Tři děvky a Cersei Lannister

upraveno 23. května 2011 v Sumáře kapitol

Aby bylo vidět, že na tom dělám...

«1

Komentáře

  • upraveno 31. srpna 2010

    Ale obul ses do toho pěkně. :twisted:

  • upraveno 31. srpna 2010

    jejda, já to sem zapomněl vložit :-)

  • upraveno 31. srpna 2010

    Poprvé v sáze hledíme na děj z pohledu Cersei Lannister. Královna regentka je sužována noční můrou, v které je zásluhou Skřeta terčem posměchu. Náhlé probuzení jí však nevysvobodí, naopak. Cersei se dozvídá, že její otec Tywin byl zavražděn. Je objeven tajný vstup do pobočníkových komnat a Jaime vše prohledává. Cersei obviňuje buď Tyriona, nebo Tyrelly.

    Královna se setkává v pobočníkových komnatách s Qyburnem a žádá ho, aby se postaral o Tywinovo tělo. Ten se ptá, co má udělat s tělem Šae v Tywinově posteli. Cersei je šokována a odmítá pomyšlení, že by Tywin sdílel lože s nevěstkou a hodlá to uchovat v tajnosti.

    Do pokoje se vrací Jaime a Cersei ho žádá, aby se stal pobočníkem krále. Ten to však odmítá a dostane se s ní do sporu, který rázně ukončí strýc Kevan. Cersei uvažuje, kdo by mohl být pobočníkem a uvědomí si, že Varys není nikde poblíž. V tom přichází ser Boros se zprávou, že Tyrion uprchl ze své cely. Noční můra pokračuje.

  • upraveno 31. srpna 2010

    V Baelorově septu se koná Tywinův pohřeb, ale zástupy obyčejných lidí se nekonají. Tywin si nikdy přízeň lidu nezískal. Cersei vidí všude ohrožení; v Tommenově zdraví či v nejvyšším septonovi, který byl jmenován Tyrionem. U rakve, kde stojí na stráži Jaime, Tommen i Cersei zaznamenají pach rozkládajícího se lorda.

    Po obřadu dojde na kondolence. Mace Tyrell neváhá a žádá o post pobočníka krále pro sebe a poté i post správce pokladny pro svého strýce. Cersei se brání útokem a správcem pokladny učiní lorda Gylese. Mace zuří, ale jeho matka ho krotí a stočí řeč na svatbu Margaery a Tommena.

    Qyburn objevuje v podzemí spojení mezi žalářníkem a Tyrelly, což jen podnítí Cerseiny myšlenky na spolčení Tyrellů a Tyriena. Následuje setkání s Kevanem, kterého královna žádá, aby přijal post pobočníka krále. Kevan se však zdráhá a přijetí podmiňuje jejím odjezdem, což vyvolá hádku. Kevanovo "podle toho jak se choval Joffrey jsi stejně neschopná matka jako vladařka" a následné chrstnutí vína do jeho tváře hádku ukončí. Kevan ještě Cersei poradí, aby pobočníkem učinila některého z vazalů lorda Tyrella, což Cersei vyrazí dech. A vše Kevan korunuje odhalením svého podezření ohledně otce Tommena.

  • upraveno 8. září 2010

    Tommenova svatba s Margaery probíhá bez potíží, jen Cersei uvnitř zuří, protože Tyrellové a hlavně královna trnů se do všeho míchají. Cersei se sbližuje s lady Dobrovětrskou a dozvídá se od ní, že Margaery má špehy v Cerseině služebnictvu. Cerseino rozrušení i svatba vyvrcholí spálením Pobočníkovy věže.

  • upraveno 8. září 2010

    Cersei předsedá zasedání Malé rady, do které jmenovala Qyburna jako nového mistra našeptávače. Poznáváme i další nové členy, pobočníka Haryse Rychlého, viceadmirála Aurana Vodského, justiciára Dobrovětrského a pokladníka Gylese. Ser Balon je poslán do Dorne s údajnou hlavou Gregora Clegana a "jiným" úkolem. Tyrionem jmenovaný Nejvyšší septon "zemřel ve spánku" a rada spekuluje o jeho nástupci.

    Cersei odmítá spojenectví s rodem Greyjoyů a s Auranem se shodne na stavbě nového loďstva. Rada řeší i situaci na severu a spoléhá se na sílu Boltonů, kterým chtějí předhodit falešnou Aryu. Rod Manderlyů údajné zajal Davose a Cersei jim nařizuje zkrátit ho o hlavu.

