Povídka č. 3 (14. kolo) - Ice & Fire

upraveno 23. listopadu 2017 v Povídky
imagePovídka č. 3 (14. kolo) - Ice & Fire

Tajemství rudých zdí   33 AC Harlan I Když se král Aegon Dobyvatel za časů jeho vlády vydal na svou poslední cestu po panstvích Západozemí. Jedním z hradů které navštívil byl tehdy také Zimohrad. Pro seveřany to byla velmi významná … celý článek

Číst celý článek zde


Komentáře

  • Uff, tak se mi podařilo dočíst až do konce. Povídka je zajímavá a jistě dala autorovi mnoho práce. Celkové vyznění je dobré, ale ta délka je myslím trochu na škodu, stejně jako velké množství pravopisných chyb, které bijí do očí. Každopádně je ale třeba autora pochválit za promyšlený nápad a chuť tak dlouhou povídku sepsat.
  • Nechci tvrdit, že tato povídka je můj favorit. V tomto kole je zatím první jež jsem přečetl, ale musím přiznat, že laťku nasadila opravdu vysoko...
    V první chvíli mi rozsah příběhu vyrazil dech, ale po chvíli mi děj plně pohltil a já najednou překvapeně koukal, že mi zbývá posledních pár řádků povídky.
    Každá část má svůj význam a posouvá nezadržitelně děj kupředu. Navíc se, ale autorovi podařilo vtisknout do příběhu atmosféru prostředí, ale hlavně charaktery jednotlivých postav. Ať je to Rhaena, již jsem si hned oblíbil, či drzá Elma, nebo zvrácená Tyanna.
    Na závěr musím jen poděkovat za hezké čtení, ale i za velmi zdařilé pokračování povídky ''Poslední let sokola''. Jsem moc rád, že jsem znovu setkal se známými hrdiny a mohl si dále číst o jejich osudech. Snad se v dalším kole povídek opět setkáme...
  • Skvělá a velice čtivá povídka, ale mám jednu poznámku - děj se odehrává asi 250 let před Písní, tzn. zhruba 12. nebo 13. století (pokud se Evropa a Západozemí vyvíjejí stejně) a plátové brnění se začíná používat až někdy ve 14. století. To je ale jenom drobnost, jinak se mi povídka opravdu líbila.
  • Hned na začátek - tohle je skvělá práce a je radost sledovat práci někoho s takovým vypravěčským sebevědomím. Co se týče délky, tak sice musím ocenit ambice povídky, ale nebylo třeba se takhle rozmáchnout. Pro účely povídky stačilo soustředit se na ústřední pár, u dějové linky Darwella ani nebylo třeba věnovat tolik prostoru, je celkem přímočará.

    Konec je mrazivý a v Martinovském duchu. Jenom mě napadlo, že Rhaena mohla dobře vědět, že svým návratem dcerám nijak nepomůže.

    P.S. Co se týče gramatiky a překlepů, tak ty byly hlavně ke konci. Tahle povídka si určitě zasloužila nějakého korektora :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Já to ještě pořád nestihla opravit celé. Omlouvám se čtenářům i autorovi :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Za souboj sera Těžkohlavého se serem Chmurným až do vzájemného totálního odpadnutí velký dík!
    (a mrtví jsou mrtví taky pobavilo) :-D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @kadibudka To se úplně nedá takhle brát, kupříkladu Jaime přece řekl, že Harennov zažil za posledních tři sta let víc hrůzy než zkáza za celá tisícíletí A Bouřlivý konec a Zimohrad jsou taky extrémně staré
  • Doslova shakespearovská tragédie! :-) Autorova fantazie je obdivuhodná a o tom, že má velký talent není pochyb. Ale musím taky podotknout, že ta délka je trošku přešvihlá. Já osobně mám pak problém s tím, že se přestávám soustředit a začínám přeskakovat, což je u takovéhle povídky opravdu velká škoda :-( Možná by fakt jak navrhovala svoa pomohlo osekat Darwella (já bych jeho kapitoly rovnou vynechala a samotnou zápletku, která byla zajímavá, nechala na samostatnou povídku). Jinak nemám námitek a líbilo se mi to :-)
  • Autor je zdatný vypravěč, jehož fantazie má velký potenciál. Rozsah povídky je ale skutečně příliš dlouhý. 90 tiskových stran je spíš novela. Co je ale podle mě nejdůležitějším úkolem povídky je vyvolat emoci, nějaký krátký silný dojem. Tato povídka je spíš část epického románu. Celkově literárně ale hodnotím vysoko.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Nakonec jsem s odhalením čekal až do konce, ale kdo čte zdejší povídky pravidelně, jistě hned poznal, že tahle čuňárna je z mého stolu. Díky všem za body a za superlativy v komentářích.

    Omlouvám se za tu spoustu chyb co tam byla. Stihl jsem to dopsat těsně před uzávěrkou a nebyl už čas na korekce. Možná to chtělo ještě nějaký ten čas na uzrání. Sem tam něco přepsat, zkrátit atd. Ale chtěl jsem to stihnout toto kolo, neboť v říjnu od Martina vyšlo další povídání z Targaryenské historie a to právě z této doby. Synové draka odhalili spoustu nových detailů okolo Aenyse a Maegora, které se rozcházejí s tím co jsem měl rozepsáno a vymyšleno. Nu a chtěl jsem, aby tato povídka byla fanfikce a ne parodie či alternativní realita.
    Nevada napsal(a):

    Za souboj sera Těžkohlavého se serem Chmurným až do vzájemného totálního odpadnutí velký dík!
    (a mrtví jsou mrtví taky pobavilo) :-D

    Takových easter-eggů jsem tam poschovával spoustu. Schválně, kolik jste jich kdo našel? :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.