Theon Greyjoy

upraveno 23. května 2011 v Sumáře kapitol

Zde budu zveřejňovat souhrny kapitol oblíbeného žertéře z rodu Krakatic. 8)

Komentáře

  • upraveno 11. ledna 2008

    THEON - I

    Theon Greyjoy se vrací na rodné Železné ostrovy po deseti letech, které strávil jako svěřenec (a zároveň rukojmí) lorda Eddarda v Zimohradu. Cestou se nechává obšťastňovat kapitánovou dcerou, ale odmítá si ji vzít s sebou jako solnou ženu. Vzpomíná na staré způsoby před příchodem Aegona, kdy železní muži svobodně loupili a plenili a brali si, co chtěli. Theonův otec Balon před deseti lety povstal, aby se učinil králem a staré způsoby obnovil, avšak byl poražen Robertem Baratheonem a Eddardem Starkem.

    Theon opouští loď v Panském přístavišti, kde si všímá shromážděných válečných veslic. Zjišťuje, že lidé jej po tak dlouhé době nepoznávají. Setkává se s Aeronem Mokrovlasem, svým strýcem, a ten ho doprovází na Štít. Od té doby, co ho Theon viděl naposledy, se Aeron naprosto změnil: přežil ztroskotání, ale z přátelského a veselého člověka se stal mrzoutský svatý muž.

    Na Štítu se Theon setkává s Balonem Greyjoyem. Balon zuří, když vidí, že se jeho syn změkčile obléká do sametu a zdobí se zlatými ozdobami, které koupil, místo aby je uloupil. Zpochybňuje také otázku jeho nástupnictví. Theon ukazuje otci dopis od Robba Starka. Balon jej hodí do ohně, s tím, že jemu korunu nikdo dávat nebude, on si ji hodlá vzít sám. Nemá v úmyslu napadnout Lannisport, jak zamýšleli Theon a Robb, raději hodlá plundrovat jiná, pro něj lákavější místa.

  • upraveno 12. ledna 2008

    THEON - II

    Zatímco Theon obdivuje svoji novou loď, dar od otce, osloví ho atraktivní, o několik let starší žena. Představí se jako Esgred, loďařova choť. Theon s ní flirtuje a společně loď nazvou Mořská bestie. Hovoří také o výběru vhodné posádky. Esgred přijímá pozvání na Štít, kam se vydávají na mladíkově koni jménem Usměvavý. Cestou pokračují ve škádlení; Theon se holedbá, že sestra a strýcové nepředstavují pro jeho nástupnictví vážnou hrozbu.

    Na Štítu se odhalí, že takzvaná Esgred je ve skutečnosti Aša, Theonova sestra. Na hostině zabere jeho místo vedle lorda Balona a před muži ho zesměšňuje. Následuje válečná porada, při které se ukáže, že Balon s Theonem ve svých plánech příliš nepočítá. Zatímco Aša dostává za úkol obsadit Pahorek v Hlubokém lese a strýc Victarion má vést hlavní útok na Cailinskou držbu, na Theona zbývá drancování pobřeží s pouhými osmi veslicemi, bez možnosti dobýt slávu. Otec s ním navíc posílá Aerona Mokrovlase a Dagmera Rozseklého, aby na něj dohlíželi. Theon si konečně uvědomuje, že ztratil své výsadní postavení dědice.

  • upraveno 13. ledna 2008

    THEON - III

    Theon Greyjoy se svými muži napadne a pobije neopatrnou družinu Benfreda Tallharta. Pokouší se Benfreda vyslýchat, ten však na otázky neodpovídá a Theona uráží. Aeron jej proto utopí v moři jako oběť Potopenému bohu. Theon má z vítězství špatný pocit, jelikož se před několika lety při návštěvě Torrhenova dvora s Benfredem spřátelil. Železní obírají padlé o jejich věci a šperky. Jeden z nich je opilý a začne se prát. Theon má v úmyslu vyrazit mu šípem roh piva z ruky, avšak nechtěně ho zasáhne do břicha, a je proto nucen ho nechat zabít.

    Není spokojen s tím, že pouze drancuje, zatímco jeho sestra bude dobývat Pahorek, a rozhodne se tudíž vzít věci do vlastních rukou. Dohodne se s Dagmerem Rozseklým, proslulým válečníkem a kapitánem. Strýc Aeron má s šesti veslicemi pokračovat v plundrování. Dagmer oblehne se svými muži malou posádku v Torrhenově dvoře, a když tímto způsobem vylákají sera Rodrika ze Zimohradu, nechráněné sídlo Starků obsadí Theon.

  • upraveno 14. ledna 2008

    THEON - IV

    Theon se v obsazeném Zimohradu probudí uprostřed noci se zvláštním pocitem. Uvědomí si, že neslyší výt zlovlky. Zburcuje své muže a zjistí, že z božího háje zmizeli, a spolu s nimi jsou pryč také Bran, Rickon, Hodor a Oša. U Lovecké brány nalezne mrtvoly strážných. Svolá tedy obyvatele Zimohradu a vyhrožuje jim, aby mu prozradili, kam se uprchlíci vydali, ale nic se nedozví.

