Sansa Stark

upraveno 23. května 2011 v Sumáře kapitol

A zde je převyprávěnka s mými veskrze zaujatými komentáři. Buďte shovívaví. :wink:

«13456717

Komentáře

  • upraveno 25. června 2007

    SANSA – I

    Při snídani oznámí Sanse septa Mordane, že je i se svou sestrou Aryou pozvána ke královně. Sansa se velmi těší, také proto, že tam bude její snoubenec, princ Joffrey.

    Vydává se i se svým zlovlkem Lady hledat Aryu, aby jí oznámila tuto radostnou novinu.

    Ta na břehu řeky Trojzubce čistí srst své Nymerii, a zprávu přijme dost skepticky. Sansa ji nechápe a bojí se, že celou návštěvu jenom pokazí.

    Vyjasňuje se rozdíl mezi oběma sestrami. Mladší Arya je neposedná, zvídavá, nedělá jí potíže porušovat nařízení, při putování Šíjí zkoumala okolí s Mycahem, synem řezníka, povídala si s prostými lidmi a cesta jí připadala zábavná, zatímco Sansa se jen nudila a proklínala nepohodlí. Sansa, snad proto, že je o dva roky starší, se snaží chovat „dospěle“, ale je jen povrchní. Chce, aby vše bylo hezké a příjemné jako v písních. Ale zatím neví, že život není píseň.

    Nepodaří se jí Aryu přemluvit, že by měla vyhovět královninu pozvání a zklamaná se vrací zpět. Cestou kolem tábora uvidí rytíře, kteří přijeli z Králova přístaviště, aby králi s královnou dělali čestnou stráž. Jsou to Barristan Selmy, Renly Baratheon a Ilyn Payne.

    Je úžasné, jak G.R.R.Martin dokáže jednou větou přesně odhalit jejich charaktery: Ser Barristan – galantní a dvorný za všech okolností: on jediný se Sanse představí. Renly – trochu lehkomyslný a namyšlený , jinak však vcelku příjemný a zábavný společník. Payne – němý a hrůzu nahánějící.

    Sansa se při pohledu na odpudivého královského kata poleká a vrazí do Sandora Cleganeho, z jehož popáleného obličeje má ještě větší hrůzu. Když rytíři spatří zlovlčici Lady, která Sansu všude doprovází, chopí se mečů a Sansa se rozpláče.

    Cersei pobídne Joffreye, aby ji uklidnil a věnoval se jí. Sansa, ačkoli nerozumí jeho vtipům, je jím okouzlena. Velký dojem na ni učiní i jeho meč, kterým se jí chlubí.

    Projíždějí se na koních a posléze narazí na Aryu, která si s Mycahem hraje na vojáky. Joffrey se před Sansou vytáhuje, chce Mycaha potupit a zraní ho. Arya ho praští holí a Joffrey se rozzuří a ohrožuje ji svým opravdovým mečem. Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby nezasáhla Nymeria, nevrhla se na prince a neodzbrojila ho.

    V té chvíli se Joff projeví jako slaboch a škemrá o milost. Arya jen odhodí jeho nablýskaný meč do řeky a uteče. Sansa chce svému poraněnému nastávajícímu pomoci a utěšit ho, ale ten ji odežene.

    Nenávidí ji za to, že byla svědkem jeho ponížení a nikdy jí to neodpustí.

  • upraveno 30. června 2007

    SANSA – II

    Sansa se spolu s přítelkyní Jeyne a v doprovodu septy Mordane vydává na pobočníkův turnaj.

    Sledujeme jeho průběh jejíma užaslýma očima. Je nadšená, všude nablýskaná nádhera, hrdinští rytíři, zdá se jí, že se ocitla v písni.

    Turnaj je prestižní záležitost: účastní se ho výkvět všeho rytířstva Západozemí – všech sedm členů Královské gardy, ser Jaime Lannister, ser Gregor Clegane, ser Yohn Royce se svým očarovaným brněním, hrdina od Trojzubce lord Jason Mallister, šílený holohlavý kněz Thoros z Myru, lord Berik Dondarrion, je zde i Gregorův mladší bratr Sandor, králův bratr Renly a mnoho dalších, včetně zástupců Zimohradu.

    Klání dřevci na koních trvá celý den a do semifinále se nakonec dostanou: „Ohař“ Sandor Clegane, jeho brutální bratr Gregor „Hora“ (který jednoho svého protivníka dokonce zabije), suverénní Jaime „Králokat“ Lannister a „Rytíř květin“ Loras Tyrell, teprve šestnáctiletý, nejmladší ze všech účastníků, který má ve zvyku po vítězném souboji darovat vyvolené dívce růži. Věnuje ji i Sanse a ta je jeho půvabem uchvácena.

    Sansa se zde také poprvé setkává s Petyrem Baelišem, kterému neujde podoba s její matkou, již kdysi miloval.

    Když se setmí, je vyvrcholení turnaje odloženo na další den a pokračuje se hostinou. Na ní je Sansa usazena po bok prince Joffreyho, který s ní po incidentu s Aryou nepromluvil ani slovo. Toho večera má naštěstí galantní náladu.

    Sansa vinu za smrt své milované Lady dává královně Cersei a své sestře Arye a jemu už v duchu odpustila.

