Hra o trůny 5x07 - Dar - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x07 - Dar - Ice & Fire

Jon se připravuje na střet. Sansa se pokouší mluvit s Theonem. Brienne čeká na znamení. Stannis zůstává neoblomným. Jaime se snaží znovu spojit s rodinou. Scénář: David Benioff a D.B. Weiss Režie: Miguel Sapochnik

Read the full story here


«1345

Komentáře

  • dej Dorne se potápí a potápí
    Dobrej Zimohrad, Meeren a KP

    jsem fakt zvědav jak z
    Černého hradu dostanou pryč Sama a Fialku
  • @knedle teleport...
  • Teď jak se na to vlastně dívám - proč se ta epizoda jmenuje Dar? Pod tím názvem jsem si představil Aryu a Faceless men s Darem od boha mnoha tváří, jenže ti v tomhle díle vůbec nebyli... Ah, než jsem příspěvek dopsal tak mi to došlo - jakože dar od Joraha pro Dany...

    Jinak teda výrazně lepší díl než předchozí.

    Nejlepší scéna: Asi závěr, Cercei vs. High sparrow, herec a ztvárnění se mi líbí.

    Nejhorší scéna: Sam a Fialka. Duch, kterého si Jon určitě zapomněl vzít s sebou na výpravu, kde ho bude nejvíc potřebovat. No a pak pornoscéna se zakrváceným Samem...
    A souhlasím s @knedle - kdy a kam a za jakým cílem?

    Nevyužitý potenciál: Bojové jámy. Z této scény mohli dostat mnoohem víc. Nemám problém s tím, že
    se zatím nepokusili Dany otrávit a zatím neuletěla na drakovi,
    to bych viděl až do 10. dílu. Ale celkové pojetí těch bojových jam mi přišlo chabé. V knize to byla klání, kde přihlížely tisíce lidí, tady to byl jakýsi malinkatý plácek, i to místo pro Dany bylo neadekvátní, Jorahovy souboje byly odfláklé a - jak se tam pak dostal Tyrion kolem všech těch stráží?

    Nepochopil jsem: Proč Bronovi ta písečná hadice dala protilátku? Co z toho bude mít?
  • Nepochopil jsem: Proč Bronovi ta písečná hadice dala protilátku? Co z toho bude mít?
    @Nemesis Sex s Bronnem - když už nám vysvětlil jak jediné co Dorny zajímá je boj a sex (a "boj" už jsme viděli) tak to by bylo aby z toho nezkusili D&D vytřískat i nějaký ten sex =D
  • @Everett_Young V tom byla dávka sarkasmu, která by utáhla celou sérii britského sitcomu :D
  • No, nevím teda. Při sledování tohoto dílu se cítím jak na horské dráze. Nejdřív přijde dobrá a zajímavá scéna, která se vzápětí změní ve fakt divnou story O_o Kromě závěru dílu, ten jsem si náležitě užila :twisted:

    Fakt mi nejde do hlavy, že by Jon udělal Thorna zástupcem na Černém Hradu. Já být jím, tak ho vezmu s sebou, ať ho mám na očích. Velmi se mi líbil Aemonův skon a pohřeb, tedy v tom smyslu, že byl dobře zobrazen, že by mě potěšil.
    Souboj Sama s těma dvěma týpkama byl opravu zajímavý a už to vypadalo, že to začíná mít hloubku, když se Sam odhodlaně postavil... a najednou se tam zjeví Duch jako nějaký Deus Ex Machina (co tam vůbec dělá? proč ho Jon nevzal s sebou???) ... aby se ihned vzápětí vypařil... jako duch. WTF?
    Sexuální scéna Fialky a Sama mě potěšila z toho důvodu, že se tvůrci nebojí zobrazit i sex ošklivých a tlustých, nepotěšila z toho důvodu, že když se to v knize stalo tisíce mil od Zdi, tak to mělo úplně jinou motivaci a náboj, než že si to rozdají přímo v místě posádky Noční Hlídky, kde na ně může každý přijít a kde by Thorne stáhl Sama z kůže. No, jsem zvědavá, na ten jejich útěk, nebo co to bude.

    Zimohrad kupodivu docela dobrý. Sansa je sice stále oběť, nicméně aspoň je oběť, která nehodlá sedět a nic s tím nedělat. Takže za to plus. Její poškádlení Ramsayho s bratříčkem je sice odvážné, zároveň však hloupé a neuvážené. Mohla to přece jen trochu zabalit. Jinak, jak že se Ramsay dověděl o té stařence? Pochybuji, že by mu to Theon taky prozradil. No, a Brienne čekající v záloze potvrzuje moji domněnku, že zastoupí Ábela s pradlenami. Teď jsem jenom zvědavá, jak k tomu dojde.

