Nejsilnější hrad Západozemí

upraveno 9. listopadu 2013 v Svět ledu a ohně
Jaký je podle vás nejsilnější hrad Západozemí? Orlí hnízdo, Zimohrad, Casterlyova skála, Kailinská držba či snad nějáký jiný? Pište do komentářů :D
«13456

Komentáře

  • No jestli se bere nejsilnější jako nejhůře dobyvatelný, tak si myslím, že to bude asi Orlí hnízdo. Kailinská držba je zřejmě těžký oříšek jen z jihu a je to spíš ruina než hrad. Možná že dost obtížně se dobývají i Dvojčata nebo Bouřlivý konec.
  • Nejnedobytnější podle mně taky bude Orlí hnízdo.
    Druhé asi bude Bouřlivý Konec. Stannis se tam přeci jen držel nějakou tu chvilku i když málem pošel hlady:-)
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    mariorn napsal(a):

    Nejnedobytnější podle mně taky bude Orlí hnízdo.
    Druhé asi bude Bouřlivý Konec. Stannis se tam přeci jen držel nějakou tu chvilku i když málem pošel hlady:-)

    Řekl bych že to bylo spíš tím, že Mace Tyrell byl mizerný dobyvatel.

    Jinak já osobně bych vsadil na Casterlyovu skálu - nejlepší obranou hradu jsou loajální vojáci a těch mají Lannisterové dostatek, navíc v blízkém okolí je spousta vazalů (ne jako u Zimohradu, kde by cestovala pomoc týdny). Plus je to ve vyvýšené lokaci a nepůsobí tak malým dojmem jako Orlí hnízdo, takže rychle nevyhladoví.
  • upraveno 9. listopadu 2013
    Asi nejhůře dobývané místa budou Orlí hnízdo a Bouřlivý konec.
  • upraveno 9. listopadu 2013
    No nevím, Orlí hnízdo je hrad prakticky nedobytný (alespoň "standartními" způsoby), na druhou stranu on asi nebude žádný med ho ani bránit (zvlášť v zimě :twisted: )
    Můj osobní favorit by byla třeba Dvojčata, tam je potřeba obléhat a dobývat hrady hned dva, navíc oddělené řekou...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 9. listopadu 2013
    (Nepochybuji, že nejedna standarta tam bude při dobývání vlát, ale způsoby jedině ne/standardními.)
  • Za mně: Orlí hnízdo je asi nejlepší,ale jak řekl jjelen nechtěl bych ho bránit. Taktéž Zimohrad.O Casterlyově skále toho moc nevím, ale příde mi,že by nemusela být tak zlá. Dvojčata ne. Nejsou dle mně zas tak silná. Řekotočí je také celkem dobré,ale mým favoritem je prastarý Bouřlivý Konec. Vazalové blízko a velmi silné hradby. Stannis se tam držel dlouho a argumenty typu Mace je špatný dobyvatel mi příjdou podivné. Mace měl velkou přesilu. Takže Bouřlivý Konec.
  • V prospech Burliveho Konca vypoveda jednak Stannisov uspech, taktiez aj uspech Cortneya...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Hrad je jen tak silný, jako jeho posádka. Takže nejsilnější je jednoznačně Karská bašta. :twisted:

    Docela by mě zajímalo, jak dlouho by vydržel Harrenov, kdyby z něho Aegon neudělal ementál.

    + Orlí hnízdo je určitě velký oříšek pro dobývání. Na bránění stačí málo lidí a kapacita sýpek zajistí posádku na hóódně dlouho.
    - Problémem ale může být nedostatečná protilecké opatření. Absence únikových chodeb a modulů, a nejspíš také nemožnost výpadů.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 9. listopadu 2013
    Slenjoy napsal(a):

    Dvojčata ne. Nejsou dle mně zas tak silná.