    Vše probíhá dobře do chvíle, kdy se opilý král Robert pohádá přede všemi s Cersei, která nechce, aby se zúčastnil zítřejší pranice.

    Je pozdě a septa Mordane, zmožena délkou oslavy, usne. Joffrey tedy nabídne Sanse doprovod do hradu, ale schválně s ní pošle podnapilého Sandora Cleganeho. Sansa se ho děsí, ale nezbývá jí, než ho následovat.

    Snaží se s ním mile konverzovat, ale on jí namísto toho se syrovou upřímností vypráví o svém nenáviděném – a obávaném - bratru Gregorovi. Pak jí přinutí, aby si pořádně zblízka prohlédla jeho popálený obličej. Sansa to nevydrží a rozpláče se. Sandor jí v návalu hořkosti prozradí, kdo mu v dětství znetvořil tvář: byl to Gregor. Sansin strach se změní v lítost.

    O tu ale Ohař nestojí. Zbytek cesty probíhá mlčky. Ohař si uvědomí, že jí toho o sobě pověděl až příliš a pod pohrůžkou smrti si vynutí její slib, že o tom nikomu neřekne.

    G.R.R.Martin s téměř sadistickou důsledností v každé kapitole způsobuje Sansinu vidění světa kruté rány. Z krásného dívčího snu se tak stává noční můra.

  • upraveno 1. července 2007

    SANSA – III

    Sansa večeří se svou přítelkyní Jeyne a vzpomíná na události uplynulého dne.

    Je rozhořčena, že její otec nepověřil vykonáním spravedlnosti na Gregoru Cleganem (který drancuje s tichým souhlasem lorda Tywina) sera Lorase. Sama by to tak udělala. Probírají spolu další „dívčí záležitosti“: sličného Berika Dondarriona, chrabrého Joffreyho a nesnesitelnou Aryu. Sansa Jeyne líčí audienci muže ze Zdi Yorena, který žádal Eddarda coby králova pobočníka o muže, kteří by se přidali k Noční hlídce. Poté se vydávají hledat další citronové zákusky. (Sansa, ne Yoren :wink: )

    Příštího rána se Sansa dívá na odjezd trestné výpravy lorda Berika, aby se pak u snídaně pohádala s Aryou, když ta tvrdí, že Jaime s Ohařem jsou stejní jako Gregor. Sansa jí připomene, že brzy bude královnou, načež po ní Arya hodí pomeranč a zničí jí šaty.

    Sansa zuří. Utěšuje se pomyšlením na časy, až se stane královnou.

    Později si je k sobě zavolá lord Eddard. Sansa si myslí, že je to kvůli jejich ranní rozepři, ale je to kvůli tomu, že je chce obě dvě poslat tajně zpátky na sever do Zimohradu z obavy o jejich bezpečí.

    Sansa je v šoku – chce zůstat v Králově přístavišti, je zde vše, o čem kdy snila. Arya je také zaskočena a nikam nechce – z důvodu šermířských lekcí Syria Forela.

    Sansa přesvědčuje svého otce, že Joffreyho hluboce miluje, a že s ním chce mít kopu dětí. Eddard je upřímně zděšen :roll: touto vyhlídkou a snaží se jí vysvětlit, že ji najde nějakou lepší partii.

    Sansa opět skončí v slzách, zdá se jí, že to je konec světa a na protest se zavře ve svém pokoji.

  • upraveno 6. července 2007

    SANSA - IV

    Sansa nechápe, co se to děje, a proč se to děje právě jí.

    Je spolu s Jeyne zavřená ve věži Maegorovy pevnosti a obě vystrašené naslouchají zvukům boje za jejími zdmi.

    Třetího dne je Sansa předvedena před královnu Cersei. Jsou tam i tři rádcové: Petyr Baeliš, velmistr Pycelle a lord Varys, všichni ve smuteční černi.

    Když se Cersei dozví, že byla uvězněna spolu s majordomovou dcerou Jeyne, vydá pokyny, aby o ni bylo „postaráno“. Pak Sanse oznámí, že její otec je zrádce, a že po Robertově smrti chtěl, aby na trůn usedl jeho bratr Stannis a ne Joffrey. A také to, že ona, Sansa, je dcerou zrádce.

    Cersei s vyděšenou a zmatenou jedenáctiletou dívkou zkušeně manipuluje: naoko se k ní chová vlídně, ale chce ji použít jen jako rukojmí a páku k tomu, aby se Zimohrad podřídil jejím záměrům. Hraje hru o trůny, hraje o všechno.

    Vyjasňuje se také, že to byla Sansa, která celý ten kolotoč nelítostných událostí spustila: běžela totiž za královnou a prozradila jí, že se je otec snaží tajně poslat zpátky na sever, čímž dala Cersei výhodu prvního tahu.

    Sansa se je snaží přesvědčit, že Joffreyho miluje. Cersei po ní požaduje důkaz, že není stejná jako její otec, lord Eddard a nadiktuje jí dopisy pro její matku lady Catelyn, pro jejího bratra Robba na Zimohrad, pro její tetu Lysu Arryn na Orlí hnízdo a pro jejího dědečka lorda Hostera Tullyho v Řekotočí. Všichni mají odpřísáhnout věrnost králi Joffreymu.