    Stannisova linka potvrzuje domněnku, že Shireen bude přiložena do ohně. Tato vyhlídka mě nijak netěší, ale D&D jsou dostatečně šílení a zvrhlí, aby k tomu došlo :( Tak doufám, že to aspoň k něčemu bude.

    Dorne... no potěš bůh. Obdivuji Myrcellu, jak okázale dokáže udělat ze svého strýce (tatínka) hňupa :) Spíš jsem se těšila na nějakou interakci Jaime - Doran, ale bohužel...
    Bronn ve vězení - no při jeho zpěvu jsem se práskala smíchy do kolen :) (a že zpívá ten herec fakt parádně) ...a ta následná scéna s kozama měla být jako co? Nymeria a Obara to vyjádřily dost jasně svými pohledy. Tak Tyene Bronna otráví v souboji, přičemž u sebe samozřejmě nepřetržitě nosí protijed, a ve chvíli, kdy se dívá na svou umírající oběť, tak mu ho okamžitě podává, výměnou za... Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi, kdo je na světě nejkrásnější? WTFF??

    Meeren - co se to tady stalo?
    Postelovou scénu s Daariem komentovat nebudu, pouze podotknu, že je zvláštní, že Emilia Clarke dobře hraje jenom, když je v posteli.
    Tyrion dokáže ukecat všechno - ok. Ale už to bylo tak nějak přemrštěné. Daenerys s Hizdahrem na nějakém malém bojovém utkání někde v prdeli Meerenu - ok, budiž. Jorah hrdinně vstupující do arény pro potěšení milující královny, všechny zabíjející jen tak úderem bez prolití kapky krve, což je samozřejmě v silném kontrastu s předchozí částí boje - ok, to na něho tak nějak sedí. Daenerys odvracející se od Joraha - naprosto ok, cokoli jiného by nebylo v její povaze. A tu chvíli náhle se objevující Tyrion - Jsem Tyrion Lannister a jsem pěkný dáreček. No konec.

    Královo přístaviště ani popisovat moc nebudu, to bylo parádní v každém ohledu. Zaujal mě nový pohled na Tommena, asi přece jen budou s Joffreym bratři. A na jediných, krátkých pár sekund jsem nabyla dojmu, že Cersei zahodí svoji nenávist a vrátí milovanému synovi jeho milovanou ženu. Kurňa, tak dobrá je to herečka ta Lena :)
    Měření sil Nejvyššího vrabčáka a Královny trnů bylo bombastické, to jsem si moc užila :) "Kolena. A co je to u vás?" - "Kyčle." Scéna Malíčka v jeho bývalém bordelu byla docela silná. Rozhovor s Olennou už spíše povinný. A pořád nechápu, jakou roli že sehrál v tom utopení Cersei.
    No, a absolutní závěr - v kontrastu s tou Cerseinou samolibou tváří. Uvěznění Cersei už v knize bylo zcela potěšující a uspokojující, vidět to navíc takto převedené do vizuální podoby - k nezaplacení.
  • upraveno 25. května 2015
    knedle napsal(a):

    dej Dorne se potápí a potápí

    Není nic jako děj v Dorne. Jsem velmi dobrý v záměrném ignorování, takže Dorne se neděje, abych mohl dále sledovat to dobré co v seriálu zůstává :) Bron měl radši umřít, než říct tomu klukovi, že je nejkrásnější žena na světě (wtf?)
    Nemesis napsal(a):

    Teď jak se na to vlastně dívám - proč se ta epizoda jmenuje Dar?

    Nevyužitý potenciál: Bojové jámy. l

    Řekl bych že The Gift - 1. zeměpisná lokace, kde se pohybuje Stannis; 2. The Gift, který dal Malíček Olenně. 3. The Gift, který dal Mormont Dany.

    Tak ty bojové jámy nezůstanou pouze u tohohle. Je to jako v Gladiátorovi, když začínali v malé aréně. Dany se šla podívat co to vlastně povolila. Jinak drak (nevím jestli jí budou chtít trávit (kdo by s ní chtěl cokoliv trávit =D ), spíš na ní zaútočí mosazná zvířata), a zbytek bojů proběhne v takovém koloseu, bylo to v traileru na season 5.


