Povídka č. 3 (8. kolo) - Ice & Fire

upraveno 25. srpna 2014 v Povídky
imagePovídka č. 3 (8. kolo) - Ice & Fire

Než spadnou hvězdy   Prolog Slunce pražilo a shlíželo dolů na šum v okolí hradu Harrenov. který doprovázel právě končící turnaj. Byl to velký turnaj a významný. Dokonce tak významný, že ovlivní život Sedmi království na dlouhou dobu a už navždy … celý článek

Read the full story here


Komentáře

  • upraveno 21. srpna 2014
    Jak jsem zmerčila povídku o Daynech, hned jsem se na ni vrhla :) Nakonec nepotěšila jen tématem, ale i čtivostí a spoustou invence na osnovách daných známými událostmi. Obzvlášť mě bavily (ve smyslu komiky) pasáže o Brandonově nenapravitelnosti. Taky se mi líbila konfrontace dvou teorií o "únose" přímo mezi postavami. A dobře zvolený název :)
    (Pokud bych měla i něco vytknout, tak čárky. Občas chybí.)
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    Nádherná povídka, kde nás autor(ka) neubíjí tisíckrát omílanými informacemi z Robertovi vzpoury, ale najde si volné plochy na pozadí přecházejícího děje a krásně je zaplní.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jak mohou padající hvězdy plnit přání, když padají a vyhasínají?
    Nejlepší POV: Brandonův vnitřní hlas :-)
  • upraveno 1. září 2014
    Konečně si někdo vybral i téma "Pokračování". Říká se, že druhý díl bývá horší něž ten před ním, ale to není rozhodně tento případ. Povídka byla výborná, skvěle napsaná a čtivá. Autor má dar se slovy, kterého dokázal využít.
    Příběh je plný krásných pasáží o přátelství, ale i osobních trápení. Postavám, které v povídce vystupují vdechl autor charaktery, které čtenář musí mít rád, nebo naopak nenávidět.
    Navíc rod Daynů, je jedním z nejcharismatičtějších rodů ságy, což povídce velmi přidalo.
    V poslední době jsou velmi oblíbené trilogie, doufám, že i autor půjde s "vlnou" a napíše ještě další pokračování, této mini ságy.
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    @Baron Které povídky je to pokračování ? (asi ji neznám), Díky :)
  • Ahoj všem, přímý odkaz na povídku jsem dávat nebudu, jelikož si to autor nepřeje. Pokud by měl někdo ale zájem, ať hledá v pátém kole:-)
  • Jen ať se autor nestydí, není to škoda takhle okrádat čtenáře o "pokračování"? :)
  • @Mellien Vždyť není zas tak těžké to najít, když už víš i ve kterém kole hledat (Už se na ni chystám :D). Navíc třeba objevíš několik zajímavých starších povídek ;)
  • @CervenKa Já se rád dostávám k věcem přímo :)
  • Poradna naloz tragiromantiky. Takove epilogy mam moc rada, strucne, vecne, ale silne.
    Bylo to opravdu ctive, myslenky a emoce opravdove, dej pekne odsypal, ale jedina postava, se kterou jsem mohla sympatizovat, byla Ashara. A ted se kratoucce ponimram v postavach, protoze me to bavi a autor nam tu poskytl peknej material :D Elii mi bylo lito, ve vztahu Elia vs. Rhaegar budu navzdy stat na strane Elii, ale i kdyz je to takova hodna holka a nezaslouzi si to, nemam pro tyhle mdle zakrikle typy pochopeni. Rhaegara absolutne nemusim a tato povidka mi jen potvrdila mou averzi :D a Brandon, pan kralovsky pablb, pobavil :)) "uaargh ten podelanej pytel hnoje mi unesl segru, vyrazim mu zuby a vyrvu mu z tela to jeho.. wow pekny kozy uhmm kde jsem to byl.. ajo, to jeho cerne prohnile srdce!"
    „Vždyť to bylo hezké… Budeš mi chybět, ale povinnost je povinnost,“ tady jsem se musela nahlas zasmat, zfleku bych mu odpustila :D
  • Moc krásně napsaná povídka :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Z deseti přečtených povídek je tahle zatím můj favorit. Tu dějově předcházející si musím najít. 5. kolo jsem tenkrát nečetla.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 4. září 2014
    Trochu jsem čekala, že jí Brandon neřekne o své plánované svatbě s Catelyn a Ašara bude stále prudce zamilována svědkem jeho smrti v korunním sále. Pak teprve uprchne, propadne žalu porodí dítě a pak skočí z věže...
    To by byl srdceryvný konec, myslím, že i slzu bych uronila :)
  • Povídka byla perfektní, ale jsem trochu zklamaná z konce. Chtělo by to finále, jaké navrhovala Phoeba, to by byla třešnička na dortu. Ale to nic nemění na tom, že povídka je velmi dobrá.


    P.S: Ono je někde potvrzeno, že Ašara měla něco s Brandonem? Já teda pořád věřím tomu, že dala přednost Nedovi (ach, mám dneska nějakou romantickou náladu).
  • @brbr Potvrzeno to není a zůstává u náznaků a spekulací, pokud vím, takže můžeš pořád doufat ;-)
  • Já jsem asi divnej - povídka mne nezaujala, čtu je popořádku a jen tu první jsem přečetl s naprostým zaujetím. Přiznám se, že jsem v první třetině, po návštěvě u Elii přestal číst, protože bych četl jen z povinnosti. Nevím, co mi vlastně vadí, ale prostě mne to nechytlo, nelíbí se mi styl nebo jsem příliš zmlsaný. Zase prosím - neberte to (hlavně autor) zle.... No nic, zkusím čtvrtou.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Já to mám zas naopak. Po prvních dvou povídkách jsem málem celé kolo vzdala.
    Nic proti autorům, prostě mi tahle témata moc nesedla.