    Když je Sansa odvedena zpátky do věže, Jeyne je pryč.

  • upraveno 6. července 2007

    SANSA – V

    Sansa se účastní prvního zasedání novopečeného krále Joffreyho. Připadá si osamělá a přehlížená.

    Velmistr Pycelle čte dlouhý seznam těch, kteří mají odpřísáhnout věrnost novému králi – jsou to v podstatě všichni kromě Lannisterů.

    Je oznámeno, že novým pobočníkem a velitelem vojsk se místo Eddarda stává Tywin Lannister a místo Stannise Baratheona v malé královské radě zaujme Cersei. Velitel městské hlídky Janos Slynt (kterého koupil Petyr Baeliš) je povýšen do šlechtického stavu a stává se rovněž královým rádcem.

    Poté Cersei propustí velitele královské gardy Barristana Selmyho jako trest za to, že dopustil Robertovu smrt a na jeho místo dosadí svého bratra Jaimeho. Rozhořčený a ponížený ser Barristan opouští sál a princův osobní strážce Sandor Clegane přijme uvolněné místo.

    Sansa sebere všechnu odvahu a žádá o milost pro svého otce. Joffrey jí dá slib, že když se Eddard veřejně přizná ke svému zrádcovství a uzná ho právoplatným králem, bude k němu milosrdný.

  • upraveno 6. července 2007

    A dokonce bez mých slaboduchých komentářů kurzívou! Dokázal jsem to! Jsem 8) .

  • upraveno 6. července 2007

    Jak už jsem psal u Jona, dobré to je, lepšíš se! ;) Nicméně

    Quote:
    Vyjasňuje se také, že to byla Sansa, která celý ten kolotoč nelítostných událostí spustila: běžela totiž za královnou a prozradila jí, že se je otec snaží tajně poslat zpátky na sever, čímž dala Cersei výhodu prvního tahu.

    tenhle komentář je velmi výživný, ten musís zůstat za každou cenu. ;))

  • upraveno 6. července 2007

    To abych nebyl podezírán z toho, že někomu romanticky naddržuju... :wink:

  • upraveno 6. července 2007

    Už se těším na ten komentář po popravě. "Sansa si s hrůzou uvědomuje, že zavraždila svého otce pro citronový zákusek." ;))

  • upraveno 6. července 2007

    SANSA – VI

    Sansa se nemůže zbavit strašných vzpomínek na popravu svého otce. Leží už několikátý den v posteli, nic nedělá, s nikým nekomunikuje a pomýšlí na sebevraždu.

    S hrůzou si uvědomuje, že svého otce prodala za citronový zákusek. :wink:

    Navštíví jí její snoubenec Joffrey a chce, aby se upravila a přišla na jeho audienci.

    Sansa ho konečně prohlédla, vyčte mu, že ji oklamal a řekne, že ho nenávidí. Princ poručí Merrynu Trantovi, jednomu z rytířů královské gardy, kteří ho doprovázejí, aby ji uhodil. Překvapivě jediný, kdo se k ní chová aspoň trochu soucitně a lidsky, je Sandor Clegane, který jí na odchodu vysvětlí, co se od ní očekává.

    Sansa tedy poslechne a je svědkem Joffreyho kralování.

    Tomu se jeho nové pravomoce zjevně zamlouvají. Jeho rozhodnutí jsou nezralá, zbrklá a krutá. Je to sadistický zbabělý spratek.

    Sansa si uvědomuje, že nenávidí většinu lidí, kteří ji obklopují.

    Po audienci chce co nejrychleji zpět do svých komnat, ale Joffrey si na ni počká. Dál jí uráží a vezme ji na hradby, aby se podívala na useknuté hlavy zrádců. Je to hrůzná podívaná. Vedle hlavy svého otce Sansa poznává i to, co zůstalo ze septy Mordane.

    Joffreyho zajímá, co mu dá k narozeninám a sdělí jí, že on by ji rád věnoval hlavu jejího bratra Robba, jenž porazil v bitvě Jaimeho. Na jeho příkaz ji Merryn Trant opět zbije, až jí teče krev. Opět je to Ohař, kdo jí podá kapesník.

    G.R.R.Martin je nelítostný. Po všem, co musí Sansa protrpět, je mi až fyzicky nevolno.

    V podobě Joffreyho vytvořil jednu z nejodpornějších literárních postav, se kterými jsem kdy měl tu čest.

  • upraveno 6. července 2007

    GREAT! ;)

  • upraveno 8. července 2007

    ŽIVOTOPIS

    Sansa Stark je straší dcera lorda Eddarda Starka a Catelyn Tully. Na začátku AGOT je jí jedenáct let.

    Vzhled: Přestože ještě dítě, už teď je výjimečně krásná, po své matce zdědila vysoké lícní kosti a husté zlatohnědé kaštanové vlasy Tullyů. Je předurčena k tomu, aby lámala mužská srdce, svým půvabem zasáhne jak cynického Sandora Cleganeho, tak i kultivovaného Petyra Baeliše.(A také Léta, zlovlka s těžkou hlavou.)