    Jinak taky hodnotím tuhle epizodu mnohem lépe než předchozí. To že Jon nechal Ducha na zdi.. nevím možná právě kvůli Samovi, možná proto že nechtěl brát zlovlka na výpravu na lodích. Velmi se mi líbilo (jako nelíbilo, ale bylo to hezky natočený), odchod Aemona a Samův proslov, zmínka o Eggovi a apel na to že mají Gilly a malý Sam zmizet na jih. Taky jsem zvědav, jak hodlají dostat Sama do Citadeli, resp. sám od sebe se rozhodnout nemůže, takže by se ho tak zbavil Thorne? Před časem jsem napsal že to bude určitě Edd kdo udělá Jonovi tamto, ale teď si nějak nejsem jistej. Alisser má teď zeď sám pro sebe, tak to možná vymyslí on. Co se týká útoku na Fialku, tak akorát ukázali že Sam už není srab, ale lempl je to pořád stejnej.

    Sansa evidentně trpí tím že jí Ramsay opakovaně znásilňuje, ale je to tak jak jsem psal v diskuzi k minulému dílu. Trpí, ale je si vědoma toho že založit ruce do klína a plakat jí nepomůže, tak aspoň vráží malý klínek mezi Boltony (Ramsay byl docela zaskočenej, když do něj začala "rejpat"). Samozřejmě do chvíle, kdy jí Theon zrazuje ( @svoa00 ty ses bála, že smraďochův přerod v Theona bude šup šup, ne?). Uvidíme, jak z toho vybruslí a jestli a jak Theon dostane další šanci.

    Hodnotit setkání na které jsem se dlouho těšil je asi ještě zbytečné, když skončilo "I am Tyrion Lannister"
  • upraveno 25. května 2015
    A abych nezapomněl. Ten pomalu uvadající úsměv Cersei Lannister - k nezaplacení :D A ty septy co jí odvlekly. Jsem zvědav, jestli jim bude říkat že mají vyschlé ku*dy jako v knížce. Vyhrožovat pořád umí. Urážky jí taky jistě půjdou.
  • upraveno 25. května 2015
    @Denebola teďka nevim jestli to je sarkasmus, ale kdyby jo... tak mě moc nepřekvapuje, že u sebe nosí nepřetržitě protijed na svůj jed, spíš jsem se divil, že jí ten náhrdelník nezabavili, když šla do vězení
  • @SkotR No vidíš, to máš možná pravdu, to mi nedošlo, že to zní docela logicky.
  • Stannise opustily Stormcrows, takže se Euron vrací na Ion islands? Ale jak v Meerenu scovají Daaria... :D :D
  • @svoa00 Ó, děkuji :twisted:
  • AyleenAyleen Zachovejte paniku!
    nemůžu si pomoct... na tamto Jonovi prostě vidim Ollyho...
    Dorne... nebudu komentovat. tam to nejde od desíti k pěti. tam už to jde od nuly do záporu...
    Spoustu věcí mi v předchozím díle opravdu nechybělo. S Dany v čele. Ne, prostě jí nemam ráda, nebaví mě... když už se toho tolik vypouští, nešla by vypustit taky??
  • Hmmm. Tyene začíná stoupat vzhůru. :D Konečně něco smysluplného v Dorne a rovnou od Tyene. To se mně začíná líbit. Scéna s Jaimem a Myrcellou zase zbytečná.

    Potkat Sansu takhle po ránu s prosbami o pomoc, tak ji bez váhání začnu utěšovat, i když ty modřiny moc na kráse nepřidají, to zas budou američané zuřit. :D Theon je v tomto ohledu nepoužitelný, tak šel raději za Ramsym. Čekal jsem, že tu svíčku opravdu půjde zapálit a urychlí tak děj na Zimohradu, ale jsem rád, že tomu tak není. Celkově jsou Theon i Ramsay skvěle zahraní.

    Stannis si nechává narůst plnovous. Nenechá si upálit dceru (což je vlastně úplně normální, takže doufám, že tu nebudete vyzdvihovat jeho lidskost). Zase nedává na rady Davose, na což už jsme si zvykli. Tak nějak doufám, že Davos odjede do Bílého přístavu. Všiml jsem si, že Stannis měl v armádě Bouřovrány a hned jsem si říkal, proč s nimi nemůže být i Daario "Danypich" Všudybyl.

    Když jsem viděl pohledy na Jona, tak už jsem se s ním loučil. Aemona jsem měl velmi rád, smutná scéna. Sama a Gilly považuju za vatu. Měli by už odjet.

