Eddard Stark

upraveno 1. října 2007 v Postavy a bytosti
Životopis a souhrny kapitol lorda Eddarda Starka, pána Zimohradu a Strážce severu, později pobočníka krále Roberta I. Baratheona.Eddard Stark, mezi přáteli Ned. Lord Zimohradu, svrchovaný pán severu a Strážce severu. S Catelyn Stark má pět dětí, Robba, Sansu, Aryu, Brana a Rickona, jeho šestým potomkem je bastard Jon Sníh. Eddard je čestný a spravedlivý; nesnáší podvody a intriky. Ačkoli ho jeho rodina shledává laskavým, jiní si vysvětlují jeho rezervovanost jako...

Číst celý článek zde
2

Komentáře

  • upraveno 12. října 2007
    Pretože ten je mŕtvy a na jeho hrobe skáču všetci! :D
  • upraveno 12. října 2007
    A kde že je spor? Mám pocit, že všichni v podstatě řikáte to samý; je to sympatickej hrdina, kterej má dost hnusnou minulost, která ho činí sice odporným a opovrženíhodnym, ale zároveň zajímavym.
  • upraveno 12. října 2007
    Tyna a další: To neřešte, hlavně že to tu žije. ;) Eddard s ním měl leccos společnýho, sic byl přesně opačné povahy - moudrý, spravedlivý, morální, nudný, upjatý...;)
  • upraveno 12. října 2007
    Já jen nesouhlasím s Chrochtovým tvrzením, že...
    "Dle mého osobního názoru by Jaime měl mít OPRAVDU VELKOU sochu s nápisem "pravý rytíř"
    :-)
  • upraveno 12. října 2007
    Týna: A zbylí rytíři z Aerysovy gardy snad byli ideály rytířství? Pravda, krále nezabili, uměli se oblékat, chovali se uctivě k (urozeným) dámám, skvěle tančili, dobře zpívali, vybraně mluvili a nelhali příliš často. Na druhou stranu by bez zaváhání zabili kohokoli ze Starků, kdyby se ti pokusili "vyrušit" Rhaegara od znásilnění Lyany, a klidně přihlíželi tomu, jak Aerys z nudy opéká prokazatelně nevinné lidi, a nejlepší z nich, vznešený Gerold Hightower si vzal tou dobou možná ještě ani ne plnoletého Jaimeho, který měl stále hlavu plnou ideálů, aby mu vysvětlil, kvůli čemu tam jsou ("Drž hubu a krok. My ho máme chránit a jen chránit. Cokoli jiného by bylo porušením přísahy, na které jako jediné záleží."). No ve srovnání s nimi byl Jaime opravdu vzorem rytíře. Jinak Jaime příliš snesitelný nebyl. Ale koneckonců také patřil ke "zlaté mládeži", kterou papínkové tahali ze všech malérů.
  • upraveno 12. října 2007
    Takže mezi slepými jednooký králem? Ve srovnání s Blaníkem je Sněžka taky vysoká, ale proto o ní ještě neříkáme, že patří mezi velehory. :-)
    P.S.: Ještě tam byl Selmy. To je, když ne Everest, tak nějaká osmitisícovka určitě. :-)
  • upraveno 12. října 2007
    BTW: Ještě někdo jiný tady věří, že Rhaegar Lyannu znásilnil?
  • upraveno 12. října 2007
    Tyna: Nevěřím, ale ani jeden z nás to nemůže vyloučit... Dokud nás Mr. Martin nerozsoudí ;)
    Líbí se mi jak se při těhle rozepřích většinou "uměle" vytvoří dvě sekce, trochu mi to připomíná debatní kroužek, při kterém náhodně vznikly dvě skupiny. Jedna s cílem najít na Králokatovi a jemu podobných to špatné a vychválit Neda do nebes, druhá hájit Jaimiho impulsivní, frajírkovskou odnož cti a posmívat se Eddardově strnulosti a neschopnosti... Přičemž mají vzásadě pravdu obě a žádné vážnější rozpory nejsou :) Oba ogary máme přece šici rádi, no ne?!