    Povaha: Ráda si čte a zpívá písně o rytířích a hrdinských skutcích, vyšívá, tančí a skládá básně. Ukázková mladá dáma s vybranými způsoby. Je mírná a citlivá, z míry jí vyvádí snad jen její divočejší mladší sestra Arya. Má k smrti ráda citronové zákusky.

    Pravda: Je naivní, vše si idealizuje a neumí a nechce pochopit, že lidé se chovají jinak než v romantických písních. V průběhu událostí, jimiž je vláčena, mění svůj dětský pohled na svět.

    Vlčí princezna

    Na začátku knihy dostane každé Starkovo dítě jednoho zlovlka – Sansa svého pojmenuje Lady, přesně podle svého ideálu.

    Eddard vezme své dcery s sebou na jih do Králova přístaviště a přijímá královu nabídku na zasnoubení Sansy s Joffreyem.

    Poté, co Aryin zlovlk Nymeria poraní Joffreyho, vydá Cersei příkaz, že musí být utracen, protože ale utekl, je místo něj zabita Lady. Po této nešťastné události si Sansa svou sestru zoškliví, ačkoliv to byla Joffreyho vina, který celou šarvátku vyprovokoval.

    Královna citronového zákusku

    Je tak uchvácena myšlenkou na svou svatbu, že nevidí - nebo nechce vidět – jaký je Joffrey ve skutečnosti.

    Když jí Eddard oznámí, že je posílá zpátky na Zimohrad, prozradí to královně Cersei, čímž zpečetí osud svého otce i svůj vlastní. Cersei ji uvězní v Magorově pevnosti, zatímco probíhá zúčtování s ostatními Starky. Pak ji přinutí proti její vůli sepsat dopisy, ve kterých se její příbuzní mají také podrobit.

    Sansa stále věří, že její princ Joffrey je takový, jakého si jej vysnila, do chvíle, kdy vydá rozkaz, aby jejího otce Eddarda popravili, ačkoliv jí předtím slíbil, že ušetří jeho život a pošle ho k Noční hlídce.

    Ptáček

    Začne Joffreyem pohrdat a nenávidět ho, za což si zaslouží být fyzicky trestána a týrána. Nyní, obklopena nepřáteli, její role spočívá v tom říkat a dělat, co je po ní vyžadováno, a v duchu si myslet své.

  • upraveno 8. července 2007

    Pekné, musím uznať! Aj výzor životopisu! Niečo z nás bude 8)

  • upraveno 23. září 2007

    SANSA – I

    Na počest Joffreyových třináctých narozenin je pořádán turnaj. Sansa se na něj vydává v doprovodu jednoho z rytířů královské gardy, sera Aryse Oakhearta a hlavou se jí honí pochmurné myšlenky. Má na sobě šaty s dlouhými rukávy, aby nebyly vidět modřiny – to, jestli se jejich sbírka rozšíří, zcela závisí na Joffově momentální náladě.

    Její jedinou (a notně chabou) zbraní je přetvářka, její zbrojí předstíraná zdvořilost. Bez nadšení sleduje chabá klání nezajímavých lordů. Nudí se i mladý král Joffrey. Když se na kolbiště vpotácí opilý ser Dontos, nařídí, aby ho utopili v sudu vína. Sansa se ho (zděšena vlastní smělostí) zastane, a zachrání mu život tím, že navrhne, aby dělal Joffreyovi šaška.

    Vrcholem prachbídného turnaje je Tommenův souboj se slaměným rytířem. Vtom se otevře brána a dovnitř Rudé bašty vjede v doprovodu divokých, špinavých a odpudivých jezdců podobně zarostlý Tyrion Lannister. Zatímco Tommen s Myrcellou neskrývají svou radost, Joffrey je z příjezdu svého domněle mrtvého strýce pouze vyvedený z míry. Tyrionovi stačí jeden pohled, aby rozpoznal Sansino utrpení a úděl. Sansu jeho laskavost překvapí, ale život už ji naučil, že žádnému Lannisterovi se nedá důvěřovat.

  • upraveno 23. září 2007

    SANSA – II

    Sansa má plnou hlavu vzkazu, který našla pod polštářem: „Jestli se chceš dostat domů, přijď dnes večer do božího háje.“ Je rozrušená, bezradná a mírně paranoidní. Neví, zda je to past, či nějaký krutý žert, jedno však ví jistě: pro to, aby unikla z lannisterské zlaté klece, udělá cokoli.

    Vydá se pod pláštěm noci na smluvené místo. Namísto neohroženého rytíře na bílém koni tam na ni však čeká lehce ovíněný ser Dontos, nyní králův šašek. Sanse se nechce věřit, že by jí mohl pomoci právě on. Dontos jí vyjádří svůj vděk za to, co pro něj udělala, a přísahá, že ji vysvobodí, ale nebude to hned, chce to čas a přípravy.

    Rozradostnělá a nadějí omámená Sansa se cestou zpátky srazí (doslova) s klasicky opilým Sandorem Cleganem. Chce po ní, ať mu zazpívá nějakou sladkou píseň. Znovu jí vypráví o sobě věci, které pravděpodobně ještě nikomu neřekl. Zatímco Joffrey v něm probouzí psa, Sansa v něm probouzí člověka.

