Náboženství

upraveno 20. dubna 2015 v Seriál Hra o trůny
Do diskuse ke druhé epizodě jsem vložil odkazy na tyto články, které kritizují seriál. Jsou z křesťanského webu signály.cz

https://aldarin.signaly.cz/1406/hra-o-truny-dobry-fantasy
https://dage.signaly.cz/1409/hra-o-truny-kniha
https://stb.signaly.cz/1410/nesouhlas-s-kritikou-hry-o

Co si o té kritice myslíte? A je tu nějaký věřící, který ten seriál sleduje?
«1

Komentáře

  • Osobně myslím, že ta kritika seriálu a ságy je tam dost přehnaná. Trochu mě to příjde, jako taková snaha za každou cenu zkritizovat něco hodně oblíbenáho. Já jsem četl ságu před seriálem, takže seriál nesleduju kvůli tomu, že na ně dneska koukají skoro všichni a aby byl člověk in musí ho vidět. Znám věřící ve svém okolí co četli ságu a většině se líbila. Já ji mám jako jednu z nejoblíbenějších románů. V seriálu je zbytečně moc sexuálních scén, ale to myslím vadí i čtenářům ságy na to člověk nemusí být věřící. Myslím, taky že dost lidí zapomíná, že seriál je až od 18 let, takže to beru tak že je to problém mladších co ho sledují pokud jim vadí moc krve. A pokud jde o nějakou inspiraci Nejvyšší septon - papež, tak pokud si člověk vezme třeba Borgie a některé papeže tak rozhodně nebyli vzor cností. A třeba Jaime mě příjde v sáze jako někdo kdo se snaží napravit. A kritizovat v žánru fantasy magii mě osobně příjde mimo.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @derfel Oni kritizujú aj Harryho Pottera :D Bo to kazí deti...
  • upraveno 20. dubna 2015
    Mně to spíš přijde jako snaha se zviditelnit, mohli si vybrat x jiných seriálů, ale ty nejsou tak na očích a tolik populární. Totéž Potter, je to ubohé.

    EDIT: ale obdiv za silnou vůli, já bych neměla na to přečíst tisíce stránek nebo strávit mnoho hodin u něčeho, co je mi proti srsti, musela to být hotová muka...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 20. dubna 2015
    @Dreamer
    Len pre silné povahy (modrý humor):
    Plot twist:
    Autor článku si to užil a tu len hrá formu

    :D
  • @Gepeto dej to do spoileru :anxious:
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Dreamer Už je to opravené, nechceme predsa, aby niekto došiel k úrazu :D
  • upraveno 20. dubna 2015
    Tento topic úplne prosí o tááááký veľký flame. :D
    image
  • @Dreamer hlavně nechceš, abys někoho dostal do pekla :onfire:
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 20. dubna 2015
    @Arutha Lapač snov flameu? :)
    image
  • já bezmezně věřím v pořad Vetřelci dávnověku, tam uváději nepřesnosti v Bibli na pravou míru. Proto hlásám Vetřelce dávnověku pro všechny...
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Všechna náboženství jsou podvod, který vznikl kvůli penězům
  • Náboženství je pro ty, kteří nedokáží čelit realitě sami. Ale ať pak, prosím, neuráží fantasy, když sami mají imaginární "kamarády". Nechci na druhou stranu zatahovat všechny do jednoho pytle, ale křesťanství bylo, je a vždy bude jen prolhaná organizace, toužící po moci.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Achileus napsal(a):

