Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
«13456792

Komentáře

  • upraveno 31. května 2007
    Tak skúsim pichnúť do osieho hniezda: Terry Goodkind - Meč pravdy
  • upraveno 31. května 2007
    Moje osobní tipy:

    • Robin Hobb - Farseerovský cyklus. Vyšel u nás už celý. Navazuje na něj druhá řada - Snědý muž, ale ta se mi zdá výrazně slabší.

    • Paul Kearney - Monarchies of God. Nejsem si jistý, jak se ten cyklus jmenuje česky, pět dílů, všechny vyšly česky - první se jmenuje Hawkwoodova cesta. Je to taková paralela renesanční Evropy s prvky fantasy, objevování nového světa a tak.
    • upraveno 31. května 2007
      Jonathan Strange a pan Norrel.
      Budete asi překvapeni.
    • upraveno 31. května 2007
      Meč pravdy nečíst, je to strašné...

      M.A. Stackoole: Maska Válečníka + Pevnsot Drakonis - Military Fantasy

      Guy Gavriel Kaz - Píseň pro Arbonne

      David Gemmel - drenajská sága
    • upraveno 31. května 2007
      Argo nebudeme překvapeni, ale ještě jsem si to nekoupil. Ale zrovna tato knížka už se dá dokonce považovat za vážnou literaturu.
    • upraveno 31. května 2007
      Meč pravdy nečíst, je to strašné...
      Dalcor,
      môžeš v skratke prečo sa ti to nepáči?
    • upraveno 31. května 2007
      Pro všechno by bylo asi nejktratší možné hodnocení? Repetivnost, roztáhlost, přestal jsem to číst po Chrámu větrů, nedávno jsem si to zkusmo rozečetl a skončil po 100 stránkách Meče pravdy s tím že nechápu jak jsem se mohl pročíst tak daleko...
    • upraveno 31. května 2007
      Ok.
      Mne osobne to celkom sadlo, zatiaľ som nečítal predposlednú a poslednú dokončenú knihu - Chainfire a Phantom (Confessor ešte nie je vydaný).
    • upraveno 31. května 2007
      Celkem nové jsou od McMullena Měsíční světy - viz Putování Měsíčního stínu. Nedávno jsem přečetl druhý díl (napsaný po úspěchu prvního) a líbil se mi snad ještě víc než ten první.. hlavně první část. Mj. zas trochu jinak (a zajímavě) podaní draci!
      Meč pravdy jsem taky zkoušel rozečíst a vůbec nezaujal. Nevím proč, už je to dlouho... vím ale, že buď to lidi odsuzujou nebo hrozně žerou :) Asi je třeba vyzkoušet.
    • upraveno 31. května 2007
      Pravda je že co se týče kvality, tak reaději než znovupřečtení Sapkowského nebo Martina si vezmu Ludmilu Vaňkovou.
    • upraveno 31. května 2007
      Jak už jsem propagoval na Noční hlídce, super věc jsou příběhy z Malazské knihy padlých od Stevena Eriksona. Je to ale poměrně komplikovaná záležitost, nemusí sednout každému, doporučuju první díl si někde půjčit. Jmenuje se Měsíční zahrady.
    • MIlMIl
      upraveno 31. května 2007
      Meč pravdy a Farseer je přesně typ ságy, které mi už lezou krkem. Nepřináší nic nového, tisíce stran o 6 postavách. Never more.
      Malazské knihy padlých jsem četl první, možná se vrátím a znovu zkusím, ale malinko slabší buď styl, nebo překlad.
      Jonathan Strange a pan Norrel. Slýchám o tom. Jestli to bude alespoň tak dobré jako Výherci, o kterých jsem slýchal nedávno a zrovna je čtu, nebo předtím Šifra (taky se vám kniha přestane líbit, když už ji zná každy(obzvlášť z nepovedeného filmu?)).
      Měsíční světy neznám, mrknu se na to, uvidíme.
    • upraveno 1. června 2007
      Šifra se mi nelíbila, už když jsem jí četl poprvé (na film jsem nešel) - hlavně mě štvalo, že jsem si to koupil. IMHO je to splácanina bez hlubší myšlenky, která má sice úžasný spád a člověk to jedním dechem dočte, ale pak odloží a už se nevrátí. A jak v tom lidi hledají realitu, tak to mě fakt prudí. To, co píšeš o knížce a filmu mi sedí na Pána prstenů.
    • upraveno 1. června 2007
      Já myslím, že jsou na trhu fantasy knihy, které se dle mého názoru Martinovi vyrovnají.
      Například China Mievill a Stevern Erikson jsou hodně dobří.Měsíční zahrady, Dóm řetězů a hlavně Vzpomínky na led nemají chybu. Jediné co mi na Eriksonovi vadí, lépe řečeno na vydavatelství jež ho prezentuje, je to, že ty knížky jsou neskutečně drahé. Také Nádraží Perdido je excelentní kniha, ale to všichni víte:-)
    • upraveno 2. června 2007
      Nazdarek kasparek, neni to tak uplne (vubec) spravne misto na tuhle otazku, ale bylo mi lito zakladat cokoliv noveho a/nebo se registrovat (... a tak mi tohle vlakno prislo s primhourenim vsech oci tak trochu aspon k tematu) – nevite nahodou, kde, pokud vubec nekde, maji ctvrtou knihu v anglictine a skladem?
    • upraveno 2. června 2007
      Já můžu vřele doporučit ságu Nightrunner (dokončená trilogie - Štěstí ve stínech, Příchod tmy, Zrádcův měsíc) od Lynn Flewelling. A od stejný autorky novější Dítě proroctví, což je úvodní díl k další trilogii, originál je snad už dopsanej, ale Fantom print už léta hubou vydává druhej díl Hidden Warrior a pořád nic...jo a doporučuje to i GRRM. ;)
      anonym: tak to netušim, vim že originály vedou U Jednorožce na Staromáku, ale tam maj asi jen ty prodávanější věci jako Tolkien a Potter. Takže bych spíš zkusil Megabooks, kde to ale asi bude na objednání...
    • upraveno 2. června 2007
      Skrze http://www.libris.cz/knihy/ seženete cokoliv, co má Amazon.
      Alek: Lyn Flewelling - chápu odkud máš nick. Měl bych tu ženskou žalovat. :-)
    • upraveno 2. června 2007
      Alnag: Za zneužití jména nebo za to, co z něj udělala? To jsem možná měl ještě ke svýmu doporučení dopsat; není to nic pro konzervativní jedince, kterým vadí, že má Tinky Winky červenou kabelku. ;)
    • upraveno 17. července 2007
      :)) Ahojky, já vím že se to sem asi moc nehodí, ale já knížku zrádcův měsíc od lyn flewlling sháním už rok :( Nenašel by se v praze někdo z Vás,komu by týden nechyběla?
      díky
      temererika@seznam.cz
    • upraveno 20. července 2007
      Zkus třeba Davida Gemmella, Miroslava Žambocha - od nich doporučuji de facto cokoli. Ze slováků vypadá nadějně Juraj Červenák, jinak Feist, Sapkowski, Zelazny, Eddings...klasiky...No a samozřejmě Kulhánek:)
    • upraveno 20. července 2007
      Když jsme u toho, nečetli jste někdo Ilju Muromce od Červenáka? Já se na něj původně chystal, pak jsem ale četl jednu povídku od JČ na téma ilji a moc mě nenadchla.. taková.. nevím, nenápaditá, v podstatě nudná. Takže jsem zatím nekoupil. Taky to má mít více dílů, tuším, tahle "ruská" fantasy :)
    • upraveno 20. července 2007
      Já můžu teď čerstvě doporučit Prokletí Chalionu od L.M. Bujold. Svižnej děj v zajimavym prostředí (něco jako středověké Španělsko), okouzlující hrdina Cazaril - až mě mrzí, že v dalších dvou pokračování prý nehraje prim, ale přesto se na ně chystám. ;)
    • upraveno 20. července 2007
      Kulhánek? Tak od toho prosím pouze tři knihy zbytek je horznej shit - Noční klub 1 a 2 a Vládci strachu ;). Červeňáka jsem nečet a nechystám se - mě je ten člověk nesympatickej. Ze slovenských autorů doporučuji Sašu Pavelkovou. Slušnej přehled si můžete udělat v Legii Nertvých (ed Martin Fajkus) vydal FANTOM Print. A z poslední doby doporučuji gaimanovské urban fantasy Noční strana (7 knih) od Simona R. Greena. nedosahuje to kvalit Gaimana ale je to zábavné. Dale jsem Lucce koupil k narozkám Provinilé slasti na což se hodně těším i já.
      Jinak samozřejmě něco tak dobrého jako icifire an trhu je - od třetí knihy Ice Fire asi 60% všechno co u nás vyšlo. Ale fanouškům bych doporučil dílo těchto pánů filozofů - Ice Fire pak nemusí číst:
      Nicolo Machiavelli - Vladař

