Jaime Lannister - arogantní mizera nebo nepochopený hrdina?

upraveno 18. října 2012 v Postavy a bytosti
Chtěl se stát Arthurem Daynem a místo toho skončil jako Králokat.
Zabil svého krále a nestyděl se za to.
Miloval svou sestru a pro lásku k ní zmrzačil dítě.
Dělal pro lásku strašné věci.
Zklamal svého otce, ztratil svého bratra.
Přišel o ruku a našel sám sebe.
Jaime na počátku ságy a Jaime na jejím (prozatímním) konci, to jsou dvě různé osoby.
Ale může se někdo změnit doopravdy?
A proč by to dělal?
Co si o Jaimem myslíte? Dokázali byste mu odpustit? Obdivujete ho? Nesnášíte ho? Líbí se vám jeho vlasy? :-)

124

Komentáře

  • twincest :D
  • No to je úžasné. Predložím tu alternatívnu minulosť a otázku na váš názor na ňu, predložím tu drakohlavovskú hypotézu a otázku na váš názor na ňu a jediné, na čo sa dočkám reakcie, je slovíčko twincest. =D
  • @Aviv tak jim tu lásku přej ;-)
  • upraveno 4. května 2014
    @Aviv Jen ještě k té části, když Jaime zavraždil krále? Porušil přísahu, ale zachránil tím lidi z celého města a svého otce. Naprosto ho chápu, a udělal jen dobře.
    Vlastně celou dobu jsem považoval ostatní Dayna, Hightowera, Selmyho za ty čestné rytíře a Jaimeho za takovou černou ovci. Až do části kdy vypráví o Aerysovi jak znásilňoval svojí manželku a jediný Jaime se alespoň ozval, tedy jen před svým velitelem, ale stejně. Ti ostatní tam jen stáli za dveřmi a tiše hlídali. V té chvíli se mi ti udatní rytíři gardy, kteří měli ochraňovat svojí královnu a slabší zhnusili.
    Samozřejmě je pravda, že Selmyho mám pořád rád ;-)
  • S tým súhlasím. Za tento čin som mu zatlieskala (nemohla som si nespomenúť na zemeplošského Stoneface). Len je škoda, že obyvateľstvo v knižke mu to vyčíta. Tak mi napadlo, či by to v tej alternatívnej minulosti nemohlo byť aspoň trochu inak. Ale som rada, že v originále nič také ako som navrhovala neskúšal a veselo žije ďalej.
    Ten moment si už akosi nevybavujem, ale spätne si tiež hovorím, že - Toľko k rytierstvu a cti... - , takže asi tak. Vtedy bol asi mladý Jaime najmorálnejší z nich. Bohužiaľ je to asi v rozpore s "najvernejší". Možno keby prísaha znela - Chrániť kráľa a kráľovnú... - ale neznie, pretože GRRm píše o stredovekom inšpirovanej spoločnosti a tam sú ženy v nevýhode.
    Je ťažké nezamilovať si Selmyho.
  • Poměrně neutrál. Rozhodně to není hrdina ale čistej záporák taky ne.
  • Můj úsudek o něm možná ovlivní to že jsem si ho jako postavu oblíbil. Nejspíš má tendenci jednat unáhleně (případ s Branem) ale jinak si myslím že to je spíš nepochopený hrdina.
  • Jaime byl postaven před rozhodnutí, stát se královrahem nebo otcovrahem. V obou případech by jím lidé opovrhovali. Jak byste se rozhodli vy? Ale prostě si myslím že nemá špatný charakter, navíc celý život dokázal být věrný jedné ženě, za což ho respektuju a vážím si ho.
  • Mě přijde, že ho zajímá jen válčení a opovrhuje politkou a nějakou falešnou rytířskou ctí. Celý život byl zvyklý, že za něho někdo rozhodoval (zdravím Tywin). Zamiloval se do dominantní sestry, která si ho omotala kolem prstu.... Vidím ho jako kladného hrdinu, který si postupně začíná uvědomovat své činy... Viz. když měl dobýt Riverun. Život rytíře je plný přikázání, které si vzájemně protiřečí. Všichni jím opovrhují a on se s tim naučil žít a snaží se v mezích konat dobro, ale toho Brana mu prostě neodpustim. Ikdyž bych řek, že nebýt s Cersei, tak by to mohl řešit jinak.. jen reaguje dost zkratkovitě.. prostě miluje boj žádnej šachista :D
  • To zní jako námět na zajímavou úvahu: opravdu by jím lidé tolik opovrhovali, kdyby zabil Tywina? Samozřejmě to je zavrženíhodný čin, pokud by se však vědělo, že to udělal na králův rozkaz (a král by nebyl poražen a žil dál, což bylo v tu chvíli už nemožné, takže je tahle úvaha opravdu čistě hypotetická :)), opravdu by ho lidé zavrhli?
    Tím chci říct: když Jaime zabil krále, nikdo neznal důvod, tudíž jím opovrhovali. Když by zabil otce, byl by králův příkaz dostatečným opodstatněním pro čin? Byl by Jaime "ten, co zrádně zabil otce" nebo "ten, co je věrný králi"?