  • upraveno 12. října 2007
    Chmur: no.. společným ideálem rytířství pro všechny světy, co znám, je, že rytíř drží slovo. Pokud má pochybnosti o tom, jak se bude jeho král chovat a on mu slibuje absolutní věrnost a ochranu za všech okolností - tak ten slib prostě nesloží. A pokud ano, pokud se splete, pak jako pravý rytíř má před sebou dost bídné možnosti. Musí totiž slovo dodržet; pokud ho nedodrží, ztrácí svou čest, jež by mu měla být dražší než vlastní život... Takže jedině se zříci slibu (když to jde) nebo skřípat zuby a držet ho. Pokud by svou přísahu zradil a zabil šíleného krále, měl by sám sebou nejvíc ze všech opovrhovat! Neříkám zabít se, to už jsme v Japonsku ;)
    Pokroky Jaimeho směrem k lidskosti bohužel nemohu komentovat, neb je nesleduji. Ale debata je to zajímavá. :) já si snad jen kvůli vám něco z těch knížek pučim a zkusim je zas číst.. :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. října 2007
    Tyna: No já tomu věvěřim a předpokládám, že Jon je jejich syn. Ale stejně si počkám na Příslib jara, kterej snad někdy bude dopsanej.
  • upraveno 12. října 2007
    Já souhlasím s Eddardem. Všichni se asi shodneme, že je Jaime svým způsobem zajímavý a sympatický. Také asi společně dojdeme k závěru, že to ideál rytíře nebyl. Existuje však nějaký takový ideál? Zabít či nezabít Aeryse, to je to oč tu jde:-)?? Já davám palec dolů a volám smrt. Aerys byl nebezpečný šílenec a měli ho sesadit (ne, nutně zabít)už dávno před Jaimem.
    Rhaegar nemá co Jaimemu vyčítat. On je smrtí svých dětí vinen stejně jako Jaime. Nebyl snad jeden z uhlíků, který zažehl válku??
  • upraveno 12. října 2007
    "Eddard s ním (s Jaimem) měl leccos společnýho, sic byl přesně opačné povahy - moudrý, spravedlivý, morální, nudný, upjatý...;)"
    Nenapadá mě nic, co by tihle dva mohli mít společného. Snad jen to, že se vzájemně nesnášeli. Což je zajímavé, protože se říká, že protiklady se přitahují. :-)
  • upraveno 13. října 2007
    píše:
    Nenapadá mě nic, co by tihle dva mohli mít společného.
    Ano, měl jsem na mysli vlastně onu nesnášenlivost, která zažehla v Králově přístavišti, když Ned vjel do trůnního sálu na koni a vyštípa toho zmetk z trůnu. ;)
  • upraveno 15. října 2007
    Flanker.27: No, já taky věřím, že je Jon jejich syn, ale znásilnění přeci není jediný způsob, jak zplodit dítě :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 15. října 2007
    No samozřejmě to mohlo bejt jinak, ale že by Lyanna ve skutečnosti nemilovala Roberta? No koneckonců to neni tk důležitý. Mě ale napadla úplně jiná spekulace. Podrick jako jeden z Robertových levobočků se dostal dost k severu (samozřejmě za předpokladu, že ho s Brienne nepověsili), zatímco Edrik Bouře míří ke svobodným městům. Co když jeden potká Sansu a druhej Dany? Z toho by byla nějaká hezká konfrontace.
  • upraveno 15. října 2007
    píše:
    No, samozřejmě to mohlo bejt jinak, ale že by Lyanna ve skutečnosti nemilovala Roberta?
    Nemilovala. Vždyť Nedovi řekla, že Robert je "dobrý přítel, ale taky chlap, který se nikdy nebude držet jedné postele". To na žádnou velkou lásku nevypadá.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 15. října 2007
    A místo toho dá radši ženatýmu?
  • upraveno 15. října 2007
    Ne, místo toho dá muži, který jí před zraky celýho obřího turnaje a zejména před zraky své ženy korunuje královnou krásy. Co to je jinýho, než láska na první pohled, láska která hory přenáší? Šak z toho taky bylo pozdvižení ústící ve válku, Eddard tušil, co z toho vznikne a taky se asi dost výmluvně tvářil...to jen na okraj, abych dostal Eddarda do hry. ;) Holt, něco na tom rčení, že všechny války zapříčíní ženská, bude...
  • upraveno 16. října 2007
    Kdo říká, že Lyanna Roberta nemilovala? Ta její poznámka byla faktografická: "Přítel to je vynikající, ale manžel..."
    A korunování na královnu krásy a lásky? No, Starkové mají na zvyklosti "jižanů" (všech na jih od Šíje) svůj (většinou nelichotivý) názor a Lyannu to nejspíš příliš nenadchlo. Na druhou stranu, Rhaegar byl nejspíš dost výjimečný muž a Lyannu si dokázal získat. Když už jsme u toho - co ta Danyina vize v sídle Neumírajících? Byl to Skutečně Rhaegar, Ellia a Aegon? Nebo snad... ?
