Jon Snow

upraveno 23. května 2011 v Sumáře kapitol

Hra o trůny

Jon - 1

Jona nacházíme na hostině na počest uvítání krále Roberta. Nesedí u hlavního stolu, jako jeho sourozenci, ale s mladými panoši. Holt bastardi se občas nemají příliš připomínat a zejména, když jsou to princové. Jemu to ale právě teď nevadí. Může totiž u sebe mít svého zlovlka Ducha, což by mu při hlavním stolu zcela jistě nedovolili. A může se taky opít, co s radostí provádí. Vchází královská procese v čele s jeho otcem Nedem Starkem, vedoucím královnu Catelyn. Pak následuje král Robert Baratheon a lady Stark, jeho matka. A pak porůznu následují potomci jeho otce, spárováni s potomky krále. Jon nemůže odtrhnout pohled zejména od Jamieho Lannistera, který opravdu vypadá jako pravý budoucí král. Všichni se usadí, pronese se přípitek a hostina začne. K Jonovi se později připojí jeho strýc Ben Stark, člen Noční hlídky. Povídají si o Noční hlídce a Jon dychtivě projeví své přání se k ní připojit. Strýc jej upozorňuje na nástrahy takového života, ale Jon je chlapeckou neuvážeností hází za hlavu. Strýcovo odmítání Jona rozlítí a opustí kvapně (a i trošku trapně) hostinu. Venku potká mrzáka Tyriona Lannistera a hovoří spolu o bastardech a jejich vlastním původu. Tyrion Jonovi připomene, že všichni trpaslíci bývají možná bastardy, ale ne všichni bastardi musí notně být trpaslíky. S tím jej opustí a vrátí se na hostinu. Jonovi v tou chvíli připadá větší, než ve skutečnosti je.

Jon - 2

Jon vychází po schodech do Branova pokoje. Najde u jeho postele lady Stark, která ho nevidí vůbec ráda. Jon se chce s Branem před cestou do Zdi rozloučit a tak si nevšímá chladného odbíjení lady. Říká Branovi, že neche aby umřel a všichni čekají jen na jeho probuzení a že už musí jít, poněvadž na něj čeká strýc Ben. Lady Stark Jonovi nakonec řekne, že by spíš chtěla, aby se neštěstí přihodilo místo Branovi jemu. Na nádvoří panuje zmatek a hluk příprav na odjezd. Jon nachází Robba, udělujícího příkazy všude kolem a loučí se s ním. Robb mu připomíná strýce Neda, který čeká ve stájích, ale Jon se musí rozloučit jěště s někým. Cestou ke věži se staví ve zbrojnici. Aryu najde ve svém pokoji při balení věcí do truhly a jejím zlovlkem Nymeriou. Předá ji dárek – tenký meč od kováře Mikkena a poučuje ji, jak s ním zacházet. Arya mu pobaveně sděluje, že ví, který konec se na co používá. Jon jí radí sledovat ostatní při cvičení a najít si nějakého partnera a hlavně neříkat nic sestře Sanse. Nakonec jí Jon sděluje jméno jejího meče – dle věci kterou má tak ráda – Jehla.

13»

Komentáře

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. dubna 2008

    Při cvičném boji s Železným Emmettem z Východní hlídky si Jon vzpomene na život na Zimohradu. Zvláště trpké je připomenutí opovržení, se kterým se na něj dívala Lady Catelyn. Vlije se do něj zuřivost, kterou si vybije na chudáku Emmettovi. Potřebuje samotu, odchází proto do lázně, kde však vyruší sera Allisera a Bowena Marshe, kteří přesvědčují hlavního stavitele Othella Yarwycka, že zvolení Janose Slynta za lorda velitele bude pro Hlídku nejlepší. Yarwyck sice není Slyntovi nakloněn, ale zdá se, že se nechá přesvědčit. Jonova přítomnost je poněkud zaskočí. Jon se jde projít za Zeď. Jaká je jeho radost, když k němu přiběhne Duch, živý a zdravý. "Já už myslel, žes mi umřel jako všichni ostatní," říká Jon Duchovi, když se radostně vítají.

    Najednou má hrozný hlad a jde do jídelny. Volba velitele už trvá 10. den a Stannisovi dochází trpělivost. Má v úmyslu držet bratry bez večeře, dokud si ho konečně nezvolí. Když Jon přijde, ocitá se v obrovském ruchu. Jeho objevení s Duchem po boku způsobí menší pozdvižení. jeho přátelé mu vysvětlují, že jeho jméno je navrženo Bolestínským Eddem na úřad Lorda velitele. Slynt, Thorne a někteří další jsou tvrdě proti a znovu obviňují Jona z převlékání pláště. Jiní ho hájí, nakonec i Yarwyck. Když se konečně má přistoupit k hlasování, z hlasovacího kotle vyletí Mormontův havran a posadí se na Jona. Hlasování je jasné, převážnou většinou hlasovacích známek jsou hroty k šípům. Jon je zvolen, gratulují mu Cotter Pyke, Jason Mallister i Bowen Marsh. Zeď je tvoje, Jone Sněhu.

  • upraveno 16. dubna 2008

    ano ano. toto mam rád :-) je to akýsi milý "rozprávkovy" protipól ku Krvavej svadbe. "ako sympatický chalan k trónu prišiel" :-)

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.