Největší šílenec ságy

upraveno 14. ledna 2014 v Akce a hlasování
Koho byste si rozhodně nepozvali k sobě domů na návštěvu? :-)
Podoby šílenství jsou různé - může být tiché, plíživé, manipulativní nebo očividné, zvrácené, sadistické...
Sestavte žebříček nejodpornějších bytostí Západozemí, současnosti i minulosti.
Kdo je nejšílenější ze všech? A proč?
12346»

Komentáře

  • @JoffreyWater Spíš se docela divím, že ho za to useknutí ruky nenechal Bolton na místě pověsit. Takhle mu poškodit jeho místenku na vítězné straně. Jinak co se týká tohohle varovného odsekávání a nechávání postav naživu ve stylu "zmlátím tě do bezvědomí aby ses z toho poučil (abys mi vrazil kudlu do zad)" absolutně nechápu. Když se chci někoho zbavit, tak se ho sakra zbavím. Ale ne že mu useknu ruku a budu na něj machrovat jakej jsem borec. To se pak není co divit, že mi ten člověk chce udělat ze života peklo.
  • Jdu sem vypsat postavy které považuji za psychopaty a sadisty:
    Joffrey Baratheon - využívá své poskoky k zabíjení a týrání, avšak sám si ruce nešpiní
    Ramsay Snow/Bolton - rád mučí lidi, stahuje je z kůže, pořádá lovecké hony na dívky, vytváří si "Smraďochy"
    Robert Arryn - rád nechává lidi "létat" skrz měsíční dveře, pro mě to je příznak psychopata
    Gregor Clegane - vyžívá se v zabíjení a násilí
    Vargo Hoat - rád mrzačí lidi
    Souhlasíte se mnou? Případně chcete někoho přidat?
  • @Everett_Young Tak už to je se sadisty, proč člověka zabíjet když ho může poznamenat :D
  • @JoffreyWater Ne ne, já radši styl Ivan Drago aneb "If he dies, he dies."
  • @Antonix A? Bez dalších argumentů to asi bude velice krátká diskuze.
    A tak argumenty jsou asi všem čtenářům jasné. Obcuje se svými dcerami a že jich má :) Dává novorozence napospas zimě a smrti (no to teď není jisté jestli umřou ale už to nejsou lidé).

    No u Ramseye je to myslím všem jasné a u Hory také.

  • Ja chápem šialenstvo ako stratu zmyslu pre realitu, alebo ak chceme byť relatívny, ako chápanie reality príliš odchýlené od chápania väčšiny obyvateľstva. Pripočítať môžeme aj neobvyklé a chýbajúce duševné pochody, hlavne keď im chýba náväznosť a funkčnosť. Šialenstvo sa môže prejavovať rôzne.
    ASPD v minulosti známe ako psychopatia a sociopatia mi príde ako forma šialenstva, ale skôr v kategórii divných pochodov, než divného vnímania. ASPD má viaceré podoby, či už pre prelínanie s inými poruchami, mieru narušenia, alebo výšku intelektu a sebakontroly. To ovplyvňuje aj spôsob, akým si ten ktorý ASPD zadovažuje uspokojenie. High functioning idú skôr po kontrole, môžu mať aj víziu, low functioning po násilí a veľkú mentálnu stimuláciu ťažko očakávať. Môže ísť o vrodené poškodenie, o poškodenie získané nanič výchovou/zážitkom, alebo o kombináciu oboch.
    Zlo by sa dalo definovať ako úmyselné a uvedomelé škodenie.
    Nebezpečnejší zvyknú byť chytrí šialenci, ktorých problém nespočíva v blude, ale v inom fungovaní. Sú efektívnejší. Zároveň sú však racionálnejší, než z reťaze odtrhnutí zmätení šialenci. V konečnom dôsledku najnebezpečnejší je ten s najväčšou mocou, či už rozmýšľa jasne, alebo nie. Ale kým od zblázneného človeka možno očakávať škodné aj neškodné prejavy, od zlého si môžeme byť niečím škodným úplne istí a nezíska ani body sympatie a ľútosti, pretože to jaksi nebolo mimo jeho kontrolu.

    Na čaj nechcem mimoriadne mocného človeka so zlými úmyslami, ktorému straší vo veži. Mocný človek, ktorému to myslí, ale vo veži nestraší, by za určitých krátkodobých okolností mohol byť príjemná ikeď riskantná spoločnosť. Nie práve najrozumnejší násilne orientovaní človek nebude potešením bez ohľadu na mieru moci. Poblúdené formy šialenstva asi záležia od nálady a moci.

    Takže na čaj nechcem Aerysa. Malíčka by som za istých okolností pozvala. Hora, Vargo a spol nie, nevidím zdroj potešenia. Viserys a Joff sú jak z kopírky, ale Joff má viac moci, takže stojí medzi Aerysom a Viserysom a na čaj nechcem ani jedného. Ramsaya vidím niekde medzi Malíčkom a H, V a spol a nechcem ho tiež. Vystresované slečny typu Lysa by som pozvala s nejakým zabezpečením. Cersei je na tom lepšie ako Lysa, zároveň má väčší vplyv a horšie úmysly. Mel je iná liga. A vlastne prečo nie, proste nebudem rozoberať svoje duchovné presvedčenie. Dany je podobná Mel, len overený ľudomil a mladšia a dá sa s ňou hovoriť otvorenejšie. Kraster je prípad a nepozvem ho preto, že je mi nesympatický, nie preto, že ho vnímam za ktovieakú hrozbu, či výrazne narušeného (skôr pochody, než vnímanie). Euron je ako Malíček ale viac hedonista a násilník, takže pravdepodobnosť pozvania má nižšiu. Robin by sa mohol stať kopírkou Joffa a Viserysa, ale začína trocha inak a je menej vplyvný. Asi by som ho pozvala. Roose je ako Malíček s pravdepodobnosťou pozvania a zaradením. Valder je mi nesympatický, ale mohlo by to byť užitočné, pozvem. Tywin je sympatickejší považujem ho za príšetného, pozvem. Qyburn myslí jasne, nie je násilný, len neempatický na úkor vedeckej zvedavosti, myslím, že by bol na čaj fajn, ale v laborke s ním byť nechcem.