    Dvojčata – dva na březích dřepící, ošklivé, mocné hrady, v každém ohledu identické, s mostem vzpínajícím se mezi nimi – střežila přechod již po staletí. Přístupové cesty byly chráněny vysokými parkánovými zdmi, hlubokými příkopy a těžkými bránami z dubu a železa; z mohutných vnitřních věží se zvedaly silné mostní opory, na každém břehu bylo předmostní opevnění a padací brána a Vodní věž chránila oblouk mostu samotný.
    Catelyn stačil jediný pohled a pochopila, že hrad by nešel zdolat útokem. Na hradbách se to hemžilo oštěpy, meči a balistami, v každém mezizubí a úzké štěrbině na cimbuří byl lučištník,
    padací most byl zvednutý, mříž spuštěná, brána zavřená a zamčená na závoru.
    Jakmile uviděl, co je před nimi, Velký Jon začal klít a nadávat. Lord Rickard Karstark se tiše mračil.„Na tohle zaútočit nemůžeme, moji pánové,“ prohlásil Roose Bolton.
    „Ani to nemůžeme začít obléhat, bez armády na opačném břehu, kde bychom zaútočili na druhý hrad,“ dodal Helman Tallhart ponuře. Za hlubokým dravým proudem řeky stálo na břehu jako věrný odraz svého bratra západní Dvojče. „Dokonce i kdybychom měli čas. ..."
  • vertasvertas Zima se blíží
    Dobře se brání i Řekotočí, protože se musí obléhat z několika stran, což přineslo zkázu Jaimemu
    viz Tyrionova kapitola


    „Já bych učinil to samé,“ odpověděl jeho strýc, mnohem klidněji,
    než by to možná udělal Tyrion. „Nikdy jsi Řekotočí neviděl, sere
    Harysi, jinak bys věděl, že Jaime mnoho jiných možností na výběr
    neměl. Hrad je situován na výběžku země, kde se Rejdivý proud
    vlévá do Rudého bodce Trojzubce. Řeky tvoří dvě strany
    trojúhelníku, a když hrozí nebezpečí. Tullyové otevírají stavidla
    nahoře na řekách, aby vytvořili hluboký příkop na třetí straně,
    čímž se Řekotočí mění v ostrov. Hradby se kolmo zvedají přímo z
    vody a z věží hradu mají obránci výhled na protilehlé břehy na
    celé lígy daleko. Aby odřízl všechny přístupové cesty k hradu,
    obléhatel musí umístit jeden tábor severně od Rejdivého proudu,
    druhý jižně od Rudého bodce a třetí mezi řekami, západně od
    přikopu. Žádný jiný způsob obléhání neexistuje.“
  • U Orlího hnízda je fakt dobré, že i kdyby jsi měl dole milionovou armádu, katapulty, oblehaci věže a obry a v orlím hnízdu by bylo 1000 můžu a měl plné sýpky, tak ho můžeš obléhat celé roky a i když by jsi ho časem dobyl, bylo by to hořké vítězství. OH musíš dobývat po jednom a v zástupu, kde nevyužiješ početnou převahu (nemluvě o obléhacích zařízeních). Něco jako bitva u Thermopyl.I z toho důvodu nebylo Orlí hnízdo nikdy dobyto.
  • @BukovjanDavid Jenže v případě Orlího hnízda je jakékoli dobývání zbytečné. Má totiž jednu takovou malou nevýhodu, a to takovou že z něj nejde utéct a nejde z něj ani podnikat výpady. Takže ty nepotřebuješ velké vojsko, tobě prostí stačí nechat pár vojáků pod kopcem a nechat obléhatele ať si je obléhán, protože když bude zavřený nahoře, je stejně v háji. To se např. o Bouřlivém konci říct nedá.
  • No v haji nejsi, ty tu armadu tam musíš nechat, jinak ti ji rozpraší jiní.
  • Nehledě na horské klany, horské oblasti a zasobování.
  • @BukovjanDavid Horské klany bych rozhodně mezi obránce nepočítal. Shaga se přidá proti údolí jak jen to půjde a ostatní taky. Moc armády tam nepotřebuješ, protože pokud ses dostal až k Hnízdu, tak už jsou nejspíše všichni vazalové vyhlazení a Hnízdo je samotné. Ten hrad by se možná snadno bránil, ale bylo by velice snadné si ho prostě nevšímat.
  • Vždy najdeš spojence, Kralovo přístaviště by mohlo vyprávět, krom toho jak říkám, můžeš ho obléhat roky a za ten čas se toho hodně změní. BTW zkus si nechat trčet armádu v horách :-) .
  • --------
    ..nevím, tažko povedať, kt. hrad je "najsilnejší, najvačší, najkrajší, najbohatší ted, ale viem, kt. to bude - Harrenhal, ak (by) ho znovuvybudujú a zreštaurujú.. :-P :twisted: 8-) :king: :-)
  • @Everett_Young Musím se tě zastat :) Orlí hnízdo je takové letní sídlo ne hrad. Je bráněn hradem pod ním a když padne ten tak po nich můžou zeshora házet třeba tuříny. Oblehatel údolí to dál nemusí řešit a posílat vojáky na zbytek údolí. Protože údolí se vždy bránilo (logicky) u Blood Gate tudíž by se nejtvrdší bitva odehrála tam, jakmile ta brána padne armáda údolí utrpěla pravděpodobně velké ztráty.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Everett_Young uplne suhlasim. Orlie hniezdo je pasca pre obrancu. Ty ako dobyvatel si pockas dole v teple a budes riesit ostatne dvolezite veci.
  • Dlouhé obléhání není fajn, živíš armádu a to by se v případě obléhání Orlího hnízda sakra prodražilo. + Armáda by tábořila na nepřátelském území - útoky partyzánů, sabotáže, hrozba příchodu jiné armády...