    V KL Olenna podruhé ostrouhala. Poprvé s Cersei a teď s High Sparrowem, takže docela zbytečný rozhovor. S Malíčkem to bylo taky o ničem, lehko předvídatelné. Tommen vyznává lásku, přechází z křiku do dětského hlásku. Cersei vs. Margaery velmi povedené a závěr Cersei vs. High Sparrow vynikající.

    Skromný podomní prodej otroků. Nebezpečně blízko Královně, ale to nikoho nezajímá. Nějak postrádám Žlutou velrybu. Jorah omračující své protivníky mi připomněl scénu z Gladiátora, kde Maximus bez problému vybije deset šmejdů a ani se nezapotí.
    Docela mě překvapilo, jak moc urychlili jejich pouť. Čekal jsem, že Daenerys uvidí jen z dálky v Bojových jámách (doufám, že ten výběh pro prasata, kde bojovali v tomto díle, nejsou Bojové jámy).

    Pokud chybí romance Grey Worma a Missandei, tak je tu vždy k dispozici náhrada v podobě Danalys Drakáryen a Daaria. A náhrada je to vskutku obstojná.
    Vždy si říkám, jestli mám hodit TV z okna nebo sám skočit. Z prvního patra bych to sice asi přežil, ale šance, že si poškodím mozek a zapomenu na to, co jsem právě viděl jsou průměrné. Možnost vytáhnout Drakárys z TV a hodit z okna ji se zdá neproveditelná, neb jsem ji už několikrát zkoušel a nešlo to.

    Chápu, že popularita seriálu nalákala i jednotlivce (neukojené staré virgin a mladé teens, které dělají vše, co je nějakým způsobem IN), kterým je nějaký děj úplně u zádele. Také chápu, že bychom neměli omezovat 4% populace a divačky s IQ na úrovni vypnuté pračky, ale proč je něco takového v každém díle? :D

    Výše zmíněná dvojice tam už byla počtvrté nebo po páté. Všechny ženy mají představy o svém ideálním muži, herec Daaria se nepochybně tomuto ideálu přibližuje, ale myslím, že by stačilo jednou a pak si tu scénu pouštět pořád dokola. Navíc pokud neukáže aspoň prsa, tak to žádného normálního chlapa nemůže zajímat. :D Scénáristi, dejte si facku.

    Každopádně tento díl hodnotím kladně.



  • KasKas napsal(a):

    nemůžu si pomoct... na tamto Jonovi prostě vidim Ollyho...

    Ježiš to snad ne.. Dětský vrah to nebude. Ollyho vidím tak,
    že Jonem opovrhuje, ale ve skutečnosti v tu chvíli se k němu rozběhne a bude ho oplakávat. Uvědomí si, že Jon je teď jeho nejbližší bratr v noční hlídce

  • Čekal jsem, že Daenerys uvidí jen z dálky v Bojových jámách (doufám, že ten výběh pro prasata, kde bojovali v tomto díle, nejsou Bojové jámy).
    Nebo by jenom stačilo sledovat ten seriál, když už sis ho zapnul. Jistě jsi jen nedával pozor, když si se snažil vytáhnout Daenerys z televize, jinak bys slyšel jak Hizdar vysvětluje Dany kde jsou.

    For generations, in days leading up to the GREAT games, it has been customery for ruler to make rounds of the LOWER pits....

    Ještě předtím Yezzen vysvětluje, že když se tady v té nižší lize kvalifikují, postoupí do "The Great Pit of Daznak".

    Naopak se mi líbí, že ten systém ukazují takhle od píky.
  • Aj ja presne očakávam Ollyho už od predminulej časti, kde mal s ním ten rozhovor :D

    Čo sa týka dielu, jediná najväčšia námietka tohoto dielu (dorne nerátam, to už je samo o sebe dosť zlé) je Sam a Gilly. Akože nič v zlom, ale Sam drží aspoň trochu zásadu nočnej hliadky, ale nie, tu hneď skočí s Gilly pri najbližšej príležitosti (smrť Aemona) do postele. Bez logiky...

    Ostatok hodnotím kladne, KP a Winterfell výborné, Stannis a Dany dobré (ani skvelé, ani zlé, také meh)...