    On to je vlastně ten rozpor mezi přísahami a přísahou a morálkou, který Jaimeho postava celou dobu řeší.
  • @CervenKa A právě to je další důvod k tomu proč si ho oblíbit, raději zahodil vlastní čest než aby se dopustil vraždy svého otce. Ale myslím že v tom hrálo roli i to že Aerys chtěl podpálit celé KL.
  • A vůbec, já si ho oblíbil už od začátku.
  • @JoffreyWater Jasně. To rozhodování by bylo o něčem jiném, pokud by byl král normální příčetný panovník.
    O Jaimeho chápání cti vypovídá dost i to, že krále sice zabil, ale důvod nevykecal, přestože by ho lidi po tom měli "radši". K porušení této části přísahy neměl jiný důvod, než právě všeobecnou oblíbenost, tak ji prostě neporušil. To se mi líbí 8-)
  • @CervenKa Ať si o Jaimem každý říká co chce, je to můj oblíbenec a na tom se nic nezmění.
  • @JoffreyWater Vždyť já proti němu nic nemám. Líbí se mi, že přísahu porušil, když šlo o "vyšší dobro", a ne ze sobeckých důvodů.
    Jaime je rozhodně složitá osobnost, ale vlastně mu asi taky fandím :)
  • @CervenKa Já neříkám že proti němu něco máš :D
  • A čo by ste povedali na to, čo je medzi ním a Brienne?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Aviv napsal(a):

    A čo by ste povedali na to, čo je medzi ním a Brienne?

    Nic Jaime je troska a Brienne ošklivá
  • A vnitřní krása je nic?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Aviv napsal(a):

    A vnitřní krása je nic?

    V srdci jejím růže kvetou

    :-D
  • A vlastně se ani do sebe nemusí zamilovat. Podstatní je, že je mezi nimi něco zajímavého .
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Aviv napsal(a):

    A vlastně se ani do sebe nemusí zamilovat. Podstatní je, že je mezi nimi něco zajímavého .

    Samozřejmě, že nějaký vztah spolu mají když jí Jaime zachránil život

  • Som naozaj zvedavá, k čomu dôjde, až dorazia k Stoneheart. Nejaké nápady?
  • JayJay
    upraveno 16. listopadu 2015
    Já se přiznám, že jsem Jaimeho neměl rád první asi dvě knihy (tam ho známe víceméně jen zprostředkovaně a ač se o něm třeba Tyrion vyjadřoval v dobrém, neměl jsem jej rád jak kvůli Branovi tak kvůli tomu jak hanebně zavraždil Aeryse a tím pohaněl svou rytířskou čest tím nejodpornějším způsobem a ještě protekčně vyšplhal do čela KG - takový trochu "Princ Jasoň" ze Šreka). Nutno říct, že od dob, kdy si prošel ročním vězněním se pro mě sakra změnil, trochu proto že už nebyl takový libový frajírek a trochu proto, že jsem mu konečně začal vidět do hlavy.
    Na rozdíl od velké většina si myslím, že mu hřebínek srazila už porážka a to věznění a ne až ta useknutá ruka (ačkoli ta byla posledním hřebíčkem do rakve).
    Dle jeho vzpomínek vražda Aeryse nebyl sobecký a plánovaný čin, ale asi i pro něj těžké rozhodnutí (a morálně správné), ale i tím, že neprozradil svou motivaci si nechal tu hanbu hodit na sebe a tak de facto "kryl" prohnilost Aeryse.
    ... takže AROGANTNÍ (byť teď už ne tolik) HRDINA BEZ BÁZNÉ A S HANOU. :o)
  • AvivAviv
    upraveno 16. listopadu 2015
    Takový trochu? Jak cez kopirák.

