletu tak tam někde v knihách bylo, že se Ned nezlobil když jeho dědi přetáhl kuchař když mu kradly pamlsky :)) .. myslím, že to by u Joffa a Cersei znamenalo popravu ...
A já myslela, že Martin píše docela jasně o tom, že Starčata a jiní jsou ještě děti. Třeba Jon a Robb už ve Hře o trůny řeší dospělácké problémy a Dany je v jináči, ale v zásadě jsou to pořád děti, i když společnost s nimi zachází jinak. Sanse jsem proto nikdy nevyčítala její naivitu (zajímavé je, že je za to kritizovaná víc než její otec, dospělý chlap) nebo poslušnost (správně jí došlo, že si tím zachraňuje krk), spíš to, že stěží protestuje i v myšlenkách. Předpokládám ale, že když je tolik po matce, tak si ještě vypracuje nějakou tu hroší kůži.
Everete - jsi ještě mladý :-)) Teprve se ukáže :-)
Hovořila jsem o širších perspektivách. Například můj nej přítel a spolužák... ....mama ho nedokázala mít ráda, protože se příliš podobal svému otci (vizuelně), i když ho neviděl od šesti let (o jeho smrti se dozvěděl náhodou, otěcko trávil dost času v kriminále). Doma mohl leda tak spávat v obyváku a starat se o statek. Na studia si vydělával sám po nocích a víkendech. Ale to ho neodradilo, nyní je z něj veterinář. Na všechno, co má - bydlení, auto,...si vydělal sám a vlastníma rukama. Vynikající charakter - čestný, pracovitý, absolutně spolehlivý. Moje nej přítelkyně....mama si ji pořídila na výšce s ženatým chlapem, pak se vdala, dceru adoptoval její manžel, ale haprovalo to a vina na všech stranách. Tak pláchla z domu a protloukala se jak mohla, opět si sama musela zařídit úplně všechno, naučila se obrábět drahé kameny, vyrábět šperky,...dnes vlastní krásný statek a velké pozemky - na všechno si vydělala vlastníma rukama. A opět - všechny charakterové klady, kterých si tolik vážím.
Ešte k výchove vo Westerose: Napadlo vás, ako je možné, že Tommen a Myrcela sú normálne milé deti? Teda jasné, Joffrey zrejme má nejakú tú degeneráciu spôsobenú incestom, ale výchovu mali rovnakú a pritom sú úplne iní, ako on.
Anglachel: protože Cersei byla z joffa vykyslá, o Tommena a Myrcellu se tak nestarala Vždyť Joff Tommenovi třeba zabil kolouška a nic neřekla.
Trochu mi připomíná Servillii z Caesarových Římanek, která milovala prvorozeného Bruta, sama ho kojila, přebalovala, učila a dcery pak po porodu už jen dala kojným a chůvám
Jarla: Může se to stát, ale co já vím, tak většina lidí, které považuju za vydařené :-), pochází z harmonického prostředí, pochopitelně ne z takového, kde by je matinka dusila láskou, ale prostě je měli rodiče zdravě rádi. jinak se ta emocionální zátěž vždycky nějak projeví.
Tak se mnou se rodiče nemazali, že by mi dovolovali všechno a výprask jsem dostávala znatelně často a přesto si myslím, že na mne mohli být tvrdší a přísnější, i když s porovnání s většinou spolužáků teda přísní byli hodně. Mohli být tvrdší a dokopat mne k lepším výsledkům :-)
flanker.27: Už jsem to říkala a řeknu to znova - frackové jsou Sansa i Arya, každá jiným způsobem. Martin je obě poslal na jinou cestu, protože kdyby si je vyměnily, obě by skončily mrtvý. Sansa - aspoň taková, jaká je na začátku - by v našem světě byla taková ta hezká trochu nablblá pubertální holka, co nikdy nenarazila, obklopená dvěma podobně založenýma kamarádkama (zatímco většina dalších holek na ni zčásti žárlí a zčásti jí pohrdná), miláček kluků, holka, co od třinácti s někým konstatně chodí. I Sansa je v seriálu sympatičtější, protože je vzhledem k postaršení o něco míň naivní a její přetvářku ve druhej sérii vidíme vlastně v každej scéně, kde se objeví.