    I po přečtení všech povídek je pro mě tahle pořád ta nej.
  • upraveno 9. září 2014
    Tahle povídka obsahuje řádnou porci ryzího ženství, které ztělesňuje právě postava Ashary. Celý příběh hravě utáhne charismatická hlavní hrdinka. Při čtení pasáže, kde Ashara sledovala Aerysovo kralování v praxi, jsem taky tak trochu očekávala, že bude přítomna i u hrůzné smrti obou Starků. Ale zvolené řešení nakonec sedí k povaze Ashary, tak jak ji autorka vykreslila mnohem lépe. Hmmm, tak se mi zdá, že pisatelka ještě neřekla své poslední slovo k tématu a dočkáme se pokračování....pevně v to věřím. :anxious:
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Já se musím ztotožnit s Damoclesem. Sice jsem předcházející díl tohoto pokračování nečetl, ale tato povídka mě moc nechytla. Někdy v polovině už mi přišlo docela otravné, jak si postavy pořád pro sebe opakovali, co mají udělat, jako by to přímo čtenáři vnucovali, že to tak prostě bude a basta. Myslím, že vnitřní rozhovory by měli atmosféru oživovat, mě to v téhle povídce naopak ubíjelo. Taky mi nějak není po chuti, pokud je nějaký rozhovor a za přímou řečí se pořád objevuje "řekl ten, odpověděla ona, načež ten", přijde mi to, jak jen to říct, kostrbaté. Samozřejmě to tak není pořád a místy mě povídka i bavila. Jenomže asi tím, že je povídka trošku delší, tak místo aby má zábava gradovala a já dychtil, co se nakonec stane, jsem se čím dál tím více nudil a povídku jsem dočetl tak trošku z povinnosti. Každopádně to nemyslím zle a doufám, že nikoho nijak neurazím. ;-)

    btw. Mohu se zeptat, zda je občasné měnění názvů a jmen úmyslné? Myslím tím "Harrenhall - Harrenov, Arthur - Artur, Ashara - Ašara".
  • Ašara Dayne je jednou z tajemstvím opředených legend Západozemí a já si o ní vždycky chtěl něco přečíst.
    Vysoká, štíhlá a snědá, dlouhé tmavé vlasy. Jižanský temperament a urozená elegance divoké šelmy. A především měla ty své mnohokrát opěvované a vzpomínané, nezapomenutelné fialové oči! Právě v nich tkvělo to největší nebezpečí pro všechny muže v jejím okolí. Neboť kdo do nich neopatrně pohlédl, mohl být ztracen. A to se stávalo.
    Dokázala zpěnit krev v žilách chladného Eddarda Starka a zlomit srdce chrabrého Barristana Selmyho. A ke své smůle zaujala i Brandona Starka. On coby zkušený playboy si jí nemohl nevšimnout - a ona jako nezkušená mladá dívka si nemohla nevšimnout jeho.
    Zemřela příliš mladá. Ukončila svůj život násilně a dobrovolně, kdy už nedokázala dál snášet bolest a tíhu tohoto světa. Krása, která uvadla v rozkvětu, hvězda, která padla na zem a roztříštila se. Její příběh je zahalen tajemstvím a to je mocný stimul pro autory, aby se závoj toho, co v knihách zůstalo nevyřčeno, pokusili poodhalit.
    Fajn, tak pojďme na povídku. :-)
    Autor skvěle pracuje se symboly a zvolil název, který okamžitě přitáhne čtenářovu pozornost. Je mnohoslibný, patetický a podmanivý, což je dokonalá kombinace. Motiv padající hvězdy je ještě několikrát zdůrazněn a je zajímavé, že pro každého znamená něco jiného - v Ašaře vzbuzuje zneklidňující pocity (jako by tušila, že předznamenává její vlastní osud), Arthur má starost o své nejbližší, zatímco u Brandona vyvolá v první chvíli jen ironický úsměv a poté touhu po pomstě.
    Ašara, Arthur a Brandon - nikdo z nich tří nedopadne dobře, ale my je sledujeme ve chvíli, kdy byli ještě plni života, dokonce šťastní... Vědomí toho, že víme, jak skončili, dodává vyprávění správné napětí a hořký nádech. Všichni tři jsou vykresleni živě a plasticky, tím, že můžeme nahlédnout do jejich myšlenek, stávají se ještě uvěřitelnějšími.
    Zaujala mě myšlenka, že začátek Ašařiny osudové tragédie mohl mít svůj původ v pouhém nedopatření. Brandon nechává Ašaru v omylu a neřekne jí pravdu do té doby, dokud se s ní podruhé nevyspí. To neměl dělat, jako zkušený svůdník by měl vědět, že pravda je to poslední, co chtějí milenky slyšet. Zdrcená Ašara si příliš pozdě uvědomí, že ten, kdo ji možná doopravdy miluje, je od ní daleko.
    Výborná povídka, kterou jsem si bezvadně užil.
  • upraveno 4. října 2014
    A tohle je teda taky moje...
    Děkuju všem, co mi věnovali svůj čas a dočetli až do konce :-) Konec je záměrně jiný, než jaký se asi dal očekávat, ta srdceryvná verze mi prostě přišla trošku fádní :-D

    @Montezuma3 Ani nevíš, jak mě štve, že tu větu jsem nevymyslela já a nevložila ji tam! :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.