      Carl freiherr von Claussewitz - O Válce

      Sun Tzu a Sun Pin - Umění války
    • upraveno 20. července 2007
      zkus historický román Lady pirát od francouzky Calmel Mireille
      nebo fantasy román Maronna od Vladimíra Medka
      nebo sqelou fantasy ságu Darren Shan od Darrena Shana
      nebo knížky od Richarda Knaaka :-)
    • upraveno 24. července 2007
      Není to fantasy, ale zkoušeli jste někdo námořnické romány od Patricka O'Briana? Přijde mi to super. Btw je podle toho i film "Master&Commander" a to je taky nářez.
    • upraveno 24. července 2007
      Na námořních románech jsem docela ulítával, ale víc než Master & Commander trpím na Hornblowera od C.S. Forestera. ;-)
    • MIlMIl
      upraveno 29. července 2007
      Tak jsem podruhé přečetl Měsíční zahrady a pochopil jsem, že jsem to prve dost dobře nepochopil. Přesněji, že jsem se dobře nezorientoval v Eriksonově vesmíru a vůbec...
      Dům mrtvých je podle Talpressu vyprodán. Kdybyste se té kníhy někdo chtěl zbavit, tak se klidně domluvíme.
    • upraveno 29. července 2007
      Já zrovna Měsíční zahrady rozečet. Poprvé. Zatim se neztrácim, ale čekám to každou chvílí, podle těch referencí a recenzí. ;)
    • upraveno 31. července 2007
      to Erika: napsal jsem ti do pošty, neměl by to být problém...
      to MIl: Dům mrtvých je dokonalé pokračování, člověk začíná zjišťovat, že všechno není tak černo/bílé, jak se zdálo :o)))
      ..ovšem velmi sugestivně napsané s koncem, který jsem už dlouho ve fantasy neviděl (vřele doporučuju).
      ale k věci - Dům mrtvých, pokud se mi ozveš brzy na almi01@seznam.cz, bych asi ještě dokázal sehnat. V e-podobě (to bych neměl říkat ;-)) je určitě :-)
    • MIlMIl
      upraveno 31. července 2007
      Almi: Dík za snahu. Já ale z počítače těžko čtu. Ivlastní věci si tisknu a pak opravuju a čtu. Naštěstí jsem na netu narazil na obchod, kde ještě knihu měli a už mi jde poštou. Stejně moc dík.
    Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.