  • upraveno 16. října 2007
    No, Robert byl ve svém mládí asi pěknej štramák (sama Cersei se přeci vyznala, že tehdy na svatbě byla skutečně šťastná), ale drak je holt drak. A Rhaegar byl tehdy budoucí král, to ještě Robert nebyl ničím, jen klukovským přítelem jejího bratra. A taková mladá holčina jako byla Lyanna, sic uvědomělá dcera Starků, prostě podlehla jeho kouzlu. On jí propadl a byl pro ni ochoten obětovat stabilitu Targaryenů...to by nevydržela ani Matka Tereza, natožpak mladičká Lyanna. Co je na tom divného? ;)
    ad vize...no právěže tahle vize tyhle spekulace moc nepodpořuje a vrací do hry Aegona. Těžko říct, esli se Dany jen spletla a ve skutečnosti tam viděla Rhaegara+Lyannu+malého Jona. Myslím, že jsem to už kdysi podrobnějc zkoumal a byla to skutečně Elia, dle popisu...
  • upraveno 16. října 2007
    píše:
    místo toho dá muži, který jí před zraky celýho obřího turnaje a zejména před zraky své ženy korunuje královnou krásy.
    Za to bych ho na Eliině místě taky přerazila. Vzor všech ctností a přitom takhle veřejně a hnusně plivne na matku svých dětí. To neprovedl ani ten lump Robert.
  • upraveno 16. října 2007
    Tak už se, Týniento, smiř, že každej není Eddard, někdo holt tomu láskyvábení neodolá a poddá se tomu, a je jedno jestli mu je 15 nebo 30. Na následky v tu chvíli nemyslí anebo jsou v porovnání s tím možným ziskem minimální. A k tomu plivání, co je lepší? Plivat veřejně (vyznáním obdivu) nebo se scházet někde tajně? Ten lump Robert prováděl přece ještě něco horšího, když plodil "potají" bastardy. Ne že by si to Cersei nezasloužila...;)
  • upraveno 16. října 2007
    píše:
    Ten lump Robert prováděl přece ještě něco horšího, když plodil "potají" bastardy. Ne že by si to Cersei nezasloužila...;)
    No, to si tedy nezasloužila. Při likvidaci Roberta má mou plnou podporu :-)
    píše:
    A k tomu plivání, co je lepší? Plivat veřejně (vyznáním obdivu) nebo se scházet někde tajně?
    Velmi vznešeně řečeno, ale ve skutečnosti je mnohem ohleduplnější alespoň předstírat, že se pokoušíš poměr bokem tajit, než ho veřejně demonstrovat před svou ženou, čímž všem dokážeš, že ti na ní absolutně nezáleží.
  • upraveno 16. října 2007
    píše:
    je mnohem ohleduplnější alespoň předstírat, že se pokoušíš poměr bokem tajit, než ho veřejně demonstrovat před svou ženou čímž všem dokážeš, že ti na ní absolutně nezáleží.
    Ohleduplnější? Jde o to, nakolik to po provalení (a dojde k němu vždy, pravda přece vítězí ;)) ta žena (chlap) ocení. ;) Podle mě je tajení a předstírání cestou do pekla a ten druhej to jen těžko ocení, je to imho mnohem horší, než říct pravdu už na začátku. Možná moc koukam na filmy a čtu příběhy, ale tohle se prostě provalí vždycky a čím pozdějc, tím víc škody to napáše. A už vůbec by se tomu nemělo říkat milosrdná lež, jak to někdo nazývá. No a teď už jsem úplně někde jinde, tak sorry těm, co sem přišli kvůli IF, nedejbože kvůli Eddardovi - i když zrovna ten by se mnou jistě sympatizoval. ;)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. října 2007
    Mno já myslim, že ani Robert ani Cersei neměli iluze o věrnosti toho druhýho. Ale koukám že pro Tynu je fyzická likvidace docela OK způsob řešení rozepří :))
  • upraveno 17. října 2007
    Já se domnívám, že ponížit někoho před očima celé říše, když je to ještě k tomu vaše žena a matka dětí, je celkem síla. Já na milosrdnou lež věřím nebo aspoň na ohleduplnou pravdu. Rhaegar se zachoval přesně jako Robb, to jest zbrkle,nerozumně, neohleduplně a sobecky (má to však jisté podmanivé kouzlo:-) Mohl svoji touhu (vy tomu říkáte láska) po Lyanně rozhodně řešit lépe, ale pak by zase pěvci neměli o čem zpívat, Martin o čem psát a my o čem diskutovat:-)
  • pre tych co citali malazsku knihu padlych chcem sa opytat mam rad postavy ako eddard stark ktora postava je mu z malazu najblizsie podla mna Whiskeyjack . itkovian , coltain a Brys Beddikt
  • z malazu zatial citam piatu knihu
  • a este mozno sumar
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Počul som o nepriateľských táboroch Star Trek a Star Wars. Začína sa tu rysovať tábor Malaz a tábor Pieseň.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.