Takže i já se přidám k hodnoce Warcraftu. Musím uznat, že to splnilo moje pozitivní očekávání a jako fantasy akční popcorn to funguje vážně dobře, ostatně z warcraftího loru nic hlubšího ani nedostanete. Celému filmu vládne osmdesátková přímočarost a barevnost a stejně jako v případě her najdete za komiksovou stylizací temná zakoutí a osobní tragédie. Před premiérou film prý zkrátili snad o čtyřicet minut, což pravda tak hrozně vidět není, ale u některých postav přece jenom chybí lepší charakterizace. Taky bych čekala ústy Khadgara nebo Medivha vysvětlení toho, kdo za tou invazí (a Guldanem) vlastně stojí nebo potvrzení mojí domněnky, že žena, která Khadgara před Medivhem varuje, je Medivhova matka. Vizuální stylizace včetně Stornwindu, Ironforge, orcké hlídkové věže nebo pták noh/gryfon letící ze Stormwindu do Goldshire mi ovšem vykouzlila úsměv na tváři. Durotan je možná další milník CGI. A tyhle elfy byl v noci potkat nechtěla, těm tolkienovským hezounům se úplně nepodobají :D
Warcraft, tak jsem taky viděl. A ač jsem byl největší skeptik, tak to nebylo zase tak zlé. Celkem příjemné překvapení. Neznám vůbec tenhle herní příběh (znám akorát pak reign of chaos). A pár věcí mi není jasných.
1. v reign of chaos vystupuje Medivh znovu (takovej ten úchyl co leze lidem, orkům i elfům do snů), i když ve filmu umřel (?) nebo to je jenom titul (???) 2. jaký časový úsek, pokud je známo, dělí události tohohle filmu s událostmi RoCh 3. Jak to, že nesundali Guldana?? Takovej über zmrd a on to přežije? Čekal jsem že tam naběhne čarodějík a zarazí ho do země.. achjo :(
@sfik Mno, jak jsem napsala, některé věci nejspíš víc rozvedené ve vyškrtnutých scénách. Mě spíš vadilo, že žádnou z postav nepoznáme tak, aby nám na ní záleželo.
1. Je to pořád ten samý Medivh a ano, opravdu umřel. Ve warcraftím loru ale smrt znamená málo, natožpak pro čaroděje. Jestli mi paměť slouží dobře, tak ho oživila jeho matka Aegwynn (což je tuším ve filmversu ta žena, která Khadgara varovala, ať Medivhovi nevěří). To posednutí bylo v Medivhovi už od narození, ale těžko říct, jestli to bylo použité jako backstory aspoň ve vypuštěných scénách. 2. Nějakých dvacet let. Blizzard pořád lore mění a překopává, ale představu si můžeš udělat podle toho, že v současnosti Azerothu je král Stormwindu ten chlapec, se kterým se král Llane loučí, a ten má pubertálního syna, kterého Arthas viděl jako miminko. Jestli tě to zajímá, tak v případném dalším filmu se opravdu můžou mihnout i malí Arthas, Jaina a Thrall, který trošku povyroste z toho drobka, kterého jsme viděli :) 3. On Guldan ve hrách umřel ve Warcraftu II, ne v prvním díle, a tvůrci si jak vidno věří na pokračování. Předpokládám že v Epizodě I Hvězdných válek se ti moc nelíbilo, jak rychle se zbavili Darth Maoula :-D
@sfik: Hmm, tak ono v tom hraje roli to že W1 a W2 má příběh dost přímočarý a že WoW oživuje skoro všechny zmíněné charaktery, aby to bylo pestřejší... Kažždopádně lze najít na wowwiki, myslím, že odpovědi jsou: 2) 1. a 3. válku, tj. W1 a W3 dělí zhruba 1 generace, tj. cca 20 let 1) Ano, je to takový Jon Snow, který se znovuzrodil (zdaleka nebyl jediný),... akorát si dal asi dvacetiletou přestávku. 3) Opět podle wiki s ním zamete trochu drsnější machr později (za to že neuspěl), ve W3 vystupuje už jen jeho lebka, takže si to lze dovodit, že to nerozchodí...
@Dreamer Pokud ne, nebude to ani tak chyba neznalosti warcraftího "lore", jako spíš zjevným stříháním. Třeba v jednu chvíli postava A zaujímá nějaký postoj k postavě B, zatímco v další scéně zaujímá postoj přesně opačný, aniž by mezi tím byla nějaká spojka - předpokládám, že něco mezi tím se do finálního sestřihu nevešlo. Vyloženě se člověk neztrácí, i když zase já nejsem úplný analfabet, Warcrafta III jsem ovšem naposledy hrál tak před 8-10 lety, nemluvě o starších dílech.
Ale mimochodem, abych byl úplně vyloučen ze slušné společnosti, tací Bohové Egypta se mi líbili o dost víc.
@Dreamer Není to veledílo, ale na svoje peníze dostaneš solidní protihodnotu. Přehnaná komiksová stylizace, WTF scény, sem tam otázky ohledně motivací... ale nudit se nebudeš. Hlavně do toho nesmíš jít s přístupem, že tam bude strašně věcí, co pochopí jenom hráči her. Ta story a postavy jsou přímočaré. Strážce má za úkol přesně to, co ti ve filmu řeknou. Lothar je stormwindský rytíř. Durotan náčelník jednoho z orckých kmenů. Asi nejhorší, s čím můžou mít lidi, co Warcraft neznají, problém, je démonské pozadí invaze, o kterém se skoro nic nedozvědí, ale to si asi nechali na případný další film.