    Rada se dozvídá o jmenování Jona Sněha velitelem Noční hlídky. Qyburn navrhuje hlídce "pomoci", ale má to být jen zástěrka, jak se Sněha zbavit. Cersei k tomu zneužije Osneyho Černokotlého; nejprve má svést Margaery, poté bude poslán na Zeď a tam zavraždí Sněha.

  • upraveno 8. září 2010

    Jaks to myslel s tím Rozpalovačem? Jako, že vyvolal malý flame? :P

  • upraveno 8. září 2010

    jj, jak v ní Kevan probudil draka (anóbrž přiložil pod kotel či rozpálil ji do běla), výborný dialog, tam si získal Kevan moje sympatie.

  • upraveno 8. září 2010

    Další z postav, na které si vůbec nepamatuju. :wink:

  • upraveno 8. září 2010

    no tenhle s vlky rozhodně netančil. Jeho brácha chtěl s vlky tančit svůj kastamerský dupák, ale vlci nepobrali kroky :-)

  • upraveno 9. září 2010

    zaujímavé kapitoly to boli. opätovne si uvedomujem, že tam pribudlo asi najviac mien na Cereseinom dvore, z ktorých som netušil kto je kto, a hlavne kto bude nastrčený špicel Dorne.

    Kevan bola zujímavý típek. trochu viac tyrion ako tywin.

  • upraveno 12. září 2010

    AFFC 25: Cersei V

    Dozvídáme se, že Manderlyové popravili Davose a sklonili se tak před Lannistery. Mace Tyrell obléhá Bouřlivý konec. Radost z toho kazí Cersei jen zástupce braavosské banky, které přestal trůn splácet své dluhy.

    Tyrellové podporují Tommena jako krále a nutí ho se účastnit zasedání či účastnit se bojového výcviku. Cersei se kvůli tomu dostane do sporu s Lorasem a posléze i s Tommenem a Jaimem, přičemž si uvědomí, že se musí Jaimeho zbavit. Při večeři s lady Falyse a jejím mužem sehraje divadlo vyděšené ženy, obviní Bronna z napomáhání Tyrionovi a zosnuje pro něho nehodu.

    AFFC 29: Cersei VI

    Cersei přijíždí na schůzku s novým Nejvyšším septonem a střetává se s vrabčáky. Ještě víc ji však šokuje setkání se septonem, který odkládá požehnání králi. Přesto spolu naleznou společnou řeč a Cersei kývne na znovuobnovení vojenského řádu obránců víry. Za to si vymůže prominutí dluhů koruny.

    AFFC 33: Cersei VII

    Malá rada se dozvídá o nájezdech železných mužů na Štítových ostrovech. Cersei odmítá pomoci Vysoké zahradě, což přiměje Lorase požádat regentku o svolení dobýt Dračí kámen. Cersei s velkou radostí souhlasí. Lady Falyse přijíždí se zprávou o nepovedeném pokusu zbavit se Bronna a Cersei ji předá do rukou Qyburna.

    AFFC 37: Cersei VIII

    Dračí kámen byl dobyt a ser Loras těžce raněn. Cersei ve snu vzpomíná na stařenu, která jí předpověděla budoucnost. „Budeš královnou dokud nepřijde jiná, mladší a krásnější, která tě svrhne a vezme si všechno, co ti bude drahé.“ „A až tě tvoje slzy vysuší, valonquar stiskne svýma rukama tvoje bledé bílé hrdlo a vymáčkne z tebe život.“

    AFFC 40: Cersei IX

    Lord Gyles zemřel a Cersei z Pycelleho vymáčkne doznání, že připravuje Margaery měsíční čaj proti početí. Poté obviní Margaeryna barda, že s ní léhá a nechá ho mučit, až se dozná ke všemu, co Cersei navrhne. Plán dokoná tím, že přesvědčí Osneyho, aby se doznal Nejvyššímu septonovi.

    AFFC 44: Cersei X

    Cersei zinscenuje veřejné obvinění Margaery a posléze jí jede do septa, kde je vězněna, navštívit. Margaery Cersei rychle odhalí a ta se odporoučí k Nejvyššímu septonovi. S tím si notuje v pohledu na soud, až do chvíle, kdy zjistí, že septon vzal věci do svých rukou. Cersei zjistí, že Osney byl mučen v septu a doznal se k vraždě bývalého septonu a ke smilnění s Cersei, nikoli Margaery. Cersei se snaží utéct, ale septy jí chytí a uvězní. A vysvobození nepřichází... namísto toho slyší dav provolávat Margaeřino jméno.