    Ostal nám ešte niekto?
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Aviv Ten začátek :O Až budu mít práci o psychologii člověka, dovolíš mi toto zapasovat do úvodu s tím, že tě přidám do spoluautorů :D Geniální
  • Sagart napsal(a):

    @Aviv Ten začátek :O Až budu mít práci o psychologii člověka, dovolíš mi toto zapasovat do úvodu s tím, že tě přidám do spoluautorů :D Geniální

    Ďakujem, ale takto lichoť radšej Cersei. Parafráza v úvode zo mňa určite spoluautora nerobí a ani by nemala, nakoľko nie som žiaden odborník (a mám tam pravopisné chyby a chýbajúce čiarky). Ešte aj študovať idem jazyky a nie psychológiu. :D
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Aviv napsal(a):

    Sagart napsal(a):

    @Aviv Ten začátek :O Až budu mít práci o psychologii člověka, dovolíš mi toto zapasovat do úvodu s tím, že tě přidám do spoluautorů :D Geniální

    Ďakujem, ale takto lichoť radšej Cersei. Parafráza v úvode zo mňa určite spoluautora nerobí a ani by nemala, nakoľko nie som žiaden odborník (a mám tam pravopisné chyby a chýbajúce čiarky). Ešte aj študovať idem jazyky a nie psychológiu. :D
    Ta se v poslední době poddává sama. Neupotřebené lichotky, hromadící se mi v hlavě je pak třeba upotřebit :D
  • Bavím se tady představou, jak by asi vypadalo setkání Ramsaye, Joffreyho, Aeryse, Viseryse, Varga, případně ještě Mel nebo Lisy... Takový sněm všech magorů z Písně.
  • Všech stěží aj pojďme špekulovat.
    Joff nebo Lysa by išli pod drn prví. Joffa by najskôr zabil Aerys za to, že sa hašteril s Viserysom. Mel by si s Aerysom mohla rozumieť a možno nie. Ale ťažko ju zabiť. Vargo by bol v pohode tak dlho ako by počúval príkazy tej správnej osoby. Ak nie, bol by ďalší do márnice. Viserys by mal na strane tatka, ale myslím že Ramsay (and Twenty Goodmen (musela som)) by asi nemal problém zbaviť sa oboch. Vargo by prešiel pod neho, ak by ešte pod ním nebol a zároveň žil a potom by bola otázka, či pôjdu proti Mel, alebo nie. Ak nie, tak dýchanek muže pokračovat. Vlastne keď tak nad tým rozmýšľam, tak Lysa je síce zraniteľná, ale zároveň nezvykne provokovať ľudí do takej miery, aby ju zlikvidovali. Nemyslím, že by si niekto zo zúčastnených robil nároky na Petyra, či Robina, takže by pokojne mohla ostať žiť. Teda, dokým by sa s ňou Ramsay neoženil. V prípade, že Mel dala Ramsayovi odchod, dámy môžu spolu popíjať čaj a možno by došlo aj k úspešnému konvertovaniu.
    Iné scenáre?
  • To je otázka, kdyby se Mel spojila s Aerysem potažmo Viserysem, Ramsay by je nejspíš nezvládl... Každopádně bych se zrovna nechtěla vyskytovat někde poblíž.
  • Všetkých troch dokopy určite nie. Ale asi by bolo len otázkou času kým by Mel obetovala Rohlíkovi jedného, či oboch nositeľov kráľovskej krvi. Čo myslíte, ktorý by to schytal prvý?
    Hej, tak nejak.
  • Největší šílenec v Písni...řekl bych, že Ramsay. Aerys Druhý zpočátku šílený nebyl, zešílel tak nějak "postupně" :-) , kdežto Ramsay se jako šílenec už narodil (aspoň dle mého názoru).
  • Nuž, v genofonde by to mohli mať obaja. U Targaryenov je to opakovaný jav a hoci u tatka Roosa nemôžem s istotou povedať, či sa s tým už narodil a teda by to mohlo byť dedičné, alebo sa stal sociopatom za života, súdiac podľa toho, čím je ich rod známy, to prvé je dosť pravdepodobné. Nevieme, čo zažil Ramsay v detstve. Čert vie ako sa mamina správala k potomkovi chlapa, čo ju znásilnil, či aká bola ona sama. Kým Aerysa naozaj zlomilo až väznenie v dospelosti, Ram môže mať svoju vlastnú traumu z raného detstva. Ale aj nemusí.
    Euron je zaujímavý. Zatiaľ je tak nejak záhadný, ale budí vo mne dojem kríženca medzi Ramsayom a Malíčkom.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.