@svoa00 pokud je to zábavná akční popcornovka, tak mi to momentálně stačí :) nečekám Pána prstenů, ale jsem na to hodně zvědavá, přeci jen, co se filmové tvorby týče v žánru fantasy je to bída, průměr až lehký nadprůměr potěší, a dává naději, že se toho třeba bude točit víc a kvalitněji.
@Dreamer Tak to ses celkem trefila. Docela mě těší, že v Americe si Warcraft sice nevede dobře, ale jistí ho zisky v zahraničí, v Číně je to velký hit. Ona ta story o prvním střetu je nejgeneričtější, další příběhy jsou zajímavější.
Ještě teda dodám, že mě pobavila představa, co si musí člověk nepolíbený Warcraftem myslet o tom, že ve filmu zmíní Sedm království a navíc se jedna z jmenovaných postav jmenuje Varis :D
Tak první dojem: takže v západních filmech odehrávajících se v Rusku všichni mluví anglicky s jakože ruským přízvukem, tak je jen logické, že ve filmech odehrávajících se v Čechách mluví všichni anglicky s jakože českým přízvukem... Tohle Atentát netrhne.
@sfik Přesně ty. Sám jsem byl překvapen, že se mi to vlastně poměrně dost líbilo. Není to pochopitelně žádné veledílo, ale jako odpočinková fantasy s celkem svižným dějem, špičkujícími se (docela sympatickými) postavami a, co si budeme namlouvat, nádhernou bohyní lásky :twisted:
@Sagart Jmenuje se Khadgar :D Se CGI souhlasím, orkové jsou super, i když u trpaslíků a elfů jsem čekala, že si usnadní práci a použijí jenom prostetika a úhly kamery. Z herců, které skutečně vidíme, tak film vlastně drží jenom představitelé Anduina Lothara a Garony. Jo, souhlasím, že moc emocí ten film vyvolat nedokáže, na to postavy nejsou dost dobře rozvinuté. Možná by se to zlepšilo v pokračování, co by se mohlo jmenovat Beyond the Dark Portal.
Warcraft - wow, nikdy bych nečekala, že to řeknu, ale ta přepálená stylizace vypadala dost dobře a bavila mě, stejně jako čarování se světelnými efekty, byla to zatraceně rychlá jízda, ale užila jsem si ji od začátku až do konce :D
Komentáře
1. v reign of chaos vystupuje Medivh znovu (takovej ten úchyl co leze lidem, orkům i elfům do snů), i když ve filmu umřel (?) nebo to je jenom titul (???)
2. jaký časový úsek, pokud je známo, dělí události tohohle filmu s událostmi RoCh
3. Jak to, že nesundali Guldana?? Takovej über zmrd a on to přežije? Čekal jsem že tam naběhne čarodějík a zarazí ho do země.. achjo :(
1. Je to pořád ten samý Medivh a ano, opravdu umřel. Ve warcraftím loru ale smrt znamená málo, natožpak pro čaroděje. Jestli mi paměť slouží dobře, tak ho oživila jeho matka Aegwynn (což je tuším ve filmversu ta žena, která Khadgara varovala, ať Medivhovi nevěří). To posednutí bylo v Medivhovi už od narození, ale těžko říct, jestli to bylo použité jako backstory aspoň ve vypuštěných scénách.
2. Nějakých dvacet let. Blizzard pořád lore mění a překopává, ale představu si můžeš udělat podle toho, že v současnosti Azerothu je král Stormwindu ten chlapec, se kterým se král Llane loučí, a ten má pubertálního syna, kterého Arthas viděl jako miminko. Jestli tě to zajímá, tak v případném dalším filmu se opravdu můžou mihnout i malí Arthas, Jaina a Thrall, který trošku povyroste z toho drobka, kterého jsme viděli :)
3. On Guldan ve hrách umřel ve Warcraftu II, ne v prvním díle, a tvůrci si jak vidno věří na pokračování. Předpokládám že v Epizodě I Hvězdných válek se ti moc nelíbilo, jak rychle se zbavili Darth Maoula :-D
2) 1. a 3. válku, tj. W1 a W3 dělí zhruba 1 generace, tj. cca 20 let
1) Ano, je to takový Jon Snow, který se znovuzrodil (zdaleka nebyl jediný),... akorát si dal asi dvacetiletou přestávku.
3) Opět podle wiki s ním zamete trochu drsnější machr později (za to že neuspěl), ve W3 vystupuje už jen jeho lebka, takže si to lze dovodit, že to nerozchodí...
Ale mimochodem, abych byl úplně vyloučen ze slušné společnosti, tací Bohové Egypta se mi líbili o dost víc.
Ještě teda dodám, že mě pobavila představa, co si musí člověk nepolíbený Warcraftem myslet o tom, že ve filmu zmíní Sedm království a navíc se jedna z jmenovaných postav jmenuje Varis :D
Tohle Atentát netrhne.