Povídka č. 9 (8. kolo) - Ice & Fire

upraveno 2. září 2014 v Povídky
imagePovídka č. 9 (8. kolo) - Ice & Fire

Štěstí Donala Noye Vyz Jmenuji se Vyz, narodil jsem se v Bouřlivém konci před dlouhými pětadevadesáti lety jako syn neurozeného vojáka hradní stráže. A stal jsem se jím také. Jako mladíček jsem sloužil už lordu Steffonovi a pak i jeho synům … celý článek

Read the full story here


Komentáře

  • krásná povídka :-) vedle téhle ta má vypadá jako hromada nesouvislejch blábolů :D
  • upraveno 21. srpna 2014
    Sympaticka dvojka, Donal s kladivem a postojem k zivotu jak Thor a Brax..uhm jako Loki? :D hrozne me potesili baratheonsti kluci, Stannis jako osatka netopyru je roztomily :)) Donaluv osud mi pripomnel citat "lepsi shoret nez vyhasnout." cela povidka se nesla v rozvernem tonu (az na urcite tragicke udalosti) a ten konec vysel v tom kontrastu hrozne smutne.
    Jinak se mi to cele moc libilo, hafo emoci, humoru, akce, postav a vse nenucenou prijemnou formou.
    Jo a jazyk stoji za zminku, neuveritelne bohaty a hravy.
  • Úžasná povídka, výborné postavy a skvělý děj.
    Oba hlavní vypravěči jsou nádherně barvitě vylíčeni. Donal i Forley tvoří výborný protikladný pár. Příběh je tak skvěle napsaný, že mě okamžitě vtáhl a hltal jsem každý řádek. Postavy, které dále vystupují, jsou přímo kouzelně napsané od charismatického Arthura Dayne, nebo úskočného Slynta.
    Závěr povídky bohužel přináší závan smutku, ale i to k životu patří.
    Každopádně nádherný příběh přátelství.
  • Moc hezké :-) Chytře vybraná dvojice, která čtenáře baví, mě teda především smolař Brax a jeho příhody. Líbilo se mi i to proroctví, dodalo to povídce takový lehce mystický nádech...
    A našla jsem tam pro mě doposud neznámé slovo - opěšalý! :-)
  • Povídka má dobré téma, po obsahové stránce je dobrá a také drží "styl" předlohy - po jednotlivých postavách, z jejich pohledu. Zasloužila by si, aby ji viděl editor, který by některé kostrbaté dialogy trochu zlidštil, ale co mi vadí nejvíc, jsou gramatické chyby. Tu a tam čárka za větou, tu a tam Y- I. To je škoda.
  • Moc hezký příběh o mládí Donala a jeho kámoše. Forleyho příběh působí až pohádkově, dokonce i s poučením: rozmařilý hrdina na cestě za dobrodružstvím se po střetu s úhlavním nepřítelem napravuje (a získává "princeznu" k tomu :D). Taky je tu spousta nápaditých prvků: dítě lesa, mladý Robert, lapkové z Králolesa ještě před Králolesem. Zápletky chytré a domyšlené, sympatičtí hrdinové, hezký závěr. A překvapivé zlikvidování nepřítele mimo scénu :D
  • Damocles napsal(a):

    Povídka má dobré téma, po obsahové stránce je dobrá a také drží "styl" předlohy - po jednotlivých postavách, z jejich pohledu. Zasloužila by si, aby ji viděl editor, který by některé kostrbaté dialogy trochu zlidštil, ale co mi vadí nejvíc, jsou gramatické chyby. Tu a tam čárka za větou, tu a tam Y- I. To je škoda.

    Jednohlasně souhlasím, zbytečně to kazí dojem. Bohužel to není jediný případ, mezi těmi povídkami, co jsem četla, je takových víc.

  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Povídka pěkná, atmosféra kolem Roberta a jeho kladiva taky. Co mi trošku nevoní je kousek s dítětem lesa, což mi přijde trošku uhozené. Ale jinak to jako celek působí dobře. Teda až na stylystickou část. Mnohdy chybí čárka, někdy je zase jinde, než by být měla. Kazí to celkový dojem jinak docela dobré povídky. Z povídek, které jsem zatím přečetl, je to takový lepší průměr. Nebýt některých kostrbatých slovosledů a pravopisných, byla by to určitě jedna z nejlepších povídek kola.
  • Lubilo sa :)
    Niektore veci mi prisli trochu nedotiahnute ci menej logicke, ale ked to porovnam s tym rozsahom, tak klobuk dolu.
  • Donal Noye je zajímavá postava, se kterou se Jon potkává na Zdi. Moc toho o něm nevíme (kromě toho, že je to báječný kovář a ukul i Robertovo legendární kladivo), má jen jednu ruku a zahyne hrdinskou smrtí ... Není co řešit - o tomhle chlapíkovi bych si toho rád přečetl víc!
    Ale tahle povídka není jen o něm. Je taky o Forleym Braxovi, jeho souputníku a příteli. A celé to navíc vypráví Vyz, prostý voják hradní stráže, který je oba znal a posléze jednomu z nich i sloužil, na sklonku svého 95 let dlouhého života.
    Dějem se míhají naši staří známí (krutý desátník Slynt, ser Meryn Trant, jenž průpravu na bití Sansy očividně absolvoval již v mládí, vitální Robert Baratheon, morousovitý Stannis...), dojde i na setkání se zástupcem Dětí lesa, který našim hrdinům prozradí důležité proroctví a věnuje tajuplnou surovinu...
    Je to psané zvláštním stylem, takovým místy až archaickým, jestli bych měl vyjádřit svůj první dojem. Je to jiné než všechno ostatní v tomto kole. Čímž nechci říct, že to je špatně. Jen mi chvíli trvalo, než jsem si na něj zvykl.
    Autor má mimořádně vyvinutý smysl pro humor, ale nechrlí vtípky v každém odstavci, spíš ho trousí jaksi mimochodem, nenápadně, že si toho mnohdy ani nemusíte všimnout. I když to na první pohled nevypadá, tahle povídka, i když končí smutně, a i ten název je trochu zavádějící, je úžasně veselá a hravá, a při druhém čtení jsem v ní objevil věci, které jsem zprvu vůbec nezaregistroval.
  • Docela by mě zajímalo, kdo psal tohle... Dle stylu soudím, že autora jsem tady ještě nečetla, ale třeba se mýlím :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.