    image
  • JayJay
    upraveno 16. listopadu 2015
    @Aviv: Tak to vizuální srovnání je skvělé,... netušil jsem, že to je až tak... :-) :-D =D... =D... =D
  • Tak by ma zaujímalo, k akým rozprávkovým charakterom by sme ešte mohli postavy Piesne prirovnať.
    Není Cersei troška jak královna ze Sněhurky?
  • No králokat, když se to vezme, tak to je nejvíce rozporuhodná osoba. Při dobývání řekotočí mi přišel docela rozumný seriozní a když vidíme jeho některé skutky, tak to i tak vypadá, ale chování první 3 knihy je jako rozmazlený spratek. Mne příjde, že nechce aby se viděli jako hrdinu a norálního člověka. Nepřišlo vám, že se u něj rodiný nějaký vztah k Briene?
  • AvivAviv
    upraveno 18. listopadu 2015
    Jsem o tom psala. Nemusí to být slaďounká romantika, ale vzniká tu isté puto a to silnie.
    Tak mi napadlo... Jaime možno potrebuje byť niekomu oddaný. Od narodenia bol jedna polovička celku, dôverujúci a dôverihodný partner - soulmate. A práve v čase, keď to so Cersei začalo škrípať a i jeho vlastný život sa prevrátil na ruby, sa na scéne zjaví Brienne, ktorá je stelesneným opakom Cersei.
    Zaujímavým spôsobom si je však podobná s Jaimem - fyzická nedokonalosť (uňho je to síce len ruka, kým jej chýba ženský pôvab a s ním aj sebavedomie ako také, ale je to sakra dôležitá ruka a vôbec, celkovo akoby opustil pozíciu Lannisterského "kapitána školského futbalového tímu"), idealizmus (zatiaľ čo on mi príde ako padlý idealista, ona sa ideálov drží a v tomto smere by mu mohla pomôcť vstať), boj (rytierstvo, šerm, všeobecná fyzická zdatnosť sú ich spoločnou témou, scéna pred zajatím a odvedením na Harrenov bola jednoducho skvelá a myslím, že nie je náhoda, že zatiaľ čo v sne ho Cersei zanechala v jaskyni a tme, Brienne tam bola, aby bojovala s ním, aj v reále sa mu v týchto dňoch zíjde viac) a hádam by sa našlo ešte niečo.
    V minulosti sa skvele dopĺňal so Cersei, ale posunul sa inam, zatiaľ čo ona nie. Teraz sa lepšie dopĺňa s Kráskou z Tarthu.
    Mohli by tak trocha pomôcť jeden druhému a ešte popritom skvele spolupracovať v každodennom prežívaní.
    Takže som fakt zvedavá, čo vzíjde z toho výletu za nemrtvou Catelyn.
  • Vypadá to s ním hodně nadějně. Nemrtvá Catelyn a 2 hodně dobří rytíři. S tím se přece jen už dá něco dělat, Walder za chvíli zaklepe bačkorami, potomci se o ten jeho trůn sežerou a k tomu takřka jistá loajalita Říčních krajin, Edmur pro Catelyn, to vypadá na šanci... Ale známe Martina, takže tipuju, že je Catelyn dá popravit a bude hotov
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.