    Všechna náboženství jsou podvod, který vznikl kvůli penězům

    Všetky nevznikli kvôli peniazom. Nie žeby im tu dávalo plus, to len poznámka na okraj.
  • @Mellien Do jednoho pytle nás prosím opravdu neházej, já sám jsem věřící evangelík, ale v kostele jsem nebyl už ani nepamatuji :-k . Nesměšujme dva rozdílné pojmy: křesťanství a církev. Církev je instituce a to co píšeš o její prolhanosti a touze po moci je bohužel v drtivé většině naprostá pravda. Křesťanství je pro mne především individuální vztah člověka k Bohu, tak jak jej hlásal třeba Martin Luther, nebo chcete-li Jan Hus - je to hlavně otázka vlastního svědomí.
    Sex ani násilí mi ve filmu nebo literatuře absolutně nevadí (sex je naopak jedním z mých největších koníčků :-D ) a kritizovat seriál nebo knihu za popis magie či smyšleného náboženství považuji za nesmírnou pitomost a projev úzkoprsé bigotnosti.
    Pokud se chceme bavit o různých náboženstvích a jejich projevech v Písni, mrkněte do diskuze, kterou jsem tu založil tuším vloni pod názvem "Který bůh je ten pravý"? - tam jsem dal svůj postoj k Pánu světla i ostatním jasně najevo. (Bůh který vám ze zraněné ruky udělá zázračnou, několikrát za sebou vás oživí nebo vás nechá číst budoucnost - no neberte to :onfire: :-D.)
  • @Crocuta bohužel pokud to nevezmeš, dostaneš se k němu blíže jedině tak, že vyletíš komínem :D
  • @crocuta Omlouvám se, myslel jsem samozřejmě církev, nikoli křesťanství obecně, má chyba.
  • Jsem původem Židovka, přátele mám mezi věřícími a nevěřícími všeho druhu (nikdy nevíte, kdy a kde budete potřebovat, aby se za vás někdo přimluvil) a je mi naprosto jedno, v co kdo ne/věří, pokud to nepovažuje za jedinou správnou cestu nutnou šířit ohněm, mečem a setrvalým trollingem.
    Kritika z odkazů v úvodním příspěvku mi přijde nesmyslná, stěžovat si, že je ve fantasy magie a víra v (h)různá božstva? Že se nepíše výhradně o sluníčkově pozitivním světě, kde jsou na sebe všichni hodní? Nezačnem příště kritizovat cukrárny, že v nich neprodávají dietní pokrmy?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Nebo masny, že v nich prodávají trejfe :)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Zrovna nedávno jsem psal článek o tom, že každý si slovo boží vykladá po svém. Náboženství není špatné. Nic lidi nedokáže sjednotit víc než víra v jednu věc, myšlenku či osobnost, ale také nic nedokáže lidi rozdělit (viz Islám a Křesťanství). Problém, ale není v náboženství. Myslíte si, že ty staleté války se vedly kvůli tomu, že těm obyčejném lidem z Evropy a Blízkého Východu šlo o to, kdo čte kterou knihu nebo kdo uctívá kterého boha? Ne. Šlo o území, moc a hegemonii v regionu. Křižáci by určitě nešli bojovat na východ, kdyby neměli vidinu plenění, plundrování, zbohatnuí a vylepšení svého postavení. Kdyby jim řekli, že půjdou bojovat jen za víru v boha a nic za to nedostanou, křižáci by si náhle vzpomněli, že bůh nechce, aby šli bojovat. To samí ti muslimové. Taky by neútočili na Byzanc, jen kvůli víře. Tam šlo o ovládnutí světa, plundrovaní a peníze. Nic víc. Náboženství byla jen záminka. Národy na to nakonec přišly ve Třicetilietá válce, kdy se na stranu protestantů přidala Francie, která byla katolicka, protože pochopila, že náboženství je jenom plášť, za kterým se schovávají jiné zájmy. Náboženství není zlo, ale problém je v lidech ve velení v církvi. Jan Hus by mohl vyprávět. Blížší se 600. výročí od jeho upálení. Omluvila se katolická církev, alespoň formálně. Nic o tom nevím. Je to sice možná prkotina, ale i to o něčem svědčí. Prostě všude jsou lidi dobří a lidí špatní. Jsou věřící, co jsou v pohodě a věřící, kteří by upalovali ještě dnes.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    A když křesťané s Římě bořili antické "pohanské modly" či v Alexandrii pálili "pohanské spisy", byl za tím vlastně jen ekonomický zájem křesťanských umělců a literátů, kteří se zbavovali konkurence, ale křesťanství za to pochopitelně nenese odpovědnost, to je jisté :)
  • Achileus napsal(a):

    Všechna náboženství jsou podvod, který vznikl kvůli penězům

    Nesouhlasím... náboženství vznikla jako snaha vysvětlit to, co bylo nevysvětlitelné. To, že se téměř bez výjimky zvrtla k tomu, že se někdo dřív či později prohlásil za "ústa Sauronova", kterým musí všichni naslouchat podle mě většinou nebylo ani tak o penězích, jako o moci a ovládání (což je ještě horší...). Na stranu druhou,... nemám pocit, že by to bylo třeba v Antice chápáno nějak negativně (to je mám pocit dne smnohem horší)... tak buď je měli líp zpracovaný, nebo "chrám" byl slabý čajíček proti povinnostem k vrchnosti... :o)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @flanker.27 Stejně to byly všechno falzifikáty obšlehnutý z Greek Pantheon Origins. A navíc, bylo to jistě v rámci modernizace a rebrandingu města.

    A vůbec. Já si myslím, že by jsme si z toho měli vzít příklad. Sundat už konečně na Václaváku toho koňáka. Vždyť ten Václav je tak stračně old school. Proč tam už dávno není Havel na fichtlu zhotový z nějakých líbivějších a modernějším materiálů?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Montezuma3 Třeba slisovanej ze svíček žejo :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Montezuma3 Chceme Havla z recyklovaných PET lahví! =D
  • Havel jezdil v Mercedesu. ;)
  • upraveno 21. dubna 2015
    Zajímalo by mě, co po sobě zanechají frajeři v Iráku, co hrdinně vzali kladiva na tisíce let staré památky a udělali si u toho cool videa a fotky, řekla bych že nic a brzy se v prach obrátí a neštěkne po nich ani pes...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Lirael Nojo, ale nemůže uprostřed Havláku stát reklama na německý automobilový průmysl.

    Ještě mě napadá jedna varianta. Vypadat může třeba jako Tarra White. Ve světe je stejně mnohem známější než Havel nebo Jagr. Skvěle by to reprezentovalo náš největší světový export. Posílilo by to turistický ruch (oni sem stejně jezdí jenom kvůli tomu). A při zvolení správných materiálů by to mohlo mít i praktické využití.
  • Montezuma3 napsal(a):

    @flanker.27 Stejně to byly všechno falzifikáty obšlehnutý z Greek Pantheon Origins.

    Existuje pouze jediný Bůh... až na polymorfismus.
  • @Stannis_Baratheon Jan Pavel II. se omluvil za upálení Jana Husa v roce 1999. Mě teď docela zaujalo, že televizní film o Janu Husovi, který bude mít během května premiéru natočil Jiří Svoboda. Já ho jako režiséra uznávám, ale někdo by mohl vytknout že bývalý předseda komunistů není nejvhodnější k tomu, aby točil o osobnosti, kterou se komunisté dost oháněli a používali/zneužívali. Já jsem docela zvědavý, jak se mu to povede. Třeba Sametoví vrazi jsou výborná drsná kriminálka. Ale je to úplně jiný žánr kriminálka podle skutečných událostí a historické drama o jedné z největších postav našich dějin no uvidíme. Znovu opakuju, že režiséra nechci kádrovat předem jen mě to zaujalo a příjde mě jako zajímavá volba režiséra.
  • @derfel A scénář k Husovi napsala Kantůrková, disidentka vezněná v 80. letech.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.