Povídka č. 4 (8. kolo) - Ice & Fire

upraveno 26. srpna 2014 v Povídky
imagePovídka č. 4 (8. kolo) - Ice & Fire

Štvanice   Kopyta koní se bořila do rozbahněné lesní půdy. Klapot podkov tlumilo listí a mech do dutých zvuků, které se pod klenbami stromů ztrácely do neznáma. Přesto ve Zlatavé doubravě ticho nebylo. Sotva toho dne slunce objalo svými paprsky … celý článek

Read the full story here


Komentáře

  • Tahle povídka se mi líbila velmi. Jedna příhoda (mám slabost pro takhle uzavřené děje), kouzelný úvod (popisy světla vždycky dobře navnadí atmosféru :)), několik překvapení (ne-rokle, zloděj). Vysoce čitelná, poutavá, báječná povídka.
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    O podobném námětu jsem také přemýšlel, ale netroufl jsem si na to psát o lordu Tywinovi. Blahopřeji autorovi, který měl víc kuráže než já :applause:
  • Tywin byl tvrďák už odmala a Cersei má sklony k alkoholismu po dědovi :-D
    Velmi povedené, věřím, že taková příhoda by se klidně mohla stát, autorovi to "žeru" se vším všudy.
    A líbí se mi dokreslování atmosféry pomocí počasí, funguje to :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Ywton - Tak to je jméno roku. Jak se to sakra čte?
    Líbí se mi styl rychle střídajících se krátký kapitol. :-)
  • upraveno 2. září 2014
    Další hezký příběh o Tywinovi...
    Nyní podaný v jednom uceleném komorním příběhu. Je skoro až nepředstavitelné, jak milý chlapec mohl být. Do života, však zasahují cesty, které mohou změnit celý směr.
    Povídka je hezky napsaná a dobře se četla. Autor dokázal v poměrně krátkém příběhu vykreslit zdařile charaktery postav. Ať malého Tywina (kterého jsem měl snad poprvé rád), věrného velitele Cella, nebo úskočného Tarbecka (zde si snad i ten osud, který je potká zaslouží)
  • Uuuuf, to jsem si oddychl!

    Čtu povídky popořadě a začal jsem si připadat jako asociál, když jsem u dvojky a trojky reagoval kriticky. Po parádní jedničce je tu velmi kvalitní čtyřka. Od začátku nepůsobí jazyk strojeně, popis osob i děje je v autorově podání přirozený, nekostrbatý a zejména originální. Neoriginalita v popisu je to, co mi u předchozích dvou povídek vadilo - chyběl jim autorský rukopis a ten jak tady, tak v jedničce nacházím.

    Jako další pozitivum hodnotím úplně odlišný pohled na Tywina. Je samozřejmě diskutabilní, zda by se tato story měla tvářit jako přelom v jeho psychice, ale nápad je to zajímavý a zpracování dobré. Kvituji i to, že konec příběhu není zakončen pomocí očekávaného - tedy konkrétní pomstou, ale odkazem na heslo Lanisterů.
  • Hm, Tywin je můj oblíbený. Sice jsem si při čtení představovala zmenšeného Ch. Dance, ale to vůbec nevadí :-) Moc se mi to líbilo, taková drobnůstka, ale originální a pěkně napsaná. Občas mi připadala některá věta trochu krkolomná, ale to se tam ztratilo.
  • Velmi pěkně napsaná povídka :) Zprvu se tvářila jako obyčejný den mladého lva, který ale přerušila nečekaně blbá náhoda. Dovedu si představit to zoufalství, které na dědice mocného rodu padlo při představě hloupé zbytečné smrti, která mu hrozila. Ale lev se vzmužil a na konci jeho ruce poprvé zůstávají pošpiněné krví.
  • Lannisterove, zda se, jsou celkem oblibeni - minimalne ctvrta povidka tohoto kola, ktera se jich tyka :) nedivim se, at zvoli autor jakehokoliv z nich, vzdy to bude zajimave cteni (alespon pro me).
    Nezvykly nahled na Tywina, takovy uhm..mily chlapec :)) ale je to podano presvedcive, nijak vyhrocene, takze nemam problem tomu uverit.
    Trochu tu postradam vic interakci mezi Tywinem a jeho okolim, tedy neuskodilo by vice dialogu, co by tomu dodaly dynamiku. Jinak autor ma jazyk vytribeny a popisy prirody dava levou zadni.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    upraveno 11. září 2014
    Jo! Znovu říkám jo a jo! Perfektní povídka. Jen jsem začal číst začátek a říkal jsem si - A pozor, tohle vypadá hodně dobře! - a než jsem se dostal o pár odstavců níže, věděl jsem, že tohle je hodně dobré. "Kopyta koní se bořila do rozbahněné lesní půdy. Klapot podkov tlumilo listí a mech do dutých zvuků, které se pod klenbami stromů ztrácely do neznáma. Přesto ve Zlatavé doubravě ticho nebylo." Takhle si představuji nenucené navození atmosféry, která dokáže dokonale vtáhnout. Povídku jsem přečetl snad jedním dechem, v žádném zákoutí na mě nepůsobila strojově či otravně, atmosféra působila až dokonale. Přiznám se, že jsem si nikdy nedokázal představit Tywina Lannistera jako malého chlapce. A když jsem si ho představil s dlouhými zlatými vlasy .. no upřímně jsem se zasmál. :D