EY:" Né moji rodiče, kterým to bylo celkem jedno. Já."
To mi znie ako manifest dnesnej mladeze :). Uvidime, co z teba vyrastie o desat dvadsat rokov. Az potom mozes nieco take tvrdit bez toho, aby to neznelo pateticky.
flanker.27: Právě že z většiny takových se nestane nic víc než ty maminy :D Do svých čtyřiceti let bude nejspíš víc jak polovina takových ženských rozvedená a po několika dalších hrozných zkušenostech, zkrátka takový ty zahořklý ženský ve středním věku. Ta dráhá polovina bude mít na krku dvě děti a gaučovýho povaleče, čili další dítě.
Everet Y: četls někdy o tom, jak lidi maj tendenci na netu přehánět a snažej se působit cool... ? ;) Flanker: Arya má, narozdíl od Sansy, "koule"... - zatímco Sansa by tomu klukoj ze stájí ještě podala ruku, tak Arya se s tim nemazala... A zatímco Sansa jen útrpně příjímala svůj úděl, tak Arya bojovala - proto považuju její přístup za lepší, čestnější... když to přeženu - to máš, jako když nějakej zbabělec tvrdí, že do KSČ prostě musel vstoupit, jinak by neměl to a tamto... - a nebo když vidíš zásadovýho a hlavně svobodnýho člověka. ;)
Komentáře
Hovořila jsem o širších perspektivách. Například můj nej přítel a spolužák...
....mama ho nedokázala mít ráda, protože se příliš podobal svému otci (vizuelně), i když ho neviděl od šesti let (o jeho smrti se dozvěděl náhodou, otěcko trávil dost času v kriminále). Doma mohl leda tak spávat v obyváku a starat se o statek. Na studia si vydělával sám po nocích a víkendech. Ale to ho neodradilo, nyní je z něj veterinář. Na všechno, co má - bydlení, auto,...si vydělal sám a vlastníma rukama. Vynikající charakter - čestný, pracovitý, absolutně spolehlivý.
Moje nej přítelkyně....mama si ji pořídila na výšce s ženatým chlapem, pak se vdala, dceru adoptoval její manžel, ale haprovalo to a vina na všech stranách. Tak pláchla z domu a protloukala se jak mohla, opět si sama musela zařídit úplně všechno, naučila se obrábět drahé kameny, vyrábět šperky,...dnes vlastní krásný statek a velké pozemky - na všechno si vydělala vlastníma rukama. A opět - všechny charakterové klady, kterých si tolik vážím.
O tomhle mluvím :-)
a jiní asi jsou, ale ve skutečnosti o nich víme dost málo :(
Vždyť Joff Tommenovi třeba zabil kolouška a nic neřekla.
Trochu mi připomíná Servillii z Caesarových Římanek, která milovala prvorozeného Bruta, sama ho kojila, přebalovala, učila a dcery pak po porodu už jen dala kojným a chůvám
To mi znie ako manifest dnesnej mladeze :). Uvidime, co z teba vyrastie o desat dvadsat rokov. Az potom mozes nieco take tvrdit bez toho, aby to neznelo pateticky.
;)
Flanker: Arya má, narozdíl od Sansy, "koule"... - zatímco Sansa by tomu klukoj ze stájí ještě podala ruku, tak Arya se s tim nemazala... A zatímco Sansa jen útrpně příjímala svůj úděl, tak Arya bojovala - proto považuju její přístup za lepší, čestnější... když to přeženu - to máš, jako když nějakej zbabělec tvrdí, že do KSČ prostě musel vstoupit, jinak by neměl to a tamto... - a nebo když vidíš zásadovýho a hlavně svobodnýho člověka.
;)