    Vydává se tedy po jejich stopách, spolu s několika svými muži a zimohradskými lovci, včetně psů. Jde s ním také Malý Walder, Smraďoch a mistr Luwin, kterého Theon považuje za příliš nebezpečného, než aby jej nechal na hradě. Pátrání vede do Vlčího lesa, je však bezvýsledné. Psi vyčenichají pouze stopy Léta a Chundeláče, kteří se patrně oddělili od ostatních a uplavali potokem. Psům se nedaří nalézt místo, kde vodu opustili.

    Když se setmí, nezbývá Theonovi jiná možnost než návrat do Zimohradu. Děsí se toho, že bude považován za blázna, který si nechal prince tak snadno proklouznout mezi prsty; tím spíše, že očekává brzký příjezd své sestry Aši s posilami. S radou přichází Smraďoch. Tvrdí, že Bran a Rickon se mohli ukrýt ve starém mlýně na Žaludové vodě. Naznačí Theonovi, že tamní mlynářka má také syny a ukáže mu obsah svého pytle: oblečení ze Zimohradu. Theon okamžitě pochopí. Vezme pár svých nejvěrnějších mužů a zbytek pošle zpět do hradu. Mistru Luwinovi řekne, že vůči uprchlým princům nebude milosrdný.

  • upraveno 18. ledna 2008

    THEON - V

    Theona sužují noční můry kvůli chlapcům, které nechal zabít v mlýně. Z jedné z nich ho probudí Smraďoch a oznamuje mu, že právě dorazila Aša. Theon se za ní do síně vydává doprovázen strážemi. Obává se chodit sám, jelikož obyvatelé Zimohradu ho nenávidějí. Došlo dokonce ke třem vraždám, ale ty měl na svědomí Smraďoch, protože bylo třeba zbavit se těch mužů, kteří s nimi byli v mlýně a kteří by mohli prozradit, co přesně se tam stalo. Za vraždy nicméně někdo musel nést zodpovědnost, a tak Theon odsoudil a popravil svého bývalého přítele, zimohradského psovoda Farlena. Tím pochopitelně jen přilil do ohně nenávisti ostatních lidí na hradě.

    Ukazuje se, že Aša přišla pouze s dvaceti muži, přičemž polovinu z nich si bere zpátky s sebou. Říká svému bratrovi, že je hlupák; měl podle ní prince unést na Štít jako rukojmí a hrad zapálit. Nabízí mu, aby jej opustil alespoň teď a odebral se s ní do Pahorku. Dagmer byl již poražen na jihu a k Zimohradu se blíží vojsko sera Rodrika. Theon se ale odmítá vzdát své kořisti, a tak Aša odjíždí sama. Smraďoch nabízí Theonovi, že se s pytlem stříbra vydá do kraje a pokusí se naverbovat muže, které zná, stovku či dvě stovky. Theon na to v zoufalství přistoupí, i když se obává, že ho Smraďoch zradí a zmizí i se stříbrem.

    Další noci má Theon sen o hostině pořádané k uctění krále Roberta, před téměř dvěma lety. Avšak všichni na hostině jsou mrtví, včetně Roberta s vyhřezlými střevy a bezhlavého lorda Eddarda. Kromě známých osob se v sínich nachází také Lyanna s korunou zimních růží, Nedův bratr Brandon a otec Rickard. Nakonec vstoupí také Robb a Šedý vítr, krvácející z mnoha ran. Po probuzení si Theon říká, že toto místo patří Starkům a že měl odjet se svou sestrou. Prohlíží si nabodnuté hlavy chlapců a uvažuje nad tím, jak je snadné přelstít lidi; Brana a Rickona totiž ve skutečnosti nenašel a v mlýně zabil a dekapitoval syny mlynáře.

  • upraveno 20. ledna 2008

    THEON - VI

    Ser Rodrik Cassel přijíždí k Zimohradu s téměř dvěma tisíci seveřanů. Theon umožní svobodně odejít těm svým mužům, kteří nechtějí bojovat. Zůstane mu jich sedmnáct. Pokouší se vyjednávat se serem Rodrikem a vyhrožuje, že pokud vojsko do večera neodtáhne, oběsí jeho dceru Beth, Rodrikova jediného zbývajícího potomka. Je mu ale jasné, že ser Rodrik je příliš čestný, než aby na takové podmínky přistoupil.

    Zimohradský mistr Luwin navrhuje Theonovi, aby se vzdal a požádal o možnost vstoupit do Noční hlídky. Zatímco to Theon zvažuje, dojde před branami hradu k bitvě. Nepřipravené Casselovo vojsko je pobito ozbrojenci z Hrůzova, kteří se zprvu tvářili jako spojenci. Vede je člověk, jejž zná Theon pod jménem Smraďoch. Ve skutečnosti se jedná o Ramsaye Sněha, Boltonova bastarda. Po tomto odhalení Ramsay Theona omráčí a jeho muži vniknou otevřenou branou dovnitř. Zimohrad je vypálen, železní pobiti. Theon Greyjoy a oba svěřenci z rodu Freyů jsou odvlečeni.

  • upraveno 20. ledna 2008

    Toto je prozatím vše. Každého dne se něco končí, něco překrásného se končí. Setři slzy a usměj se uplakanýma očima, každého dne se něco počíná, něco překrásného se počíná. Další Theonovy osudy budou vyjeveny až v Tanci s draky. 8)

  • upraveno 21. ledna 2008

    Musím říct, že ačkoliv mi byl Theon vrcholně nesympatický, jeho kapitoly jsem četl s velkým potěšením. Není to další důkaz Martinova umění?

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.