    Nechci tady popsat celou stránku, tak to zkrátím. Autorovi chci poděkovat, tohle je určitě můj favorit. :-)
  • upraveno 11. září 2014
    Ja viem, ze budem opakovat, ale naozaj ide o velmi pekne navodenie atmosfery pomocou obrazov plnych svetla a hluku.
    Tiez mam rada ucelene prihody, takze bodiky urcite dostane.

    Co mi trosku prekazalo, bolo iste opakovanie slov v po sebe nasledujucich vetach a napr. "stop" ci "huraaa" v priamej reci.
    Rozmyslam, ci Ywton nemal ani stipku rozumu, ked sa prechadzal po nadvori. Ved Tywin ho videl, minimalne ho mohol tatkovi nabonzovat. No ja na jeho mieste by som uz brala nohy na plecia davno. Ukoncenie sa mi zdalo preto malicko nelogicke.
  • Lord Tywin byl nezničitelný už v dobách, kdy to byl ještě malý pohledný chlapec s dlouhými zlatými vlásky jezdící na poníkovi. :-)
    Povídka nám názorně ukazuje Tywinovu neústupnou povahu a rysy, jež ho zformovaly do pozdější podoby obávaného a tvrdého vládce. Nechybí ji čtivost, působivé popisy přírody ani napětí akce. Z lovce se stává lovená kořist, pěkné.
    Ywtonovo chování nicméně nechápu – to si opravdu myslel, že si může dovolit tam Tywina jen tak nechat? Navíc když ho viděl? Nějak bych spíš očekával, že ho půjde dorazit, přece jen, jistota je jistota. Na Tywinově místě bych ho okamžitě po svém příjezdu nechal veřejně zmrskat a vyhodit od dvoru, na žádnou tichou pomstu by tu nebyl prostor.
    Protože tahle povídka je tak trochu o koních (nebo o ponících), a protože jsem si na ni vzpomněl, posílám autorovi (a taky Tanamovi) jednu písničku, která je jako stvořená pro projíždky v prosluněných lesích (ale i jinde).


  • NeyraNeyra Oheň, led a krev
    Autorka tohle všechno bere na vědomí :-)
    Děkuju za všechny komentáře, stejně za chválu i výtky (kterých bylo vážně míň, než bych se odvážila doufat :-) ), protože mi to přineslo zase trochu jiný pohled na tuhle povídku.
    Co se týče dotazu, jak se čte Ywton.. To je výzva :-D Přiznám se, že při psaní mi to vůbec nepřišlo divné. Stejně jako Tarbeckovo chování ke konci - ono to mělo výbornou logiku, když to člověk psal, ale zřejmě na tom něco bude :-) Každopádně beru jako úspěch, že se povídka líbila, díky ;-)
  • @Neyra A jak se ti líbila písnička? :-)
  • @Neyra To je zvláštní, tady snad opravdu všechny skvělé povídky píšou baby:))))))
  • NeyraNeyra Oheň, led a krev
    Jaj, chtěla jsem odpovědět trochu dřív, no :-)

    @heavy_head Potěšila, díky :-)

    @Damocles Díky, že tu povídku vidíš jako "skvělou" :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.