    A ešte aby som sa aj trošku pozdvihol Dorne, mne sa rozhovor myrcelly a jaimeho páčil a teším sa na interakiu jaimeho s doranom. Čo sa týka Bronna, tak absolútne netuším, čo sledujú tvorcovia tým, že ho porežú, potom vyliečia bez udania dôvodu atď. Ešte si potom zoberie Tyene, keďže mu Jaime povedal, že si nájde v Dorne novú nevestu...
  • @pavel Ach, tak to mi bez titulků uniklo, díky. Tož jo, tímpádem Jorah bude ještě i v Koloseu...
  • Pokud jsem to pochopil správně, tak Malíček říká, že má pro Ollenu T. dárek a tím je mladý chlapec. Tím bylo myšleno, že Lancel začal mluvit anebo jde třeba o Rickona S. či Aegona T.?
  • upraveno 25. května 2015
    @Djokovic Malíček říká Olenně že si ho Cersei zavolala, protože věděla, že ví o tom Lorasově řiťopichovi, takže se Olenně přiznává, že situaci jejích vnoučat má na svědomí sám Malíček, ale že nemohl Cersei odporovat. Proto jí dává naopak dar ve formě Lancela, aby ho O. využila proti Cersei.
  • pavel napsal(a):

    KasKas napsal(a):

    nemůžu si pomoct... na tamto Jonovi prostě vidim Ollyho...

    Ježiš to snad ne.. Dětský vrah to nebude. Ollyho vidím tak,
    že Jonem opovrhuje, ale ve skutečnosti v tu chvíli se k němu rozběhne a bude ho oplakávat. Uvědomí si, že Jon je teď jeho nejbližší bratr v noční hlídce

    Já doufám, že na to tuhle sezonu ještě dojde, protože podle názvu episody to moc nevypadá :(
    Pokud ale ano, tak doufám, že to provede Edd (Jen ne Olly to by mě fakt nasrali
  • @IceLance
    Jen ne Edd a jen ne Thorne, to by nasrali zase mě. To s Ollym má být blbost. V knížce to byl podle mě připravený atentát. To na malýho kluka fakt nesedí...
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    necakam, ze tuto sezonu uvidime utoka na Johna
  • @pavel
    Jen ne Edd a Thorne ? v tom případě už hlídce není kdo by to udělal. Pochybuju, že by to v serialu provedly postavy "bezejména"


    Taky se vám zdá úsměvný jak je tam zeď hlídá 20 týpků ? Ja vím, že rozpočet je omezenej ale stejnak xD
  • @pavel
    díky, já jsem si nebyl tak úplně jistý, zda myslel Lancela nebo někoho úplně jiného.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    Myslim si, ze je temer jiste, ze to udela Olly. Temer v kazde epizode ma vyhrazeny prostor, uz ho dali dokonce i do proma na dalsi epizodu.
  • @Djokovic Asi myslel Lancela s ohledem na povahu rozhovoru s Olennou.
    Ale pořád nějak nechápu, jakou v tom hraje Malíček roli. Pochybuju, že přišel za Vrabčákem a hodil s ním řeč: "Hele, a co kdybyste si vyzpovídali tady bratra Lancela? Možná by vám o Královně matce řekl pár zajímavostí." Informace od Lancela už museli mít dávno.
  • upraveno 25. května 2015
    @SkotR V jednom z dílů páté série sám Jon řekl, že jich v Castle Black je 50. A před útokem od Divokých jich tam bylo tuším 103. Což je vtipný počet i v porovnání s knížkou.

    @Denebola Taky si moc nedokážu představit, jakým způsobem Lancela Olena nebo Malíček využili... Asi to mysleli tak, že Malíček Oleně řekl, že Lancel šukal s královnou a ta pak musela nějakým způsobem na Vrabčáka zapůsobit. Ale stejně to je zvláštní.
  • Lancel mohl klidně držet jazyk za zuby, kvůli nějaké zbytkové loajalitě k Lannisterům. Olenna šla za vrabčákem a řekla mu "jo hele, pokecejte s bro Lancelem, ten ví přesně, jak uspokojit Cersei". Možná čekala Olenna nějakou protislužbu jako propuštění vnoučat, ale vrabčák to spíš využil ve stylu "dva se perou, třetí se směje (směje a využívá situace, kterak se dva rody navzájem potápí). A pak zatlačit na Lancela už nebyl problém. To že jsme tam něco podobného neviděli byla jenom nějaká scénáristická zkratka.. víc bych v tom nehledal.
  • upraveno 25. května 2015
    To mi nesedí asi nejvíc, že by Lancel držel jazyk za zuby, dokonce i po tom, co přešel do fanatického módu. :-k

    Nebo: Skutečně nevyzpovídal všechno a Malíček přesvědčil Lancela, aby to udělal? Pokud si vzpomínám na jejich interakci v minulém díle, tam Malíček prohodil něco o tom, jak Lancel opustil rodinu. A Olenně jenom oznámil "zařídil jsem to, můžeš klidně spát". Hm?

    Nevím, pořád mi to nějak nesedí :roll:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.