  • upraveno 5. listopadu 2007

    SANSA - III

    Joffrey je vzteky bez sebe, když se dozví o další prohrané bitvě. Nechá si předvést Sansu a veřejně, před zraky všech, ji na nádvoří nechá surově zbít, čímž jí umožní zbavit se zbytků iluzí, jež chová o rytířství.

    Nedůstojnému divadlu učiní ráznou přítrž teprve Tyrion. Ten si mladého krále "podá", až mu hoří uši a odvede nebohou Sansu do svých komnat, pod svou ochranu. Tam jí řekne, že má v plánu zrušit její zasnoubení s Joffreyem. Nabídne jí rovněž své vlastní muže jako osobní stráž.

    Sansa má ale strach, že by to znamenalo konec jejím konspirativním schůzkám v božím háji, a proto odmítá.

  • upraveno 7. listopadu 2007

    SANSA – IV

    Sansa se stále schází s věčně přiopilým Dontosem (kterýžto kariérní postup ze sera na šaška snáší lépe, než by se čekalo) v božím háji. Je nervózní, chtěla by utéct pryč z města dřív, než vypukne bitva se Stannisem, jehož vojsko už táboří za Černovodým proudem. Dostane se jí jen vinných výparů a výkladu o koních žeroucích popel, Pavoucích, malé Jonquil a o trpělivosti.

    Poté se potká s Ohařem a chce mu poděkovat za to, že ji zachránil před zdivočelou lůzou, načež se jí dostane čepele meče na krk a výkladu o statečnosti, zabíjení, rytířích všeobecně, o ohni, o bozích a přetvářce.

    V noci dostane Sansa měsíční krvácení. Začne panikařit, řeže prostěradla a pálí matrace, aby vše zamaskovala. Má hrůzu z toho, že teď, když se s ní stala žena, bude muset spát s Joffreyem. Cersei se to pochopitelně dozví a Sanse se dostane výkladu o ženském údělu, rození dětí, nelásce, bastardech, o pokoře a potřebě být milován.

  • upraveno 9. listopadu 2007

    SANSA - V

    Joffrey se chystá do boje a Sansa ho bez špetky jakékoli vroucnosti vyprovází. Pak jde do septa, které je zaplněno stovkami prostých lidí. Zpívá spolu s ostatními a modlí se o milosrdenství pro všechny, kteří jí jsou blízcí. Poté se vrací zpět do bezpečí Maegorovy pevnosti. V tanečním sále jsou shromážděny urozené dámy, starci a děti. Hraje zde hudba, všichni jsou odhodláni zapomenout na válku a nechat ji venku.

    Sansa si povšimne, že je zde přítomen ser Ilyn Payne, i s obouručním mečem jejího otce, Ledem. Zeptá se na to Cersei. Královna ji poučí, že je tu proto, aby je ochránil v případě, že bude bitva ztracena, a aby ztrestal zrádce.

  • upraveno 10. listopadu 2007

    SANSA - VI

    Mezitím co uděluje Sanse cenné rady do života, přicházejí Cersei pravidelně informovat bratři Osney a Osfryd Černokotlí o průběhu bitvy. Ta se nevyvíjí dobře. Královna sdělí Sanse pravý důvod přítomnosti sera Ilyna Payneho: Je tady kvůli nim, aby nepadly Stannisovi do rukou živé.

  • upraveno 11. listopadu 2007

    SANSA - VII

    Bitva je ztracena. Tyrion je podle zpráv mrtev, Ohař zmizel. Zhrozená Cersei nařizuje, aby k ní přivedli Joffreye a kamsi odběhne. Sansa se snaží zabránit propukající panice. Nakonec se na radu Dontose zavře ve své komnatě. Neví, zda-li si ser Ilyn přijde pro její hlavu.

    Ve tmě na ni čeká Sandor Clegane. Je opilý. Utekl z bitvy ze strachu před ohněm a přišel si pro svoji píseň. A vystrašená Sansa zpívá, zpívá o svůj život, s dýkou na svém hrdle. V Cleganem se cosi zlomí, pochopí, že nikdy nebude jeho a zželí se jí. Odejde a nechá ji na pokoji - možná jedinou bytost, na které mu v Králově přístavišti - a v celém životě - doopravdy záleželo.

    Za úsvitu se rozezní zvony a dovnitř vtrhne Dontos, opilý a šťastný. Město je zachráněno. Lord Tywin se spojil s Vysokou zahradou a vpadl nic netušícímu Stannisovi do týlu.

  • upraveno 11. listopadu 2007

    SANSA - VIII

    Lannisterové slaví vítězství. Lord Tywin přebírá úřad pobočníka a formálně se stává vládcem říše. Ser Loras, který se vyznamenal v bitvě, vstoupí do Královské gardy, jeho otec Mace Tyrell se stává členem královské rady, a jeho sestra Margaery, která byla předtím přislíbena Renlymu, si má vzít nyní Joffreye. Sansa je štěstím bez sebe. Je volná!

    Ceremonie pokračuje. Lord Petyr Baeliš se stává pánem Harrenova a je pasováno několik set nových rytířů. Když jsou však předvedeni zajatci, jeden ze Stannisových mužů Joffreye prokleje a dřív, než ho stačí umlčet navždy, ho ještě stihne nazvat nemanželským dítětem, plodem krvesmilstva a jeho matku Cersei poběhlicí.