    Qyburn jí přichází oznámit, že Margaery i ona budou souzeny. Říši vládnou ser Harys a Pycelle, kteří chtějí vládu předat Kevanovi. Zatímco Mace Tyrell a Randyll Tarly se blíží k přístavišti. Auran Vodský i s flotilou odplul na moře. Qyburn jí nabízí šampiona pro boží soud, ale Cersei si uvědomuje, že se chytila do vlastní pasti. Královninu čest může bránit pouze bratr Královské gardy. Cersei se obrací na Jaimeho.

  • upraveno 20. září 2010

    ten záver je hustý a sľubuje zvláštne veci. veríte tomu, že davos je mŕtvy? alebo je za tým nedorozumenie, či dokonca tajný plán?

  • upraveno 20. září 2010

    Davos? Mrtvý? Asi stejně jako Brienne, Ohař nebo Hora. :wink:

  • upraveno 23. září 2010

    njn. kým nie je niekto "mŕtvy ako Stark" tak sa tomu nedá veriť, čo? :evil:

  • upraveno 24. června 2011
    A co Starkovic zombie ? :-) Stará Starková je o smrti ještě nesnesitelnější než za života...ty nejhorší vlastnosti mají s Carsei společné - nemají si co vyčítat...
  • upraveno 24. června 2011
    No, Cat je i oproti Cersei ještě světice, a vzhledem k tomu, jaký ji stihl osud, tak se její mrzoutské náladě po smrti ani moc nedivím. :-))
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. června 2011
    Kdo koneckonců slibuje, že s ním po smrti bude nějaká sranda...
  • upraveno 24. června 2011
    Třeba Tim Burton v jeho Mrtvé nevěstě, tam je s mrtvými docela sranda! :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. června 2011
    To je příslib, že s "nějakými mrtvými" bude sranda, ne s ním samým :)
  • upraveno 24. června 2011
    A co Starkovic zombie ? :-) Stará Starková je o smrti ještě nesnesitelnější než za života...ty nejhorší vlastnosti mají s Carsei společné - nemají si co vyčítat...
    Nemám Cat rád, ale tohle přirovnání trochu pokulhává. Cersei byla opravdu zlá. Cat spíš nešťastnice...
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. června 2011
    Taky Cat vyloženě nesnáším, po smrti ještě víc, ale srovnávat ji s Cersei, to je opravdu trochu přitažené za vlasy. Cat se snažila dělat vše pro dobro rodiny a hlavně dětí (bohužel jen jejích - a za chování k Jonovi ji prostě musím nenávidět) a Cersei je prostě vyšinutá a zlá mrcha...
  • upraveno 25. června 2011
    Proč zrovna Tři děvky a Cersei Lannister ? proč ne 4 děvky ? a kdo jsou ty tři? A co na to jan tleskač?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. června 2011
    Ne že bych je srovnávala, ale Cersei taky dělala všechno pro dobro rodiny a především svých dětí ;o)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. června 2011
    Nevada: OK, to je pravda, to mi nedošlo, jak to vyznělo :))) Myslela jsem, že Cat se chovala "správně" (nevím, jak to popsat - správně není vhodné slovo, ale v rámci dobra nebo zákonů se mi taky nelíbí), kdežto Cersei si s ničím cavyky nedělala, ta se chovala svinsky za jakýchkoli okolností
  • upraveno 25. června 2011
    Cat měla alespoň nějaké morální zábrany, a žádného skutečně hnusného skutku se za života přímo nedopustila, a když, tak ne záměrně. Cersei však jde doslova přes mrtvoly a nebojí se někoho zbavit, jen aby se udržela u moci. Cersei to sice obhajuje ochranou rodiny, ale činy, hlavně v poslední době před jejím uvěznění nejdou ospravedlnit ani tím.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. června 2011
    Olorin: Přesně, toto jsem tím měla na mysli...ikdyž se mi to nepodařilo napsat :)))
  • upraveno 25. června 2011
    Cersei udělala svou životní chybu tím, že dala církvi moc a pravomoce....škoda, že nezná evropskou historii :-)
  • upraveno 25. června 2011
    Hmm, třeba budou v dalších dílech řešit spor o investituru. :-)))
  • upraveno 25. června 2011
    Jo a nebo bude mít každý vlastního nejvyššího septona a krásné schizma :-) Kdesi tu někdo plácl rozkošnou hlášku, že to Ohař dotáhne až na nejvyššího septona :-D (v Evropě to dotáhli i horší vrazi dál :-))
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.