Válka Uchvatitele

upraveno 23. dubna 2011 v Historie
Rozsáhlý popis rebelie Roberta Baratheona, Eddarda Starka a jejich spojenců. Vše co se událo na turnaji v Harrenově, okolnosti únosu Lyanny Stark, bitvy na Trojzubci, poražení Targaryenů a následné korunovace Roberta Baratheona novým králem Západozemí.

Robertovo povstání, známé také jako Válka Uchvatitele, začalo únosem Lyanny Stark princem Rhaegarem Targaryenem. Nicméně kořeny povstání sahají až k turnaji v Harrenově v roce falešného jara, kdy bylo Eddardu...

Číst celý článek zde
245

Komentáře

  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 15. června 2011
    a Viserys je pod kytičkami stejně jako Rhaegar
  • upraveno 15. června 2011
    V téhle trojici by tím třetím mohl být princ Aegon, prvorozený syn prince Rhaegara. Matka pro záchranu svých dětí udělá cokoli (sestry Tullyovy budiž dobrým příkladem) a navíc by do toho šel i Varys. I když je velice nepravděpodobné, že by o tom věděl - pak by zpočátku podporoval "špatného" Taergaryena (Viseryse). Spíš se jednalo o "dornskou záležitost", kdy někdo z Eliiny družiny sehnal modrooké nemluvně a následně byla z Rudě citadely obloukem vyhozena Ašara Dayne, pravděpodobně důvěrnice (a milenka - jsme v Dorne) princezny, aby prince odvezla do bezpečí domů. A když šlo všechno špatně, Daynové zinscenovali Ašařinu "sebevraždu" (její tělo se nikdy nenašlo, dokonce ani nebyli svědci sebevraždy) a ona i princ zmizeli neznámo kam. Otázkou ovšem je, proč se o tom nedozvěděli Martellové (Ašara nemusela mít bratra ráda nebo natolik spěchala, že se s ním nesetkala). Respektive kde se princátko - doufejmě, že příčetné - skrývá.
  • upraveno 15. června 2011
    Tenhle souhrn je geniální.
  • upraveno 24. června 2011
    Článek velmi podnětný :-)
    gramatika - Rhaegarovi vraždy......bitvy se uskutečnili ......na základě Eddardovi zásady
    překlepy - Aery....konečně vyslyšel Aerysova povolán.
  • upraveno 24. června 2011
    Když Meera vypráví Branovi o turnaji v Harenově, nazývá Eddarda štěnetem, a to mu bylo 18 let? Fíha, to by mě vůbec nenapadlo. To potom Mladý vlk Robb musel být vážně zelený jak tráva, když se stal králem Severu a vyhrál tolik bitev. Ještě v kontrastu k tomu, že se Ned na turnaji Lyanně smál, když jí Dračí princ rozplakal svou smutnou písní, to musel být pěkné ucho. A ona ho za to slila vínem.
  • upraveno 24. června 2011
    Jestli si to dobře vybavuju, tak štěně byl Benjen. Eddard byl tichý vlk, Brandon divoký.
  • upraveno 24. června 2011
    Myslela jsem, že Eddard je mladší než Benjen. Ale tichý vlk by na Neda seděl.
  • upraveno 24. června 2011
    Kdyby byl Eddard mladší než Benjen, tak by bylo trochu na palici aby Benjen jako dědic odcházel k Hlídce.
  • upraveno 24. června 2011
    Benjen je 100% mladší, vždyť se to v knize určitě říká. A taky je Eddard ten tichý vlk, přesně jak říká Khadgar.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. června 2011
    Starkovic byli všichni co dva roky v pořadí Brandon, Eddard, Lyanna, Benjen. Celkem nelogický by bylo, kdyby mladší Eddard válčil, zatímco starší bratr bude na Zimohradu.
  • upraveno 25. června 2011
    Benjen je Benjaminek :-) A každopádně měl jako postava kouzlo a navíc nerozvinuté...pes ví, jestli se tam ještě objeví a nebo zůstane u toho, že je mrtvý někde ve škarpě...
  • upraveno 2. února 2012
    Zdravím všechny. Nemáte prosím odkaz na nějakou skutečně podrobnou, ale českou mapu západozemí ? Jde mi o to, že je velmi mnoho do češtiny přeložených geografických názvů, které na žádné mapě nemohu najít buď proto že překlad do češtiny mohl být "matoucí" anebo tam prostě nejsou. Například v tomto (vynikajícím!) článku Válka Uchvatitele vidím pro mne nejasných pojmů hned několik: Letohrad, Jasnobrod, Víroproud, Přechod Klikatice, Kamenné Septum, Věž Radosti (kde zemřela Lyanna - a byla i vězněna?), a další... vždycky si říkám to bude asi "tam někde vlevo dole" apod. :) Velmi těžko si lze pak představit např. pohyby vojsk, když nevím kde přesně se bitvy odehrávali... pro většinu z vás možná banální záležitost, pro mne zapeklitý problém. A v knihách samotných (mám za sebou zatím jen 3) je těch pojmů samozřejmě daleko víc. Dkk moc.
  • upraveno 2. února 2012
    Letohrad je Summerhall, Jasnobrod bude Ashford, Víroproud je zřejmě Cockleswhent, Klikatice je řeka Mander protékající Vysokou zahradou (Highgarden), Kamenné septum je Stoney Sept.
    Viz http://www.icefire.cz/rejstrik-postav-mist
    Věž Radosti - Tower of Joy - je v Dorne, "ve stínu Rudých hor" (Red Mountains), které oddělují Dorne od Stormlands (území na jih od Králova přístaviště) a Reach (Rovina). Přes tyto hory vedou dvě cesty - Prince's Pass a Boneway. A právě na Prince's Pass (Princův průsmyk) se Věž radosti neboli Tower of Joy nachází.
    Všechny tyto lokality najdeš např. na této (anglické) mapě. http://www.flickr.com/photos/dedkenny/6597251005/sizes/o/in/photostream/
    Česky přeložená (takto podrobná) mapa asi neexistuje. (I když se budu rád mýlit.)
  • upraveno 2. února 2012
    Díky moc Heavy, perfektní mapa! Teď už jenom nějaký komplexní geografický CZ/AJ slovník celé ságy, protože jak je vidět ne všechny názvy jsou překládány doslovně. Náhodou takhle povedenou mapu (ve stejném stylu) východních zemí bys neměl? ;)
  • upraveno 2. února 2012
    Mapy najdeš na http://icefire.cz/mapy