    V božím háji se posléze Sansa od Dontose dozví, že její útěk je naplánován na den Joffovy svatby. Vtiskne jí do ruky síťku do vlasů se vsazenými malými drahokamy se slovy, že to je pomsta za jejího otce.

  • upraveno 24. února 2008

    SANSA - I

    Sansa dostane pozvání ke společné večeři od své nástupkyně Margaery Tyrell. Nechce se jí tam, ale nakonec přijímá. Smluvený večer k ní přijde Loras Tyrell, aby ji doprovodil. Sansa je jím okouzlena, ke svému údivu a zklamání však zjistí, že si na ni nevzpomíná, ba co víc, že je mu zcela lhostejná.

    Setkává se s přátelskou Margaery, která ji uvede na místo u stolu vedle své babičky Olenny Tyrell. Sanse připadá roztomilá a křehká a vůbec nechápe, proč jí říkají Královna trnů. Brzy však zjistí, že lady Olenna říká, co si myslí a nebere si žádné servítky. Chce po Sanse, aby jí řekla, jaký je Joffrey doopravdy.

    Zatímco šašek zpívá rozvernou píseň a strhává na sebe všechnu pozornost, podaří se jim to ze Sansy vypáčit. Poté jí nabídnou sňatek a pobyt ve Vysoké zahradě. Sanse poskočí srdce radostí, napadne ji, že to má být Loras, leč vzápětí je vyvedeny z omylu - má se vdát za jeho zmrzačeného staršího bratra Willase, dědice Vysoké zahrady, kterého nikdy předtím neviděla.

    Tyrellové hrají svoji vlastní hru o trůny, do které se dědička Zimohradu náramně hodí.

  • upraveno 24. února 2008

    SANSA - II

    Sansa zažívá lepší časy. Královská švadlena jí šije nové šaty, protože ze svých bývalých už pomalu vyrostla. Společnost jí dělají Margaeřiny dvorní dámy a Sansa si poprvé překvapeně uvědomuje, že jsou to jen holky s hlavou plnou romantických představ, jakou dříve byla i ona sama, a kterou musela ke své lítosti přestat být.

    Také nastávající královna Margaery ji zahrnuje svou přízní a vezme ji dokonce na lov. Sansa ji opět varuje před Joffreyovou přetvářkou a krutostí, ale půvabná Margaery ji odbyde poznámkou, že její bratr Loras ji ochrání.

    Když se na jejich obvyklé schůzce ser Dontos dozví, že má odcestovat do Vysoké zahrady, přemlouvá ji, aby to nedělala, a znovu jí připomíná, že si má na Joffreyovu svatbu vzít síťku do vlasů, kterou jí dal.

    Ale Sansa už se vidí ve Vysoké zahradě po boku svého manžela Willase, daleko ode všech Lannisterů, lží a úzkostí.

  • upraveno 2. března 2008

    SANSA - III

    Když jsou nové šaty pro Sansu hotové, dostane se jí zvláštní péče, které je přítomna dokonce královna Cersei. Sansa nic netuší do okamžiku, kdy jí podá panenský plášť nevěsty s vyšitým zlovlkem Starků.

    Cersei jí oznámí, že dnes se má provdat za Tyriona.

    O Sansu se pokouší mdloby. Jako ve zlém snu se setkává se svým nastávajícím. Tyrion se jí omlouvá a uklidňuje ji, přesto má Sansa co dělat, aby se nerozplakala. Takhle si svou svatbu rozhodně nepředstavovala.

    Děsí se rozverného obřadu uvádění do manželského lože, který má přijít po svatební hostině. Tyrion to však - k její velké úlevě - nepřipustí.

    Odvede si ji k sobě do pokoje. Jejich svatební noc však probíhá netradičně. Trpaslík se jí ani nedotkne.