    A absence únikových chodeb? Však máme dveře v podlaze ne? :D Padáky a hup dolů :D
  • upraveno 10. listopadu 2013
    Co třeba zásoby? Padlo tu sice něco o rozsáhlých sípkách, jenže on asi bude problém dostávat dovnitř zásoby (a vojáky a vlastně cokoliv), možná i s pomocí výtahu.
    A to živení armády, no ona se bude živit hlavně z toho co narabuje v okolí, tj. dlouhé obléhání škodí i obráncům (a co hůř, jejich majetku :twisted: ) Nakonec by se možná našel mezi obránci nějaký ten "realista" který by ochotně vpustil obléhatele dovnitř.
    Prostě Orlí hnízdo patří k posledním místům jejichž obléhání bych se chtěl zúčastnit, a je jedno jestli jako obránce nebo obléhatel :-D
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Blackfish ale hlavne ja si myslim, ze ak sa utiahnas do Orlieho hniezda tak to urobis po porazke v poli a moja predstava Orlieho hniezda je taka, ze je to tvoja posledna basta kam sa utiahnes, ked vsetko pojde do ...
    Tympadom ti staci obliehnut Orlie hniezdo ( z ktoreho neni unik) s mensou armadou a pockat si a zo zbytkom sil drtit ostatne hniezda odporu.
  • @Blackfish Velkým problémem Orlího Hnízda je, že je v zimě neobyvatelné. Obléhání by tedy netrvalo dlouhé roky, ale jenom do zimy. Navíc tobě stačí obsadit si pohodlně zbytek údolí a nechat posádku v hradě pod Orlím Hnízdem. Se zbytkem klidně můžeš táhnout pryč.
  • Nejhůř dobyvatelný je High Garden. Tyrellové jsou kolaboranti, takže než se naděješ, táhnou s tebou :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Kdy přesně Tyrellové kolaborovali? Když se (stejně jako většina ostatních) vzdali prvnímu Aegonovi, protože viděli, že odpor je zbytečný, nebo když zachovali věrnost Targaryenům až do konce občanské války, nebo když už povstali proti trůnu, tak se odmítli přidat k dalšímu "rebelovi",který jim zavraždil jejich vládce a raději se vrátili k trůnu?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Co se týče dobývání hradů, obvyklá představa je, že se dá hrad vyhladovět. Ve skutečnosti to ovšem nemusí být tak jednoduché a mnohdy se spíše stávalo, že dobře zásobený hrad vyhladověl obléhatele :)
  • Když bojuješ a vítězství se dlouho nedostavuje, ostří zbraní se otupí a nadšení mužů bude slábnout. Obléháním města vyčerpáš své síly.

    Protahující se tažení bude nad síly státu.

    Až se otupí tvé zbraně a vyhasne nadšení mužstva, až vyčerpáš síly i prostředky, chopí se této příležitosti velitelé protivníka a budou těžit z tvé slabosti. Věru bude nad síly každého mudrce odvrátit důsledky plynoucí z takové situace.


    Sun-C´ Art of War
  • @Blackfish Tyhle citáty jsou pěkné u normálních hradů, ale u Orlího hnízda dle mého názoru nepoužitelné.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Gorgloj absolutne presne. Myslim, ze kazdy zoldnier alebo ty ostatny vojaci, kt. budu pod Orlim hniezdom budu vediet, ze im staci pockat a po druhe nemusis tam mat celu armadu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.