    Rejstřík postav a míst na http://icefire.cz/rejstrik-postav-mist

    Totéž v lepší form pro vyhledávání na http://www.d20.cz/klic/165/
  • upraveno 2. února 2012
    Mapy na I&F jsem samozřejmě prolezl - bohužel všechny anglické (s angličtinou jsem OK, ale někdy ten překlad prostě není doslovný a najít něco na mapě je pro začátečníka peklo, ono je těch míst a názvů na mapě na jih od Trojzubce prostě moc a ztrácím orientaci :) ). Nicméně ten poslední rejstřík s možností hledání je super, neznal jsem a moc děkuji Aleku!
  • upraveno 3. února 2012
    Ale no tak, pokud jsi prolezl ty mapy na IF, tak jsi jistě na českou narazil, to mi neřikej :-)
  • upraveno 13. srpna 2012
    jaký byl důvod povstání proti "šílenému" králi?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 13. srpna 2012
    LordBlack napsal(a):

    jaký byl důvod povstání proti "šílenému" králi?

    Ehm... Jeden?

    Nuž, Rhaegar uniesol Lyannu a pravdepodobne ju znásilňoval, Aerys dal za živa upáliť lorda Rickarda a zabil Brandona. Roberta napadlo, že by bolo dobré zvrhnúť šialeného kráľa, už eln kvôli šialenosti, a tak vyšiel do vojny s Eddardom, ktorý nemal veľa dôvodov mať Aerysa rád a Arrynovcami a Tullyovcami, s ktorými boli spojení :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 13. srpna 2012
    Nemluvě o tom, že kdyby to Robert a Eddard neudělali, tak by byli o hlavu kratší, protože Aerys nařídil jejich popravu. Arryn naštěstí pro nás tenkrát šílený nebyl a tak to odmítl udělat.
  • upraveno 13. srpna 2012
    U Roberta mě zaráží, že se neřeší nikde jeho rodina. Jenom bratři, ale co se stalo s rodiči?
    Už jsem si přečetla na wiki, že zemřeli při ztroskotání lodě. Pořád je ale záhadou, proč Roberta vychovávali jinde než jeho bratry?
  • upraveno 13. srpna 2012
    Přeci jenom byl dědicem Stormlands, možná se měl naučit něco od Arryna. Nejsem si jistý jestli se to někde píše.
  • upraveno 13. srpna 2012
    Je pravda, že jsme se blíže zajímala o rodinné příslušníky a genealogie všech velkých rodů a o Baratheonech (ostatně i o Arrynech) je toho pomálu. Tatík Roberta, Stannise a Renlyho byl Steffon a zde stopa končí :(
    Jestli byli u Arryna proto, že šlo o nějaký kamarádčoft nebo o nějakou smlouvu nebo závazek....těžko říct. Nebyli tam nedobrovolně a bylo jim tam dobře - vzpomínají na to rádi. Víc taky nikde nemohu najít. Nejde vysledovat ani nic o prvorozenosti nebo tak, protože Robert byl nejstarší a dědic, zatímco Eddard rozhodně dědicem být neměl a nepočítalo se s tím.
    Ale to třeba ani o Martelech. Sourozenci Doran, Oberyn, Elia,....jejich potomci a partneři, ale o předešlé generaci nic.
    O Tullyových Hoster a jeho bratr Brynden a nic víc.
