Povídka č. 12 (8. kolo) - Ice & Fire

upraveno 3. září 2014 v Povídky
imagePovídka č. 12 (8. kolo) - Ice & Fire

I. kapitola „Skvěle! Konečně nějaká dobrá zpráva.“ pochvaloval si Robert Baratheon vítězství Jasona Mallistera. „Vsadím se, že když Železní viděli Balonova syna umírat, utíkali zpátky k lodím se staženými chapadly.“ Robert se mocně zasmál svému vlastnímu vtipu, jakoby mu rozuměl jen … celý článek

Read the full story here


Komentáře

  • upraveno 24. srpna 2014
    Líbí se mi, že každý autor pojal téma rebelie jinak :-) Tentokrát tady máme pohled na situaci z několika stran a rozhodně je to zajímavý nápad a zpracování! Postrádám tam trošku nějakou ženskou postavu, ale to je samozřejmě spíš můj problém a není to nic proti ničemu :-)
  • Další výborná povídka o rebelii, zde navíc pojatá úplně z jiného pohledu. Vlastně z několika pohledů. Každá část je originální a autor musel použít více své fantazie.
    Zvláště bych vyzdvihl druhou kapitolu a malého Theona, tato pasáž se mi velmi líbila. Hlavně konec rozhovoru s Nedem.
    Jediná věc, která mě trošku mrzela je, že povídka nebyla delší. Přesto příběh je dobře napsaný a líbil se mi. Navíc autor si vybral skvělé jednotlivé vypravěče což je další plus.
  • upraveno 19. září 2014
    Tři POV, tři různé situace vykreslující jejich hlavní aktéry: Stannis, muž povinnosti, na válečné poradě vedené jeho starším bratrem Robertem; Theon, nejistý a vystrašený, v rozhovoru s Nedem Starkem, který mu ozřejmuje jemný rozdíl mezi svěřencem a rukojmím; Oberyn, horkokrevný a válkychtivý, v konfrontaci s uvážlivějším a moudřejším Doranem Martellem.
    Autorovi se velmi dobře podařilo vystihnout a zachovat povahu všech postav, tak jak je známe z knih G. R. R. Martina. Vzpoura Greyjoyů zde není popsána přímo skrze bitevní vřavu, jak se to nabízí, ale zprostředkovaně, je na pozadí toho všeho vyprávění. Autor si vybral rafinovanější, nesamozřejmější, méně prošlapanou cestu - a tento důmyslný přístup se mi líbí.
    A jedna věc, která svědčí o autorově silném sebeovládání a schopnosti vyhnout se svádějícím klišé. Představte si to - Stannis ani jednou nezaskřípe zuby! zaskřípe zuby jen jednou! :-)
  • Zajimave a originalni zpracovani. Celou dobu jsem cekala, az vybere nekdo Theona jako vypravece a konecne jsem se dockala. Moc povedena scena s Nedem. I zbyle dve se mi libily. Povahy vetsiny postav byly verne zachycene, dialogy prirozene a myslenkove pochody rozumne. Skoda, ze tech pov neni vic, dalo by to povidce vice komplexnosti. (A navic jsem nenazranej ctenar, dobryho ctiva nemam nikdy dost a tohle mi stacilo tak akorat na predkrm :) )
  • Hlavně u té Stannisovy části a občas i v té dornské jsem měla pocit, že dialogy trochu skřípou. Ta prostřední část s Theonem je perfektní.
  • Zvláštní, jak se lišíme v pohledech. Velmi se mi líbí téma a jeho pojetí, i když mi chybělo nějaké zajímavější zakončení.

    Co se týče dialogů v první částli se Stannisem a Robertem mi přišly reálné a přirozené, v části s Theonem se mi vůbec nelíbily Theonovy hysterické výkřiky a přišlo mi to nečtivé a nesedělo mi to... no a v poslední části se mi moc nezdál Oberyn a jeho dialogy a přehršel vnitřních monologů.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Pěkný způsob zpracování. Ale jinak to ve mně nenechalo nějaký silný zážitek.
    @heavy_head „Ty mě chceš poučovat o válečné strategii? Ty? Já zabil Rhaegara, svrhnul Targaryeny, zatímco ty sis jedl cibuli na Bouřlivém konci“. Stannis jeho urážku ignoroval. Jen zaskřípal zuby, jak bylo u něho zvykem. Vždyť on těmi zuby zaskřípal. :D
  • Když jsem to četl já, tak to tam nebylo. :-P
  • Pekne ponatie rebelie, napad sa mi paci.
    Avsak dialogy trochu skripu aj v strednej casti, ktora je z hladiska postav a deja asi najzaujimavejsia. Napr. si neviem velmi predstavit, ako Ned vyspusti vetu hovoriacu o tom, ze vsetci vedia, aky je Theonov otec a to pred synom a desatrocnym faganom.
    Chyba mi aj nejaka iskra...neviem to lepsie definovat.
  • Pro mě určitě zatím jedna z nejlepších povídek.Je čtivá a nechybí jí spád. Autor dobře dokáže vtáhnout čtenáře do děje. Jediné co bych vytknul je Stannisova pasáž (takhle krátká mi prostě do příběhu neseděla, ale to je možná jen můj problém ) PS: Rozhovor Eurona a Balona je skvělý!




    ahsan
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.