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2011
    Bouře mečů - Sansa IV. (s. 242)
    Sansa sní krásný sen o Lady a Zimohradu. Když se probudí, Tyrion je jako obvykle pryč. Ani služebné, jednou z nichž je Šae, o něm neví. Otevře okna a překvapí ji, jak se přiblížila zima. Po ranní toaletě se objeví pomuchlaný Tyrion s Podrickem. Má v úmyslu se opít, než se dostaví na Joffovu zásnubní hostinu. Sansa ho přesvědčí, aby se hodil trochu do gala. Přitom přemýšlí o Podrickovi, kterého se nejdřív bála, než pochopila, že on se jí bojí jako ona Ilyna Paynea. Je to tak plachý chlapec, pomyslí si. Zeptá se ho na jeho rodové barvy, ale Podrick se při odpovědi tak červená, že ho musí zachránit Tyrion.
    Sansa je v pokušení se z hostiny vymluvit, ale nakonec si dodá odvahy. Joff si nejdřív hraje na vznešeného krále, ale když po hostině dostává dary, snaha z něj vyprchá. Od Tyriona a Sansy dostane knihu - historii vlády čtyř králů, což ho urazí, načež on urazí Sansu i Tyriona. Když pak od Tywina dostane meč z valyrijské oceli (ano, z Ledu), pojmenuje jej Vdovin nářek, a hned jej vyzkouší na knize, kterou rozseká na kusy. Po Tyrionovi a Sanse chce "pořádný" dar. Tyrion se ho zeptá, jestli by náhodou nechtěl "dýku z valyrijské oceli s jílcem z dračí kosti." Joffrey je příliš hloupý, než aby mu narážka došla a přeje si jílec ze zlata.
    Tyrion vezme Sansu a opustí sál. Venku se k nim připojí Oberyn s Ellaryí. Oberyn lituje zničení knihy, jíž byly jen čtyři kopie a s Tyrionem se baví o osudu targaryenských králů. Tyrion se nechá slyšet, že se nediví, že král Viserys nechal otrávit vlastního synovce Baleora Požehnaného. Cestou v nosítkách tyrion k Sanse prohodí, že Joffrey by si dýku zasloužil. Pak se jí ptá, jestli byly nějaké neshody mezi Joffreym a Branem a naráží na to, že i když byl Catelyn obviněn z pokusu o vraždu Brana, nemá s tím nic společného, ale Sansa je k lannisterovi nedůvěřivá a odpovídá jen ve zdvořilých frázích. Vypadá jako hladové dítě, ale já nemám jídlo, které bych mu nabídla.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. května 2011
    Bouře mečů - Sansa V. (s. 275)
    Joffrey je mrtvý. Mrtvý. Zatímco si drásal rukama hrdlo, Sansa, nepozorovaně vyklouzla ze sálu. Je plná emocí, ale navenek klidná. Zamíří do Božího háje, kde má připravený oděv na převlečení. Když si sundá síťku z hlavy, všimne si, že jeden ametyst chybí. Ihned si vybaví, co jí o síťce řekl ser Dontos. Ten se objeví v zápětí, opilý jako obvykle. Sansa na něj udeří, jak to se síťkou bylo. Řekne jí, že v nich bylo kouzlo, ale že musejí pospíchat. Tyrion je už zatčen. Dontos opět Sanse vyjadřuje vděčnost, že mu zachránila život, a on teď zachraňuje její.
    Z hradu prchají brankou, která vede na útes nad řekou. Sansa musí přemáhat strach, když sešplhávají po stupních vytesaných do kamene. Dole u břehu čeká člun. Řídí jej muž, kterého Dontos osloví jako Oswella. Sanse přijde podivuhodně povědomý. Až k ránu se jejich člun přiblíží ke galéře v zátoce. Když vystoupí na její palubu, Sansa na palubě najde Petyra Baelyše. Ale vždyť on je přece v Údolí. Dontos ze člunu zavolá, že žádá svou odměnu 10 000 zalých. V odpověď jej zasáhnou tři střely z kuše. Vy jste ho zabili, vydechne Sansa a vyzvrací se přes zábradlí. Malíček jí bez okolků vysvětlí, že Dontos ji prodal za peníze a prodal by ji znovu.
    Když sansa řekne, že z vraždy Joffreyho je obviněn Tyrion, Malíček jen suše poznamená, že vdovství jí bude slušet. Sansa neví, jestli z toho má radost. V zápětí pochopí, že vraždu Joffreyho zorganizoval on. Když chce vysvětlení, Malíček í řekne, že až začne hrát hru o trůny, tím nejlepším způsobem, jak mást nepřátele, je činit tahy, které zdánlivě nemají smysl. A protože Cat pro něj hodně znamenala, pomáhá teď její dceři. Jsi v bezpečí se mnou, a pluješ domů.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 26. května 2011
    Bouře mečů - Sansa VI. (s. 370)
    Domů není na sever, ale na nehostinné pobřeží Prstů, do kamenné věže, odkud pochází Malíček. Hned popřistání se Sansa dozví, že Petyr si bude brát Lysu. Poté, co se Sansa trochu seznámí s místními vesničany, odvede ji Malíček do věže. Tam jí vysvětlí svůj plán vydávat ji za svou nemanželskou dceru Alayne Kámen. Sansa podotkne, že to bude jako hrát hru.
    Malíček začíná se zasvěcováním do her. První lekce: lidé jsou hráči a figurky (neopomene upozornit, že čestný lord Eddard byl statečný, ale beznadějný hráč). sansa se neopomene zeptat, jestli je i ona figurka, tak ovšem podle Malíčka začínají všichni hráči, a někteří jako Cersei jimi i zůstanou, protože nevědí, co chtějí. Když víš, co člověk chce, můžeš jím i pohybovat. Malíček také Sanse vysvětlí, proč jí připadá Oswell povědomý - je to otec bratří Černokotlých. Tyrion je sice uplácel, ale ve skutečnosti Černokotlí pracovali pro Petyra.