    Lannisteři - jo tam si Tywin stýskal na svého tatíka a jeho lidumilné manýry a něco málo víme i o Ghenně a Kevanovi a jejich potomstvu a že Minisa byla jejich sestřenicí, ale jinak taky nic moc.
    U Starků, že byl Rickard jedináček, ale i tam se stopa ztrácí.

    Možná někde ještě nějaká zmínka bude...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 13. srpna 2012
    U Baratheonov ešte stopa pokračuje k babičke Targaryenovej (myslím, že sa volal Rhaella)
  • upraveno 13. srpna 2012
    Jo koukám :-) a Steffonova choť byla Cassana Eastermont - to jsme doteď taky nevěděla :-) Teda, že byla z Eastermontů jsem si všimla v knize, ale jména jsme si nevšimla.

    Hm dokonce i u Arrynů je pár jmen, které si z knih nepamatuji.

    No hodně toho nevíme ať už to pro příběh je důležité či nikolivěk :-) Ale docela by mne zajímala rodová provázanost aspoň mezi těmi velkými.
  • upraveno 13. srpna 2012

    U Baratheonov ešte stopa pokračuje k babičke Targaryenovej (myslím, že sa volal Rhaella)

    Rhaelle, s áčkem na konci byla její korunovaná neteř.
    Taky Vám přijdou Targaryeni tak kreativní, co se jmen týče? :D
  • upraveno 13. srpna 2012
    Skoro jako královská linie Cedrikovců v Anglii :-))

    802 — 839 Egbert
    839 - 856 Æthelwulf
    858 - 860 Æthelbald
    860 – 866 Ethelbert z Wessexu
    865 - 871 Ethelred
    871 – 899 Alfréd Veliký
    899 - 924 Eduard Starý
    924 - 940 Ethelstan
    940 - 946 Edmund I.
    946 - 955 Edred
    955 - 959 Edwy
    959 - 975 Edgar
    975 - 978 sv. Eduard
    978 - 1013 Ethelred II.

  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 13. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

    Jo koukám :-) a Steffonova choť byla Cassana Eastermont - to jsme doteď taky nevěděla :-) Teda, že byla z Eastermontů jsem si všimla v knize, ale jména jsme si nevšimla.

    Hm dokonce i u Arrynů je pár jmen, které si z knih nepamatuji.

    No hodně toho nevíme ať už to pro příběh je důležité či nikolivěk :-) Ale docela by mne zajímala rodová provázanost aspoň mezi těmi velkými.

    Meno tej estermontky som nevedel ani ja, dokým som ho nevidel na nete :) Iba som tiež vedel, že je z Estermontov
    Miss Utahraptor napsal(a):

    U Baratheonov ešte stopa pokračuje k babičke Targaryenovej (myslím, že sa volal Rhaella)

    Rhaelle, s áčkem na konci byla její korunovaná neteř.
    Taky Vám přijdou Targaryeni tak kreativní, co se jmen týče? :D
    Používajú samé ae :D Jaehaerys, Aegon, Aemon, Aerys :D

    To ako keby môj otec sa volal Branislav, ja Branoson a môj syn Branos(a)uron :D Ach tá kreativita
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 13. srpna 2012
    No, tací Kartáginci se taky všichni jmenovali Hannibal nebo Hasdrubal :) (skutečně měli velmi málo osobních jmen)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.