    Petyr pokračuje: připomene Sanse, že jí někdo na Joffreyho svatbě urovnával síťku ve vlasech - lady Olenna. Petyr s Tyrelly svedl hru. Při námluvách Margaery Joffreyho chválil, zatímco nechal mezi služebnictvem rozšiřovat zvěsti o jeho povaze. Také Tyrellům nasadil do hlavy myšlenku dát Lorase k bílým. Margaery ovdoví, ale brzy se provdá za Tommena, plán Tyrellů, ale z Malíčkovy hlavy.
    Uplyne několik dní, než se objeví Lysa s malým dvorem a naším známým Marillionem. Ze Sansy/Alayne má pramalou radost, ale tolik touží po tom vzít si Petyra, že se zajímá hlavně o okamžitou svatbu. Ta proběhne skromně, zato svatební noc je hlasitá. Sansa zatím vzpomíná na vlastní svatební noc s Tyrionem, na Sandora, kterého jí připomene starý pes, s nímž se tu spřátelila. Marillion se ji pokusí znásilnit, ale Malíček myslel na všechno a Marilliona si podá Lothor Brune. Jeho hlas Sanse opět připomene Ohaře...
    Ráno si ji zavolá Lysa. malíček jí řekl, kdo je, což v Lyse nevyvolá ani náznak sympatií, spíš naopak. Nicméně ve své blahosklonnosti v ní vidí vděčnou a poslušnou manželku pro Roberta Arryna.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 31. května 2011
    Bouře mečů - Sansa VII. (s. 540)
    Nevesely truchlivy jsou ty výšiny Orlího hnízda. Malíček je víc dole v údolí a Lysa si ho moc neužije. Vazalové údolí sňatek neuznávají, a tak se musí Petyr co ohánět. Chodby jsou ponuré a vyprázdněné, veselo tu prý bylo naposledy, když tu pobývali Ned a Robert. Padá sníh. To Sanse připomene Zimohrad. Sansa vyjde do zahrady. Sny o domově. Najednou si uvědomí, že je na kolenou a staví si Zimohrad.
    Ze zaujetí pro práci ji vytrehne Malíček, který se náhle zjeví. Mohu do tvého hradu? Malíček pomůže Sanse se stavbou. Když stavějí pobořenou věž, Sansa po něm hodí sněhovou kouli. To nebylo moc rytířské. Sansa je za hradbami Zimohradu silnější. Stejně jako to, že jsi mne přivedl sem, když jsi slíbil, že mne vezmeš domů.
    Malíček jí popadne a políbí. Sansa se vytrhne. Hrad! Kleine Bertie ji zachrání. Jenže potom popadne svou panenku a začne bořit Zimohrad. Sansa ho chce zastavit, ale chytne panenku, která se roztrhne. Robert dostane epileptický záchvat. Mistr Colemon mu musí dát snové víno. Můj pan manžel. Sansa je tak rozezlená, že nabodne hlavu panenky na klacek a zarazí ji do trosek Zimohradu. Skoro doufá, že ji Lysa z Hnízda vypoví jako každého, kdo se jí znelíbil.
    A skutečně jí Marillion brzy vyřídí předvolání k Lyse. Když přijdou do velké síně, Marillion zavře zevnitř. Nikdo nesmí vstoupit, poučí strážné, přede dveřmi. Sansa nemá příjemný pocit. Lysa, pod líčidly zarudlá od pláče, se na ni oboří, proč to udělala. Sansa se omlouvá za to, co se stalo Robertovi, ale Lysa ji obviní, že líbala Petyra. Prý bude mírná, ale Sansa se musí přiznat. Ta odmítá jakoukoli vinu. Lysa předvede žárlivou scénu, kde viní všechny, že jí Petyra brali, otce, manžela a hlavně Cat. A Sansa nese její vinu. Sansa se jí začíná bát bezmála víc než Cersei. Přes jakékoli její snahy o zmírnění hněvu či omluvy Lysa pokračuje v útocích a vyzná se, že čekala s Petyrem dítě, které musela potratit.
    Sansa se pokusí slíbit, že Petyra už nikdy nepolíbí, ale to Lysa pochopí jako přiznání. Odtáhne ji k Měsíčním dveřím. Marillion k tomu hraje píseň Pěkná falešnice. Lysa donutí Sansu otevřít dveře. Vítr se vžene dovnitř. Sansa se vyděšeně chytne Lysiných vlasů. Strážní slyší, že se něco děje, a buší do dveří. V tom zadním vchodem přijde Malíček. Sansa ho prosí, aby jí řekl, že jen stavěli hrad. Malíček se pokouší Lysu uklidnit a přistupuje k ní, ta ji ale stále drží u dveří. V hysterickém záchvatu připomíná Malíčkovi, že ona jej dostala ke dvoru, ona pro něj dala Jonu Arrynoi do vína slzy z Lys, ona napsala Catelyn dopis varující před Lannistery. Petyr dojde k ní, žádá ji, aby mu po tom všem důvěřovala, a slíbí jí, že ji už neopustí, dokud budou živi. Lysa konečně pustí Sansu, která se chytí nejbližšího sloupu.
    malíček utěšuje Lysu. Moje sladká hloupá žárlivá manželka. Ujišťuji tě, že jsem vždycky miloval jen jedinou ženu. Jen Cat. A pak ji vystrčí Měsíčními dveřmi. Sanse řekne: Utíkej vpustit strážné. Řekni jim, že zpěvák zabil moji paní choť.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 31. května 2011
    P. S. Chápu, že je to dlouhý. Ale tak jsem se do kapitoly začet, že jsem nedokázal zkracovat.
  • upraveno 31. května 2011
    já to pokrátím, u Sansy mi to půjde od ruky ;-)

    PS: Vtip, neva...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.